Početna » Prelom podlaktice

Prelom podlaktice

prelom podlaktice

Prelomi podlaktice Prelom ruke

Prelom obe kosti podlaktice
Prelomi podlaktice operacija

Operacija preloma podlaktice
fractura antebrachii fractura radii fractura ulnae operacija ruke

Prelomi podlaktice

Prelom podlaktice je relativno česta povreda. Podlaktica je specifična i kompleksna anatomska regija od izuzetnog značaja za funkciju ruke i sake.

Ukoliko se prelomi podlaktice ne leče ili operišu adekvatno mogu da imaju brojne neželjene posledice najčešće u vidu ograničenih pokreta, deformiteta, nestabilnosti ili hroničnih bolova.

Prelom podlaktice lečenje

Postoji vise tipova preloma podlaktice, mogu da se tretiraju imobilizacijom – gipsom ili ortozama ili operacijama. Od pravilne procene i dobro izabranog i sprovedenog lečenja zavisi i rezultat odnosno funkcija ruke nakon povrede preloma podlaktice.

Kod dece je najčešće dovoljna adekvatna repozicija i imobilizacija gipsom, dok je za određene prelome kod odraslih u gotovo svim slučajevima operacija preporučeni vid lečenja.

Česta je zabluda, a sreće se i nemali broj medicinskih profesionalaca koji u to veruje, da samo prelomi obe kosti podlaktice moraju da se operišu, dok je za prelom jedne kosti dovoljan gips.

Nekad je to tačno ali zavisi od procene ortopeda. Budući da i prelom jedne kosti podlaktice često dovodi do određenih pomeranja u zlobu lakta i ručnom zglobu i ponekad se neadekvatno lečen prelom jedne kosti podlaktice komplikuje kao pseudoartroza odnosno hronični nezarasli prelom. Naknadne odložene operacije su u tom slučaju izazovnije i sa vise rizika.

Operacija preloma podlaktice

Danas su razvijene brojne minimalno invazivne tehnike ali i savremeni anatomski implantati. Što sve omogućava (normalno ukoliko doctor zna šta radi) restauraciju prelomljene kosti i zgloba uz minimalne rizike za dodatna oštećenja. 

Za vrhunski postoperativni ishod neophodna je anatomska repozicija prelomljene kosti i čvrsta fiksacija implantatima, uz odgovarajuću pažljivu hiruršku tehniku. To je danas moguće primenom savremenih implntata najčešće odgovarajućih čeličnih ili još bolje titanijumskih – pločica i zavrtnjeva.

Za uspeh operativnog lečenje je jako bitno proteklo vreme od preloma, kasno ili odloženo operativno lečenje iziskuje ponekad dodatna napore i umanjuje šanse za vrhunski rezultat.

Prelom podlaktice komplikacije

Komplikacije ovih preloma su moguće i kod lečenja gipsom kao i kod operacija.

Najčešće su kontrakture to jest ograničenja pokreta zbog duge gips imobilizacije ( prednost operacije – kod operacija se ne stavlja gips). 

Oporavak nakon preloma podlaktice je često duži kod lečenja gipsom, nezarastanje, compartment sindromi, oštećenja nerava i krvnih sudova, loše srastanje sa deformitetom, slabost ruke i sl.

U poslednje vreme u Dr Dren praksi operišemo sve vise slučajeva gde je iz različitih razloga operacija indikovana kasno ili su nam se pacijenti kasno javili sa prelomom koji je primarno bio za rano operativno lečenje. 

U lečenju ovih preloma kao i njihovih komplikacija imamo značajno iskustvo i odlične rezultate.

Lokalna anestezija i jednodnevna hirurgija

Povoljna okolnost kod ovih preloma je da gotovo sve operacije preloma podlaktice mogu da se izvedu u bezbednoj lokalnoj blok anesteziji sa minimalnim rizicima u odnosu na opštu anesteziju. Gotovo sve prelom podlaktice, od prostih preloma do najkompleksnijih preloma, kao i u savremnom svetu gde su prihvaćeni u usvojeni principi one day surgery operišemo kao jednodnevne intervencije. Tako da nakon operacija gotovo odmah možete kući.Za ortopediju Dr Dren 
ortopedski hirurg
dr sc med D. Radoičić

Centar za šaku i ručni zglob

Centar za rame i lakat

Podeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on skype
Share on vk

Pregled možete da zakažete

telefon email viber whatsapp

telefonom
+381 69 693640

email-om
drdrenortopedija@gmail.com

Viber-om i Whatsapp-om
+381 69 693 640

Radno vreme

ponedeljak – petak od 10 h do 20 h subota od 09 do 15 h nedeljom po potrebi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *