Operacija kuka zamena artroplastika kuka

Artroplastika kuka

Artroplastika kuka ili zamena kuka je operacija kojom se oštećena hrskavica i kost uklanjaju iz zgloba i zamenjuju implantima. Zamena kuka se radi da bi dobili bezbolne i normalne pokrete. Najčešći razlog za zamenu je koksartroza tj. oštećenje hrskavice artritis kuka

Tokom poslednjih nekoliko godina za operacije kuka, proteza kuka razvijene su minimalno invazivne tehnike. U svim našim operacijama proteza kuka koristimo principe minimalno invazivnog rada, kao i najmodernije i proverene implantate vrhunskih proizvođača.

Minimalno invazivni pristup omogućava bezbedniji veštački kuk. Takođe i izvođenje obostranih bilateralnih zamena oba kuka u toku jedne operacije.

Zamene kuka su u Dr Dren jedna od naših češćih intervencija. 

Verujemo da se najbolja saradnja ostvaruje ukoliko ste adekvatno informisani. Zato smo se potrudili da vam ponudimo najsveobuhvatniji tekst o svim aspektima operacije zamene kuka.

bol ukuku koksartroza artroza artritis kuka artritis kuka

Zamena kuka Artroplastika kuka proteza kuka

Postoji više izraza koji u suštini znače u osnovi isto – zamenu zgloba kuka. Totalna zamena kuka artroplastika ili ugradnja veštackog kuka je hirurška procedura kojom se oštećena hrskavica i kost uklanjaju iz zglobnog zgloba i zamenjuju endoprotezom kuka.

Ovo je jedna od najefikasnijih operacija uopšte. Ako se izvede adekvatno trebalo bi da vam omogući višedecenijsku bezbolnu upotrebu novog zgloba kuka. Danas je proteza kuka rutinska operacija. Izvodi se širom sveta. U poslednje vreme sve više i kao jednodnevna hirurgija. Odavno nije rezervisana za velike ortopedske centre.

Kao i za mnoge druge operacije i za ugradnju veštačkog kuka mnogo je važnije ko vas operiše nego gde će se to izvesti.

artroplastika kuka ugradnje proteze kuka veštački kuk

Operacija zamena kuka Cilj

Savremeni protokoli proteza kuka uključuju planiranje, preoperativnu pripremu, moderne implantate  i ubrzanu rehabilitaciju.

Cilj je da se što pre samostalno krećete. Često i bez ikakve upotrebe pomagala postoperativno. Savremeni pristupi su usvojeni u Dr Dren privatnoj praksi. Sve je veći broj pacijenata kojima je stalo da ubrzaju oporavak i umanje određene rizike.

Minimalno invazivna ugradnja endoproteze kuka

 • Manje tkivne traume – mišići i tetive se identifikuju i razdvajaju, a ne seku
 •  Brža i manje bolna rehabilitacija 
 • Manji rezovi i manje ožiljci
 • Kraći boravak u bolnici – 1-3 dana, neki pacijenti dolaze kući za manje od 24 sata
 • Smanjen gubitak krvi i manja potreba za davanje krvi pre i posle operacije
 • Brži povratak na posao i povratak redovnim aktivnostima

Vrste proteza kuka

Vrste kukova su bescementna proteza kuka, hibridna proteza kuka i cementna proteza kuka. Danas najčešče ugrađujemo tip bescementna proteza kuka.

Bescementni kuk znači da su komponente endoproteze u neposrednom direktnom kontaktu sa kostima. Tako da postoji direktno vezivanje urastanje. Kod cementnih implantata postoji cementni medijum/interface između kostiju i komponenata proteze kuka.

Sam zglobni pokretni deo proteze kuka može da bude keramički. Odnosno keramika keramika, keramika polietilen ili metal polietilen kombinacija. Postoje brojne varijacije i u veličinama kao i izborima materijala. 

Razlozi za zamenu kuka - Indikacije operacija kuka

Operacija zamene kuka se izvodi kod artritisa kuka kod kojih nema poboljšanja niti izgleda na poboljšanje na neoperativni tretman. Operacija kuka kod starijih osoba se često i sa uspehom izvodi. 

Arthritis ili artroza je opšti pojam koji pokriva brojna stanja u kojima je  zajedničko trošenje/propadanje hrskavice. Poremećaji kukova još iz detinjstva, npr. dislocirani kukovi, Perthes, epifizioliza i slično. Trauma prelom kuka. Povećan stres, npr. prekomerna upotreba, prekomerna težina, itd. Avaskularna nekroza. Infekcije kuka. Upala, npr., Reumatoidni artritis.

Takođe neaktivan način života, npr. gojaznost, jer dodatna težina daje dodatnu silu kroz zglobove, što može dovesti do artritisa tokom određenog vremenskog perioda. 

Simptomi i dijagnoza  artritisa kuka

Najčešći simptom artritisa je bol u zglobu, najčešće bol u preponi, što je često praćeno ograničenim pokretima.

Dijagnoza bazira na istoriji, pregledu i rentgenu. Nema krvnog testa za dijagnozu osteoartritisa.

Operacija kuka DA ili NE
Naši lekari su specijalisti sa iskustvom. Konsultacija sa expertom je jedini način da saznate da li je vaš kuka za operaciju i koju ili postoje druge opcije
Kontakt

Rezultati posle zamene kuka

• Bol u kuku prestaje
• Vraće se pokretljivost kuka i omogućuje bezbolno kretanje
• Korekcija deformiteta 
• Jačanje muskulature noge
• Poboljšan kvalitet života, mogućnost povratka u normalne pa i brojne sportske aktivnosti ( u zavisnosti od prethodnog stanja)

Kako izgleda i koliko traje operacija ugradnje kuka

Od osoblja Dr Dren ortopedije dobijate detaljne informacije i vezi preoperativne pripreme sve potebne savete i predostrožnosti preporučene pre i posle ugradnje zamene kuka.

Dan operacije zamena kuka
Anesteziolog i hirurg vas još jednom upoznaju sa planiranim tokom operacije. Očekuje se da u najskorijem postoperativnom periodu ispobate svoj novi kuk. 

Hirurška procedura – koliko traje operacija kuka
Operacija se obavlja pod opštom ili pod regionalnom anestezijom. Koliko traje operacija kuka – u proseku je iskusnom Dr Dren hirurgu potrebno od 30 minuta do sat vremena.

U zavisnosti od pristupa za veštački kuk moguć je prednji ili zadnji. Rez je na prednjoj odnosno zadnjoj stani kuka. Femur se dislocira iz acetabuluma odnosno karlice. Uklanjaju se oštećeni delovi hrskavice i kosti, i postavljaju komponente proteze.

Zamena kuka
Uspešna zamena kuka savremenim implantima omogućuje bezbolan pun pokret i povratak aktivnostima.
više informacija

Najčešći implanti za kuk i oporavak iskustva posle operacije kuka

Implanti su najčešće bescementni kukovi, kad se kosti vašeg tela potpuno sjedinjuju sa implanatatima. Ili cementni kukovi kad je izmedju implanta i kosti cementni interfejs. Zglobne površine su ili metal-polietilen, ili keramika-keramika ili keramika polietilen. Izbor implantata i bearing površina određujemo dogovorom pre operacije.

U Dr Dren biramo i predlažemo najbolji optimalan implantat za vaš kuk.

artroplastika kuka najbolji veštački kuk najbolja proteza kuka

Postoperativni tok veštački kuk

U Dr Dren praksi ustajete i počinjete sa fizikalnom terapijom u prvih 24 h to jest na dan operacije. Većina pacijenata će moći da hoda sa punim osloncem na operisanu nogu. Stručni fizioterapeut će pomoći u post-op vežbama. Većina naših kukova hoda bez pomagala a neki će na početku koristiti štake ili hodalicu.

Uz naš protokol nakon operacije kuka radno motivisani se vraćaju na posao jako brzo.

Ukoliko nema komplikacija, i ukoliko ste izabrali moderan i kvalitetan kuk očekuje se da će vas vaš novi bescementni kuk poslužiti sledećih 20-30 i više godina. I to uz nesmetano bavljenje brojnim pa čak i sportskim aktivnostima.

Zamena kuka Mere predostrožnosti 
Od dr Radoičića i njegovih saradnika dobijate sva individualno prilagođena uputstva u vezi aktivnosti posle ugradnje kuka. Zapamtite da je ovo veštački kuk i da je potreban oprez u prvih nekoliko nedelja. Ponovićemo više puta sva upozorenja i ostale mere predostrožnosti na koje treba obratiti pažnju posle operacije kuka. Naučićemo vas kako da sačuvate vaš novi kuk.

Komplikacije posle operacija ugradnje proteze kuka

Kao i sa bilo kojim većim operacijama, postoje potencijalni rizici. Obično odluku da idemo sa operacijom donosimo jer prednosti operacije prevazilaze potencijalne rizike.

Pacijenti u prvu operaciju zamene kuka ili kolena obično ulaze sa puno optimizma i željama da sve prođe idealno. Razumljivo najvećem broju pacijenata je najbitnije samo da se operišu i da ne košta ništa. Kao pacijent bi trebalo da znate da se komplikacije operacije kuka ili kolena javljaju negde ređe negde češće. A komplikacije se dešavaju, dešavaju sa i najboljim hirurzima, a oni su bolji samo zato jer su njima šanse da se komplikacije dese manje nego kod manje sposobnih.

operacija kuka privatno cena artroplastika kuka

U poslednje vreme imamo značajan broj pacijenata koji se javlju radi drugog mišljenja zbog komplikacija prethodne operacije kuka ili kolena. U slučaju pojave komplikacija proteze kuka ili proteze kolena uglavnom nam dolaze pacijenti po preporuci kolega. Ili koji su se bolje informisali za lečenje komplikacija nego za prvu operaciju ugradnje veštačkog zgloba. 

Za pregled u vezi komplikacije posle operacije kuka je poželjno da ponesete svu prethodnu dokumentaciju koju posedujete. Više o tome u našem tekstu o reviziji operacije kuka Važno je da se o rizicima informišete pre nego što operacija počne

Bitno je da znate da kod ugradnje veštačkih zglobova postoji mogućnost javljanja različitih komplikacija od najblažih pa do smrtnog ishoda ili trajnog invaliditeta.

U Dr Dren verujemo da je izuzetno bitno i potrebno da ste informisani. Zato smo se potrudili da u ovom tekstu što bolje izložimo i objasnimo sve u vezi operacije zamene zgloba pa i moguće komplikacije.

Komplikacije zamena artroplastike kuka

Mogu da budu medicinske (opšte) ili specifične za zamenu kuka.

Opšte medicinske komplikacije
se odnose na anesteziju i vaše prethodno zdravstveno stanje kao i godine:

• Alergijske reakcije na lekove
• Gubitak krvi
• Srčani udar, moždani udar, otkazivanje bubrega, infekcija pluća ili bešike
• Komplikacije od blokada nerva, kao što je oštećenje infekcija ili oštećenje nerva
• Ozbiljni zdravstveni problemi mogu dovesti do trenutnih zdravstvenih problema, produžene hospitalizacije ili smrti

Veštački kuk specifične komplikacije

 • Infekcija proteze kuka  
 • Luksacija proteze kuka Dislokacija kuka
 • Duboka venska tromboza i plućna embolija,  Ove komplikacije mogu biti ozbiljne i čak i opasne po život. Ukoliko imate bolove u grudima ili nedostatak vazduha u bilo kojoj fazi, obavestite doktora.
 • Oštećenje nerava ili krvnih sudova.
  Iritacija rane usporeno zarastanje.
 • Nejednakost nogu.
 • Trošenje veštačkog kuka. Svi zglobovi pa i veštački se troše. Što ste aktivniji, to će se brže dogoditi. Generalno, 80-90% zamena kuka preživljava 20 godina. Zato se u poslednje vreme češće odlučujemo za novi tip keramike ili popularno keramicki kuk. Keramički kuk ima vek trajanja duži nego svi prethodni tipovi.
 • Održavanje bolova u nekom delu noge. Retko, ali se može desiti posebno ako bol dolazi iz drugih područja kao što je kičma.
 • Prelomi frakture femura ili karlice – To je takođe retko, ali može da se desi tokom ili posle operacije. Ovo može da produži oporavak ili da uslovi dodatnu operaciju.

Operacija kuka privatno cena

Jako često pitanje je operacija kuka privatno cena. Cena operacije ugradnje proteze kuka zavisi

 • Od tipa i cene implantata.
 • Potom da li se radi jedan ili oba kuka odjednom.
 • Od vašeg stanja, da li je kuk vaš jedini problem. Ili imate određene rizike kao npr. godine, srčana slabost, ciroza, hepatitis, dijaliza, hiv, neki karcinom ili limfom.
 • Određena stanja za koja je neophodna posebna preoperativna priprema i dodatna postoperativna nega i lečenje.
 • Od vrste anestezije i dužine boravka
 • Zavisi i od bolnice i doktora koji treba da vas operiše. U realnom svetu, doktori u zavisnosti od svojih sposobnosti i znanja, iskustva i vremena koje su posvetili svojoj edukaciji, imaju svoju različitu tržišnu realnu vrednost. 
 • Lista čekanja za operaciju kuka u privatnoj praksi ne postoji sami birate i planirate termin koji vam najviše odgovara

Koja je najbolja proteza kuka

Sledeće najčešće pitanje je koja je najbolja proteza kuka, tj. koji je najbolji implant.

Pravi odgovor može da se dobije jedino na pregledu. Postoji veliki broj implantata kao i hirurških tenika za ugradnje kukova.

Veštački kuk razumljivo zvuči pomalo odbojno. Međutim veštački kuk tj, proteza kuka je jedna od najuspešnijih operacija sa najvećim stepenom zadovoljstva pacijenata od svih operacija uopšte.

Uspešna proteza kuka može da znači razliku između normalnog i bolnog. Veštački kuk može da omogući povratak normalnom aktivnom životu. Da bi trajao što duže potrebno je da se odabere najbolja opcija implanta i hirurške tehnike.

Danas se artroplastika kuka tj. ugradnja endoproteze kuka radi i jako mladim osobama. Čak i u ranim dvadesetim godinama, nakon uspešne operacija nastavljaju sa svim normalnim životnim aktivnostima.

Ukoliko ipak ne želite zamenu kuka ili razmatrate opcije da odložite pročitajte o primeni injekcija za kuk i o regenerativnim tretmanima prp i matičnim ćelijama.

za Dr Dren Ortopediju

ortopedski hirurg doc dr sci med Radoičić D.

View this post on Instagram

Operacija kuka ugradnja kuka zamena kuka ugradnja endoproteze Artroplastika kuka oporavak rehabilitacija Minimalno invazivna zamena kuka Obostrana bilateralna zamena kukova Totalna zamena kuka ili ugradnja vestackog kuka je hirurška procedura kojom se oštećena hrskavica i kost uklanjaju iz zglobnog zgloba i zamenjuju veštačkim komponentama. Ovo je jedna od najefikasnijih operacija u hirurgiji uopšte i ako se izvede adekvatno trebalo bi da vam omogući višedecenijsku bezbolnu upotrebu novog zgloba kuka. Danas je to rutinska operacija koja se izvodi širom sveta u poslednje vreme sve više kao jednodnevna hirurgija i odavno nije rezervisana za velike ortopedske centre, kao i za mnoge druge operacije i za ugradnju kuka mnogo je važnije ko vas operiše nego gde će se to izvesti. Savremeni protokoli koji uključuju planiranje, preoperativnu pripremu, moderne implantate i ubrzanu rehabilitaciju, gde je cilj da se što pre samostalno krećete, često i bez ikakve upotrebe pomagala postoperativno, usvojeni su u privatnoj praksi, i sve je veći broj pacijenata kojima je stalo da ubrzaju oporavak i umanje određene rizike. Tokom poslednjih nekoliko godina za operacije zamene kuka i kolena (artroplastike) razvijene su minimalno invazivne tehnike. U svim operacijama zamena zglobova koristimo principe minimalno invazivnog rada, kao i najmodernije i proverene implantate vrhunskih proizvođača. Više na http://www.drdren.com/operacija-zamena-kuka-minimalno-invazivna.html #operacijakuka #zamenakuka #artroplastikakuka #drradoicic

A post shared by Dr Dren Ortopedija (@drdrenortopedija) on

Sadržaj

zakažite pregled

napišite o čemu se radi, izaberite doktora i predložite vreme potrudićemo se da odgovorimo u najskorijem roku

4 мишљења на „Operacija kuka ugradnja veštačkog kuka proteza kuka“

 1. operacija kuka privatno cena

  Poštovani,čitala sam vaš članak o zameni kuka.
  koliko košta operacija zamena kuka, interesuje me prvenstveno keramički kuk taj novi tip koji pominjete u članku gore. Vaš dr Radojčić je operisao moju koleginicu, i ima sve pohvale.
  Ja imam 62 godine, bavila sam se sportom, visina 168 cm sad sam malo ali malo preko idealne težine. Vrlo sam aktivna i planiram da budem i dalje.
  Znam da treba pregled sa snimcima ali zakazaću pregled ako mi odgovara cena, možete da mi odgovorite sa od do.

  Hvala na odgovoru
  Bisa Milutinović

  1. Poštovani,
   hvala na interesovanju, cena za operaciju kuka zamenu keramički kuk zavisi od brojnih faktora. Formira se i dobijate tačnu procenu nakon pregleda i uvida u dokumentaciju i snimke kukova.

   Najbolje je da na pregledu od dr Radoičića dobijete sve informacije.

   Ukoliko ne želite da plaćate pregled u vezi operacije kuka, u Dr Dren uvek imamo određen broj termina za besplatne konsultacije, obično su planirani za pacijente koji žele mišljenje ili savet ortopeda iz privatne prakse ali nisu u mogućnosti da plate.
   AKo nisu popunjeni možete da probate zakažete telefonom.

   Hvala Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 2. Poštovanje
  ja bi trebala da zamenim kuk, 1962. godište aktivna sam osoba, malo preko idealnih mera 🙂 , ali volim da pešačim, interesuje me koja je najbolja proteza kuka, koji je najbolji implant za ženski kuk ako bih hodala oko 15 kilometara dnevno.

  Koji će najviše da traje i koliko bi ta operacija koštala kod vas?

  1. Poštovani
   u najvećem borju najbolja proteza kuka tj najbolji implnatati su oni koje vam naš doktor predloži.
   od mnogih faktora zavisi šta je vaš optimaln izbor za trajanje.
   Postoji izuzetno veliki broj implantata za ugradnju kuka, kao i veliki broj kombinacija.
   U privatnoj praksi doktor može da vam predlož šta misli da je najbolje za vas ai vi tako možete da izaberete.

   Cene zavise od nekoliko faktora , ali se trudimo da budu razumne i prihvatljive obzirom na okolnosti.

   Najbolje je da zakažete pregled u ordinaciji telefon j e+381 69 693 640

   Hvala
   Srdačni pozdrav Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *