ugradnja veštačkog kuka cena

​​Minimalno invazivna zamena kuka i kolena

Obostrana bilateralna zamena kukova

Dr Dren Ortopedija


ortoped doc dr sc Radoičić D.


Tokom poslednjih nekoliko godina za operacije zamene kuka i kolena (artroplastike) razvijene su minimalno invazivne tehnike.

U svim svojim brojnim operacijama zamena zglobova koristimo principe minimalno invazivnog rada, kao i najmodernije i proverene implantate vrhunskih proizvođača.
MInimalno invazivni pristup omogućava i bezbednije izvođenje obostranih bilateralnih odnosno zamena oba kuka u toku jedne operacije.


Tekst je namenjen informisanju pacijenata i odnosi se na naša dosadašnja iskustva u privatnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji i svetu.


Budući da dobijamo veliki broj poziva i email-ova u vezi operacije, oporavka, čekanja i plaćanja u državnim bolnicama molimo da za te informacije kontaktirate lekare u državnim bolnicama.


Prednosti minimalno invazivne zamene

• Manje tkivne traume - mišići i tetive se identifikuju i razdvajaju, a ne seku
• Brža i manje bolna rehabilitacija
• Manji rezovi i manje ožiljci
• Kraći boravak u bolnici - 1-3 dana, neki pacijenti dolaze kući za manje od 24 sata
• Smanjen gubitak krvi i manja potreba za davanje krvi pre i posle operacije
• Brži povratak na posao i povratak redovnim aktivnostima

Zamena kuka – ARTROPLASTIKA KUKA

Totalna zamena kuka ili ugradnja vestackog kuka je hirurška procedura kojom se oštećena hrskavica i kost uklanjaju iz zglobnog zgloba i zamenjuju veštačkim komponentama. Ovo je jedna od najefikasnijih operacija uopšte i ako se izvede adekvatno trebalo bi da vam omogući višedecenijsku bezbolnu upotrebu novog zgloba kuka. Danas je to rutinska operacija koja se izvodi širom sveta u poslednje vreme sve više kao jednodnevna hirurgija i odavno nije rezervisana za velike ortopedske centre, kao i za mnoge druge operacije i za ugradnju kuka mnogo je važnije ko vas operiše nego gde će se to izvesti.


Savremeni protokoli koji uključuju planiranje, preoperativnu pripremu, moderne implantate  i ubrzanu rehabilitaciju, gde je cilj da se što pre samostalno krećete, često i bez ikakve upotrebe pomagala postoperativno, usvojeni su u privatnoj praksi, i sve je veći broj pacijenata kojima je stalo da ubrzaju oporavak i umanje određene rizike.


VEŠTAČKI KUKOVI VRSTE


Bescementna proteza kuka, hibridna proteza kuka i cementna proteza kuka. Danas se najčešče ugrađuju bescementni kukovi. Što znači da su komponente endoproteze u neposrednom direktnom kontaktu sa kostima i postoji direktno vezivanje urastanje. Kod cementnih implantata postoji cementni medijum/interface između kostiju i komponenata proteze kuka. Sam zglobni pokretni deo proteze kuka može da bude keramički odnosno keramika keramika, keramika polietilen ili metal polietilen kombinacija. Postoje brojne varijacije i u veličinama kao i izborima materijala.

Razlozi za zamenu operaciju kuka - Indikacije za operaciju kuka


Operacija zamene kuka se izvodi kod artritisa kuka kod kojih nema poboljšanja niti izgleda na poboljšanje na konzervativni (neoperativni) tretman. Operacija kuka kod starijih osoba se često i sa uspehom izvodi.


  • Arthritis ili artroza je opšti pojam koji pokriva brojna stanja u kojima je  zajedničko trošenje/propadanje hrskavice.

poremećaji kukova još iz detinjstva, npr. dislocirani kukovi, Perthes, epifizioliza itd.

  • Abnormalnosti rasta (kao što je plitki acetabulum), što može dovesti do prevremenog artritisa

  • Trauma (fraktura)

  • Povećan stres, npr. prekomerna upotreba, prekomerna težina, itd.

  • Avaskularna nekroza (gubitak krvnog pritiska)

  • Infekcija

  • Poremećaji vezivnog tkiva

  • Neaktivan način života, npr. gojaznost, jer dodatna težina daje dodatnu silu kroz zglobove, što može dovesti do artritisa tokom određenog vremenskog perioda

  • Upala, npr., Reumatoidni artritis

  • Bolovi koji ne reaguju na analgetike, ukočenost kuka, ograničenje dnevnih životnih aktivnosti, uključujući i vaše slobodne aktivnosti, sport ili posao


Simptomi

Najčešći simptom artritisa je bol u zglobu, najčešće bol u preponi, što je često praćeno ograničenim pokretima.

Dijagnoza

Dijagnoza bazira na istoriji, pregledu i rentgenu. Nema krvnog testa za dijagnozu osteoartritisa.

Prednosti operacije:

• Smanjen bol u kuk
• Povećana pokretljivost i kretanje
• Korekcija deformiteta
• Jačanje muskulature noge
• Poboljšan kvalitet života, mogućnost povratka u normalne pa i brojne sportske aktivnosti ( u zavisnosti od prethodnog stanja)

Pre operacije

• Rutinske analize krvi i sva druga istraživanja koja su potrebna pre operacije.
• Možda će biti potreban pregled kardiologa ili drugih specijalista u zavisnosti od vaše istorije.
• Trebali bi da regulišete bilo kakve druge zdravstvene, hirurške ili zubne probleme koji zahtevaju aktivno hirurško lečenje.
• Planirajte i obezbedite pomoć u kući za prvih nekoliko dana posle operacije.
• Obustavite aspirin ili antiinflamatorne lekove 14 dana pre operacije jer mogu izazvati krvarenje.
• Obustavite ‘’razređivače’’ krvi pre operacije. Dužina trajanja zavisi od vrste razređivača i preporuke vašeg kardiologa ili pulmologa.
• Prekinite primenu bilo kog homeopatskog, naturopatskog ili biljnog preparata 14 dana pre operacije.
• Prekinite pušenje.


Dan operacije

• Bićete primljeni u bolnicu na dan vaše operacije.
• Dalji testovi mogu biti potrebni prilikom prijema.
• Sastaćete se s medicinskim sestrama i odgovoriti na neka pitanja
• Upoznaćete svog anesteziologa koji će vam postaviti nekoliko pitanja.
• Mesto rada će biti obrijano i očišćeno.
• Otprilike 30 minuta pre operacije, bićete prebačeni u operacionu salu

Hirurška procedura - koliko traje operacija kuka

Operacija se obavlja pod opštom ili (u privatnoj klinici) pod regionalnom anestezijom (omogućuje bezbedan rad i odličnu postoperativnu kontrolu bola). Koliko traje operacija kuka - u proseku je iskusnom Dr Dren hirurgu potrebno od 30 minuta do sat vremena.

U zavisnosti od pristupa prednji ili zadnji rez je na prednjoj odnosno zadnjoj stani kuka. Femur se dislocira iz acetabuluma odnosno karlice, uklanjaju se oštećeni delovi hrskavice i kosti, i postavljaju komponente proteze. Implanti su najčešće bescementni, kad se kosti vašeg tela potpuno sjedinjuju sa implanatatima, ili cementni kad je izmedju implanta i kosti cementni interfejs. Zglobne površine su ili metal-polietilen, ili keramika-keramika ili keramika polietilen. Izbor implantata i bearing površina određujemo dogovorom pre operacije

Postoperativni tok ugradnja vestackog kuka - Operacija kuka oporavak iskustva

U sobi za oporavak očekujte monitore za praćenje vaših vitalnih parametara: krvni pritisak, puls, zasićenje kiseonika, temperatura itd. Imaćete gazu na vašem kuku i i izuzetno retko postoji mogućnost postavljanja drena. Očekujte post-operativni rendgen.
Kada budete stabilni i budni, ustajete i počinjete sa fizikalnom terapijom na dan operacije. 
Bol u kuku je očekivan. Postoperativni bolovi se kontrolišu analgeticima.
Većina pacijenata će moći da hoda sa punim osloncem na operisanu nogu. Fizioterapeut će pomoći u post-op vežbama. Većina pacijenata će na početku koristiti štake ili hodalicu, a zatim štap.
Mada u poslednje vreme izuzetno veliki broj mojih pacijenata ne koristi pomagala ili samo štap i to do nekoliko dana posle operacije. A radno motivisani se vraćaju na posao jako brzo.

Po otpustu većina pacijenata prelazi na ambulantnu fizikalnu terapiju. Ovo može trajati 4-8 nedelja u zavisnosti od vašeg napretka. Konci ili stapleri se uklanjaju u ambulanti za dve nedelje nakon operacije. Ukoliko nema komplikacija, i ukoliko ste izabrali moderan i kvalitetan implantat očekuje se da će vas vaš novi kuk poslužiti sledećih 30 i više godina, uz nesmetano bavljenje brojnim pa čak i sportskim aktivnostima.

Mere predostrožnosti 


Zapamtite da je ovo veštački kuk i da je potreban oprez u prvih nekoliko nedelja. Poštovaćete nekoliko mera predostrožnosti kako biste izbegli dislokaciju novog kuka.

Kod zadnjeg pristupa za ugradnju kuka postoje pokreti koji se izbegavaju i ostale mere predostrožnosti na koje treba obratiti pažnju posle operacije a u vezi sa tim dobićete objašnjenja naknadno.

Operacija kuka komplikacije

Komplikacije operacije kukaKao i sa bilo kojim većim operacijama, postoje potencijalni rizici. Obično odluku da idemo sa operacijom donosimo jer prednosti operacije prevazilaze potencijalne rizike.

Pacijenti u prvu operaciju zamene kuka ili kolena obično ulaze sa puno optimizma i željama da sve prođe idealno, razumljivo najvećem broju pacijenata je najbitnije samo da se operišu i da ne košta ništa.

Kao pacijent bi trebalo da znate da se komplikacije operacije kuka ili kolena javljaju negde ređe negde češće. A komplikacije se dešavaju, dešavaju sa i najboljim hirurzima, a oni su bolji samo zato jer su njima šanse da se komplikacije dese manje nego kod manje sposobnih.

U poslednje vreme imamo značajan broj pacijenata koji se javlju radi
drugog mišljenja zbog komplikacija prethodne operacije kuka ili kolena. U slučaju pojave komplikacija proteze kuka ili proteze kolena –uglavnom nam dolaze pacijenti po preporuci kolega ili koji su se bolje informisali za lečenje komplikacija nego za prvu operaciju ugradnje veštačkog zgloba. Za pregled u vezi komplikacije posle operacije kuka je poželjno da ponesete svu prethodnu dokumentaciju koju posedujete.


Važno je da ste obavešteni o ovim rizicima pre nego što operacija počne.


Bitno je da znate da kod ugradnje veštačkih zglobova postoji mogućnost javljanja različitih komplikacija od najblažih pa do smrtnog ishoda ili trajnog invaliditeta. Nekad postoji mogućnost da vas lekar ne informiše u potpunosti, a vaše je pravo da tražite odgovore (budući da smo u razgovorima sa kolegama hirurzima saznali da postoji neko po nama neosnovano predubeđenje da kad bi sve u vezi rizika i komplikacija otvoreno i u potpunosti izložili malo ko bi se operisao).


U Dr Dren verujemo da je izuzetno bitno i potrebno da ste informisani, zato smo se potrudili da u ovom tekstu što bolje izložimo i objasnimo sve u vezi operacije zamene zgloba pa i moguće komplikacije.


Komplikacije mogu biti medicinske (opšte) ili specifične za zamenu kuka. Opšte medicinske komplikacije se odnose na anesteziju i vaše prethodno zdravstveno stanje kao i godine:

• Alergijske reakcije na lekove
• Gubitak krvi, koji zahteva transfuziju sa niskim rizikom prenosa bolesti
• Srčani udar, moždani udar, otkazivanje bubrega, infekcija pluća ili bešike
• Komplikacije od blokada nerva, kao što je oštećenje infekcija ili oštećenje nerva
• Ozbiljni zdravstveni problemi mogu dovesti do trenutnih zdravstvenih problema, produžene hospitalizacije ili smrti


Specifične komplikacije:

• Infekcija proteze kuka: infekcija može doći do bilo kakvih operacija. U kuku, ovo može biti površno ili duboko, ako se dogodi, može se tretirati antibioticima, ali može i da zahteva dodatnu operaciju.


• Dislokacija: To znači, izletanje kuka iz karlice. Ako dođe do dislokacije, najčešće se kuk lako i brzo vraća reponira sa ili bez anestezije. Retko, ovo postaje ponavljajući problem, pa je potreban dodatni operativni zahvat.


• Duboka venska tromboza i plućna embolija,  Ove komplikacije mogu biti ozbiljne i čak i opasne po život. Ukoliko imate bolove u grudima ili nedostatak vazduha u bilo kojoj fazi, obavestite svog hirurga.


• Oštećenje nerva ili krvnih sudova: Takođe retko, ali može dovesti do slabosti i gubitka senzacije u delovima nogu. Oštećenje krvnih sudova može zahtevati dalju operaciju ako je krvarenje ozbiljno.


• Iritacija rane. Ovo se obično smanjuje tokom vremena i ne dovodi do problema sa novim zglobom.


• Nejednakost nogu: Nekadje teško postići da noge budu iste dužine, posebno što i pre operacije često nisu jednake. Povremeno, noga se namerno produžava kako bi kuk postao stabilan. Obično su ove nejednakosti minimalne i telo se vremenom adaptira. Kod prednjeg pristupa je mnogo lakše da se postigne jednakost nogu posle operacije.


• Trošenje: Svi zglobovi pa i veštački se troše. Što ste aktivniji, to će se brže dogoditi. Generalno, 80-90% zamena kuka preživljava 20 godina. Zato se u poslednje vreme češće odlučujem za
novi tip keramike (ili popularno keramicki kuk) kojoj je vek trajanja duži nego svim prethodnim tipovima, toliko da se pretpostavlja da praktično nema trošenja koliko god da džuskate, šetate, trčite.

• Održavanje bolova u nekom delu noge: retko, ali se može desiti posebno ako bol dolazi iz drugih područja kao što je kičma.

• Hramanje - zbog slabosti mišića, retko i uglavnom kod nekih glupih spoljnih (lateralnih) pristupa koje određeni doktori i dalje koriste

• Prelomi frakture femura ili karlice - To je takođe retko, ali može da se desi tokom ili posle operacije. Ovo može da produži oporavak ili da uslovi dodatnu operaciju.


Jako često pitanje za operaciju kuke je Veštački kuk cena ?


Cena operacije ugradnje proteze kuka zavisi od tipa implantata, da li se radi jedno ili oba kuka odjednom, od vašeg stanja ( da li je loše kuk vaš jedini problem ili kao mnogi naši pacijenti koji se odlučuju za operaciju u privatnoj praksi imate određene rizike, ili pridružena stanja kao npr. ciroza, hepatitis, dijaliza, hiv, neki karcinom ili limfom, odnosno određena stanja za koja je nepohodna posebna preoperativna priprema i dodatna postoperativna nega i lečenje) kao i od doktora koji treba da vas operiše (u realnom svetu za razliku od državnih bolnica, doktori u zavisnosti od svojih znanja, iskustva i vremena koje su posvetili svojoj edukaciji, da bi mogli da vas operišu u privatnoj praksi, imaju svoju različitu tržišnu realnu vrednost)  kao i još nekih drugih faktora.

Najadekvatniju procenu, izbor implantata operativne tehnike i procenu možeta da dobijete na pregledu u ordinaciji.


Ukratko 

Operacija zamena kuka nije prijatna perspektiva, ali kad se razvije artroza sa upornim bolovima, uspešna operacija može da znači razliku između normalnog i bolnog. Može da omogući povratak normalnom aktivnom životu umesto neprijatnog stanja kad se smišlja šta sledeće za bolove da se popije, sedenja, gojaznosti i smanjenja kvaliteta života zbog redukovanog kretanja. Danas ugrađujemo endoproteze kuka i jako mladim osobama, čak i u ranim dvadesetim godinama, koje nakon uspešne operacije nastavljaju sa svim normalnim životnim aktivnostima.

Odluka za operaciju treba da je uvek i samo vaša, budite informisani, pitajte doktora šta god da vas interesuje, i pažljivo birajte autora.

Ukoliko vam je potrebna operacija kuka ugradnja proteze kuka možete da nam se javite sa dokumentacijom koju već imate, dobićete uputstva šta je sve dodatno poželjno da se uradi od pregleda i analiza. Za sve naše operisane pacijente obezbeđujemo profesionalnu fizikalnu terapiju i štampani (ili elektronski .pdf) vodič za postoperativni period nakon operacije kuka

za Dr Dren Ortopediju

ortopedski hirurg
Doc dr sci Radoičić D.

zamena kukova
koliko traje operacija kuka

Operacija kuka ugradnja kuka zamena kuka


​Operacija kuka ugradnja proteze


​Artroplastika kuka - operacija kuka oporavak rehabilitacija


operacija kuka

Ortopedija Dr Dren

Ortopedska hirurgija  i traumatologija


+381 69 693 640
+381 11 408 1927


office@drdren.com

drdren@hotmail.com

operacija kuka privatno cena

coxarthrosis
veštački kuk oporavak