Rotatorna manžetna Artroskopska operacija rotator cuff-a ramena

Rotatorna manžetna je grupa tetiva u zglobu ramena koja pruža stabilnost i omogućuje veći obim pokreta ramena. Povreda ili raskid ovih tetiva može da dovede do bolova i ograničenja pokreta. Ova povreda se označava kao raskid rotatorne manžetne ili rotator cuff tear. Predstavlja jedan od najčešćih razloga za bol u ramenu kod odraslih i starijih osoba. 

Ruptura rotatora može da se desi nakon dugotrajnog korišćenja ruke za aktivnosti u položaju iznad glave, tokom sportova ili određenih nezgoda.

Rotatorna manžetna kad je oštećena uzrokuje jake bolove, slabost ruke. Ponekad je oštećenja rotatora praćeno senzacijom pucanja ili preskoka u ramenu tokom određenih pokreta i u nekim položajima. Moguća je i redukcija obima pokreta, otok, kao i bolnost na dodir na prednjoj strani ramena.

rotatorna manžetna raskid ruptura rotatorna manžetna raskid ruptura

Rotatorna manžetna ramena dijagnoza raskid ruptura

Rotatorna manžetna odnosno njene tetive se najbolje vide na ultrazvučnom pregledu i snimanju magnetnom rezonancom. Ponekad je moguće olakšanje tegoba uz neoperativne tretmane. Kao što su odmor ramena, terapija bola, steroidne injekcije i određene vežbe fizikalna terapija. 

Međutim, u velikom broju slučajeva je neophodna operacija da bi se tetiva vratila u svoje prirodno mesto pripoja. Kako bi se olakšale tegobe i poboljšala pokretljivost.

rotatorna manžetna rotatorna manžetna

Rotatorna manžetna hirurško lečenje operacija rotatora

Rotatorna mažetna to jest rotator cuff – a, se ranije tradicionalno operisala otvorenim putem kroz veliki rez na prednjoj strani ramena.

Ponekad se u određenim slučajevima primenjuje i danas za određene retke reparacije. Danas su dostupne savremene napredne artroskopske hirurške tehnike. Artroskopija ramena je prvenstveno razvijena kako bi se omogućio bolji uvid u zglob, smanjila hiruška trauma, smanjio bol i vreme oporavka.

Artroskopska reparacija rotatorne manžetne je minimalno invazivna operacija koja se vrši kroz male rezove, od oko 1 cm, potrebne za kameru i artroskopske instrumente. Obično su za reparaciju neophodni koštani ankeri, mali implantati na kojima je konac kojim se izvodi prošivanje i pričvršćivanje tetiva za kost, najčešće je u zavisnosti od tehnike i obima oštećenja potrebno 2 do 4 anchora (za single row ili double row reparaciju).

Prednosti artroskopija ramena u odnosu na otvorenu operaciju ramena

Manji rezovi
Minimalna trauma mekih tkiva
Manje postoperativne bolnosti
Brže vreme zarastanja
Niža stopa infekcije
Manji ožiljci
Ranija mobilizacija

Artroskopija omogućuje da se i rotatorna manžetna tojest rotator cuff danas izvodi kao ambulantna odnosno jednodnevna hirurgija. Ovaj pristup umnogome zavisi od sposobnosti hiruga i mogućnosti za davanje lokalne anestezije.

 

ortopedski hirurg 

dr sc D. Radoičić

Pogledajte više i budite u toku sa našim akcijama na Dr Dren Facebook-u i Instagram-u.

Pregled možete da zakažete

telefon email viber whatsapp

telefonom
+381 69 693640

email-om
drdrenortopedija@gmail.com

Viber-om i Whatsapp-om
+381 69 693 640

Radno vreme

ponedeljak – petak od 10 h do 20 h subota od 09 do 15 h nedeljom po potrebi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *