Ortopedija i traumatologija

Dr Dren


+381 69 693 640
+381 11 408 1927


office@drdren.com
drdren@hotmail.com

Preoperativna priprema


Ortopedija Dr Dren


Preoperativna priprema je neophodna i za sve male operacije u lokalnoj anesteziji koje se u ordinaciji Dr Dren izvode kao oneday surgery odnosno u uslovima jednodnevne hirurgije. Preoperativna priprema :

- potrebna je laboratorija i to: kompletna krvna slika, biohemija ( glukoza, urea, kreatinin, bilirubin, kalijum, natrijum, ast, alt, ck, ldh, holesterol trigliceridi) sedimentacija, vreme krvarenja, vreme koagulacije, protrombinsko vreme, 


- pregled urina 


- EKG


- u određenim slučajevima je potreban i rtg srca i pluća


- potrebno je da na dan zakazane intervencije ponesete i sve snimke (rtg, mr, ct i sl.) i prethodne nalaze koje imate,

- potrebno je da ne pijete i ne jedete 6 sati pre intervencije,


- ukoliko redovno uzimate bilo kakvu terapiju npr. kardiološke lekove uzmite ih obavezno u vreme kad su propisani sa vrlo malo vode, 

- ukoliko ste na redovnoj terapiji bilo kakvim internističkim, psihijatrijskim i sl. lekovima potrebno je i preoperativno mišljenje odgovarajućeg specijaliste ( kardiologa, nefrologa i sl.).


- Ukoliko samoinicijativno uzimate određene lekove, ili ih sami dozirate, ili menjate propisani način upotrebe potrebno je da naglasite hirurgu i jasno opišete koje lekove i u kojoj dozi uzimate.


- potrebno je da naglasite da li imate alergije i koje, kao i da iskreno odgovorite na pitanja koja će vam doktor eventualno postaviti ( u vezi ranijih bolesti, operacija, kao i određenih navika pušenje, alkohol i sl.)


- Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili nedoumice u vezi intervencije planirajte da ih postavite pre početka operacije.


- spremite sa da više puta odgovorite na pitanje koja se noga ili ruka operiše


- pre operacije ste u obavezi da pročitate i potpišete pristanak za izvođenje operacije i davanje anestezije.Nakon intervencije provodite u ord. sat do dva, poželjno je da obezbedite nekog da vas vozi, pošto vam se, bez obzira na izvedeni zahvat, to ne preporučuje različito dugo u ranom postoperativnom periodu.