Početna » Prelom čašice

Prelom čašice Prelom patele Fractura patellae

prelom čašice

Prelom čašice kolena Prelom patele

Fractura patellae

Prelom čašice kolena

Prelom čašice tj. prelomi patele učestvuju sa oko 1% u svim prelomima, uglavnom u starosnoj dobiu od 20 do 50 godina, 2x su češći kod muškaraca. Obično su rezultat direktne povrede a mogu da se vide i kao udružene sa prelomima femura i tibie. Ređe su posledica indirektne sile kad se ispoljavaju kao avulzioni prelomi gronjeg illi donjeg pola patele.

Najčešće se klasifikuju deskriptivno kao transverzni, zvezdasti(kominutivni), longitudinalni, proximalni/distalni pol, i osteohondralni.

Operacije preloma čašice u Dr Dren izvodimo brzo i pouzdano. Uvek u bezbednoj lokalnoj anesteziji.

prelom patele prelom čašice prelom patele prelom čašice za operaciju

Prelom patele lečenje

Zavisi od očuvanosti extenzornog mehanizma (intaktan ukoliko pacijent može da podigne opruženu nogu ili ima aktivnu ekstenziju u kolenu), ukoliko je evidentna ekstenzorna insuficijencija i dislokacija preloma indikovano je operativno hirurško lečenje.

prelom patele prelom čašice prelom patele prelom čašice

Neoperativno lečenje preloma patele

Lečenje preloma čašice natkolenim gipsom ili odgovarajućom ortozom je indikovano kod nedislociranih preloma sa očuvanom ekstenzijom. Tj kod preloma kod kojih pacijent može da opruža i savija povređeno koleno. Imobilizacija se obično uklanja nakon 6 nedelja i lečenje nastavlja fizikalnom terapijom.

Prelom čašice Operativno lečenje ORIF

Operacija preloma patele. Primarni cilj je anatomska rekonstrukcija. Najčešće se primenjuje tension band tehnika sa dve K igle ili modifikacije sa serklažima i zavrtnjevima. 

U slučajevima izražene kominucije, odnosno postojanja mnogo malih delaća preloma dozvoljeno je uklanjanje malih fragmenata. U retkim slučajevima kominucije kad nije moguća rekonstrukcija izvodi se totalna patelektomija.

Prelom čašice koji nije dislociran ima odličnu i prognozu kao i operisani gde je postignuta anatomska restitucija. U slučaju parcijalne patelektomije i neanatomske reparacije, nekoliko godina nakon povrede raste učestalost patelofemoralne artroze. Kod totalne patelektomije odnosno operaciaj potpunog uklanjanja čašice nakon određenih stanja ili preloma i do 60- 75 % pacijenata je nezadovoljno rezultatima.

ortoped 

dr Radoicic D.

Dr Dren centar za prelome

Pogledajte više i budite u toku sa našim akcijama na Dr Dren Facebook-u i Instagram-u.

Zakažite pregled ortopeda

predložite datum i vreme, opišite vaš problem i izaberite doktora

pokušaćemo da odgovorimo u najskorijem roku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *