Sinovitis Kolena Synovitis kolena
sinovitis tenosynovitis kolena kuka ramena skočnog zgloba popularno voda u kolenu voda u kolenima

Sinovitis synovitis sinovija kolena
 
Sinovitis kolena je relativno često oboljenje.  Za mnoge je to voda u kolenu, mada popularni izraz voda u kolenima se često koristi i za opisivanje brojnih drugih stanja nekad su to povrede kolena a nekad i degenerativna oboljenja praćena oticanjem kolena.
 

 

U poslednje vreme u Dr Dren ortopediji sve češće nam pacijenti dolaze po preporuci zbog ovog problema i često izvodimo intervencije zbog sinovitisa kolena – artroskopsku sinovijektomiju kao jednodnevnu intervenciju u maksimalno bezbednoj lokalnoj anesteziji.

 

 

 

Sinovitis najprostije rečeno predstavlja bujanje resica unutrašnje membrane kolena – sinovija kolena, sa pratećom ekscesnom produkcijom tečnosti što se prikazuje kao značajan otok kolena. 

 

U određenom broju slučajeva, dok se ne postavi prava dijagnoza stanja, obično posle lutanja od fizikalne terapije, preko komšija koji nameštaju ili masiraju zglobove, pa do reumatologa, i ortopeda koji stanje leče punkcijama, i često ponavljanim injekcijama pa i tabletama kortikosteroida, sinovitis kolena može da uznapreduje do značajnih razmera.

Tada je neophodno operativno lečenje, odnosno artroskopska sinovijektomija. 

Nekad davno pre napretka u artroskopiji kakav je danas, radile su se hemijske (ubacivanje toksičnih preparata u koleno sa mogućim brojnim neželjenim posledicama) i radijacione sinovijektomije (gde se u koleno žive osobe ubacuje radijacija odnosno radionuklidi itrium ili erbium citrat i sl.) danas se te vrste sinovijektomija u normalnim okolnostima izuzetno retko izvode.

 

U Dr Dren praksi se najčešće izvode artroskopske sinovijektomije.

 

 Artroskopija kolena omogućuje sposobnom ortopedu u Dr Dren Ortopediji da izvede debridman odnosno uklanjanje nabujale sinovije – sinovijektomiju iz gotovo svih regiona kolena.  

 

Za kompletnu sinovijektomiju,  pored dva tipska artroskopska portala, ponekad je potrebno da napravimo i dva dodatna, odnosno očekujte do 4 mala uboda ne veća od 5 do 6mm na prednjoj strani kolena.

 

Posle sinovijektomije se za razliku od običnih artroskopija ponekad koristimo aspiracioni dren, koji se u najvećem broju slučajeva uklanja prvog postoperativnog dana.

 

Iz mog značajnog iskustva sa artroskopskim sinovijektomijama kolena i ramena – uspešno izvedena sinovijektomija u najvećem broju slučajeva trajno ili na duže staze rešava problem.  Tokom intervencije preporučljivo je da se uzme uzorak izmenjene sinovije i pošalje na PH pregled, jer se artroskopski idealno vidi baš tkivo koje koje je izmenjeno, što ne može nikad da se postigne biopsijama na drugi način.

 

U poslednje vreme sve češće nam se obraćaju pacijenti za revizione ponovne artroskopije a koji su već radili negde neki pokušaj ove operacije. Artroskopske sinovijektomije nisu bas kao obične artroskopije. Ne treba da vas opterećuje činjenica ukoliko ste već pokušali i obavili nesuspešnu intervenciju negde drugo, to je sasvim u redu dešava se i to nije prepreka da nam se obratite radi drugog mišljenja ili eventualno druge možda adekvatnije intervencije.

 

Nakon dobro izvedene sinovijektomije nekad je u zavisnosti od dijagnoze, artroskopskog i kliničkog nalaza ponekad je potrebno da u se vaše dalje lečenje  uključi reumatolog koji se koliko toliko razume u svoj posao.

sinovitis voda u kolenu sinovitis kolena

 

za ortopediju Dr Dren ortopedski hirurg

doc dr sc D. Radoičić

 

 

 

Ortopedija Dr Dren

Ortopedska hirurgija  i traumatologija

 

+381 69 693 640
+381 11 408 1927

 

office@drdren.com

drdren@hotmail.com