Proteza ramena veštačko rame

Vestacko rame

Artroplastika ramena Operacija proteza ramena

 

 

ugradnja endoproteze ramena vestacko rame proteza ramena

parcijalna proteza ramena 

totalna proteza ramena

reverzna proteza ramena

 

 

RAME je zglob sa velikim obimom pokreta. To je zglob u kome se glava humerusa (kosti nadlaktice) zglobljava sa glenoidom lopatice. Dve zglobne površine kostiju su prekrivene hrskavicom, što sprečava trenje između pokretnih kostiju. Tetive i ligamenti ramenskog zgloba pružaju čvrstoću i stabilnost.

Kada je hrskavica oštećena, pokrete prati neprirodno bolno trenje, što dovodi do bola, otoka i krutosti zgloba (osteoartritis).
Operacija zamene ramena se vrši kako bi se olakšali ovi simptomi. U ovoj operaciji, oštećeni delovi zgloba ramena se uklanjaju i zamenjuju veštačkim komponentama endoprotezama.

Operacije zamene ramena danas izvodimo sve češće i sa sve većim uspehom.

Zamena glave humerusa i zglobnog dela lopatice glenoida se zove potpuna zamena ramena ili totalna proteza ramena totalna artroplastika ramena ili totalno veštačko rame.
Totalna zamena ramena može da bude obična i reverzna.
Reverzno totalno rame (Reverse total shoulder replacement) podrazumeva zamenu gde su zglobne artikulirajuće površine zamenjene u odnosu na prethodnu anatomiju.
Reverzno rame označava naprednu hiruršku tehniku posebno razvijenu za rotator cuff tear artropatiju, stanje gde je pored artroze ramena prisutna i slabost mišića ramena odnosno rotator cuff-a.
Rotator cuff predstavlja grupu tetiva u ramenu značajne su za stabilnost, mobilnost i kontrolu pokreta ramena. Raskidi rotatora vremenom dovode do artritisa/ artroze ramena. Konvencionalna totalna zamena ramena je prepoznata kao kao neadekvatna opcija za tretman rotator cuff artropatije, i zato je razvijen koncept reverzne artroplastike ramena.
Ovaj dizajn endoproteze omogućuje korišćenje velikog deltoidnog mišića koji kompenzuje oštećenje tetova rotator cuff-a.  
Pacijenti sa rotator cuff arthropatijom imaju bolove u ramenu (obično i češće noću) i slabost ramena. Mnogi su već imali određene procedure na tom ramenu ( reparacije rotator cuff-a). Najčešći simptom je nemogućnost podizanja ruke preko nivoa ramena i nepsosobnost da se izvode aktivnosti sa rukom podignutom iznad glave.

Zamena samo glave nadlaktice – glave humerusa je parcijalno veštačko rame odnosno delimična zamena ramena, izvodi se često kod preloma ramena ili nakon komplikacija preloma ramena gde nije moguće drugačije rešenje, a sa određenim novim tipom proteza (bez stema) i kod nekih drugih indikacija.

Indikacije za totalno / parcijalno veštacko rame

– Osteoartroza ramena i reumatodini artritis kada lekovi, injekcije, fizikalna terapija i promene aktivnosti ne pomažu u ublažavanju bolova
– Teški bol u ramenu koji ograničava dnevne aktivnosti
– Umeren do jak bol tokom odmora
– Slabost ramena i / ili gubitak pokreta

Indikacije za reverzno totalno rame – reverzna artroplastika ramena se prpeoručuje u sledećim slučajevima:

– kompletni raskid rotatora koji ne može da se reparira
– rotator cuff artropatija
– revizija proteze ramena kod prethodne neuspele obične artroplastike ramena
– teški bolovi u ramenu, nemogućnost podizanja ruke i obavljanje aktivnosti kada lekovi, injekcije, fizikalna terapija i promene aktivnosti ne pomažu u ublažavanju bolova

Dijagnoza
Da biste odlučili da li je potpuna zamena ramena dobra opcija neophodno je da se adekvtano informišete.
Hirurg će detaljno da razmotri vašu istoriju bolesti i obavi pregled ramena kako bi procenio stepen pokretljivosti i bolova. Obično su potrebne i dodatna snimanja kao što su rentgen ili MR (magnetna rezonanca).

Procedura – Operacija ugradnja veštačkog ramena

Operacija se vrši pod regionalnom ili opštom anestezijom. Rez je ne prednoj strani ramena dužiune do 10 ak cm mišići su odvajaju kako bi se izložio rameni zglob.
Uklanjaju se oštećeni koštani delovi i ugrađuju komponente proteze ramena. Nakon implantacije veštačkih komponenata, zglobna kapsula i sva ostala meka tkiva se ušivaju i rana zatvara. Izuzetno retko koristim drenove nakon ugradnje veštačkog ramena.

Postoperativna nega

Posle operacije, dobijate lekove za bol i antibiotike. Ruka je obično u marami miteli dve do 4 nedelje. Program rehabilitacije uključuje fizikalnu terapiju koja se započinje ubrzo nakon operacije i veoma je važna da ojača i obezbedi mobilnost do ramena. Očekuje se da ćete moći da da obavljate dnevne aktivnosti za dve do šest nedelja nakon operacije. U bolnici se obično nakon ugradnje ramena ostaje jedan do dva dana.

Rizici i komplikacije
Kao i sa bilo kojim većim operacijama, mogu se pojaviti potencijalni rizici:

– Anesteziološke komplikacije kao što su mučnina, vrtoglavica i povraćanje
– Infekcija rane
– Dislokacija, koja zahteva repoziciju nameštanje ili ponovnu operaciju
– Oštećenje krvnih sudova, živaca ili mišića
– Neuspeh u ublažavanju bolova
– Plućna embolija
– Trošenje i habanje proteze koje zahteva zamenu komponenata ( obično se dešava nakon mnogo godina od prve operacije).

 

za Ortopediju Dr Dren

ortopedski hirurg

dr sc D. Radoičić