Sindrom karpalnog tunela sy canalis carpalis

Sindrom karpalnog tunela nastaje zbog pritiska na nerv prilikom prolaska kroz karpalni kanal u šaci. Sindrom karpalnog tunela je često bolno stanje. Nekad je potrebno lečenje a nekad mala intervencija da bi se problem otklonio. 

Pored ostalih opcija lečenje izdvajamo intervenciju. U Dr Dren operacija sindroma karpalnog tunela u je jedna od operacija koje izvodimo često i uspešno, minimalno invazivno u bezbednoj lokalnoj anesteziji.  Praćeno brzom i uspešnom rehabilitacijom. Odmah nakon intervencije možete da napustite ordinaciju. Možete da nam se obratite u vezi primarne i revizione operacije sindroma karpalnog tunela. 

Sindrom karpalnog tunela glavne tegobe

Ovaj čest sindrom se ispoljava brojnim tegobama. Najčešće bolovima, promenama u osetljivosti, parestezijama (trnjenje, peckanje) i mišićnom slabošću  u predelu šake i podlaktice.

Karpalni tunel
Pritisak na nerv dovodi do bola i trnjenja koji se javljaju u nivou palca, kažiprsta, srednjeg prsta i polovine domalog prsta
kontakt i zakazivanje

Sindrom karpalnog tunela anatomija

Nervus medianus prolazi kroz kanal ručja – karpalni kanal. Sindrom karpalnog kanala  nastaje pritiskom  na središnji živac (lat. nervus medianus) u području karpalnog kanala (lat. canalis carpi). Smanjenje prostora ili povećanje sadržaja u kanalu mogu dovesti do povećanog pritiska na nerv medianus.

Sindrom karpalnog tunela Uzroci

U većini slučajeva ne može se sa potpunom sigurnošću identifikovati uzrok. Obzirom da se radi o relativno malom anatomskom prostoru sa brojnim elementima, svaki neželjeni nadražaj kao što je povreda, upala, degenerativna promena, spoljašnji pritisak na tunel, može izazvati povećanje  pritiska na nerv medianus. 

Do kompresije nerva medianusa može doći kod nekih nakon povreda i preloma ruke i podlaktice, endokrinoloških, reumatoloških i hematoloških bolesti (miksedem, akromegalija, reumatoidni arthritis, dijaliza) ali i kod prisustva tumora. 

Poznati faktor rizika za nastanak bolesti je pojačana upotreba ručnog zgloba. Sindrom se češće javlja kod osoba koje dugotrajno rade za kompjuterom i u nekim zemljama smatra se profesionalnom bolešću.

sindrom karpalnog tunela kanala

Sindrom karpalnog tunela Simptomi

Prvi simptom obično je smanjenje osetljivosti u području šake koju inervira živac medijanus. Bol se javlja ili pojačava noću. Osećaji mravinjanja, trnjenja ili peckanja mogu se javljati ili pri promenama položaja šake (maksimalna fleksija ili ekstenzija). S vremenom dolazi do razvoja mišićne slabosti i atrofije mišića. 

Ako je kompresija dugotrajna ili intezivna dolazi do promena na mišićima šake, oni hipotrofiraju. Što znači da postaju manji i slabiji a to dovodi do gubitka snage i nesigurnosti pri hvatanju prstima i slabljenja, kao i gubitka osećaja.

 
Simptomi karpalnog tunela
Trnjenje i osećaj žarenja u zoni prva tri prsta i polovini četvrtog, bol izražen noću. Bol i trnjenje se ponekad šire u dlan ali mogu i u lakat i rame.
kontakt

Sindrom karpalnog tunela Dijagnoza

Dijagnoza sindroma karpalnog kanala se može postaviti na temelju kliničkog nalaza u zoni inervacije n.medianusa (poremećaji osetljivosti, smanjenje pokretljivosti i atrofija mišića tenara, noćni bol).U dijagnozi mogu da pomognu klinički testovi: Phalenov i Tinelov test. 

Veoma korisna dijagnostička metoda je elektromioneurografija (EMNG) tj. merenje brzine sprovođenja impulsa kroz n. medianus. Na mestu kompresije nerva postojaće jasno usporenje brzine sprovođenja impulsa. Nekad mogu da se koriste i rendgen, ultrazvuk ili magnetna rezonanca.

Neoperativno lečenje sindroma karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela mogu da tretiraju brojni specijalisti. Lečenje može da se sprovodi različitim lekovima za bolove, promenama aktivnosti, injekcijama, fizikalno terapijskim procedurama i na kraju operacijom.

Injekcije kortikosteroida se koriste i propisane su kao vid terapije za sindrom karpalnog tunela. Iako u našoj praksi često viđamo pacijente koji su primali brojne injekcije kortikosteroida ne savetujemo čestu i preteranu upotrebu kortikosteroidnih injekcija.

Ukoliko su bolovi dugotrajni i uporni prednost se daje operativnom lečenju. Operacija karpalnog tunela se preduzima u slučaju da je uzok sindroma mehanička kompresija.

Pravovremeno postavljena indikacija za hirurško lečenje može pozitivno uticati na postoperativne rezultate. Operativni zahvat treba obaviti pre nego što živac bude nepovratno oštećen. 

Zbog toga je preporučljivo što pre potražiti stručno mišljenje hirurga. Jer veća oštećenja živca mogu nastati već pola godine nakon pojave prvih simptoma.

sindrom karpalnog tunela operacija oporavak
sindrom karpalnog tunela

Operacija i oporavak posle operacije sindroma karpalnog tunela

Kako izgleda operacija karpalnog tunela – operacija u lokalnoj anesteziji?

Preko malog pristupa na dlanu  presecaju se vlakna poprečnog karpalnog ligamenta i oslobodi nerv medianus. Danas postoji i mogućnost artroskopske opereracije. U Dr Dren operaciju karpal tunel sindroma obavljamo često i sa velikim uspehom. Kao jednodnevnu intervenciju, ambulantno, u lokalnoj anesteziji. Nakon intervencije nije potrebno ni najmanje zadržavanje u ordinaciji.

Koliko traje oporavak posle operacije karpalnog tunela?

Oporavak nerva počinje odmah posle operacije. Ali je uslovljen brojnim faktorima najviše stepenom i dužinom trajanja kompresije, odnosno trajanjem tegoba. Takođe i pravilnom postoperativnom rehabilitacijom. Često je oporavak iznenađujuće brz sa olakšanjem koje se oseti od prvog dana.

 

za Dr Dren Dr Radoičić D. ortopedski hirurg

Karpalni tunel Operacija DA ili NE
konsultujte eksperte u Dr Dren da li je operacija pravo rešenje za vaš bol ili postoje i druge opcije
više informacija
Karpalni tunel operacija
Dr Dren - operacije sindroma karpalnog tunela radimo u lokalnoj anesteziji kao jednodnevne intervencije. Za najbrži oporavak i rešenje tegoba
zakažite pregled ili online consult
Dijagnoza i lečenje
sindroma karpalnog tunela obuhvata brojne postupke. Izbor prave metode je presudan za trajno rešenje bola trnjenja i slabosti
zakažite pregled
Previous
Next

Sadržaj

Podeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on skype
Share on vk

zakažite pregled

napišite o čemu se radi, izaberite doktora i predložite vreme potrudićemo se da odgovorimo u najskorijem roku