Ortopedija Dr Dren

Ortopedska hirurgija  i traumatologija


+381 69 693 640
+381 62 9665 011


office@drdren.com

drdren@hotmail.com

sinovitis kolena synovitis sinovitis genus artroskopija lecenje sinovitisa

Sinovitis synovitis sinovija kolena


Sinovitis kolena je relativno često oboljenje.  Za mnoge je to voda u kolenu, mada popularni izraz ,,voda u kolenu,,  se često koristi ia opisivanje brojnih drugih stanja nekad su to povrede kolena a nekad i degenerativna oboljenja praćena oticanje kolena.


U poslednje vreme u našoj praksi često izvodimo intervencije zbog ovog problema - artroskopsku sinovijektomiju kao jednodnevnu intervenciju u maksimalno bezbednoj lokalnoj anesteziji.


SInovitis najprostije rečeno predstavlja bujanje resica unutrašnje membrane kolena - sinovija kolena, sa pratećom ekscesnom produkcijom tečnosti što se prikazuje kao značajan otok kolena. 


U određenom broju slučajeva, dok se ne postavi prava dijagnoza stanja, obično posle lutanja od fizikalne terapije, preko komšija koji nameštaju ili masiraju zglobove, pa do reumatologa, i nekih ortopeda koji stanje leče punkcijama, sinovitis kolena može da uznapreduje do značajnih razmera.


Tada je neophodno operativno lečenje, odnosno artroskopska sinovijektomija.


Nekad davno pre napretka u artroskopiji kakav je danas, radile su se hemijske (ubacivanje toksičnih preparata u koleno sa mogućim brojnim neželjenim posledicama) i radijacione sinovijektomije (gde se u koleno žive osobe ubacuje radijacija odnosno radionuklidi itrium ili erbium citrat i sl.) danas se te vrste sinovijektomija u normalnim okolnostima izuzetno retko izvode.

Danas se najčešće izvode artroskopske sinovijektomije.


 Artroskopija kolena omogućuje sposobnom ortopedu da izvede debridman odnosno uklanjanje nabujale sinovije - sinovijektomiju iz gotovo svih regiona kolena.  


Za kompletnu sinovijektomiju,  pored dva tipska artroskopska portala, ponekad je potrebno da napravimo i dva dodatna, odnosno očekujte do 4 mala uboda ne veća od 5 do 6mm na prednjoj strani kolena.


Posle sinovijektomije se za razliku od običnih artroskopija često koristimo aspiracioni dren, koji se u najvećem broju slučajeva uklanja prvog postoperativnog dana.


Iz mog značajnog iskustva sa artroskopskim sinovijektomijama kolena i ramena - uspešno izvedena sinovijektomija u najvećem broju slučajeva trajno ili na duže staze rešava problem.  Tokom intervencije preporučljivo je da se uzme uzorak izmenjene sinovije i pošalje na PH pregled, jer se artroskopski idealno vidi baš tkivo koje koje je izmenjeno, što ne može nikad da se postigne biopsijama na drugi način.


U zavisnosti od dijagnoze, artroskopskog i kliničkog nalaza ponekad je potrebno da vaše dalje lečenje nastavite kod nekog reumatologa koji se koliko toliko razume u svoj posao.


za ortopediju Dr Dren ortopedski hirurg

doc dr sc D. Radoičić

Sinovitis zgloba kolena

Ortopedija Dr Dren

dr Radoičić D.

Ortopedija Dr Dren

Ortopedska hirurgija  i traumatologija


+381 69 693 640
+381 62 9665 011


office@drdren.com

drdren@hotmail.com

Artrokoskopski snimci sinovitis zgloba kolena, pre i posle sinovijektomije ( ortoped dr Radoičić) 

Sinovitis kolena

Synovitis genus