nezarasli prelom

Nezarasli prelom

Nesrasli prelom nezarastanje preloma 

Pseudoartroza Pseudoarthrosis

Nezarasli prelom 

Nezarasli prelom ili nesrasli prelom odnosno pseudoartroza je stanje kad nema normalnog zarastanja preloma kosti. Bilo da je u pitanju lečenje gipsom ili se razvija nakon neke operacije preloma kosti.

Iako nisu u pitanju česta stanja, redovno nam se obraćaju pacijenti sa nezaraslim prelomima. U prilicio smo da nezarsle preloime rešavamo raznim intervencijama i to od najjednostavnijih do najkompleksnijih rekonstruktivnih operacija.

U Dr Dren nam se najčešće javljaju pacijenti sa nezaraslim prelomima koji su već negde primarno lečeni. Ali iz nekog razloga nije došlo do željenog uspešnog zarastanja i oporavka. 

Imamo veliko iskustvo u lečenju komplikacija preloma to jest prvenstveno nezarastanja preloma, sa ili bez infekcija osteomijelitisa.

Imali smo i imamo ,,pacijente sa svih strana sveta,, sa velikom potrebom da im se pomogne zbog nezaraslih preloma. 

Zašto kost ne zarasta?

Brojni su razlozi usled kojih normalan proces zarastanja može da bude narušen ili zaustavljen.

Nezarastanje kosti je moguće u svim uzrastima. Neki od češćih razloga za nezarastanje kosti su:

  • Neadekvatan izbor lečenja nakon povrede – loš izbor implanta, loša tehnika ili loša pozicija prelomljene kosti
  • Stanje organizma – godine i pridružena stanja
  • Loše navike – duvan alcohol narkotici
  • Uzroci lokalne sredine – kod nekih preloma se češće dešava nezarastanje nego kod drugih
  • Infekcija kosti  
 

nezarasli prelom nesrasli prelom pseudoartroza

Nezarasli prelom simptomi i znaci

Perzistentna bolnost je najčešći i najubedljiviji znak. Potom nekad pacijenti primete pokretljivost kosti koja nije ,,normalna,,. Često uz nemogućnost normalne upotrebe zgloba, ruke ili noge. Rendgen a nekad CT i MR mogu da pokažu znake nezarastanje to jest nerazvijanja adekvatnog kalusa.

Nezarasli prelom posledice

Posledice nezaraslih preloma mogu da budu teške i nekad doživotne. Od hroničnog upornog bola, preko nestabilnosti i nemogućnosti korišćenje ruke ili noge, pa do invalidnosti, i promenama i oštećenjima artrozama i na drugim zglobovima i kostima.

Nezarasli prelom Pseudoartroza Savremeni pristup

U Dr Dren pratimo i primenjujemo najsavremenija saznanja i najmodernije implantate i hirurške tehnike. Ukoliko je potrebno i uz angažman i drugih vrhunskih hirurških specijalista u multidisciplinarnom pristupu za ove nekad kompleksne probleme.

Najveći broj nezaraslih preloma može uspešno i bezbedno da se leči i operiše, ukoliko se odabere adekvatan vid operacije.

Nezarasli prelom lečenje

Savremeni pristup implementiran i u našoj praksi nam omogućuje da u poslednje vreme sve nezarasle prelome operišemo modernim implantima.

U Dr Dren nam uglavnom dolaze nezarasli prelomi radi drugog mišljenja i dodatnog tretmana. Često smo u prilici da rešavamo neželjena stanja nakon nezaraslih preloma.

Odnosno komplikacija prethodnog lečenja ili prethodnih neuspelih operacija. Zato naš tim lekara za pseudoartroze ima izuzetno iskustvo u rešavanju svih vrsta komplikacija nezarastanje preloma.

pseudoartroza potkolenice

Nezarasli prelom se u savremenoj praksi tretira hirurški

Potrebna je obično ekspertska obrada nezaraslog preloma i postavljanje adekvatne fiksacije. Odnosno neke vrsta unutrašnje ili spoljašnje fiksacije. Od pločica preko klinova do Ilizarov aparata.

Na raspolaganju nam je veliki broj implantata, za koje su nam lekari vrhunski obučeni, i u situaciji smo da vam predložimo optimalni vid za svaku vrstu nezaraslog preloma ruke ili noge.

Nekad je neophodno i dodavanje kosti ili određenih preparata.

U današnje doba i u Dr Dren praksi postoji i mogućnost ubacivanja vaših matičnih ćelija u mesto nezaraslog preloma, (BMAC bone marrow aspirate concentrate).

Dr Dren Ortopedija

Nezarasli prelom Nesrasli prelom koliko dugo zarasta kost sporo zarastanje kostiju ishrana kod preloma kostiju Kako ubrzati proces zarastanja preloma kosti lose zarasla kost Nepravilno zarasla polomljena kost.

Pogledajte više i budite u toku sa našim akcijama na Dr Dren Facebook-u i Instagram-u.

Podeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on skype
Share on vk

Pregled možete da zakažete

telefon email viber whatsapp

telefonom
+381 69 693640

email-om
drdrenortopedija@gmail.com

Viber-om i Whatsapp-om
+381 69 693 640

Radno vreme

ponedeljak – petak od 10 h do 20 h subota od 09 do 15 h nedeljom po potrebi