operacija rotator cuff

rotatorna manseta operacija rotatora artoskopska operacija rotator cuff rotatorna manzetna

Ortopedija Dr Dren


telefoni:

069 693 640 

011 408 1927

email:

office@drdren.com

drdren@hotmail.com

Artroskopska operacija rotatorne manzetne (rotator cuff-a ramena)


Rotatorna manžetna je grupa tetiva u zglobu ramena koja pruža stabilnost i omogućuje veći obim pokreta ramena. Povreda ili raskid ovih tetiva može da dovede do bolova i ograničenja pokreta i naziva se raskid rotatora ili rotator cuff tear. Predstavlja jedan od najčešćih razloga za bolove u ramenima kod odraslih i starijih osoba. Ruptura rotatora može da se desi nakon dugotrajnog korišćenja ruke za aktivnosti u položaju iznad glave, tokom sportova ili određenih nezgoda. Raskid rotatorne manzetne uzrokuje jake bolove, slabost ruke i ponekad je praćen senzacijom pucanja ili preskoka u ramenu tokom određenih pokreta i u nekim položajima. Moguća je i redukcija obima pokreta, otok, kao i bolnost na dodir na prednjoj strani ramena.

Raskidi rotatorne manžetne se najbolje vide na ultrazvučnom pregledu i snimanju magnetnom rezonancom. Ponekad je moguće olakšanje tegoba uz neoperativne tretmane - odmor ramena, terapija bola, steroidne injekcije i određene vežbe fizikalna terapija. Međutim, u velikom broju slučajeva je neophodna operacija da bi se tetiva vratila u svoje prirodno mesto pripoja i da bi se olakšale tegobe i poboljšala pokretljivost.

Hirurgija za popravku rotatora se ranije
tradicionalno izvodila otvorenim putem kroz veliki rez na prednjoj strani ramena, dužine oko 6-10 cm, ponekad se u određenim slučajevima primenjuje i danas i tehnika je izbora za određene retke reparacije. Danas su dostupne savremene napredne artroskopske hirurške tehnike, koje su prvenstveno razvijene kako bi se omogućio bolji uvid u zglob, smanjila hiruška trauma, smanjio bol i vreme oporavka. Artroskopska reparacija rotatorne manžetne je minimalno invazivna operacija koja se vrši kroz male rezove, od oko 1 cm, potrebne za kameru i artroskopske instrumente. Obično su za reparaciju neophodni koštani ankeri, mali implantati na kojima je konac kojim se izvodi prošivanje i pričvršćivanje tetiva za kost, najčešće je u zavisnosti od tehnike i obima oštećenja potrebno 2 do 4 anchora (za single row ili double row reparaciju).


Prednosti artroskopije u odnosu na alternativnu, otvorenu operaciju ramena:
Manji rezovi
Minimalna trauma mekih tkiva
Manje postoperativne bolnosti
Brže vreme zarastanja
Niža stopa infekcije
Manji ožiljci
Ranija mobilizacija
Artroskopija omogućuje da se ovaj zahvat najčešće izvodi kao ambulantna odnosno jednodnevna hirurgija (a ovaj pristup umnogome zavisi od sposobnosti hiruga i mogućnosti za davanje lokalne blok anestezije).ortopedski hirurg 

dr sc D. Radoičić

operacija ramena

rotatorna manzetna raskid

Artoskopija ramena Operacija rotatorne manzetne Operacija rotator cuff - a

Reparacija rotatora ramenaOrtopedija Dr Dren

dr Radoicic D. operacija rotatorne manzetne