PRP terapija koleno kuk rame lakat skočni zglob ahilova tetiva

PRP terapija u ortopediji

PRP terapija je savremen vid tretmana za brojna stanja i povrede zglobova, tetiva i mišića. Iako je ovaj vid tzv. biološke terapije relativno nov Dr Dren ortopedi uspešno primenjuju PRP godinama unazad. Najšešće je to prp kolena. PRP terapija se pokazala kao odličan vid tretmana za brojna stanja i povrede kolena kuka ramena lakta tetiva i ligamenata. 

prp terapija cena prp tretman kolena kuk rame

Za uspeh tretmana izuzetno je bitno da se PRP pripremi na pravi način i primeni u pravim indikacijama. Zato je najvažnije je da se za procenu za primenu, odnosno za procenu da li ste vi kandidat za ortopedski PRP tretman javite iskusnim lekarima u ovoj metodi. 

PRP terapija preporuke za primenu

Za uspešnu primenu je najbitnije da je indikacija tojest bolno stanje ili oštećenje preporučena za prp tretman. Potom je važno da se koriste adekvatni materijali i tehnike za izdvajanje PRP plazme.

U Dr Dren primenjuju se sertifikovani, sterilni, jednokratni PRP kitovi. ARTHREX ACP PRP (Made in USA/Germany) sistem i REGENLAB PRP (Made in Switzerland)  ili Cellular Matrix koji je kombinacija PRP i Hijaluronske kiseline (takođe švajc. regenlab).

prp terapija koleno acp injekcije

PRP krvna plazma za koleno ili neki drugi zglob ili regiju cena zavisi od tipa prp i eventualne potreba za ultrazvukom ili drugim sredstvima. PRP kolena je najčešća prp primena u ortopediji.

Najšešći razlozi za primenu PRP terapija u ortopediji su sportske povrede, potom neka hronična bolna stanja. Povrede tetiva, ligamenata i mišića, artroze posebno artritisi kolena i kuka tj. gonartroza i koksartroza kao i hronični bolni sindromi često predstavljaju težak terapijski problem  za pacijenta, kao i zdravstvene radnike u ortopediji i traumatologiji, fizikalnoj i sportskoj medicini.

Ista stanja i  povrede kod profesionalnih sportista dovode do produženih odsustvovanja sa posledičnim padom forme i ugrožavanjem karijere.

prp tretman za bolove u kolenu ramenu kuku

PRP terapija prednosti

Danas dostupne metode lečenja povreda tetiva ligamenata i mišića i pored ogromnih napredaka u operativnoj tehnici i ortopedskim implantatima, kao i razumevanju bioloških mehanizama povreda, ponekad nisu dovoljno efikasne. U određenom broju slučajeva ne dovode do definitivnog izlečenja. Postoperativni oporavak u brojnim slučajevima zahteva dužu imobilizaciju koja često ugrožava i umanjuje potpuni funkcionalni oporavak. Zato se unapređuju bezbedne i lake za primenu metode kao PRP tretmani.

krvna plazma terapija kolena cena

Lekovi za bolove popularni nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) ili kortikosteroidi mogu da olakšaju tegobe u nekim slučajevima ali je često olakšanje samo privremeno. Nekad su dodatni problem prateća neželjena dejstva ovih lekova. Prednost PRP terapija je da nema neželjena dejstva niti alergijske reakcije. 
Idealan tretman bi trebalo da ostvari svoj cilj u relativno kratkom vremenu sa malo nelagodnosti ili invalidnosti. 

prp terapija bola

Danas se u brojnim centrima PRP trombocitima obogaćene plazme primenjuje rutinski. PRP je u stvari plazma (deo krvi)  procesuirana na takav način da zadržava visoku koncentraciju trombocita i faktora rasta.

Proverite da li je PRP tretman rešenje za vaše zglobove

PRP terapija Kako deluje i kako utiče na zarastanje

Platelet-rich plasma ili PRP plazma pospešuje procese zarastanja na više načina. U trombocitima se nalaze faktori rasta koji iniciraju reparatorne odgovore tkiva, pozitivno utičuna produkciju kolagena i lokalne vaskualrizacije. 

U PRP-u se nalaze faktori rasta, kao što su iz trombocita izvedeni faktor rasta  (PDGF-AA,BB, ili AB), insulinu sličan faktor rasta (IGFI i II), transformišući faktor rasta beta (TGF-b) epidermalni faktor rasta (EGF), vaskularni endotelni faktor rasta (VEGF), faktor rasta fibroblasta  (FGF 1,2) i koštani morfogenetski proteini (BMP, posebno BMP12 i BMP13). Faktori rasta mogu biti lokalno proizvedeni od strane ćelija u oblasti povrede, tokom fiziološke reparacije, ili mogu da dospeju krvotokom.

prp terapija injekcije koleno kuk rame lakat

Odavno su prepoznati kao modulatori rasta i razvoja ćelija, utiču na migraciju, replikaciju, sintezu matriksa, i transformaciju ćelija. Postoje brojni dokazi da ovi faktori rasta pozitivno utiču na različite faze zarastanja ligamenata tetiva i mišića, kao da ubrzavaju zarastanje različitih rana koje zahvataju kožu i potkožna meka tkiva. Kad se primene u visokoj koncentraciji kao što jeu slučaju PRP tretmana ideja je da se oslobode i dovedu do ubrzanja procesa oporavka oštećenih zglobova, tetiva ili mišića.

PRP tretman komplikacije

Kad su u pitanju neželjeni efekti i moguće komplikacija primene PRP-a možemo da kažemo da je mogućnost za pojavu minimalna.

PRP plazma – Platelet-rich plasma je derivat pune krvi pacijenta i nema imunobioloških prepreka u primeni niti rizika od alergijskih reakcija niti transmisivnih bolesti.

prp terapija iskustva cene

Za razliku od injekcija kortikosteroida nema rizika od lokalnog slabljenja tkiva i posledičnih ruptura  tetiva, ligamenata i mišića (u regijama u kojima su primenjivani kortikosteroidi).

Nakon primene moguća je pojava kratkotrajnog bola, crvenila i otoka.

U Dr Dren se trudimo da svima predočimo da PRP metod nije svemoguća terapija i ne može da se garantuje 100% – tni uspeh nakon primene, ali što je najbitnije primenjena na pravi način sigurno je potpuno bezbedna metoda bez neželjenih efekata. 

Prp Terapija u ortopediji
Za brojna stanja i oštećenja zglobova tetiva i ligamenata PRP može da ima pozitivne efekte. PRP može da ubrza zarastanje i oporavak.
kontakt
PRP tretman zglobova i tetiva
Da li je PRP terapija moguće rešenje za vaše bolno koleno, rame ili Ahilovu tetivu? Pozovite i proverite u konsultaciji sa našim lekarima.
tel. 069 693 640
Previous
Next

Kako se priprema i primenjuje PRP terapija

Za pravilnu pripremu i primenu od izuzetnog je značaja poštovanje principa sterilnog rada.

Koriste se posebni sterilno pakovani sistemi za uzimanje krvi i obradu u posebnim uređajima namenjenim za derivaciju PRP-a iz krvi pacijenta. Zato je bitno da PRP tretman primenjuju obučeni lekari kao što su doktori Dr Drena.

prp tretman koleno rame kuk davanje injekcije

Najpre se određena količina krvi (u zavisnosti od sistema koji se koristi) uzima iz vene na ruci.

Potom se krv obrađuje, što traje 10 ili nešto više minuta. Postupkom se dobija izdvojena PRP, u posebnom sistemu. PRP sistem obezbeđuje potpunu sterilnost rastvora. Dobijena PRP se ubrizgava injekcijom u željenu regiju. Prethodno posebno pripremljenu i očišćenu hirurškim antisepticima. Za uspešnist terapije PRP kolena i drugih zglobova zahteva preciznost u primeni.

Za određene regije i zglobove često koristimo ultrazvuk. Upotreba ultrazvuka je ponekad neophodna. Ultrazvuk kod primene prp tretmana obezbeđuje dodatnu vizuelizaciju i preciznost u primeni. Može se i dokumentovati lezija mišića, ligamenta ili tetive. Kao i kasnije objektivno pratiti poboljšanje i zarastanje tetiva, mišića ili ligamenata.

PRP terapija za sportske povrede

PRP terapija je naročito popularna kod sportista. Posebno je atraktivna jer su sportisti motivisani da se što pre vrate u vrhunsku takmičarsku formu. Rado koriste prirodne, jednostavne, brze i bezbedne metode kao što je PRP tretman.

prp kolena cena terapija

Brojni vrhunski sportisti redovno koriste PRP tretmane nakon povreda ili bolnih stanja za brži povratak u top formu. Često se kod sportskih povreda kombinuje sa artroskopijom kolenaartroskopijom ramena ili skočnog zgloba.

Posebno pošto je po sadašnjim propisima World Anti-Doping Agency (WADA) PRP dozvoljen metod i nije na listi doping sredstava.

Naglasili bi par napomena kod PRP terapije, najpre nije svemoguća i ne primenjuje se u svim slučajevima. 

Kvantifikacija mogućih poboljšanja nakon primene nije moguća. Svakako da može pouzdano  da se tvrdi da ne šteti, i da rizici ukoliko se pravilno primenjuje praktično ne postoje, obzirom da se radi o preparatu – derivatu vaše krvi.

Prevare i Predostrožnosti kod primene PRP

Danas postoje posebno dizajnirani PRP setovi, renomiranih proizvođača koji su i registrovani sa pravom primene u ranije navedenim indikacijama. Ti setovi su sterilno upakovani sa odgovarajućim materijalom za uzimanje, obradu i pripremu PRP-a. Primenom pravih setova dobijaju se optimalne terapijske doze PRP-a. Cena setova i adekvatne opreme u najvećoj meri utiče na cenu tretmana.
Usled u poslednje vreme izuzetno velike popularnosti PRP metoda, pored pravilne primene ima i domaće ,,amaterske’’ PRP odnosno PRP dobijene centrifugiranjem u običnim epruvetama.Tako dobijena PRP pored mogućih problema sa postizanjem aseptičnih uslova i održavanjem sterilnosti često nema terapijski efekat pravih PRP preparata.
Ima ordinacija u kojima se ovaj način primenjuje zbog izrazito niskih troškova običnih epruveta koji ne prelaze par eura po aplikaciji. Međutim često se naplaćuje kao kod primene pravih PRP setova.

Vaše je pravo

da postavite pitanje lekaru koji primenjuje PRP koji set koristi, slobodno proverite na internetu ( google, youtube), obično se uz pravi set dobija originalna nalepnica koja prati proizvod ( sa svim podacima o upotrebljenom PRP sistemu), koju bi trebalo da vam lekar zalepi ili da uz izveštaj o primeni PRP metode. Poželjno je da prepoznate upotrebu pravih sterilno upakovanih PRP setova (kitova) renomiranih proizvođača.

Hijalurom tendon

Moćna kombinacija za tetive kolena, kuka, ramena, Ahilovu i ostale tetive ukoliko vam je problem bol i oštećenje tetiva. Kod akutnih i hroničnih tendinopatija
PRP + Hijaluron

PRP terapija

PRP terapija je biološko rešenje za bolne i oštećenje zglobove. Za koleno, kuk, rame, skočni zglob, lakat, Ahilovu i ostale tetive. Sertifikovani setovi i stručna primena
PRP

HIjaluronske injekcije

Hijaluronska kiselina se u vidi zglobnih injekcija već dugo primenjuje kod bola i oštećenje zglobova. Posebno za osteoartritis kolena i drugih bolnih zglobova.
AKCIJA

pročitajte još i o ostalim injekcijama za zglobovematičnim ćelijama i regenerativnoj ortopediji

prp terapija kolena cena orthokin terapija cena

plazma terapija prp terapija prp tretman

krvna plazma za kolena cena platelet rich plasma 

Podeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on skype
Share on vk

Sadržaj

Pregled možete da zakažete

telefon email viber whatsapp

telefonom
+381 69 693640

email-om
drdrenortopedija@gmail.com

Viber-om i Whatsapp-om
+381 69 693 640

Radno vreme

ponedeljak – petak od 10 h do 20 h subota od 09 do 15 h nedeljom po potrebi

8 мишљења на „PRP Tretman PRP terapija koleno kuk rame lakat ahilova tetiva“

 1. Dobro veče ja sam sportista i treba mi prp tretman za kolena, u pitanju su oba kolena.

  Zanima me koliko puta kod vas treba da se primi krvna plazma za kolena i koja je cena.
  Jer na više mesta kažu različito da se prp terapija za kolena prima tri puta a neki kažu pet puta.
  Potreban mi je odgovor da li se plača svaki put isto ako se dolazi više puta ili može da se dobije zbirna cena neki popust ako bih plaćala odjednom.

  Hvala

  Marina

  1. Poštovani,
   broj prp tretmana za kolena preporučuje dokotor na osnovu pregleda i uvida u stanje vaših kolena.

   U vezi broja prp tretmana za kolena, potom da li je optimalan samo prp ili ima smilsa da se primeni nrp. hijaluron i prp je najbolje da porazgovarate sa našim doktorom.

   U vezi eventualnih popusta i cena prp terapija kolena, naravno da su u zavisnosti od trenutnih cena i akcija mogući popusti, ali je i za to najbolje da se informišete na pregledu.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 2. Poštovanje,
  da li radite prp za kukove, za osobu od 62 godine, malo punija
  dijagnoza je Coxarthrosis bil?
  koja je cena i koliko preporučujete prp inekcija za kuk?

  1. poštovani,

   da ukoliko ima razloga tj. indikacija radimo PRP treman kukova, za adekvatnu primenu prp terapije za kuk neophodna je i primena ultrazvuka.
   Cene prp tretmana za kukove i kolene imate na linku Ortopedija usluge i cene
   A u vezi broja tretmana, i da li je optimalan samo prp ili ima smilsa da se primeni nrp. hijaluron i prp je najbolje da porazgovarate sa našim doktorom.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 3. Igor Delibašič

  Poštovanje
  bavim se rekreativno sportom imam bol u kolenima, urađen je pregled stanje je trošenje hrskavice kolena hondomalacija ali mi svi doktori kažu da nije za operaciju nego za peerpe prp terapiju. Ne pušim ne pijem krvna slika mi je dobra.

  Da li mogu da radim prp za kolena kod vas ali da ne plaćam pregled jer već znam šta mi je
  nego samo prp
  treba mi po tri terapije za svako koleno
  zanima me krvna plazma za koleno cena i da li primate kartice

  Hvala
  Igor

  1. Poštovani
   ukoliko primate PRP u Dr Dren naravno da ne plaćate pregled.
   cena za prp terapiju kolena tj. krvna plazma za koleno cena je po davanju trenutno 15 000 dinara.

   Možete da platite karticom.

   Najbolje je da nas nazovete za termin koji vam odgovara

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 4. Dara Gajović

  Dobar dan
  poštovani doktore radojčiću želim da primim PRP terapiju u oba kolena i oba kuka
  koja je cena za 4 plazme za kukova i kolena i koliko puta treba da primim u svaki zglob meni bi odgovaralo neki dan od petog jula

  pre dve godine sam primila u kolena po tri na nedelju dana je bilo davanje
  vi ste mi dali te injekcije i bilo je odlično, sada me ponovo bole kolena ali i kukovi imam snimke od pre dva dana dok sam vas našla ovde

  Hvala veliki pozdrav za doktora Dragana

  1. Poštovani
   Preneli smo pozdrav doktoru.
   Možete slobodno da planirate početak prp terapije od 05. jula.
   Tačno vreme za prp terapiju kolena i kukova u Dr Dren možete da zakazete telefonom ili preko forme za zakazivanje

   Hvala
   Srdacni pozdrav
   Dr Dren Ortopedija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *