Home » Ruptura kvadricepsa

Ruptura kvadricepsa

ruptura kvadricepsa

Ruptura kvadricepsa i ruptura ligamenta patele
Raskid tetive kvadricepsa i patelarne tetive

Ruptura m. quadriceps femoris Ruptura lig. patellae 

Table of Contents

Ruptura kvadricepsa Ruptura ligamenta patele

Ruptura kvadricepsa i ruptura ligamenta patele se često sreće u Dr Dren praksi. Od najjednostavnijih za lečenje do najkompleksnijih operacija rekonstrukcija ovih važnih tetiva.

U Dr Dren ortopediji ovo je jedna od naših češćih i izuzetno uspešnih intervencija. Možete da nam se obratite u vezi primarne i revizione operacije pokidane tetive kvadricepsa.

Iako se radi o povredi koja se primarno tretira operacijom, u Dr Dren nam se često javljaju i pacijenti gde postoji stara ruptura kvadricepsa ili ruptura ligamenta petele. Obično su ove povrede već negde primarno lečene. Ali se nešto dogodilo pa nije došlo do željenog uspešnog zarastanja i oporavka. 

Imamo veliko iskustvo u lečenju komplikacija raskida patelarne tetive i tetive kvadricepsa. Posebno kod sistemskih bolesti, primene steroida ili drugih otežavajućih okolnosti, nezarastanja, infekcije,  prisustva veštačkog kolena, i ostalih neželjenih stanja. 

ruptura kvadricepsa

Kvadriceps i patelarna tetiva

Tetiva kvadricepsa je izuzetno snažna zajednička tetiva za sve četri glave mišića kvadricepsa.
 
Četvoroglavi mišić buta kvadriceps je svojom tetivom povezan sa patelom – čašica kolena, koje je povezana patelarnim ligamentom za potkolenicu. Zajedno, kvadriceps mišić, kvadriceps tetiva i patelarna tetiva ispravljaju koleno sa ostalim mišićima noge omogućuju hod i trčanje.


Mali raskidi mišića ili tetive dovode do bolova i obično se leče neoperativno analgeticima mirovanjem i fizikalnom terapijom. Za veći  kompletni raskid tetive kvadricepsa kao i ligamenta patele je potrebna operacija.

Ruptura kvadricepsa kao i ruptura ligamenta patele nisu česte povrede. Najčešće se javljaju kod ljudi srednje i starije dobi kod sportista i rekreativaca. 

U poslednje vreme primećujemo ( lično iskustvo dr Radoičić)  sve je veći broj ruptura quadricepsa i patelarnog ligamenta kod muškaraca koji se bave body building-om ili rekreativno vežbaju u teretani.

Ruptura tetive kvadricepsa i tetive patele Uzroci

Najčešće su to povrede ( u sportovima, padovi i sl.) ali neka stanja koja dovode do slabosti tetive, tendinitisi obično hronični.

Hronične bolesti koje mogu da oslabe tetivu:

 • Hronična bubrežna insuficijencija i kod dijalize
 • Hiperparatiroidizam
 • Giht
 • Leukemija
 • Reumatoidni artritis
 • Sistemski eritematozni lupus (SLE)
 • Šećerna bolest
 • Infekcija
 • Metabolička bolest
 • Upotreba Steroida. Upotreba kortikosteroida ili anaboličkih steroida je povezana sa povećanom slabošću mišića i tetiva.
 • Duža mobilizacija. Kada ste duže vreme, mišići i tetive podržavaju kolena, izgubiti snagu i fleksibilnost.
 • Prethodne hiruške intervencije


Ruptura kvadricepsa i ruptura ligamenta patele Simptomi

Kada se tetiva kvadricepsa ili ligamenta patele pokidaju, često se čuje zvuk raskida. Povredu prate bol i otok kolena  a kod kompletnog raskida nećete moći da ispravite koleno.

Da bi potvrdili dijagnozu, pored kliničkog pregleda koristan je rendgen kolena i ultrazvučni pregled a ponekad i skeniranje magnetnom rezonancom (MRI).

 ruptura kvadricepsa mri koleno

Ruptura kvadricepsa lečenje Tretman

Zavisi od tipa i veličine raskida, niova aktivnosti i godina pacijenta.
Većina malih, parcijalnih raskida se leči bez operacije  imobilizacijom i fizikalnom terapijom.

Hirurški tretman – Operacija rupture kvadricepsa

Za aktivne pacijente sa kompletnim raskidom tetive kvadricepsa ili ligamenta patele preporučeno je operativno lečenje.

Operacija reparacije rupture tetive kvadricepsa i raskida patelarne tetive

U Dr Dren ortop. izvodimo je najčešće kao jednodnevnu intervenciju u lokalnoj anesteziji, čak smo izveli nekoliko obostranih istovremenih reparacija ruptura ovih tetiva.

Stare tehnike reparacije su podrazumevale bušenje rupa u čašici i provlačenja šavova. Relativno nova tehnika podrazumeva upotrebu anchor-a. U Dr Dren koristimo moderne implantate suture anchore, koštane ankere na kojima su posebni konci kojima se tetiva na poseban način tetiva kvadricepsa ili patele prošije i pričvrsti za čašicu. Ova tehnika omogućuje kraću imobilizaciju i brži oporavak.


Za najbolji ishod operaciju raskida tetive  treba izvesti što ranije, ukoliko se operacija iz različitih razloga radi odloženo dolazi do skraćivanja tetive i ograničenja pokreta, ali i ovo stanje možemo da rešimo uspešno uz dodatni hiruški postupak tokom rekonstrukcije.

Ruptura kvadricepsa posle operacije

Postavljamo natkolenu ortozu koja je u početku blokirana u opruženom položaju. Kod primene nove tehnike i čvrste reparacije dozvoljavamo oslonac na operisanu nogu u ortozi odmah nakon operacije. Postepeno dozvoljavamo dodatni obim pokreta u kolenu podešavanjem ortoze. Ovo je malo agresivniji pristup i ne odgovara svim pacijentima ali u dosadašnjem iskustvu nismo imali nikakvih problema niti ponovnih ruptura ušivenog kvadricepsa. Ortoza se nosi 6 do 8 nedelja posle operacije.

Oporavak i fizikalna terapija posle rupture kvadricepsa

Tačan vremenski okvir za fizikalnu terapiju i vrstu propisanih vežbi se prilagođava individualno. Plan rehabilitacije zasnivaće se na obimu i tipu povrede, primenjenoj operativnoj tehnici kao i  zdravstvenom stanju i vašim potrebama i očekivanjuma. Kompletan oporavak i povratak na nivo aktivnosti pre povrede obično traje od 3 do  6 meseci.

Operacije tetive kvadricepsa i patelarne tetive u poslednje vreme izvodimo sve češće,  praćeno brzom i uspešnom rehabilitacijom. Za uspeh intervencije je neophodno da je izvede lekar koji poseduje adekvatna znanja, veštine i opremu.

Ako ste profesionalni sportista operativni i postoperativni tok vam individualno prilagođavamo u skladu sa očekivanim povratkom i naprezanjima koja vas očekuju na terenu.

 

Za ortopediju Dr Dren 

ortopedski hirurg Doc dr sc D. Radoičić

centar za koleno

Ruptura kvadricepsa i  Ruptura patelarne tetive
Parcijalni raskid kvadricepsa kompletni raskid tetive kvadricepsa
Ruptura m. quadriceps femoris Quadriceps tendon and patellar tendon tear

Dr Dren Ortopedija

Ortopedska hirurgija i traumatologija

 

Adresa Cvetanova ćuprija 109i Beograd

 

telefoni:

 

+381 69 693 640 

+381 11 407 1522

email:

 

office@drdren.com

drdren@hotmail.com

2 thoughts on “Ruptura kvadricepsa”

 1. Miladin perić

  Miladin Peric
  sre. 8.1.2020. 13:47
  Postovani,

  Imam povredu u nozi i mislim da mi se odvojio kvadriceps od čašice koljena.

  Ako je to u pitanju, ruptura kvadicepsa, da li mozete da mi date orjentacionu cijenu operacije I lijecenja za takvu povredu?

  Takodje, kakav je proces liječenja, da li je potrebna uputnica itd…

  Nalazim se u Bosni, povrijedio sam se prije dva dana.

  Unaprijed zahvalan za brz odgovor,

  Miladin Peric

  1. Poštovani
   obratili ste se privatnoj ortopediji.

   Ne treba vam nikakva uputnica, cena operacija ruptura kvadricepsa je trenutno 1100 eura bez ankera, 1500 eur sa dva ankera ukoliko je potrebno (Arthrex ili Biomet).
   Možete da se vraćate istog dana,to je za nas rutinska intervencija radi se u lokalnoj anesteziji, trebaće vam ortoza nakon intervencije, koju nosite određen period.

   Najbolje je da nazovete za detaljnije informacije u vezi intervencije i oporavka ukoliko vam cene odgovara.

   Hvala

   Srdačni pozdrav

   Dr Dren Ortopedija

   telefoni 069 693 640 i 011 408 1927

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *