Home » Operacija zamena kuka

Operacija kuka ugradnja veštačkog kuka proteza kuka

Operacija kuka DA ili NE
Naši lekari su specijalisti sa iskustvom. Konsultacija sa expertom je jedini način da saznate da li je vaš kuka za operaciju i koju ili postoje druge opcije
Kontakt
Zamena kuka
Uspešna zamena kuka savremenim implantima omogućuje bezbolan pun pokret i povratak aktivnostima.
vipe informacija
Poverenje
je ključ uspeha. Uspešne operacije kuka zahtevaju puno znanja i iskustva, ukazujete nam poverenje a mi činimo sve u našoj moći da to opravdamo
Kontakt
Novi kuk - artroplastika kuka
konsultujte eksperte za najbolje rezultate, najtrajnije implantate i najbrži oporavak nakon operacija zamene kuka
više informacija
Naš pristup
Prioritet nam je da se potrudimo da vam pružimo vrhunski tretman i omogućimo brz oporavak. Brzo, kvalitetno i pouzdano.
više informacija
Previous
Next

Artroplastika kuka

Artroplastika kuka ili zamena kuka je operacija kojom se oštećena hrskavica i kost uklanjaju iz zgloba i zamenjuju implantima. Zamena kuka se radi da bi dobili bezbolne i normalne pokrete.

Tokom poslednjih nekoliko godina za operacije kuka, proteza kuka razvijene su minimalno invazivne tehnike. U svim našim operacijama proteza kuka koristimo principe minimalno invazivnog rada, kao i najmodernije i proverene implantate vrhunskih proizvođača.

Minimalno invazivni pristup omogućava bezbedniji veštački kuk. Takođe i izvođenje obostranih bilateralnih zamena oba kuka u toku jedne operacije.

Zamene kuka su u Dr Dren jedna od naših češćih intervencija. 

Verujemo da se najbolja saradnja ostvaruje ukoliko ste adekvatno informisani. Zato smo se potrudili da vam ponudimo najsveobuhvatniji tekst o svim aspektima operacije zamene kuka.

Prednosti minimalno invazivne zamene kuka

• Manje tkivne traume – mišići i tetive se identifikuju i razdvajaju, a ne seku
• Brža i manje bolna rehabilitacija
• Manji rezovi i manje ožiljci
• Kraći boravak u bolnici – 1-3 dana, neki pacijenti dolaze kući za manje od 24 sata
• Smanjen gubitak krvi i manja potreba za davanje krvi pre i posle operacije
• Brži povratak na posao i povratak redovnim aktivnostima

Zamena kuka Artroplastika kuka proteza kuka

Postoji više izraza koji u suštini znače u osnovi isto – zamenu zgloba kuka. Totalna zamena kuka ili ugradnja veštackog kuka je hirurška procedura kojom se oštećena hrskavica i kost uklanjaju iz zglobnog zgloba i zamenjuju endoprotezom kuka.

Ovo je jedna od najefikasnijih operacija uopšte. Ako se izvede adekvatno trebalo bi da vam omogući višedecenijsku bezbolnu upotrebu novog zgloba kuka. Danas je proteza kuka rutinska operacija. Izvodi se širom sveta. U poslednje vreme sve više i kao jednodnevna hirurgija. Odavno nije rezervisana za velike ortopedske centre.

Kao i za mnoge druge operacije i za ugradnju veštačkog kuka mnogo je važnije ko vas operiše nego gde će se to izvesti.

proteza kuka veštaki kuk artroplastika kuka

Cilj operacije zamene kuka

Savremeni protokoli proteza kuka uključuju planiranje, preoperativnu pripremu, moderne implantate  i ubrzanu rehabilitaciju.

Cilj je da se što pre samostalno krećete. Često i bez ikakve upotrebe pomagala postoperativno. Savremeni pristupi su usvojeni u Dr Dren privatnoj praksi. Sve je veći broj pacijenata kojima je stalo da ubrzaju oporavak i umanje određene rizike.

Veštački kuk vrste

Vrste kukova su bescementna proteza kuka, hibridna proteza kuka i cementna proteza kuka. Danas najčešče ugrađujemo tip bescementna proteza kuka.

Bescementni kuk znači da su komponente endoproteze u neposrednom direktnom kontaktu sa kostima. Tako da postoji direktno vezivanje urastanje. Kod cementnih implantata postoji cementni medijum/interface između kostiju i komponenata proteze kuka.

Sam zglobni pokretni deo proteze kuka može da bude keramički. Odnosno keramika keramika, keramika polietilen ili metal polietilen kombinacija. Postoje brojne varijacije i u veličinama kao i izborima materijala. 

Razlozi za zamenu operaciju kuka – Indikacije operacija kuka

Operacija zamene kuka se izvodi kod artritisa kuka kod kojih nema poboljšanja niti izgleda na poboljšanje na neoperativni tretman. Operacija kuka kod starijih osoba se često i sa uspehom izvodi. 

Arthritis ili artroza je opšti pojam koji pokriva brojna stanja u kojima je  zajedničko trošenje/propadanje hrskavice. Poremećaji kukova još iz detinjstva, npr. dislocirani kukovi, Perthes, epifizioliza i slično. Trauma prelom kuka. Povećan stres, npr. prekomerna upotreba, prekomerna težina, itd. Avaskularna nekroza. Infekcije kuka. Upala, npr., Reumatoidni artritis.

Takođe neaktivan način života, npr. gojaznost, jer dodatna težina daje dodatnu silu kroz zglobove, što može dovesti do artritisa tokom određenog vremenskog perioda. 

Simptomi artritisa kuka

Najčešći simptom artritisa je bol u zglobu, najčešće bol u preponi, što je često praćeno ograničenim pokretima.

koksartroza artroza kuka artritis kuka

Dijagnoza artritisa kuka

Dijagnoza bazira na istoriji, pregledu i rentgenu. Nema krvnog testa za dijagnozu osteoartritisa.

Očekivani rezultati posle zamene kuka

• Bol u kuku prestaje
• Vraće se pokretljivost i omogućuje bezbolno kretanje
• Korekcija deformiteta 
• Jačanje muskulature noge
• Poboljšan kvalitet života, mogućnost povratka u normalne pa i brojne sportske aktivnosti ( u zavisnosti od prethodnog stanja)

Ugradnja veštačkog kuka informacije

Od osoblja Dr Dren ortopedije dobijate detaljne informacije i vezi preoperativne prirpeme kao sve potebne savete i predostrožnosti preporučene pre i posle ugradnje zamene kuka.

Dan operacije zamena kuka

Anesteziolog i hirurg vas još jednom upoznaju sa planiranim tokom operacije. Očekuje se da u najskorijem postoperativnom periodu ispobate svoj novi kuk. 

Hirurška procedura – koliko traje operacija kuka

Operacija se obavlja pod opštom ili pod regionalnom anestezijom. Koliko traje operacija kuka – u proseku je iskusnom Dr Dren hirurgu potrebno od 30 minuta do sat vremena.

U zavisnosti od pristupa za veštački kuk moguć je prednji ili zadnji. Rez je na prednjoj odnosno zadnjoj stani kuka. Femur se dislocira iz acetabuluma odnosno karlice. Uklanjaju se oštećeni delovi hrskavice i kosti, i postavljaju komponente proteze.

Najbolji veštački kuk

Implanti su najčešće bescementni kukovi, kad se kosti vašeg tela potpuno sjedinjuju sa implanatatima. Ili cementni kukovi kad je izmedju implanta i kosti cementni interfejs. Zglobne površine su ili metal-polietilen, ili keramika-keramika ili keramika polietilen. Izbor implantata i bearing površina određujemo dogovorom pre operacije.

U Dr Dren biramo i predlažemo najbolji optimalan implantat za vaš kuk.

najbolji veštački kuk najbolja proteza kuka

Postoperativni tok veštački kuk – Operacija kuka oporavak iskustva

U Dr Dren praksi ustajete i počinjete sa fizikalnom terapijom u prvih 24 h to jest na dan operacije. 

Većina pacijenata će moći da hoda sa punim osloncem na operisanu nogu. Stručni fizioterapeut će pomoći u post-op vežbama. Većina naših kukova hoda bez pomagala a neki će na početku koristiti štake ili hodalicu.

Uz naš protokol nakon operacije kuka radno motivisani se vraćaju na posao jako brzo.

operacija kuka fizikalna terapija 

Ukoliko nema komplikacija, i ukoliko ste izabrali moderan i kvalitetan kuk očekuje se da će vas vaš novi bescementni kuk poslužiti sledećih 20-30 i više godina. I to uz nesmetano bavljenje brojnim pa čak i sportskim aktivnostima.

Zamena kuka Mere predostrožnosti 

Od dr Radoičića i njegovih saradnika dobijate sva individualno prilagođena uputstva u vezi aktivnosti posle ugradnje kukaZapamtite da je ovo veštački kuk i da je potreban oprez u prvih nekoliko nedelja. Ponovićemo više puta sva upozorenja i ostale mere predostrožnosti na koje treba obratiti pažnju posle operacije kuka. Naučićemo vas kako da sačuvate vaš novi kuk.

Operacija kuka komplikacije

Kao i sa bilo kojim većim operacijama, postoje potencijalni rizici. Obično odluku da idemo sa operacijom donosimo jer prednosti operacije prevazilaze potencijalne rizike.

Pacijenti u prvu operaciju zamene kuka ili kolena obično ulaze sa puno optimizma i željama da sve prođe idealno. Razumljivo najvećem broju pacijenata je najbitnije samo da se operišu i da ne košta ništa.

Kao pacijent bi trebalo da znate da se komplikacije operacije kuka ili kolena javljaju negde ređe negde češće. A komplikacije se dešavaju, dešavaju sa i najboljim hirurzima, a oni su bolji samo zato jer su njima šanse da se komplikacije dese manje nego kod manje sposobnih.

Komplikacije posle operacije ugradnje kuka

U poslednje vreme imamo značajan broj pacijenata koji se javlju radi drugog mišljenja zbog komplikacija prethodne operacije kuka ili kolena. U slučaju pojave komplikacija proteze kuka ili proteze kolena uglavnom nam dolaze pacijenti po preporuci kolega. Ili koji su se bolje informisali za lečenje komplikacija nego za prvu operaciju ugradnje veštačkog zgloba. 

Za pregled u vezi komplikacije posle operacije kuka je poželjno da ponesete svu prethodnu dokumentaciju koju posedujete. Više o tome u našem tekstu o reviziji operacije kuka.

Važno je da se o rizicima informišete pre nego što operacija počne

Bitno je da znate da kod ugradnje veštačkih zglobova postoji mogućnost javljanja različitih komplikacija od najblažih pa do smrtnog ishoda ili trajnog invaliditeta.

U Dr Dren verujemo da je izuzetno bitno i potrebno da ste informisani. Zato smo se potrudili da u ovom tekstu što bolje izložimo i objasnimo sve u vezi operacije zamene zgloba pa i moguće komplikacije.

Komplikacije zamene kuka

Mogu da budu medicinske (opšte) ili specifične za zamenu kuka.

Opšte medicinske komplikacije

se odnose na anesteziju i vaše prethodno zdravstveno stanje kao i godine:

• Alergijske reakcije na lekove
• Gubitak krvi
• Srčani udar, moždani udar, otkazivanje bubrega, infekcija pluća ili bešike
• Komplikacije od blokada nerva, kao što je oštećenje infekcija ili oštećenje nerva
• Ozbiljni zdravstveni problemi mogu dovesti do trenutnih zdravstvenih problema, produžene hospitalizacije ili smrti

Veštački kuk specifične komplikacije 

 • Infekcija proteze kuka  
 • Luksacija proteze kuka Dislokacija kuka
 • Duboka venska tromboza i plućna embolija,  Ove komplikacije mogu biti ozbiljne i čak i opasne po život. Ukoliko imate bolove u grudima ili nedostatak vazduha u bilo kojoj fazi, obavestite doktora.
 • Oštećenje nerava ili krvnih sudova.
 • Iritacija rane usporeno zarastanje.
 • Nejednakost nogu.
 • Trošenje veštačkog kuka. Svi zglobovi pa i veštački se troše. Što ste aktivniji, to će se brže dogoditi. Generalno, 80-90% zamena kuka preživljava 20 godina. Zato se u poslednje vreme češće odlučujemo za novi tip keramike ili popularno keramicki kuk. Keramički kuk ima vek trajanja duži nego svi prethodni tipovi.
 • Održavanje bolova u nekom delu noge. Retko, ali se može desiti posebno ako bol dolazi iz drugih područja kao što je kičma.

Prelomi frakture femura ili karlice – To je takođe retko, ali može da se desi tokom ili posle operacije. Ovo može da produži oporavak ili da uslovi dodatnu operaciju.

operacija kuka privatno cena

Veštački kuk cena

Jako često pitanje je operacija kuka privatno cena. Cena operacije ugradnje proteze kuka zavisi

 • Od tipa i cene implantata.
 • Potom da li se radi jedan ili oba kuka odjednom.
 • Od vašeg stanja, da li je kuk vaš jedini problem. Ili imate određene rizike kao npr. godine, srčana slabost, ciroza, hepatitis, dijaliza, hiv, neki karcinom ili limfom.
 • Određena stanja za koja je neophodna posebna preoperativna priprema i dodatna postoperativna nega i lečenje.
 • Od vrste anestezije i dužine boravka
 • Zavisi i od doktora koji treba da vas operiše. U realnom svetu, doktori u zavisnosti od svojih znanja, iskustva i vremena koje su posvetili svojoj edukaciji, imaju svoju različitu tržišnu realnu vrednost. 
 • Postoje situacije kad mnogi doktori koji ,,nemaju,, dovoljan broj ovih operacija imaju u ponudi različite
  varijante za naknade kao i niže cene u skladu sa principom ,,learning by doing,,. Što znači da koliko god da platite doktoru odgovara jer bi verovatno radio i potpuno besplatno samo da mu ukažete poverenje i obezbedite trening to jest ,,sate leta,, neophodne za samostalan rad.
 

Najbolja procena izbor implantata i operativne tehnike 

Može da se dobije jedino na pregledu. Veštački kuk razumljivo zvuči pomalo odbojno. Međutim veštački kuk je jedna od najuspešnijih operacija sa najvećim stepenom zadovoljstva pacijenata od svih operacija uopšte.

Uspešna proteza kuka može da znači razliku između normalnog i bolnog. Veštački kuk može da omogući povratak normalnom aktivnom životu.

Danas ugrađujemo endoproteze kuka i jako mladim osobama. Čak i u ranim dvadesetim godinama, nakon uspešne operacija nastavljaju sa svim normalnim životnim aktivnostima.

Odluka za operaciju treba da je uvek i samo vaša. Budite informisani, pitajte doktora šta god da vas interesuje, i pažljivo birajte autora.

Ukoliko znate da vam je potrebna operacija kuka ugradnja proteze kuka možete da nam se javite sa dokumentacijom koju već imate. Dobićete uputstva šta je sve dodatno poželjno da se uradi od pregleda i analiza. 

Ukoliko ipak ne želite zamenu kuka ili razmatrate opcije da odložite pročitajte o primeni injekcija za kuk i o regenerativnim tretmanima prp i matičnim ćelijama

 

za Dr Dren Ortopediju

ortopedski hirurg
Doc dr sci Radoičić D.

View this post on Instagram

Operacija kuka ugradnja kuka zamena kuka ugradnja endoproteze Artroplastika kuka oporavak rehabilitacija Minimalno invazivna zamena kuka Obostrana bilateralna zamena kukova Totalna zamena kuka ili ugradnja vestackog kuka je hirurška procedura kojom se oštećena hrskavica i kost uklanjaju iz zglobnog zgloba i zamenjuju veštačkim komponentama. Ovo je jedna od najefikasnijih operacija u hirurgiji uopšte i ako se izvede adekvatno trebalo bi da vam omogući višedecenijsku bezbolnu upotrebu novog zgloba kuka. Danas je to rutinska operacija koja se izvodi širom sveta u poslednje vreme sve više kao jednodnevna hirurgija i odavno nije rezervisana za velike ortopedske centre, kao i za mnoge druge operacije i za ugradnju kuka mnogo je važnije ko vas operiše nego gde će se to izvesti. Savremeni protokoli koji uključuju planiranje, preoperativnu pripremu, moderne implantate i ubrzanu rehabilitaciju, gde je cilj da se što pre samostalno krećete, često i bez ikakve upotrebe pomagala postoperativno, usvojeni su u privatnoj praksi, i sve je veći broj pacijenata kojima je stalo da ubrzaju oporavak i umanje određene rizike. Tokom poslednjih nekoliko godina za operacije zamene kuka i kolena (artroplastike) razvijene su minimalno invazivne tehnike. U svim operacijama zamena zglobova koristimo principe minimalno invazivnog rada, kao i najmodernije i proverene implantate vrhunskih proizvođača. Više na http://www.drdren.com/operacija-zamena-kuka-minimalno-invazivna.html #operacijakuka #zamenakuka #artroplastikakuka #drradoicic

A post shared by Dr Dren Ortopedija (@drdrenortopedija) on

Dr Dren Ortopedija

Ortopedska hirurgija i traumatologija

 

Adresa Cvetanova ćuprija 109i Beograd

 

telefoni:

 

+381 69 693 640 

+381 11 407 1522

email:

 

office@drdren.com

drdren@hotmail.com

Sadržaj

Zakažite pregled ortopeda

predložite datum i vreme, opišite vaš problem i izaberite doktora

pokušaćemo da odgovorimo u najskorijem roku

4 мишљења на „Operacija kuka ugradnja veštačkog kuka proteza kuka“

 1. operacija kuka privatno cena

  Poštovani,čitala sam vaš članak o zameni kuka.
  koliko košta operacija zamena kuka, interesuje me prvenstveno keramički kuk taj novi tip koji pominjete u članku gore. Vaš dr Radojčić je operisao moju koleginicu, i ima sve pohvale.
  Ja imam 62 godine, bavila sam se sportom, visina 168 cm sad sam malo ali malo preko idealne težine. Vrlo sam aktivna i planiram da budem i dalje.
  Znam da treba pregled sa snimcima ali zakazaću pregled ako mi odgovara cena, možete da mi odgovorite sa od do.

  Hvala na odgovoru
  Bisa Milutinović

  1. Poštovani,
   hvala na interesovanju, cena za operaciju kuka zamenu keramički kuk zavisi od brojnih faktora. Formira se i dobijate tačnu procenu nakon pregleda i uvida u dokumentaciju i snimke kukova.

   Najbolje je da na pregledu od dr Radoičića dobijete sve informacije.

   Ukoliko ne želite da plaćate pregled u vezi operacije kuka, u Dr Dren uvek imamo određen broj termina za besplatne konsultacije, obično su planirani za pacijente koji žele mišljenje ili savet ortopeda iz privatne prakse ali nisu u mogućnosti da plate.
   AKo nisu popunjeni možete da probate zakažete telefonom.

   Hvala Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 2. Poštovanje
  ja bi trebala da zamenim kuk, 1962. godište aktivna sam osoba, malo preko idealnih mera 🙂 , ali volim da pešačim, interesuje me koja je najbolja proteza kuka, koji je najbolji implant za ženski kuk ako bih hodala oko 15 kilometara dnevno.

  Koji će najviše da traje i koliko bi ta operacija koštala kod vas?

  1. Poštovani
   u najvećem borju najbolja proteza kuka tj najbolji implnatati su oni koje vam naš doktor predloži.
   od mnogih faktora zavisi šta je vaš optimaln izbor za trajanje.
   Postoji izuzetno veliki broj implantata za ugradnju kuka, kao i veliki broj kombinacija.
   U privatnoj praksi doktor može da vam predlož šta misli da je najbolje za vas ai vi tako možete da izaberete.

   Cene zavise od nekoliko faktora , ali se trudimo da budu razumne i prihvatljive obzirom na okolnosti.

   Najbolje je da zakažete pregled u ordinaciji telefon j e+381 69 693 640

   Hvala
   Srdačni pozdrav Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *