Početna » Preoperativna priprema Dr Dren

Preoperativna priprema Dr Dren

 Preoperativna priprema je neophodna i za sve male operacije u lokalnoj anesteziji koje se u ordinaciji Dr Dren izvode kao oneday surgery odnosno u uslovima jednodnevne hirurgije. 

 

 


Preoperativna priprema : 

– potrebna je laboratorija i to: kompletna krvna slika, biohemija ( glukoza, urea, kreatinin, bilirubin, kalijum, natrijum, ast, alt, ck, ldh, holesterol trigliceridi) sedimentacija, vreme krvarenja, vreme koagulacije, protrombinsko vreme, 

 

– pregled urina 

 

– EKG

 

– u određenim slučajevima je potreban i rtg srca i pluća

 

– potrebno je da na dan zakazane intervencije ponesete i sve snimke (rtg, mr, ct i sl.) i prethodne nalaze koje imate,

– potrebno je da ne pijete i ne jedete 6 sati pre intervencije,


– ukoliko redovno uzimate bilo kakvu terapiju npr. kardiološke lekove uzmite ih obavezno u vreme kad su propisani sa vrlo malo vode, 

– ukoliko ste na redovnoj terapiji bilo kakvim internističkim, psihijatrijskim i sl. lekovima potrebno je i preoperativno mišljenje odgovarajućeg specijaliste ( kardiologa, nefrologa i sl.).

 

– Ukoliko samoinicijativno uzimate određene lekove, ili ih sami dozirate, ili menjate propisani način upotrebe potrebno je da naglasite hirurgu i jasno opišete koje lekove i u kojoj dozi uzimate.

 

– potrebno je da naglasite da li imate alergije i koje, kao i da iskreno odgovorite na pitanja koja će vam doktor eventualno postaviti ( u vezi ranijih bolesti, operacija, kao i određenih navika pušenje, alkohol i sl.)

 

– Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili nedoumice u vezi intervencije planirajte da ih postavite pre početka operacije.

 

– spremite sa da više puta odgovorite na pitanje koja se noga ili ruka operiše

 

– pre operacije ste u obavezi da pročitate i potpišete pristanak za izvođenje operacije i davanje anestezije.Nakon intervencije provodite u ord. sat do dva, poželjno je da obezbedite nekog da vas vozi, pošto vam se, bez obzira na izvedeni zahvat, to ne preporučuje različito dugo u ranom postoperativnom periodu.