Početna » Osteomijelitis

Infekcija kosti osteomijelitis

osteomijelitis

Osteomijelitis Osteomyelitis

Osteomijelitis Septični artritis Koštane infekcije

Infekcija kosti Infekcije kostiju i zglobova

Osteomijelitis (upala kostiju) – uzroci, simptomi dijagnoza i terapija

U Dr Dren smo često u prilici da lečimo osteomijelitis i septični artritis, to jest infekcije kostiju i zglobova. Tretiramo ostemijelitis od najjednostavnijih do najkompleksnijih infekcija proteza kuka i kolena odnosno infekcija posle ugradnje veštačkih zglobova.

Najčešće nam se u Dr Dren javljaju pacijenti sa infekcijama kosti – osteomijelitisom koji su već negde primarno lečeni međutim iz nekog razloga nije došlo do željenog uspešnog oporavka i izlečenja infekcije.

Imamo veliko i pozitivno iskustvo u lečenju infekcija kostiju i zglobova. Sa ili bez prisustva implantata, mekotkivnim defektima ili drugim otežavajućim okolnostima.

Imali smo i imamo ,,pacijente sa svih strana sveta,,  sa velikom potrebom da im se pomogne zbog komplikacija infekcije kosti – osteomijelitisa. 

U dijagnozi i lečenju osteomijelitisa primenjujemo najsavremenija saznanja i najmodernije implantate i hirurške tehnike. Ukoliko je potrebno konsultujemo i druge stručnjake u multidisciplinarnom pristupu za ove nekad kompleksne probleme.

Osteomijelitis je infektivna upala koštanog tkiva

Iako u većini slučajeva osteomijelitis može da se uspešno leči, postoje i oblici koji su jako teški za tretman posebno oni izazvani rezistentnim bakterijama i/ili kod određenih pacijenata sa slabijim imunitetom ili nekim pridruženim stanjima koja oslabljuju organizam (npr. hepatitisi, HIV, dijabetes, dijaliza, neke sistemske bolesti i ost.)

U najvećem broju slučajeva potrebna je ortopedska operacija kojom se uklanjaju implantati i obolela infekcijom izmenjena tkiva i ponekad postavljaju određeni specijalni preparati za lečenje infekcije, obično su potrebni antibiotici, najbolje je da antibiotike propiše doktor koji je stručan za lečenje ortopedskih infekcija ponekad to radimo u timu sa infektologom i mikrobiologom.

Nekad je potrebno i vise hirurških intervencija da bi rešili osteomijelitis. Zato je od značaja da se za pomoć obratite doktoru koji zna šta je potrebno da se uradi da bi imali najbolje šanse za uspešno izlečenje.

Osteomijelitis uzroci

Značajan procenat osteomijelitisa je uzrokovano Staphylococcus bakterijama, nekad su u pitanju vrlo rezistentne forme sojevi ove bakterije tzv. MRSA, često se viđaju Pseudomonas Aeruginosa, Acinetobacter, Enterococcus, Escherichia colli i druge.

Predisponirajući i faktori rizika su:

·         povrede – trauma
·         loša prokrvljenost ishemija 
·         različiti implantati i strana tela
·         imunokompromitovane osobe

Osteomijelitis – znaci i simptomi

Najčešće ali ne moraju da budu uvek prisutni svi navedeni, ponekad osteomijelitis može da bude neubedljiv ali da ima teške posledice.

·         povišena telesna temperatura
·         malaksalost
·         bol u području infekcije,
·         otok osećaj toplote i crvenilo
·         curenje najčešće iz rane ili ožiljka
·         promena fistula na koži na mestu curenja

hronični osteomijelitis ruke sa fistulom hronični osteomijelitis ruke sa fistulom infekcija Pseudomonas

osteomijelitis ruke posle operacije i lečenja u Dr Dren osteomijelitis ruke posle operacije i lečenja u Dr Dren

Ukoliko se infekcija kosti proširi na zglob ili je od početka u pitanju infekcija zgloba onda ukoliko se stanje neleči adekvatni i pravovremeno mogu da nastupe posledice u vidu propadanja zgloba, deformisanja i ukočenja pokreta.

Nekad se na mestu stalnog curenja odnosno na mestu hronične fistule kao kompliakcija razvija karcinom kože. Što je jedan od razloga za adekvatno hirurško lečenje.

Osteomijelitis – dijagnoza i lečenje

Radi adekvatne dijagnoze, potrebna su laboratorijska i mikrobiološka ispitivanja i snimanja (rendgen , ultrazvuk, skener ili MR).

Lečenje osteomijelitisa je gotovo uvek hirurško obuhvata brojne postupke i procedure koje se individualno prilagođavaju svakom pacijentu, zato je jako bitno da izaberete doktora koji zna šta radi i koji će moći da vam se posveti, posebno što nekad lečenje osteomijelitisa može da bude i duže od očekivanog.

 

infekcije veštačkih zglobova

revizija kuka i revizija kolena

Infekcija kosti Infekcije kostiju i zglobova
Osteomijelitis Osteomyelitis
Septični artritis Koštane infekcije

za Ortopediju Dr Dren

ortopedski hirurg dr sc med D. Radoičić

 

Pozovite

proverite da li Dr Dren Ortopedija ima rešenje za vaša pitanja

Kontaktirajte

predložite datum i vreme, opišite vaš problem i izaberite doktora pokušaćemo da odgovorimo u najskorijem roku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *