Dr Dren

Ortopedska hirurgija  i Traumatologija


+381 69 693 640

+381 11 408 1927


office@drdren.com
drdren@hotmail.com

mortonov neurinom

Morton Neuroma Mortonov neurom

Operacija neuroma

Metatarsalgia

Bol u stopalu mortonova metatarzalgija


Ortopedija Dr Dren

Morton Neuroma Mortonov neurom Morton neurom operacija
 
Ako imate dugotrajne uporne bolove u prednjem delu stopala, ili ponekad osećate kao da hodate sa kamičkom u cipeli odnosno kao da imate nešto u ili ispod stopala, možda vas muči stanje poznato kao Morton neuroma, ili Mortonov neurinom.

Neurom je benigni tumor nerva. Mortonov neurom nije zapravo tumor, već zgušnjavanje tkiva koje okružuje digitalni nerv koji vodi do prstiju stopala

Mortonov neurom se javlja kada nerv trpi opterećenja u predelu pod ligamentom koji povezuje metatarzalne kosti u prednjem delu stopala. Mortonov neurom se najčešće razvija između trećeg i četvrtog prsta, obično kao odgovor na iritaciju, traumu ili prekomerni pritisak.

Incidenca Mortonovog neuroma je 8 do 10 puta veća kod žena nego kod muškaraca.

Simptomi

Uobičajeno, nema spoljašnjih znakova, jer to zapravo nije tumor.

Osećaj žarenja, trnenja I bola u prednjem delu stopala koji zrači ka prstima, bol koji intezivira pri dužim aktivnistima ili kod nošenja određene obuće. Noćni bol je nije tako čest simptom.

Nekad je dominantan neprijatan osećaj utrnulosti u prstima.

Često su uzrok visoke štikle  a često nošenje može I da pogorša stanje. Generalno čvrste, neudobne I posebno uske cipele takođe pogoršavaju ovo stanje tako što remete anatomske odnose I distribuciju sila I tako dodatno komprimuju i iritiraju nerv.

Dijagnoza

Potvrđujemo Mortonov neurom na više načina. Pregledom odnosno "klikom" između kostiju, pritiskom na određene zone čime se repliciraju bol ili drugi simptomi. Često su neophodne dodatna ispitivanja kao rendgen stopala, ultrazvuk ili magnetna rezonanca stopala

Tretman

Početna terapija je nehirurška i relativno jednostavna.

Promena obuće. Izbegavajte visoke pete ili čvrste cipele i nosite šire cipele sa anatomskim ulošcima I mekim đonom. Ovo omogućava širenje kostiju stopala i može da smanji pritisak na nerv, dajući mu vremena za saniranje I povlačenje tegoba.

Ortoze - Prilagođeni ulošci za cipele i posebno izrađene cipele takođe pomažu u otklanjanju iritacije podizanjem i razdvajanjem kostiju, smanjivanjem pritiska na nerv.

Injekcije mortonova metatarzalgija – blokada. Jedna ili više injekcija kortikosteroidnih lekova može da smanji otok i zapaljenje nerva, što može da dovede do značajnog olakšanja.

Operacija Morton neuroma

Ako konzervativni  neoperativni tretman ne ukloni simptome I olakša tegobe, jedina opcija je operativno lečenje.


Operacija mortonovog neuroma podrazumeva resekciju odnosno uklanjanjenje uvećanog neuroma, i oslobađanje okolnog tkiva.


Postoperativni oporavak je jako kratak  a olakšanje tegoba, ukoliko je indikacija bila prava, često nastupa neposredno nakon operacije i iznenađujuće brzo.

U ort. dr Dren se ova operacija  često i uspešno izvodi, u lokalnoj anesteziji i u rukama veštog hirurga je izuzetno pouzdan, bezbedan i brz metod trajnog rešavanja problema Morton neuroma. 
Ortopedija Dr Dren

dr Radoičić


 

operacija morton neuroma
mortonov neurom