Morton Neuroma Mortonov neurom Morton neurom operacija
 
Operacija Morton neuroma je nekad jedina opcija za rešavanje bola u stopalu.


U Dr Dren ortopediji ovo je jedna od naših najčešćih i izuzetno uspešnih intervencija. Možete da nam se obratite u vezi primarne i revizione operacije Morton neuroma.


Iako se radi o relativno jednostavnoj operaciji sve češće nam se javljaju pacijenti koji su već probali da negde drugo reše ovaj problem neoperativno ili operacijom ali bez uspeha.

Pokušaćemo da vam pružimo adekvatne informacije u vezi ovog relativno čestog stanja.


Ako imate dugotrajne uporne bolove u prednjem delu stopala, ili ponekad osećate kao da hodate sa kamičkom u cipeli odnosno kao da imate nešto u ili ispod stopala, možda vas muči stanje poznato kao Morton neuroma, ili Mortonov neurinom.

Neurom je benigni tumor nerva. Mortonov neurom nije zapravo tumor, već zgušnjavanje tkiva koje okružuje digitalni nerv koji vodi do prstiju stopala

Mortonov neurom se javlja kada nerv trpi opterećenja u predelu pod ligamentom koji povezuje metatarzalne kosti u prednjem delu stopala. Mortonov neurom se najčešće razvija između trećeg i četvrtog prsta, obično kao odgovor na iritaciju, traumu ili prekomerni pritisak.

Incidenca Mortonovog neuroma je nekoliko puta veća kod žena nego kod muškaraca.

Simptomi

Uobičajeno, nema spoljašnjih znakova, jer to zapravo nije tumor.

Osećaj žarenja, trnenja i bola u prednjem delu stopala koji zrači ka prstima, bol koji intezivira pri dužim aktivnistima ili kod nošenja određene obuće. Noćni bol je nije tako čest simptom.

Nekad je dominantan neprijatan osećaj utrnulosti u prstima.

Generalno čvrste, neudobne I posebno uske cipele takođe pogoršavaju ovo stanje tako što remete anatomske odnose I distribuciju sila I tako dodatno komprimuju i iritiraju nerv.

Dijagnoza

Potvrđujemo Mortonov neurom na više načina. Pregledom odnosno "klikom" između kostiju, pritiskom na određene zone čime se repliciraju bol ili drugi simptomi. Često su neophodne dodatna ispitivanja kao rendgen stopala, ultrazvuk ili magnetna rezonanca stopala

Tretman

Početna terapija je nehirurška i relativno jednostavna.

Promena obuće a ponekad i ortoze odnosno ulošci za cipele i posebno izrađene cipele takođe pomažu u otklanjanju iritacije podizanjem i razdvajanjem kostiju, smanjivanjem pritiska na nerv.

Injekcije mortonova metatarzalgija – blokada. Jedna ili više injekcija kortikosteroidnih lekova može da smanji otok i zapaljenje nerva, što nekad može da dovede do olakšanja a nekad i ne.

Operacija Morton neuroma

Ako konzervativni  neoperativni tretman ne ukloni simptome I olakša tegobe, i ukoliko je bol u stopalu izražen i dugotrajan i onemogućuje vas da funkcionišete normalno jedina opcija je operativno lečenje, odnosno operacoija morton neuroma.


Operacija mortonovog neuroma podrazumeva pažljivu resekciju odnosno uklanjanjenje uvećanog neuroma, i oslobađanje okolnog tkiva.


Postoperativni oporavak je jako kratak  a olakšanje tegoba, ukoliko je indikacija bila prava, često nastupa neposredno nakon operacije i iznenađujuće brzo.

U ort. dr Dren se ova operacija  često i uspešno izvodi, imamo izuzetno veliko iskustvo i veliku seriju ovih intervencija u bezbednoj lokalnoj anesteziji, bez postoperativnog zadržavanja. U rukama veštog hirurga operacija je izuzetno pouzdan, bezbedan i brz metod trajnog rešavanja problema Morton neuroma. 

Možete da nam se obratite u vezi primarne i revizione operacije Morton neuroma.
za Dr Dren Ortopediju 

doc dr sci med D. Radoičić


 

operacija morton neuroma
mortonov neurom

Dr Dren

Ortopedska hirurgija  i Traumatologija


+381 69 693 640

+381 11 408 1927


office@drdren.com
drdren@hotmail.com

View this post on Instagram

Mortonov neurom Bol u prednjem delu stopala Ako imate dugotrajne uporne bolove u prednjem delu stopala, ili ponekad osećate kao da hodate sa kamičkom u cipeli odnosno kao da imate nešto u ili ispod stopala, možda vas muči stanje poznato kao Morton neuroma, ili Mortonov neurinom. Mortonov neurom se javlja kada nerv trpi opterećenja u predelu pod ligamentom koji povezuje kosti u prednjem delu stopala.Mortonov neurom se najčešće razvija između trećeg i četvrtog prsta, obično kao odgovor na iritaciju, traumu ili prekomerni pritisak. Osećaj žarenja, trnenja i bola u prednjem delu stopala koji zrači ka prstima, bol koji intezivira pri dužim aktivnistima ili kod nošenja određene obuće. Nekad je dominantan neprijatan osećaj utrnulosti u prstima. Potvrđujemo Mortonov neurom na više načina. Pregledom odnosno "klikom" između kostiju, pritiskom na određene zone čime se repliciraju bol ili drugi simptomi. Često su neophodne dodatna ispitivanja kao rendgen stopala, ultrazvuk ili magnetna rezonanca stopala Početna terapija je nehirurška i relativno jednostavna. Promena obuće Ortoze Injekcije – blokade Operacija Morton neuroma Ako konzervativni neoperativni tretman ne ukloni simptome i olakša tegobe, jedina opcija je operativno lečenje. U ord. Dr Dren se ova operacija često izvodi, u lokalnoj anesteziji, postoperativni oporavak je jako kratak a olakšanje tegoba, ukoliko je indikacija bila prava, često nastupa neposredno nakon operacije i iznenađujuće brz. #mortonovneurom #mortonneuroma #bolustopalu #stopalo #drdrenortopedija #ortoped #operacijastopala #drradoicic #operatingroom #ortopedija #orthopedicsurgery #footandankle

A post shared by Dr Dren Ortopedija (@drdrenortopedija) on

mortonov neurinom

Morton Neuroma Mortonov neurom

Operacija neuroma

Metatarsalgia

Bol u stopalu mortonova metatarzalgija


Ortopedija Dr Dren