Početna » sindrom kubitalnog tunela

Sindrom kubitalnog tunela

Sindrom kubitalnog tunela

Cubital tunnel syndrome  

 

SIndrom kubitalnog tunela je medicinsko stanje ruke koje odnosi na dugotrajnu kompresiju ulnarnog nerva u nivou lakta. Ulnarni nerv je služi kao veza kičmene moždine sa grupom mišića i mekim tkivima podlaktice i šake.

 

sindrom kubitalnog tunela sindrom kubitalnog tunela

 

Sindrom kubitalnog tunela Uzroci nastanka

Stvarni uzrok stanja je značajni, dugotrajni pritisak ili štipanje ulnarnog nerva i kubitalnom kanalu. Ovaj nerv je direktno pored kosti ( odnosno u tesnom koštanom tunelu). Nema mnogo mekih tkiva koja bi ga izolovala u tom području.

sindrom kubitalnog tunela sindrom kubitalnog tunela pritisak na nerv ulnaris

Svaka kompresija u ovom području vrši pritisak na nerv. Svako dugotrajno držanje ruke u savijenom položaju će izazvati pritisak na nerv. Takođe, ponavljano savijanje i ispravljanje ruke u laktu može izazvati povećanje pritiska na nerv. Čak i pritisak koji nastaje savijanjem ruke koja je naslonjena laktom na sto može da izazove pojavu simptoma kubitalnog tunel sindroma ‘’cell phone elbow’’.

Sindrom kubitalnog tunela simptomi

Simptomi su: bol, peckanje i trnjenje malog i domalog prsta, otok, i slabost ruke.

Česti su i bolovi u laktu, senzacija ovog stanja je nekad nalik na udaranje u ‘’ funny bone’’ sa razlikom što dugo traje.  U nekim slučajevima, senzacije i slabost u ruci mogu kod obolelih od  kubitalnog tunel sindroma da dovedu do ispadanja stvari iz ruke kao i gubitka određenih senzacija u šaci. 

Teži slučajevi kubitalnog tunel sindroma će dovesti do atrofije mišića u ruci, što dovodi do značajnog gubitka snage.

Nehirurško lečenje kubitalnog tunel sindroma

Simptomi kubitalnog tunel sindroma mogu se najpre tretirati bez hirurške intervencije.

Neoperativno lečenje obuhvata savete za aktivnosti i položaj ruke, kod lakših slučajeva samo promena životnih navika 
i položaja može značajno da ublaži tegobe.


Primena odgovarajućih udlaga može da ima pozitivne efekte.

Lokalna aplikacija kortikosteroida injekcijama, zbog značajnog antiinflamatornog efekta, može nekad da doprinese olakšanju tegoba ali se ne savetuje često ponavljanje zbog mogućih komplikacija kao i oštećenja nerva

Sindrom kubitalnog tunela hirurško lečenje

Ozbiljne ili progresivne kompresije ulnarnog nerva u kubitalnom tunelu treba lečiti hirurškim putem. Dekompresija nerva se postiže samo otvaranjem i oslobađanjem nerva u tunelu.


operaciaj sindroma kubitalnog tunela sindrom kubitalnog tunela operacija

Ponekad se operacija kombinuje  dodatnom transpozicijom nerva na prednju stranu lakta u posebno pripremljenu ložu. Kako bi se izbegla kompresija prilikom savijanja lakta. Nekad, mada retko, ukoliko se ne vrši transpozicija može da se izvede i dodatna intervencija na kosti lakta. To je medijalna epikondilektomija da bi se proširilo i adaptiralo ležište za nerv.

Vreme oporavka posle operacije sindroma kubitalnog tunela

Vreme oporavka varira i zavisi od tipa hirurške intervencije koja je izvedena. Nekad posebno kod transpozicije jne potreban postoperativna imobilizacija lakta, obično u trajanju od dve do 4 nedelje. Oporavak, u smislu vraćanja fizioloških senzacija i snage može potrajati mesecima. 


Fizikalna terapija posle operacije može da bude od velike koristi. Obzirom da se teško oštećeni nervi jako sporo oporavljaju,  u težim slučajevima, i pored uspešno izvedene operacije, ukoliko je izvedena prekasno, simptomi kubitalnog tunel sindroma možda neće proći ni nakon dužeg vremena.


dr sci med D. Radoičić


Pogledajte više i budite u toku sa našim akcijama na Dr Dren Facebook-u i Instagram-u.

Pozovite

proverite da li Dr Dren Ortopedija ima rešenje za vaša pitanja

Kontaktirajte

predložite datum i vreme, opišite vaš problem i izaberite doktora pokušaćemo da odgovorimo u najskorijem roku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *