Ruptura kvadricepsa i Ruptura ligamenta patele

Raskid tetive kvadricepsa i patelarne tetive


Ruptura m. quadriceps femoris - Ruptura lig. patellae 

Ortopedija Dr Dren

Ortopedija i traumatologija


+381 69 693 640
+381 11 408 1927


office@drdren.com
drdren@hotmail.com

Ruptura kvadricepsa i  Ruptura patelarne tetive
Parcijalni raskid kvadricepsa kompletni raskid tetive kvadricepsa
Ruptura m. quadriceps femoris

Quadriceps tendon and patellar tendon tearU Dr Dren smo često u prilici da lečimo prelome rupture raskide  kvadricepsa i tetive patele, i to od najjednostavnijih za lečenje do najkompleksnijih operacija rekonstrukcija ovih važnih tetiva.

U Dr Dren nam se često javljaju i pacijenti sa starim povredama kvadricepsa ili patelarne tetive koji su već negde primarno lečeni ali se nešto dogodilo pa nije došlo do željenog uspešnog zarastanja i oporavka. 

Imamo veliko iskustvo u lečenju komplikacija raskida patelarne tetive i tetive kvadricepsa (kod sistemskih bolesti, i drugih otežavajućih okolnosti, nezarastanja, infekcije,  prisustva veštačkog kolena, i ostalih neželjenih stanja.) 


Tetiva kvadricepsa je izuzetno snažna zajednička tetiva za sve četri glave mišića kvadricepsa.

Četvoroglavi mišić buta kvadriceps je svojom tetivom povezan sa patelom - čašica kolena, koje je povezana patelarnim ligamentom za potkolenicu. Zajedno, kvadriceps mišić, kvadriceps tetiva i patelarna tetiva ispravljaju koleno sa ostalim mišićima noge omogućuju hod i trčanje.

Mali raskidi mišića ili tetive dovode do bolova i obično se leče neoperativno analgeticima mirovanjem i fizikalnom terapijom. Za veći  kompletni raskid tetive kvadricepsa kao i ligamenta patele je potrebna operacija.

Ruptura kvadricepsa kaoi ruptura patelarne tetive nisu česte povrede, najčešće se javljaju kod ljudi srednje i starije dobi kod sportista i rekreativaca.


U poslednje vreme primećujemo ( lično iskustvo dr Radoičić)  sve je veći broj ruptura quadricepsa i patelarnog ligamenta kod muškaraca koji se bave body building-om ili rekreativno vežbaju u teretani.

Raskid tetive kvadricepsa i tetive patele uzrokuju povrede ( u sportovima, padovi i sl.) neka stanja koja dovode do slabosti tetive, tendinitisi obično hronični.


Hronične bolesti koje mogu da oslabe tetivu:

 • Hronična bubrežna insuficijencija i kod dijalize
 • Hiperparatiroidizam
 • Giht
 • Leukemija
 • Reumatoidni artritis
 • Sistemski eritematozni lupus (SLE)
 • Šećerna bolest
 • Infekcija
 • Metabolička bolest
 • Upotreba Steroida.Upotreba kortikosteroida ili anaboličkih steroida je povezana sa povećanom slabošću mišića i tetiva.
 • Duža mobilizacija. Kada ste duže vreme, mišići i tetive podržavaju kolena, izgubiti snagu i fleksibilnost.
 • Prethodne hiruške intervencije


Simptomi
Kada se tetiva kvadricepsa ili ligamnt patele pokidaju, često se čuje zvuk raskida. Povredu prate bol i otok kolena  a kod kompletnog raskida nećete moći da ispravite koleno.

Da bi potvrdili dijagnozu, pored kliničkog pregleda koristan je rendgen kolena i ultrazvučni pregled a ponekad i skeniranje magnetnom rezonancom (MRI).

Tretman
Zavisi od tipa i veličine raskida, niova aktivnosti i godina pacijenta.
Većina malih, parcijalnih raskida se leči bez operacije  imobilizacijom i fizikalnom terapijom.

Hirurški tretman - Operacija rupture kvadricepsa

Za aktivne pacijente sa kompletnim raskidom tetive kvadricepsa ili ligamenta patele preporučeno je operativno lečenje.

Operacija reparacije tetive kvadricepsa i patelarne tetive – u Dr Dren ortop. izvodimo je najčešće kao jednodnevnu intervenciju u lokalnoj anesteziji, čak smo izveli nekoliko obostranih istovremenih reparacija ruptura ovih tetiva.

Stare tehnike reparacije su podrazumevale bušenje rupa u čašici i provlačenja šavova. Relativno nova tehnika podrazumeva upotrebu anchor-a. U Dr Dren koristimo moderne implantate suture anchore, koštane ankere na kojima su posebni konci kojima se tetiva na poseban način tetiva kvadricepsa ili patele prošije i pričvrsti za čašicu. Ova tehnika omogućuje kraću imobilizaciju i brži oporavak.


Za najbolji ishod operaciju raskida tetive  treba izvesti što ranije, ukoliko se operacija iz različitih razloga radi odloženo dolazi do skraćivanja tetive i ograničenja pokreta, ali i ovo stanje možemo da rešimo uspešno uz dodatni hiruški postupak tokom rekonstrukcije.

Posle operacije postavljamo natkolenu ortozu koja je u početku blokirana u opruženom položaju, kod primene nove tehnike i čvrste reparacije dozvoljavamo oslonac na operisanu nogu u ortozi odmah nakon operacije, postepeno dozvoljavamo dodatni obim pokreta u kolenu podešavanjem ortoze. Ovo je malo agresivniji pristup i ne odgovara svim pacijentima ali u dosadašnjem iskustvu nismo imali nikakvih problema niti ponovnih ruptura ušivenog kvadricepsa. Ortoza se nosi 6 do 8 nedelja posle operacije.

Tačan vremenski okvir za fizikalnu terapiju i vrstu propisanih vežbi se prilagođava individualno. Plan rehabilitacije zasnivaće se na obimu i tipu povrede, primenjenoj operativnoj tehnici kao i  zdravstvenom stanju i vašim potrebama i očekivanjuma. Kompletan oporavak i povratak na nivo aktivnosti pre povrede obično traje od 3 do  6 meseci.


Operacije tetive kvadricepsa i patelarne tetive u poslednje vreme izvodimo sve češće,  praćeno brzom i uspešnom rehabilitacijom.

Ako ste profesionalni sportista operativni i postoperativni tok vam individualno prilagođavamo u skladu sa očekivanim povratkom i naprezanjima koja vas očekuju na terenu.


Za ortopediju Dr Dren 

ortopedski hirurg Doc dr sc D. RadoičićU galeriji su slike operacija koje smo izveli u skorijem periodu (dr Radoičić), dobijene su uz pristanak pacijenata i prikazane u svrhu edukacije i informisanja (images copyrighted, viewer discretion is advised).