Prelomi fraktura humerusa
Prelom nadlaktice prelom humerusa
fractura humeri fractura corporis humeri

prelom tela humerusa

Prelomi humerusa
Prelom nadlaktice prelom humerusa
fractura humeri fractura corporis humeri


Humerus je jedina kost nadlaktice, ima telo i dva okrajka koji sa drugim kostima formiraju zglobove ramena i lakta. Prelomi humerusa predstavljaju izuzetno obimno i kompleksno polje moderne traumatologije a pokušaćemo da vam pružimo elementarne informacije.

Prelomi nadlaktice su česti, ukoliko se ne leče adekvatno mogu da se komplikuju nezarastanjem i drugim neželejnim posledicama i mogu da dovedu do značajnih problema. Često kod ovih problema dolazi do slabosti odnosno ‘’padanja šake’’ što je znak povreda jednog nerva - povreda n. radialisa, povreda radijalni nerv,  a nekad prelom može da dovede i do povreda drugih struktura. Povrede radijalnog nerva uz prelom humerusa je obično indikacija za operaciju ruke - operacija preloma humerusa.

Simptomi i znaci preloma humerusa su jasni i često dovoljni (bol. otok nadlakltice, nemogućnost pokreta deformisana ruka nekad u bizarnom položaju ili visi uz telo, pad sake znak povrede radijalnog nerva) za dijagnozu dodatno je neophodan rendgen snimak nadlaktice, retko se u ranoj fazi izvode dodatna snimanja.

U zavisnosti od tipa preloma (otvoreni zatvoreni, broj i pozicija fragmenata) mogu da se leče neoperativno repozicijom mirovanjem gipsom ili posebnim ortozama ili operativno.

Bitna je adekvatna procena za vid lečenja, jer često u poslednje vreme operišemo prelome nadlaktice koji su primarno lečeni neoperativno i nisu zarasli odnosno razvila se pseudoartroza humerusa, odložena operacija je uvek teža i sa vise rizika od operacije koja se izvodi nakon povrede.

Operacija ruke operacija preloma nadlaktice operacija humerusa

obično podrazumeva pristup prelomu, repoziciju i fiksaciju prelomljenih delova u prethodni idealni anatomski položaj pločom i šrafovima ili klinovima i šrafovima. Ponekad se za neke prelome humerusa primenjuje i spoljni fiksator koji može i ne mora da se kasnije ,,doradjuje,, nekom drugom metodom.

Kod pridruženih neurovaskularnih povreda ili starih lezija radijalnog nerva nekad je uz ortopedskog hirurga tokom operacije potrebno i učešće neurohiruga ili drugih specijalista.

Pseudoartroza humerusa ili nezarasli prelom humerusa je stanje kad nakon primarno sprovedenog tretmana i nakon dužeg vremenskog perioda nema znakova zarastanja preloma, simptomi su bol, nestabilnost i slabost ruke. Jedino uspešno lečenje ovog stanja je operacija ruke.

Operacije nezaraslih preloma humerusa izvodimo sve češće u našoj praksi. Obično su to izazovne operacije i često smo u situaciji i da dodatno rešavamo problem radijalnog nerva njegovim oslobađanjem ili reparacijom ( neuroliza neurorafija radijalnog nerva).


U galeriji su slike operacija koje smo izveli u skorijem periodu, dobijene su uz pristanak pacijenata i prikazane u svrhu edukacije i informisanja (images copyrighted, viewer discretion is advised).
 
za ortopediju Dr Dren

ortopedski hirurg D. Radoičić
 

 Dr Dren ​

Ortopedija i traumatologija


telefoni:​                                                     email:

+381 69 693 640                                 office@drdren.com

+381 11 4081927                               drdren@hotmail.com​prelom humerusa forum
prelom nadlaktice