Home » prednji pristup zamena kuka

Prednji pristup za operaciju kuka

Prednji pristup za kuk

Zamena kuka Artroplastika kuka Operacija kuka proteza kuka Veštački kuk

Prednji pristup za kuk – Direktni prednji pristup za zamenu kuka – Artroplastika kuka

za Ortopediju dr Dren

ortopedski hirurg doc dr sc D. RadoičićOperacija kuka artroplastika kuka je operacija koja je često neophodna, posebno kod izraženih bolova i otežanog kretanja.

 

Minimalno invazivna hirurgija u domenu zamene kuka i kolena nudi brojne prednosti u odnosu na tradicionalne operativne tehnike.

Tekst je namenjen informisanju pacijenata i odnosi se na naša dosadašnja iskustva u radu u privatnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji i svetu. 

Budući da dobijamo veliki broj poziva i email-ova u vezi operacije, oporavka, čekanja i plaćanja u državnim bolnicama molimo da za te informacije kontaktirate lekare u državnim bolnicama.


Direktni prednji pristup u artroplastici kuka je jedna od relativno novijih tehnika koja ubrzano dobija na popularnosti. Praćenje pacijenata nakon zamene kuka prednjim pristupom pokazuje da ovaj pristup ima brojne prednosti u odnosu na ranije najčešće korišćeni zadnji i spoljni.

Tradicionalno i još uvek u najvećem broju bolnica primenjivani, lateralni ( sa boka) i posteriorni (zadnji) pristup kuku, zahtevaju nešto veće rezove. Obično sa značajnim presecanjem bitnih struktura u regiji kuka. Sa druge strane prednji pristup omogućuje manji rez na prednjoj strani kuka bez presecanja mišića i tetiva.

Posle dugogodišnjeg izvođenja artroplastika kuka zadnjim pristupom pre nekoliko godina počeo sam da izvodim zamene kukova prednjim pristupom . Stečeno je značajno iskustvo u ovom savremenom pristupu u ugradnji veštačkog kuka, posebno u privatnoj praksi.

U mom dosadašnjem iskustvu direktni prednji pristup omogućuje brojne prednosti.

 

Manji je rez.

Nije opterećen presecanjem bitnih mišića i tetiva.

Očekujemo Jednake dužine nogu posle ugradnje kuka.

Nema luksacija (iščašenja) kuka.

Nema postoperativnih ograničenja u smislu prekrštanja nogu i čučnjeva.

Kod artroplastika kuka prednjim pristupom očekivana je kraća rehabilitacija.

U dosadašnjoj primeni  izuzetno sam iznenađen brzinom oporavka i stepenom zadovoljstva. Potom funkcijom i brzinom rehabilitacije kod pacijenata kojima sam izvodio artroplastike prednjim pristupom. 

Često određeni pacijenti napuštaju bolnicu prvog ili drugog postoperativnog dana. Mada postoje određena stanja i pacijenti kod kojih prednji pristup nije prva opcija, ovaj pristup pored običnih koristim i za najteže artroze, stanja nakon iščašenja kukoava u detinjstvu, perthesove bolesti i slična.

Zbog prednosti ovog pristupa, u proteklih par godina, prednjim pristupom u USA, Švajcarskoj u još nekim zemljama pa i kod nas, izvode se totalne artroplastike kuka, kod izabranih pacijenata, kao intervencije u jednodnevnoj hirurgiji.

 

Ovakav pristup podrazumeva da dođete ujutru u bolnicu i izađete kasnije popodne ili uveče. Kad je pre nekoliko godina uveden. prednji pristup je bio je senzacionalni napredak. U početku čak i osporavan, danas je za mnoge u svetu postao rutinski i redovan, kad to okolnosti u privatnoj praksi dozvoljavaju.

Poređenje dva pristupa Direktni prednji pristup     vs.     Tradicionalni zadnji

Direktni prednji pristup

 

·         rez dužine 8 – 12 cm

·         rez na prednjem aspektu kuka

·         prednji pristup se ostvaruje kroz anatomski prostor bez presecanja i raskida mišića u regiji kuka

·         mogu da se prekrštaju noge

·         dozvoljena fleksija kuka, sedenje i čučanje i uvrtanje stopala upolje ili unutra u granicama u kojima to odgovara pacijentu

·         postoperativno dozvoljeno spavanje na operisanoj, i neoperisanoj strani bez potrebe za jastukom ili drugim pomagalima.

Zadnji pristup za zamenu kuka.

 

·         rez dužine 15 – 25 cm

·         rez na spoljnoj zadnjoj strani kuka

·         presecaju se tetive i mišići kuka sa ili bez naknadne reparacije (često se ne izvodi reparacija presečenih rotatora)

·         postoperativno je zabranjeno prekrštanje nogu

·         ne dozvoljava se savijanje (fleksija) kuka više od 90 stepeni, niski čučnjevi, sedenje na niskim stolicama, okretanja stopala unutra ili spolja

·         postoperativna upotreba jastuka između nogu u prva tri meseca nakon operacije prilikom spavanja na strani

Dr Dren Ortopedija

Ortopedska hirurgija i traumatologija

 

Adresa Cvetanova ćuprija 109i Beograd

 

telefoni:

 

+381 69 693 640 

+381 11 407 1522

email:

 

office@drdren.com

drdren@hotmail.com

2 thoughts on “Prednji pristup za operaciju kuka”

 1. Miša Lekino Brdo

  Dobar dan
  koja je cena operacije kuka
  ako je radi doktor Radojičić
  koliko se čeka kod njega
  pitam za bezcementni implant od keramike
  Hvala

  1. Poštovani cena operacija kuka kreće od 5000 e ( u din.). Praktično nema čekanja. Za određene vrste kukova ali i stanja važe određene cene koje ne znamo unapred.

   Poželjno je da prethodno zakažete pregled kod dr Radoičića, i da na pregledu dobijete mišljenje u vezi stanja kuka i procene i predlog najboljeg implanta za operaciju kuka kao najboljeg i pristupa za Vas. Od našeg doktora dobijate sve preporuke u vezi postoperativnog ponašanja kao i oporavka.

   Brojevi telefona su 011 407 1522 i 069 693 640

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *