Ruptura kvadricepsa

Ruptura kvadricepsa i Ruptura ligamenta patele

Raskid tetive kvadricepsa i patelarne tetive

 

Ruptura m. quadriceps femoris – Ruptura lig. patellae 

Ruptura kvadricepsa i  Ruptura patelarne tetive
Parcijalni raskid kvadricepsa kompletni raskid tetive kvadricepsa
Ruptura m. quadriceps femoris

Quadriceps tendon and patellar tendon tear


U Dr Dren smo često u prilici da lečimo prelome rupture raskide  kvadricepsa i tetive patele, i to od najjednostavnijih za lečenje do najkompleksnijih operacija rekonstrukcija ovih važnih tetiva.

 

U Dr Dren ortopediji ovo je jedna od naših češćih i izuzetno uspešnih intervencija. Možete da nam se obratite u vezi primarne i revizione operacije pokidane tetive kvadricepsa.

Iako se radi o povredi koja se primarno tretira operacijom, u Dr Dren nam se često javljaju i pacijenti sa starim povredama kvadricepsa ili patelarne tetive koji su već negde primarno lečeni, pacijenti koji su već probali da negde drugo reše ovaj problem neoperativno ili operacijom ali se nešto dogodilo pa nije došlo do željenog uspešnog zarastanja i oporavka. 

Imamo veliko iskustvo u lečenju komplikacija raskida patelarne tetive i tetive kvadricepsa (kod sistemskih bolesti, i drugih otežavajućih okolnosti, nezarastanja, infekcije,  prisustva veštačkog kolena, i ostalih neželjenih stanja.) 

 

Tetiva kvadricepsa je izuzetno snažna zajednička tetiva za sve četri glave mišića kvadricepsa.

Četvoroglavi mišić buta kvadriceps je svojom tetivom povezan sa patelom – čašica kolena, koje je povezana patelarnim ligamentom za potkolenicu. Zajedno, kvadriceps mišić, kvadriceps tetiva i patelarna tetiva ispravljaju koleno sa ostalim mišićima noge omogućuju hod i trčanje.

Mali raskidi mišića ili tetive dovode do bolova i obično se leče neoperativno analgeticima mirovanjem i fizikalnom terapijom. Za veći  kompletni raskid tetive kvadricepsa kao i ligamenta patele je potrebna operacija.

Ruptura kvadricepsa kaoi ruptura patelarne tetive nisu česte povrede, najčešće se javljaju kod ljudi srednje i starije dobi kod sportista i rekreativaca. 

 

U poslednje vreme primećujemo ( lično iskustvo dr Radoičić)  sve je veći broj ruptura quadricepsa i patelarnog ligamenta kod muškaraca koji se bave body building-om ili rekreativno vežbaju u teretani.

Raskid tetive kvadricepsa i tetive patele uzrokuju povrede ( u sportovima, padovi i sl.) neka stanja koja dovode do slabosti tetive, tendinitisi obično hronični.


Hronične bolesti koje mogu da oslabe tetivu:

 • Hronična bubrežna insuficijencija i kod dijalize
 • Hiperparatiroidizam
 • Giht
 • Leukemija
 • Reumatoidni artritis
 • Sistemski eritematozni lupus (SLE)
 • Šećerna bolest
 • Infekcija
 • Metabolička bolest
 • Upotreba Steroida.Upotreba kortikosteroida ili anaboličkih steroida je povezana sa povećanom slabošću mišića i tetiva.
 • Duža mobilizacija. Kada ste duže vreme, mišići i tetive podržavaju kolena, izgubiti snagu i fleksibilnost.
 • Prethodne hiruške intervencije


Simptomi
Kada se tetiva kvadricepsa ili ligamnt patele pokidaju, često se čuje zvuk raskida. Povredu prate bol i otok kolena  a kod kompletnog raskida nećete moći da ispravite koleno.

Da bi potvrdili dijagnozu, pored kliničkog pregleda koristan je rendgen kolena i ultrazvučni pregled a ponekad i skeniranje magnetnom rezonancom (MRI).

Tretman
Zavisi od tipa i veličine raskida, niova aktivnosti i godina pacijenta.
Većina malih, parcijalnih raskida se leči bez operacije  imobilizacijom i fizikalnom terapijom.

Hirurški tretman – Operacija rupture kvadricepsa

Za aktivne pacijente sa kompletnim raskidom tetive kvadricepsa ili ligamenta patele preporučeno je operativno lečenje.

Operacija reparacije tetive kvadricepsa i patelarne tetive – u Dr Dren ortop. izvodimo je najčešće kao jednodnevnu intervenciju u lokalnoj anesteziji, čak smo izveli nekoliko obostranih istovremenih reparacija ruptura ovih tetiva.

Stare tehnike reparacije su podrazumevale bušenje rupa u čašici i provlačenja šavova. Relativno nova tehnika podrazumeva upotrebu anchor-a. U Dr Dren koristimo moderne implantate suture anchore, koštane ankere na kojima su posebni konci kojima se tetiva na poseban način tetiva kvadricepsa ili patele prošije i pričvrsti za čašicu. Ova tehnika omogućuje kraću imobilizaciju i brži oporavak.


Za najbolji ishod operaciju raskida tetive  treba izvesti što ranije, ukoliko se operacija iz različitih razloga radi odloženo dolazi do skraćivanja tetive i ograničenja pokreta, ali i ovo stanje možemo da rešimo uspešno uz dodatni hiruški postupak tokom rekonstrukcije.

Posle operacije postavljamo natkolenu ortozu koja je u početku blokirana u opruženom položaju, kod primene nove tehnike i čvrste reparacije dozvoljavamo oslonac na operisanu nogu u ortozi odmah nakon operacije, postepeno dozvoljavamo dodatni obim pokreta u kolenu podešavanjem ortoze. Ovo je malo agresivniji pristup i ne odgovara svim pacijentima ali u dosadašnjem iskustvu nismo imali nikakvih problema niti ponovnih ruptura ušivenog kvadricepsa. Ortoza se nosi 6 do 8 nedelja posle operacije.

Tačan vremenski okvir za fizikalnu terapiju i vrstu propisanih vežbi se prilagođava individualno. Plan rehabilitacije zasnivaće se na obimu i tipu povrede, primenjenoj operativnoj tehnici kao i  zdravstvenom stanju i vašim potrebama i očekivanjuma. Kompletan oporavak i povratak na nivo aktivnosti pre povrede obično traje od 3 do  6 meseci.

 

Operacije tetive kvadricepsa i patelarne tetive u poslednje vreme izvodimo sve češće,  praćeno brzom i uspešnom rehabilitacijom. Za uspeh intervencije je neophodno da je izvede lekar koji poseduje adekvatna znanja, veštine i opremu.

Ako ste profesionalni sportista operativni i postoperativni tok vam individualno prilagođavamo u skladu sa očekivanim povratkom i naprezanjima koja vas očekuju na terenu.

 

Za ortopediju Dr Dren 

ortopedski hirurg Doc dr sc D. Radoičić