Prelom humerusa - prelom nadlaktice

prelom humerusa prelom nadlaktice

Prelom humerusa Prelom nadlaktice


Fraktura humerusa fractura humeri fractura corporis humeri

 

Prelom humerusa

Prelom humerusa tj. fraktura nadlaktice je ozbiljna povreda ruke. U Dr Dren smo često u prilici da dijagnostikujemo i lečimo prelom humerusa odnosno frakture humerusa. Od najjednostavnijih za koje je dovoljan gips do najkompleksnijih operacija preloma humerusa.

U Dr Dren nam se uglavnom  javljaju pacijenti sa prelomima nadlaktice koji već znaju da imaju prelom humerusa. Obično se radi o težim prelomima, ili iz nekog razloga nije došlo do željenog uspešnog zarastanja i oporavka, pa je potrebno drugo mišljenje ili operacija preloma.

Frakture humerusa mogu da budu komplikovane povrede. Sa ili bez luksacija, mekotkivnim defektima i drugim otežavajućim okolnostima, nezarastanja, pseudoartroza, infekcije, osteomijelitisa, različitih deformiteta i ostalim neželjenim stanjima. 

Naprimer hronično nezarasli prelom nadlaktice, to jest pseudoartroza humerusa je izuzetno nepovoljno bolno stanje koje rezultuje invalidnošću.

Prelom humerusa pristup u tretmanu

Imamo veliko iskustvo u lečenju komplikacija preloma nadlaktice – fractura humeri. Prelome i nezarasle prelome nadlaktice tretiramo uvek uz korišćenje najsavremenijih saznanja i najmodernijih implantata i hirurških tehnika.  Ukoliko je potrebno i uz angažman i drugih vrhunskih hirurških specijalista u multidisciplinarnom pristupu za ove nekad kompleksne probleme koje ponekad prate i druge povrede kao što su oštećenja nerava.

Humerus je jedina kost nadlaktice, ima telo i dva okrajka koji sa drugim kostima formiraju zglobove ramena i lakta. Prelomi humerusa predstavljaju izuzetno obimno i kompleksno polje moderne traumatologije.

Prelom nadlaktice Fractura humeri

su česti. Ukoliko se ne leče adekvatno mogu da se komplikuju nezarastanjem i drugim neželjnim posledicama. Takođe mogu da dovedu do značajnih problema. Takođe kod ovih stanja dolazi nekad do slabosti odnosno ‘’padanja šake’’ što je znak povreda jednog nerva. Povreda n. radialisa, povreda radijalni nerv. Nekad prelom može da dovede i do povreda drugih struktura. Povrede radijalnog nerva uz prelom humerusa je obično indikacija za operaciju ruke – operacija preloma humerusa.

Prelom humerusa simptomi i znaci

su jasni i često dovoljni (bol, otok nadlaktice, nemogućnost pokreta deformisana ruka nekad u bizarnom položaju ili visi uz telo, pad šake znak povrede radijalnog nerva) za dijagnozu. Dodatno je neophodan rendgen snimak nadlaktice, retko se u ranoj fazi izvode dodatna snimanja.

U zavisnosti od tipa preloma (otvoreni zatvoreni, broj i pozicija fragmenata) mogu da se leče neoperativno repozicijom mirovanjem gipsom ili operativno.

Bitna je adekvatna procena za vid lečenja. Često u poslednje vreme operišemo prelome nadlaktice koji su primarno lečeni neoperativno i nisu zarasli. Odnosno razvila se pseudoartroza humerusa. Ako se previše čeka ili pogreši u proceni, kasnija operacija je uvek teža i sa više rizika od operacije koja se izvodi nakon povrede.

Prelom nadlaktice prelom humerusa

Procena preloma i predlog najboljeg vida lečenja za frakture humerusa i komplikacije nezaraslih preloma nadlaktice
humerus
Prelom humerusa
prelom humerusa posle operacije
Fraktura nadlaktice
fraktura nadlaktice za koju je najbolja mera lečenja dobra operacija
Fraktura humerusa posle operacije
anatomska repozicija i fiksacija preloma humerusa koja omogućuje najbolje zrastanje i puni oporavak
Previous
Next

Operacija ruke operacija preloma nadlaktice operacija humerusa

Najčešće se izvodi pločom i šrafovima ili klinovima i šrafovima. Ponekad se za neke prelome humerusa primenjuje i spoljni fiksator koji može i ne mora da se kasnije ,,doradjuje,, nekom drugom metodom. U dr Dren koristimo najbolje dostupne implante i materijale.

Kod pridruženih neurovaskularnih povreda ili starih lezija radijalnog nerva nekad u Dr Dren u slučaju potrebe angažujemo i neurohiruga ili druge specijaliste.

Pseudoartroza humerusa ili nezarasli prelom humerusa 

je stanje kad nakon primarno sprovedenog tretmana i nakon dužeg vremenskog perioda nema znakova zarastanja preloma. 

Simptomi su bol, nestabilnost i slabost ruke. Jedino uspešno lečenje ovog stanja je operacija ruke.

Operacije nezaraslih preloma humerusa izvodimo sve češće u našoj praksi. Obično su to izazovne operacije i često smo u situaciji i da dodatno rešavamo problem radijalnog nerva radi povratka normalne funkcije.

 

za ortopediju Dr Dren

ortopedski hirurg D. Radoičić

Prelomi humerusa Prelom nadlaktice prelom humerusa fractura humeri fractura corporis humeri

centar za rame i lakat

prelomi ramena

Table of Contents

Pregled možete da zakažete

telefon email viber whatsapp

telefonom
+381 69 693640

email-om
kontakt@drdren.com

Viber-om i Whatsapp-om
+381 69 693 640

Radno vreme

ponedeljak – petak od 10 h do 20 h subota od 09 do 15 h nedeljom po potrebi

zakažite pregled

napišite o čemu se radi, izaberite doktora i predložite vreme potrudićemo se da odgovorimo u najskorijem roku