Home » Urasli nokat

Urasli nokat

Urasli nokat urasli nokat operacija

Urasli nokat

Unguis incarnatus 

 

Urasli nokat, urastao nokat ili medicinski Unguis Incarnatus je često stanje koje se najčešće viđa na palcu stopala, na jednoj ili obe ivice nokta. Obično se ispoljava crvenilom, iritacijom, bolom i neprijatnim osećajem.

Stanje se ponekad komplikuje infekcijom koja, ukoliko se ne leči pravilno, može da postane hronična sa mogućim komplikacijama.

Tretman na vreme prepoznatog nekomplikovanog uraslog nokta je relativno jednostavan, ukoliko se radi o ozbiljnijoj infekciji obično je neophodno hirurško lečenje.

Česti uzroci i faktori od značaja su nepravilna tehnika sečenja noktiju, tesna obuća, genetika, povrede, infekcije nokta i prsta, pojačano znojenje.

Kad je hiruška intervencija neophodna ne treba je odlagati. Hirurško lečenje se u osnovi može izvesti na dva načina obradom i uklanjanjem dela ili cele nokatne ploče, što najviše zavisi od lokalnog nalaza.


Operacija uraslog nokta se izvodi u lokalnoj anesteziji, odmah nakon intervencije možete da hodate, u prvo vreme sa osloncem na petu potom sa punim osloncem. Obično su nakon intervencije neophodni antibiotici i analgetici koji će vam biti propisani. Očekujte postoperativno jednu do dve kontrole do skidanja konaca. 

 

 

za ortopediju Dr Dren 

Dr D. Radoičić

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *