teniski lakat golferski lakat epikondilitis lakta

Teniski lakat Golferski lakat

Epikondilitis lakta

Epicondylitis lateralis

Teniski lakat golferski lakat epikondilitis lakta

su nazivi za stanja koja karakteriše bol u laktu a najpopularniji je teniski lakat.

Teniski lakat je bolno stanje lakta. Pripada grupi sindroma preopterećenja – overuse syndrome. Obično je uslovljen ponavljanim dugotrajnim preopterećenjem mišića, tetiva i njihovih pripoja u predelu lakta i podlaktice.

teniski lakat golferski lakat lečenje

Uprkos imenu većina slučajeva se javlja kod pacijenata koji ne igraju tenis. Međutim iz profesionalnih ili rekreativnih razloga opterećuju lakat.
 
Bol se obično javlja u predelu tetiva na spoljnoj strani lakta ali se može širiti u podlakticu i ručni zglob. Odmor, analgetici i fizikalna terapija mogu da pomognu kod blažih formi. Za uporna bolna stanja lakta postoje druge opcije lečenja. 

Teniski lakat – Simptomi

Bol kod teniskog lakta se obično širi sa spoljne strane lakta u podlakticu i ručni zglob. Bol često otežava ili onemogućuje brojne pokrete i aktivnosti.

teniski lakat bolovi simptomi

Kada se javljate ortopedu

Kod bolova u predelu spoljne strane lakta ukoliko mere samopomoći, kao mirovanje, aplikacija leda, analgetskih gelova i/ili analgetika dostupnih u slobodnoj prodaji ne uklone ili ublaže bolove i tegobe.

Teniski lakat uzroci

Uzrok su ponavljani pokreti mišića podlaktice u nefiziološkim položajima. Ponavljani pokreti uz opterećenje dovode do mikrostresova i brojnih malih ruptura vlakana tetiva koje pripajaju mišiće za koštanu prominenciju (lateralni epikondil) na spoljnoj strani lakta. 

teniski lakat uzroci iskustva terapija

Kao što i ime sugeriše igranje tenisa – posebno ponavljanje backhand-a lošom tehnikom pokreta, je čest uzrok ovog bolnog stanja. Ali prepoznati su i brojni drugi razlozi kod brojnih profesija:

upotreba klešta i ključeva ( vodoinstalateri , građevinski radnici)
slikari
ručno zavrtanje šrafova
sečenje i spremanje sastojaka za kuvanje, pranje prozora, branje različitih plodova.

golferski lakat epikondilitis lakta

Teniski i golferski lakat lečenje

Akutni teniski lakat se najčešće relativno lako leči najpre analgeticima, ukoliko ne dodje do poboljšanja predlaže se fizikalna terapija. Svakako nećete pogrešiti ukoliko promenite, smanjite ili uklonite faktore koji su doveli do teniskog lakta. Npr. promena tehnike backhand udarca, promena veličine i tipa reketa, pauze u radu i sl.

teniski lakat fizikalna terapija

Nekad su se često primenjivale injekcije kortikosteroida. Takozvane popularne blokade. Ali se u poslednje vreme zbog brojnih štetnih efekata sve manje savetuje primena ovih preparata. Ukoliko se ipak primene treba poštovati princip što manje i što ređe.

Primena PRP-a u lečenju teniskog lakta 

Od skoro je PRP terapija još jedna od mogućnosti koja može da ublaži tegobe. Ukoliko nema odgovora na prethodno lečenje sve je više preporuka za PRP terapiju. PRP tretman se za lakat u više  studija pokazao kao superiorniji u odnosu na kortikosteroide, a pri tom bez štetnih efekata.

teniski lakat injekcije

Platelet Rich Plasma injekcije se generalno preporučuju kod tendinopatija. U slučaju bolova u predelu lakta  PRP se najčešće primenjuje kod sindroma teniskog lakta (lateralnog epikondilitisa) golferskog lakta (medijalnog epikondilitisa) i tendinopatije distalnog pripoja bicepsa.

Šta mogu da očekujem nakon PRP-a?

Za PRP potrebno je par nedelja nakon primene za potpuno pokretanje procesa reparacije oštećenog tkiva. Moguć je blag nadražaj tkiva u zoni primene koji može da potraje par dana. Pravo poboljšanje obično i nestanak bolova očekujemo nakon par nedelja od primene. Ne preporučuje se primene nesteroidnih antiinflamatornih lekova (ibuprofen. diklofen i sl. ) nedelju pre i dve nedelje posle primene PRP injekcije.

U nekim slučajevima posebno kod dužeg trajanja bolnog sindroma potrebno je ponavljanje PRP injekcije. Odnosno primena PRP-a po protokolu od 3 do 5 aplikacija jednom na 7 do 10 dana.

Teniski lakat operacija

Operacija teniskog lakta se u Dr Dren obavlja u bezbednoj lokalnoj anesteziji. Kao jednodnevna hirurgija.

operacija teniskog lakta oporavak iskustva

Operacija se preduzima kod dugotrajnih bolnih stanja. Kod upala otpornih na sve prethodne mere sa trajanjem dužim od 6 meseci.  Ponekad su prisutni na rendgenu vidljivi kalcifikati  u nivou spoljnog epikondila humerusa.

Hirurškim putem se uklanja obolelo degenerisano tkivo. Imamo veliku seriju uspešno operisanih pacijenata sa hronično bolnim teniskim laktom.

Dr Dren Ortopedija

 

Hijaluronske injekcije za tetive

U poslednje vreme u Dr Dren primenjujemo i nove hijaluronske injekcije za bolne tetive kao i kod tendinopatija.

Jedna od tih je Hialurom tendon injekcija koja ima pored hijaluronske kiseline i manitol  tako da značajno utiče na umanjenje bola i smanjenje otoka kod bolnih tetiva i dugotrajnih tendinopatija.

Hialuronske injekcije za tetive su se pokazale kao odličan vid tretmana za oštećene tetive ramena, kolena lakta, skočnog zgloba i Ahilovu tetivu.

Posebno se preporučuju kod teniskog lakta.

Predviđeno vreme trajanja efekta je različito od nekoliko meseci do godinu dana kada davanje po potrebi može da se ponovi. 

Teniski lakat sadržaj

Pregled možete da zakažete

telefon email viber whatsapp

telefonom
+381 69 693640

email-om
drdrenortopedija@gmail.com

Viber-om i Whatsapp-om
+381 69 693 640

Radno vreme

ponedeljak – petak od 10 h do 20 h subota od 09 do 15 h nedeljom po potrebi

2 мишљења на „Teniski lakat“

 1. koliko košta ako želim tri injekcije prp za teniski lakat,ali po jedn ana dve nedelje,
  primao sam pre dve godine po jednu na dve nedelje arthrex acp, bilo mi je dosta bolje hteo bih da ponovim, da li imate taj prp i da li trebam da radim novu krvnu sliku?

  Hvala
  S Poštovanjem
  Vojislav Branković

  1. Poštovani imamo Arthrex acp prp, cena po primeni za teniski lakat u Dr Dren je trenutno 15000 din.
   Ukoliko želite možete da zakažete pregled, ponesite snimke i prethodnu dokumentaciju, poželjno i skorašnje laboratorijske nalaze. Ako ima potrebe možete da dobijete prp za lakat odmah. Ako primate prp pregled se ne naplaćuje.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren ortopedija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *