Početna » Sinovitis

Sinovitis Kolena Synovitis tenosynovitis kolena kuka ramena skočnog zgloba

Sinovitis kolena inflamirana sinovija

Sinovitis zglobova a posebno sinovitis kolena je relativno često oboljenje.  Za mnoge je to voda u kolenu. Mada se popularni izraz voda u kolenima često koristi i za opisivanje brojnih drugih stanja nekad su to povrede kolena a nekad i degenerativna oboljenja praćena oticanjem kolena.

Sinovitis najprostije rečeno predstavlja bujanje resica unutrašnje membrane kolena – sinovija kolena. Radi se o zapaljenju unutrašnje membrane kolena. Sa pratećom ekscesnom produkcijom tečnosti što se prikazuje kao značajan otok kolena. 

sinovitis kolena sinovitis kuka voda u kolenu sinovitis kolena

U poslednje vreme u Dr Dren ortopediji sve češće nam pacijenti dolaze po preporuci zbog ovog problema. Često izvodimo intervencije zbog sinovitisa kolena. Artroskopsku sinovijektomiju kao jednodnevnu intervenciju u maksimalno bezbednoj lokalnoj anesteziji.

Sinovitis kolena

U određenom broju slučajeva, dok se ne postavi prava dijagnoza stanja, obično ima lutanja od fizikalne terapije, preko komšija koji nameštaju ili masiraju zglobove, pa do reumatologa, i ortopeda koji stanje leče punkcijama. U slučajevima često ponavljanih injekcija pa i tableta kortikosteroida, sinovitis kolena ili voda u kolenu može da uznapreduje do značajnih razmera.

Tada je neophodno operativno lečenje, odnosno artroskopija kolena – artroskopska sinovijektomija.

sinovitis voda u kolenu otok kolena

Nekad davno pre napretka u artroskopiji kakav je danas, radile su se hemijske (ubacivanje toksičnih preparata u koleno sa mogućim brojnim neželjenim posledicama) sinovijektomije. Izvodile su se i radijacione sinovijektomije (gde se u koleno žive osobe ubacuje radijacija odnosno radionuklidi itrium ili erbium citrat i sl.). Danas se te vrste sinovijektomija u normalnim okolnostima izuzetno retko izvode.

 

Artroskopija bol u kolenu bolno kolneo povreda i otok kolena

rešenje za sinovitis kolena

Artroskopija kolena

Artroskopska sinovijektomija je često jedina prava opcija za adekvatnu dijagnozu (direktno uzimanje uozka pod kamerom) i tretman brojnih upornih hroničnh sinovitisa kolena.

Artroskopija kolena artroskopska sinovijektomija

Artroskopija kolena omogućuje sposobnom ortopedu u Dr Dren Ortopediji da izvede debridman odnosno uklanjanje nabujale sinovije. Što znači da izvede sinovijektomiju gotovo svih regiona kolena.  

Za kompletnu sinovijektomiju, pored dva tipska artroskopska portala, ponekad je potrebno da napravimo još jedan ili dva dodatna. Očekujte do 4 mala uboda ne veća od 5 do 6mm na prednjoj strani kolena.

Posle sinovijektomije se za razliku od običnih artroskopija ponekad koristimo aspiracioni dren. Dren se u najvećem broju slučajeva uklanja prvog postoperativnog dana.

Iz mog značajnog iskustva sa artroskopskim sinovijektomijama kolena i ramena uspešno izvedena sinovijektomija u najvećem broju slučajeva trajno ili na duže staze rešava problem.  Tokom intervencije preporučljivo je da se uzme uzorak izmenjene sinovije i pošalje na PH pregled. Jer se artroskopski idealno vidi baš tkivo koje koje je izmenjeno. Što ne može nikad da se postigne biopsijama na drugi način.

Sinovitis kolena i reatroskopija

U poslednje vreme sve češće nam se obraćaju pacijenti za revizione ponovne artroskopije. Koji su već radili negde neki pokušaj ove operacije. Artroskopske sinovijektomije nisu bas kao obične artroskopije, zahtevaju poseban pristup u izvođenju.

Sinovitis kolena može da bude izazovan za lečenje. Ne treba da vas opterećuje činjenica ukoliko ste već pokušali i obavili nesuspešnu intervenciju negde drugo. To je sasvim u redu, dešava se i to nije prepreka da nam se obratite radi drugog mišljenja ili eventualno druge intervencije. Nekad je potrebno i više sinovijektomija za adekvatno rešenje sinovitisa.

Nakon dobro izvedene sinovijektomije nekad je u zavisnosti od dijagnoze, artroskopskog i kliničkog nalaza ponekad potrebno da u se vaše dalje lečenje  uključi reumatolog koji se koliko toliko razume u svoj posao.

voda u kolenu sinovitis kolena

za ortopediju Dr Dren ortopedski hirurg

doc dr sc med D. Radoičić

Dr Dren Centar za koleno

Pogledajte više i budite u toku sa našim akcijama na Dr Dren Facebook-u i Instagram-u.

 

Table of Contents

Sinovitis Kolena Synovitis kolena

sinovitis tenosynovitis kolena kuka ramena skočnog zgloba popularno voda u kolenu voda u kolenima

Pregled možete da zakažete

telefon email viber whatsapp

telefonom
+381 69 693640

email-om
kontakt@drdren.com

Viber-om i Whatsapp-om
+381 69 693 640

Radno vreme

ponedeljak – petak od 10 h do 20 h subota od 09 do 15 h nedeljom po potrebi

2 мишљења на „Sinovitis Kolena Synovitis tenosynovitis kolena kuka ramena skočnog zgloba“

 1. Miloš Miletić

  Poštovani,

  Maja meseca 2019. godine, rađena mi je otvorena operacija levog kolena. Uklonjena je plika i tkivo, koje je poslato na ph analizu.
  Dijagnoza je: nespecifični hronični sinovitis. Operacija je rađena u spinalnoj anesteziji.

  Prvo je bila u planu totalna. Ostao je gorak ukus čitavog procesa.
  Sada je vreme i da se odradi operacija desnog kolena. Iako MR ne pokazuje ništa, doktori sumnjaju da je ista stvar u pitanju. Bol je još jača nego što je bila u levom kolenu. Za razliku od levog kolena, nema otoka, samo je malo zadebljano mesto bola. Mesto bola je isto kao i kod levog kolena.

  Iz tog razloga, radio bih operaciju, ali da izbegnem totalnu ili ispinalnu anesteziju, kateter, i sve prateće elemente otvorene operacije. Pošto vidim da radite artroskopsku sinovijektomiju u lokalnoj anesteziji, zainteresovao sam se da kod vas to odradim. Zanima me kakva je procedura i naravno cena takvog zahvata.

  Svako dobro!
  Miloš Miletić

  1. Poštovani,
   Vrlo je neobično da pominjete otvorenu operaciju kolena za sinovitis, nismo u 19 veku ????.
   Otvorene operacije nemaju prednosti artroskopija, i one se rade izuzetno retko kod možda nekih neuobičajeno teških stanja ili možda kad doktori nisu familijarni sa minimalno inavzivnim tehnikama. Da se razumemo nije zabranjeno raditi otvorene sinovijektomije. Ali ih mi ne preporučujemo.

   Ako je u vašem slučaju zaista postojao neki razlog za otvorenu operaciju onda je ipak bolje da zakažete pregled.

   Artroskopska sinovijektomija cena u lokalnoj anesteziji sa PH nalazom i kontroloma unutar dve nedelje od op. u Dr Dren se kreće se u jednom opsegu koji zavisi od stanja kolena i drugih faktora. Najbolju procenu i sve odgovore u vezi intervencije i daljih koraka dobijate na pregledu

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *