Home » Prelom čašice

Prelom čašice Prelom patele Fractura patellae

prelom čašice

Prelom čašice kolena Prelom patele

Fractura patellae

Operacije preloma čašice u Dr Dren izvodimo brzo i pouzdano. Uvek u bezbednoj lokalnoj anesteziji.

Prelom čašice tj. prelomi patele u čestvuju sa oko 1% u svim prelomima, uglavnom u starosnoj dobiu od 20 do 50 godina, 2x su češći kod muškaraca. Obično su rezultat direktne povrede a mogu da se vide i kao udružene sa prelomima femura i tibie. Ređe su posledica indirektne sile kad se ispoljavaju kao avulzioni prelomi gronjeg illi donjeg pola patele.

Najčešće se klasifikuju deskriptivno kao transverzni, zvezdasti(kominutivni), longitudinalni, proximalni/distalni pol, i osteohondralni.

Prelom čašice lečenje

Zavisi od očuvanosti extenzornog mehanizma (intaktan ukoliko pacijent može da podigne opruženu nogu ili ima aktivnu ekstenziju u kolenu), ukoliko je evidentna ekstenzorna insuficijencija i dislokacija preloma indikovano je operativno hirurško lečenje.

Neoperativno lečenje

 

natkolenim gipsom ili odgovarajućom ortozom je indikovano kod nedislociranih preloma sa očuvanom ekstenzijom. Imobilizacija se obično uklanja nakon 6 nedelja i lečenje nastavlja fizikalnom terapijom.

Operativno lečenje ORIF

Prelom čašice operacija. Primarni cilj je anatomska rekonstrukcija. Najčešće se primenjuje tension band tehnika sa dve K igle ili modifikacije sa serklažima i zavrtnjevima. U slučajevima izražene kominucije dozvoljeno je uklanjanje malih fragmenata. U retkim slučajevima kominucije kad nije moguća rekonstrukcija izvodi se totalna patelektomija.

Nedislocirani prelomi imaju odličnu i prognozu kao i operisani gde je postignuta anatomska restitucija. U slučaju parcijalne patelektomije i neanatomske reparacije, nekoliko godina nakon povrede raste učestalost patelofemoralne artroze. Kod totalne patelektomije i do 60- 75 % pacijenata je nezadovoljno rezultatima.

 

ortoped 

dr Radoicic D.

Dr Dren centar za prelome

Zakažite pregled ortopeda

predložite datum i vreme, opišite vaš problem i izaberite doktora

pokušaćemo da odgovorimo u najskorijem roku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *