Home » Sindrom karpalnog kanala

Sindrom karpalnog tunela Sindrom karpalnog kanala

Sindrom karpalnog tunela
Sindrom karpalnog tunela nastaje zbog pritiska na nerv prilikom prolaska kroz karpalni kanal u šaci
više informacija
Karpalni tunel
Pritisak na nerv dovodi do bola i trnjenja koji se javljaju u nivou palca, kažiprsta, srednjeg prsta i polovine domalog prsta
kontakt i zakazivanje
Karpalni tunel Operacija DA ili NE
konsultujte eksperte u Dr Dren da li je operacija pravo rešenje za vaš bol ili postoje i druge opcije
vipe informacija
Karpalni tunel operacija
Dr Dren - operacije sindroma karpalnog tunela radimo u lokalnoj anesteziji kao jednodnevne intervencije. Za najbrži oporavak i rešenje tegoba
zakažite pregled ili online consult
Dijagnoza i lečenje
sindroma karpalnog tunela obuhvata brojne postupke. Izbor prave metode je presudan za trajno rešenje bola trnjenja i slabosti
zakažite pregled
Brojna stanja nisu prepreka
Mala intervencija rešava veliki problem. čak i brojna pridružena stanja uz adekvatnu pripremu u Dr Dren ne predstavljaju prepreku za operaciju sindroma karpalnog tunela
više informacija
Sindrom karpalnog kanala
i za najupornije i dugotrajne tegobe postoje rešenja
kontakt
Previous
Next

Sindrom karpalnog tunela sy canalis carpalis

Sindrom karpalnog tunela je često bolno stanje. Nekad je potrebna mala intervencija da bi se problem otklonio. 

U Dr Dren operacija sindroma karpalnog tunela u je jedna od operacija koje izvodimo često i uspešno, minimalno invazivno u bezbednoj lokalnoj anesteziji.  Praćeno brzom i uspešnom rehabilitacijom. Odmah nakon intervencije možete da napustite ordinaciju. Možete da nam se obratite u vezi primarne i revizione operacije sindroma karpalnog tunela. 

U Dr Dren smo često u prilici da dijagnostikujemo lečimo i kad je potrebno operišemo sindrom karpalnog tunela, i to od najjednostavnijih do revizionih operacija. 

Sindrom karpalnog kanala – glavne tegobe

Ovaj čest sindrom se ispoljava brojnim tegobama. Najčešće bolovima, promenama u osetljivosti, parestezijama (trnjenje, peckanje) i mišićnom slabošću  u predelu šake i podlaktice.

Sindrom karpalnog kanala – Anatomija

Nervus medianus prolazi kroz kanal ručja – karpalni kanal. Sindrom karpalnog kanala  nastaje pritiskom  na središnji živac (lat. nervus medianus) u području karpalnog kanala (lat. canalis carpi). Smanjenje prostora ili povećanje sadržaja u kanalu mogu dovesti do povećanog pritiska na nerv medianus.

sindrom karpalnog tunela simptomi

Uzrok nastanka sindroma karpalnog tunela

U većini slučajeva ne može se sa potpunom sigurnošću identifikovati uzrok. Obzirom da se radi o relativno malom anatomskom prostoru sa brojnim elementima, svaki neželjeni nadražaj kao što je povreda, upala, degenerativna promena, spoljašnji pritisak na tunel, može izazvati povećanje  pritiska na nerv medianus. 

Do kompresije nerva medianusa može doći kod nekih nakon povreda i preloma ruke i podlaktice, endokrinoloških, reumatoloških i hematoloških bolesti (miksedem, akromegalija, reumatoidni arthritis, dijaliza) ali i kod prisustva tumora. 

Poznati faktor rizika za nastanak bolesti je pojačana upotreba ručnog zgloba. Sindrom se češće javlja kod osoba koje dugotrajno rade za kompjuterom i u nekim zemljama smatra se profesionalnom bolešću.

Simptomi sindroma karpalnog tunela

Prvi simptom obično je smanjenje osetljivosti u području šake koju inervira živac medijanus. Bol se javlja ili pojačava noću. Osećaji mravinjanja, trnjenja ili peckanja mogu se javljati ili pri promenama položaja šake (maksimalna fleksija ili ekstenzija). S vremenom dolazi do razvoja mišićne slabosti i atrofije mišića. 

Trnjenje i osećaj žarenja su tipično u zoni  prva tri prsta i polovini četvrtog prsta šake. Od palca do polovine domalog prsta i bol je naročito izražen noću. Bolovi mogu da zahvate samo jedan, dva ili deo prsta. Bol i trnjenje se ponekad šire u dlan i prste, ali se mogu i u lakat i rame. 

Ako je kompresija dugotrajna ili intezivna dolazi do promena na mišićima šake, oni hipotrofiraju što dovodi do gubitka snage i nesigurnosti pri hvatanju prstima i slabljenja i gubitka osećaja.

sindrom karpalnog tunela operacija oporavakDijagnoza karpalnog tunela

 se može postaviti na temelju kliničkog nalaza u zoni inervacije n.medianusa (poremećaji osetljivosti, smanjenje pokretljivosti i atrofija mišića tenara, noćni bol).U dijagnozi mogu da pomognu klinički testovi: Phalenov i Tinelov test. Veoma korisna dijagnostička metoda je elektromioneurografija (EMNG) tj. merenje brzine sprovođenja impulsa kroz n. medianus. Na mestu kompresije nerva postojaće jasno usporenje brzine sprovođenja impulsa. Nekad mogu da se koriste i rendgen, ultrazvuk ili magnetna rezonanca.

Lečenje sindroma karpalnog tunela

Lečenjem sindroma karpalnog tunela se bave brojni specijalisti.
Lečenje može da se sprovodi različitim lekovima za bolove, promenama aktivnosti, injekcijama, fizikalno terapijskim proecedurama i na kraju operacijom.

Injekcije kortikosteroida se koriste i propisane su kao vid terapije za sindrom karpalnog tunela. Iako u našoj praksi često viđamo pacijente koji su primali brojne injekcije kortikosteroida ne savetujemo čestu i preteranu upotrebu kortikosteroidnih injekcija.

Ukoliko su bolovi dugotrajni i uporni prednost se daje operativnom lečenju. Operacija karpalnog tunela se preduzima u slučaju da je uzok sindroma mehanička kompresija.

Pravovremeno postavljena indikacija za hirurško lečenje može pozitivno uticati na postoperativne rezultate. Operativni zahvat treba obaviti pre nego što živac bude nepovratno oštećen. 

Zbog toga je preporučljivo što pre potražiti stručno mišljenje hirurga. Jer veća oštećenja živca mogu nastati već pola godine nakon pojave prvih simptoma.

Koliko traje oporavak posle operacije karpalnog tunela

sindrom karpalnog tunela

oporavak nerva počinje odmah posle operacije. Ali je uslovljen brojnim faktorima najviše stepenom i dužinom trajanja kompresije, odnosno trajanjem tegoba. Takođe i pravilnom postoperativnom rehabilitacijom. Često je oporavak iznenađujuće brz sa olakšanjem koje se oseti od prvog dana.


Kako izgleda operacija karpalnog tunela – operacija u lokalnoj anesteziji

Preko malog pristupa na dlanu  presecaju se vlakna poprečnog karpalnog ligamenta i oslobodi nerv medianus. U Dr Dren operaciju karpal tunel sindroma obavljamo često i sa velikim uspehom. Kao jednodnevnu intervenciju, ambulantno, u lokalnoj anesteziji, nakon koje nije potrebno ni najmanje zadržavanje u ordinaciji. 

centar za šaku i ručni zglob

 

za Dr Dren

Dr Radoičić D. ortopedski hirurg

Sindrom karpalnog tunela  Sindrom karpalnog kanala Lečenje i operacija karpalnog tunela Hirurško lečenje sindroma karpalnog tunela operacija karpalnog tunela oporavak operacija karpalnog tunela iskustva sindrom karpalnog tunela operacija cena

 

Sadržaj

Zakažite pregled ortopeda

predložite datum i vreme, opišite vaš problem i izaberite doktora

pokušaćemo da odgovorimo u najskorijem roku

6 мишљења на „Sindrom karpalnog tunela Sindrom karpalnog kanala“

 1. ne želim da kažem

  Poštovani Dren Ortopedija
  vidim da imate akciju za karpalni tunel. Već sam operisala desnu ruku kod dr Radojčića, a odavno mi je potrebna operacija karpalnog tunela i leve ali stalno odlažem.

  Ako je u toku akcija ja bih iskoristila popust ali me zanima ako je akcija da li za tu cenu operaciju radi dr Radojčić isto u lokalnoj anesteziji ili je u pitanju neki jeftiniji doktor početnik??

  Hvala

  1. Poštovani, drago nam je da ste zadovoljni prvom operacijom sindroma karpalnog tunela kod dr Radoičića.
   Ne brinite nema početnika, bez obzira na akciju, kad zakazujete vi tražite odnosno birate kod kog doktora želite.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 2. Dubravka Popović

  Poštovanje
  trebala bi mi operacija karpalnog tunela ali stalno odlažem odlažem.

  Već dugo imam bolove i trnce a od pre par meseci i atrofiju oslabljenje. emng testiranje obe ruke je od pre dve godine tad je bilo oštećenje nerva na obe ruke i još tad mi je rečeno da mora operacija.
  Zanima me da li se može uraditi kod vas, imam reumatoidni artrit, i neke tegobe sa plućima i srcem ali to uspešno kontrolišem. Pored terapije pronizon i metotreksat uzimam i Xarelto. Šta mi je sve potrebno od analiza ako bi uopšte vaš doktor prihvatio slučaj.

  Hvala

  1. Poštovani,
   da operacija sindroma karpalnog tunela može da se uradi u Dr Dren, do sada smo imali priličan broj pacijenata reumatoidnim artritisom i drugim pridruženim stanjima. Obično reumatoidni artritis i lekovi koje ste naveli nisu prepreka za operaciju kod nas.

   Najbolje je da nas nazovete i dobićete sve detaljne informacije u vezi pripreme i planiranja za vaš slučaj.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 3. Vojislava Miladinovič

  Poštovanje
  koliko mi je potrebno meseci za oporavak posle operacije karpalnog tunela, da li radite karpalni tunel obe šake odjednom, pošto bih ako može to rešila odjednom
  Da li je ista cena ako se rade obe ruke ili je manje
  koliko je potrebno kontrola i koliko dodatno to košta

  Hvala

  1. Poštovani
   Oporavak posle operacije sindroma karpalnog tunela u Dr Dren je vrlo brz i ne radi se o mesecima, vec je najčešće u pitanju, u zavisnosti od preop. nalaza, desetak dana do par nedelja.
   Cena za tretman karpalnog kanala jedne šake je 36 000 din.
   U tu cenu su ukljucene sve kontrole unutar 2 nedelje i skidanja konaca. Ne naplaćujemo dodatno.

   Hvala
   Srdacni pozdrav
   Dr Dren
   Telefon 011 407 1522

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *