Početna » Zamena proteza ramena

Proteza ramena veštačko rame

Proteza ramena Operacija zamene ramena

Proteza ramena odnosno veštačko rame ili zamena ramena se danas izvodi sve češće i sa sve većim uspehom. Artroplastika ramena je operacija kojom se menja zglob ramena delom ili u celini endoprotezom ramena.

Možete da nam se obratite u vezi svih vrsta operacija zamena ramena to jest proteza ramena. Bilo da vam je potrebno prvo ili drugo mišljenje u vezi operacije zamene ramena.

Zašto proteza ramena

Rame je zglob sa velikim obimom pokreta. To je zglob u kome se glava humerusa (kosti nadlaktice) zglobljava sa glenoidom lopatice. Dve zglobne površine kostiju su prekrivene hrskavicom, što sprečava trenje između pokretnih kostiju. Tetive i ligamenti ramenskog zgloba pružaju čvrstoću i stabilnost.

Kada je hrskavica oštećena, pokrete prati neprirodno bolno trenje, što dovodi do bola, otoka i krutosti zgloba. Najčešće je u pitanju osteoartritis osteoartroza ramena.

Operacija zamene ramena se vrši kako bi se olakšali bolovi i kako bi ramenu vratili pokrete. U ovoj operaciji, oštećeni delovi zgloba ramena se uklanjaju i zamenjuju veštačkim komponentama endoprotezama.

U principu proteza ramena može da bude parcijalna i totalna.

Totalna proteza ramena

Zamena glave humerusa i zglobnog dela lopatice glenoida se zove potpuna zamena ramena ili totalna proteza ramena tj. totalna artroplastika ramena 

ili totalno veštačko rame. 

Totalna zamena ramena može da bude obična i reverzna. danas su reverzne proteze ramena sve popularnije. implantati za reverzne i obične proteze kao i hirurške tehnike su sve naprednije.

totalna artroplastika proteza ramena totalna artroplastika proteza ramena

Reverzno totalno rame

Reverse total shoulder replacement podrazumeva zamenu gde su zglobne artikulirajuće površine zamenjene u odnosu na prethodnu anatomiju.

Reverzno rame označava naprednu hiruršku tehniku posebno razvijenu za rotator cuff tear artropatiju, stanje gde je pored artroze ramena prisutna i slabost mišića ramena odnosno rotator cuff-a.

reverzna totalna proteza ramena reverzna proteza ramena

Rotator cuff predstavlja grupu tetiva u ramenu značajne su za stabilnost, mobilnost i kontrolu pokreta ramena. Raskidi rotatora vremenom dovode do artritisa/ artroze ramena. Konvencionalna totalna zamena ramena je prepoznata kao kao neadekvatna opcija za tretman rotator cuff artropatije, i zato je razvijen koncept reverzne artroplastike ramena.
Ovaj dizajn endoproteze omogućuje korišćenje velikog deltoidnog mišića koji kompenzuje oštećenje tetova rotator cuff-a.  
Pacijenti sa rotator cuff arthropatijom imaju bolove u ramenu (obično i češće noću) i slabost ramena. Mnogi su već imali određene procedure na tom ramenu ( reparacije rotator cuff-a). Najčešći simptom i razlogh za izbor ove proteze je nemogućnost podizanja ruke preko nivoa ramena i nesposobnost da se izvode aktivnosti sa rukom podignutom iznad glave.

Parcijalna proteza ramena

Zamena samo glave nadlaktice – glave humerusa je parcijalno veštačko rame odnosno delimična zamena ramena, izvodi se često kod preloma ramena ili nakon komplikacija preloma ramena gde nije moguće drugačije rešenje, a sa određenim novim tipom proteza (bez stema) i kod nekih drugih indikacija.

Indikacije za totalno i parcijalno veštacko rame

– Osteoartroza ramena i reumatodini artritis kada lekovi, injekcije, fizikalna terapija i promene aktivnosti ne pomažu u ublažavanju bolova
– Teški bol u ramenu koji ograničava dnevne aktivnosti
– Umeren do jak bol tokom odmora
– Slabost ramena i / ili gubitak pokreta

Indikacije za reverzno totalno rame – reverzna proteza ramena 

– kompletni raskid rotatora koji ne može da se reparira
– rotator cuff artropatija
– revizija proteze ramena kod prethodne neuspele obične artroplastike ramena
– teški bolovi u ramenu, nemogućnost podizanja ruke i obavljanje aktivnosti kada lekovi, injekcije, fizikalna terapija i promene aktivnosti ne pomažu u ublažavanju bolova

Veštačko rame Dijagnoza

Da biste odlučili da li je potpuna zamena ramena dobra opcija neophodno je da se adekvtano informišete.
Hirurg će detaljno da razmotri vašu istoriju bolesti i obavi pregled ramena kako bi procenio stepen pokretljivosti i bolova. Obično su potrebne i dodatna snimanja kao što su rentgen ili MR (magnetna rezonanca).

Procedura – Operacija ugradnja veštačkog ramena

Operacija se vrši pod regionalnom ili opštom anestezijom. Rez je ne prednoj strani ramena dužiune do 10 ak cm mišići su odvajaju kako bi se izložio rameni zglob.
Uklanjaju se oštećeni koštani delovi i ugrađuju komponente proteze ramena. Nakon implantacije veštačkih komponenata, zglobna kapsula i sva ostala meka tkiva se ušivaju i rana zatvara. Izuzetno retko koristim drenove nakon ugradnje veštačkog ramena.

Proteza ramena postoperativna nega

Posle operacije, dobijate lekove za bol i antibiotike. Ruka je obično u marami miteli dve do 4 nedelje. Program rehabilitacije uključuje fizikalnu terapiju koja se započinje ubrzo nakon operacije i veoma je važna da ojača i obezbedi mobilnost do ramena. Očekuje se da ćete moći da da obavljate dnevne aktivnosti za dve do šest nedelja nakon operacije. U bolnici se obično nakon ugradnje ramena ostaje jedan do dva dana.

Rizici i komplikacije proteze veštačkog ramena

Kao i sa bilo kojim većim operacijama, mogu se pojaviti potencijalni rizici.

– Anesteziološke komplikacije kao što su mučnina, vrtoglavica i povraćanje
– Infekcija rane
– Dislokacija, koja zahteva repoziciju nameštanje ili ponovnu operaciju
– Oštećenje krvnih sudova, živaca ili mišića
– Neuspeh u ublažavanju bolova
– Plućna embolija
– Trošenje i habanje proteze koje zahteva zamenu komponenata (obično se dešava nakon mnogo godina od prve operacije).

Dr Dren Centar za rame i lakat

za Ortopediju Dr Dren

ortopedski hirurg dr sc D. Radoičić

proteza ramena veštačko rame

Proteza ramena

Artroplastika ramena Operacija proteza ramena

ugradnja endoproteze ramena veštacko rame

parcijalna proteza ramena 

totalna proteza ramena

reverzna proteza ramena

sadržaj

Pozovite

proverite da li Dr Dren Ortopedija ima rešenje za vaša pitanja

Kontaktirajte

predložite datum i vreme, opišite vaš problem i izaberite doktora pokušaćemo da odgovorimo u najskorijem roku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *