Prelom skočnog zgloba

Prelom skočnog zgloba je relativno česta povreda. U određenom broju slučajeva za uspešno lečenje preloma skočnog zgloba je neophodna operacija. Za neke prelome skočnog zgloba je neoperativno lečenje gipsom takođe dobra opcija.

U Dr Dren smo često u prilici da lečimo prelome skočnog zgloba i stopala. Od najjednostavnijih za koje je dovoljan gips do najkompleksnijih operacija preloma skočnog zgloba.

Nekad nam se javljaju pacijenti sa prelomima skočnog zgloba radi drugog mišljenja ili dodatnog tretmana. Budući da su u pitanju vrlo česte povrede imamo izuzetno iskustvo u rešavanju primarnih povreda. Ali takođe i svih vrsta komplikacija posle preloma skočnog zgloba (odnosno popularno fractura trimalleolaris i fractura bimalleolaris ili trimaleolar ni i bimaleolarni prelom). Bilo da su prelomi zgloba sa ili bez luksacija, mekotkivnim defektima i drugim otežavajućim okolnostima. Takođe i u slučajevima nezarastanja, pseudoartroza, infekcije, osteomijelitisa, različitih deformiteta i ostalih neželjenih stanja.

prelom skočnog zgloba maleolarni oporavak lečenje

Prelom skočnog zgloba lečenje tretman

Prelomi skočnog zgloba su najčešći prelomi noge. U poslednjim desenijama sa porastom interesovanja za aktivnijim životnim stilovima značajno raste incidenca ovih povreda.

Najveći broj ovih preloma može uspešno i bezbedno da se leči i operiše, ukoliko je to potrebno. Rutinski te preloma operišemo u lokalnoj anesteziji u jednodnevnoj hirurgiji bez dana ležanja u bolnici. 

U Dr Dren pratimo i primenjujemo najsavremenija saznanja i najmodernije implantate i hirurške tehnike. 

prelom skočnog zgloba vrste simptomi

Savremeni pristup

Kad se prelom desi ukoliko je potrebna operacija preloma skočnog zgloba ukoliko je moguće bolje je planirati i izvesti je pre nego kasnije. 

Savremene preporuke su da se svi prelomi skočnog zgloba gd eje to mogućše operišu bolje pre nego kasnije, u lokalnoj regionalnoj anesteziji kao jednodnevne intervencije.

Postoje i situacije odnosno tipovi kompleksnih povreda skočnog zgloba kad je bolje da se sačeka određeno vreme pre operacije. Posebno ukoliko su ugrožena meka tkiva u regiji skočnog zgloba. Zato je neophodno da procenu za vreme operacije, ukoliko je potrebna, izvede ortoped koji ima adekvatna znanja.

prelom skočnog zgloba operacija
operacija preloma skočnog zgloba

Dr dren Centar za stopalo i skočni zglob

Specijalisti za stopalo i skočni zglob

Konsultujte eksperte za najbolje rezultate i najbrži oporavak za brojne povrede i stanja stopala i skočnog zgloba.

 

Ukoliko želite da proverite – potvrdite dijagnozu ili predloženi tretman – drugo mišljenje i pregled ortopeda.

Čukljevi

hallux valgus svi odgovori

Ahilova tetiva operacije

sve operacije za sveže i stare raskide

Haglundova peta

Haglundov deformitet bolna peta

Prelomi skočnog zgloba

lečenje i operacije

mortonov neurom

Morton bol u prednjem delu stopala

prelomi stopala

sve o prelomima stopala

artroskopija skočnog zgloba

minimalno invazivna

Urasli nokat

za ozbiljne tegobe

Dijagnoza preloma skočnog zgloba

Dijagnoza počinje pregledom.

Klinički pregled kod ovih preloma ukazuje na otoki bolnost obično perimaleolarno. Praćen limitiranim pokretima i/ili deformitetom skočnog zgloba. Obavezni su AP i lateralni rtg snimci, ili ankle serija. Rtg procena obuhvata medijalnu i superiornu zglobnu liniju (4mm ili manje od 1mm razlike). 

Zatim talarni tilt <5mm, talokruralni ugao od 80 do 150. Tibiofibularno preklapanje u svim projekcijama treba da je >1mm. Anatomska repozicija je od izuzetne važnosti obzirom da talar shift od 1mm redukuje zglobnu kontaktnu površinu za 40%. Što je od izuzetnog značaja obzirom da neoptimalno lečeni prelomi daju kasnije velike probleme – posttraumatska artroza.

Ponekad je potreban i CT skener snimak skočnog zgloba.

Prelom skočnog zgloba lečenje


Postoje dva osnovna pristupa lečenju ovih preloma. To su neoperativno lečenje gipsom, plastičnim ili običnim. I za prelome koji ne mogu da se ,,nameste,, preostaje operativno lečenje.

U slučaju otvorenih preloma , po stabilizaciji mekih tkiva preduzima se definitivno neoperativno ili operativno lečenje.

Ciljevi lečenja su anatomska repozicija artikularnih površina. Potom koštano zarastanje, rano pokretanje i restauracija funkcije.

Nedislocirani prelomi jednog maleolusa (češći lateralnog) bez talarnog shifta, su obično stabilne povrede koje se uspešno tretiraju potkolenim gipsom ili ortozom. Gips u trajanju od 6 nedelja. Ima dokaza da je u slučaju izolovanog dislociranog preloma medijalnog maleolusa nekad operativna repozicija i fiksacija bolja opcija od gips imobilizacije.

Dislocirani bi- i trimaleolarni prelomi, kao unimaleolarni prelomi sa evidentnom povredom dijastazom sindesmoze su obično nestabilni prelomi. Oni se tretiraju se operativno ORIF-om. Mada u određenim slučajevima gde postoje kontraindikacije za operativnim pristupom lečenje može da se nastavi repozicijom i gips imobilizacijom.

Operativno lečenje se najčešće izvodi pločicama i zavrtnjevima. Obično je neophodna i fiksacija tibiofibularne sindesmoze jednim zavrtnjem. Ili danas posebnim implantom endobutton-om, nekad je potrebna i rtg intraoperativna verifikacija pozicije.

prelom noge gips operacija
prelom nameštanje preloma
prelom maleolarni postavljanje gipsa

Prelom skočnog zgloba operacija

U Dr Dren izvodimo je najčešće kao jednodnevnu intervenciju u lokalnoj anesteziji. Bilo da se radi o operaciji svežeg preloma ili o nesaniranom prelomu. Ili kod razvijenih komplikacija nakon prethodnog lečenja preloma.

Primenjujemo moderne implantate i minimalno invazivne tehnike koje omogućuju nekad i da ne postavljamo imobilizaciju. Odnosno ako je primenjujemo kraće traje, što utiče na brži oporavak.

lečenj preloma skočnog zgloba sa i bez operacije

Oporavak i rehabilitacija posle preloma skočnog zgloba

Za najbolji ishod operaciju preloma treba izvesti što ranije, ukoliko se operacija iz različitih razloga radi odloženo dolazi do određenih poteškoća. Mada i to uspešno može da se reši uz eventualne dodatne hiruške postupke tokom operacije.

Tačan vremenski okvir za fizikalnu terapiju i vrstu propisanih vežbi se prilagođava individualno.

Plan rehabilitacije zasnivaće se na obimu i tipu povrede, primenjenoj operativnoj tehnici kao i  zdravstvenom stanju i vašim potrebama i očekivanjuma. Kompletan oporavak i povratak na nivo aktivnosti pre povrede obično traje od nekoliko nedelja do  6 i više meseci.

Operacije preloma skočnog zgloba u poslednje vreme izvodimo sve češće. Praćeno brzom i uspešnom rehabilitacijom.

Ako ste profesionalni sportista operativni i postoperativni tok vam individualno prilagođavamo. U skladu sa očekivanim povratkom i naprezanjima koja vas očekuju na terenu.

 
povreda skočnog zgloba

Komplikacije preloma skočnog zgloba

Kod neadekvatno lečenih preloma skočnog zgloba komplikacije se često javljaju. One mogu da budu značajne. Rane komplikacije su najčešće usporeno zarastanje postoperativne rane, infekcije rane, osteomijelitis, neurom ili oštećenja suralnog nerva. 

Kasne su nezarastanje, dijastaze sindesmoze, hronični bolovi, kontrakture, nestabilnost, posttraumatska artroza skočnog i često subtalarnog zgloba. 

Artrodeza – ukočenje skočnog zgloba skočnog zgloba je neophodna kao finalna mera lečenja u oko 5% slučajeva. Artroplastike odnosno zamene skočnog zgloba se izvode relativno retko.

za Dr Dren Ortopediju ortopedski hirurg dr sci med D. Radoičić

Pregled možete da zakažete

telefon email viber whatsapp

telefonom
+381 69 693640

email-om
kontakt@drdren.com

Viber-om i Whatsapp-om
+381 69 693 640

Radno vreme

ponedeljak – petak od 10 h do 20 h subota od 09 do 15 h nedeljom po potrebi

zakažite pregled

napišite o čemu se radi, izaberite doktora i predložite vreme potrudićemo se da odgovorimo u najskorijem roku