osteoporoza zene u menopauzi klinicki znaci osteoporoze asporpcija kalcijuma d vitamin uticaj na kosti rizik od nastanka preloma

Klinička osteoporoza i 11 preporuka za zdrave i čvrste kosti

Osteoporoza je sve prisutniji i više ne samo medicinski fenomen, sa kompleksnim fiziološkim background-om ali i ogromnim ekonomskim implikacijama koje osteoporotični prelomi stvaraju. Smatramo da zaslužuje mnogo više pažnje i pokušaćemo da blogom razjasnimo nedoumice u vezi osteoporoze ali i da nadam se sprečimo mnoge nepotrebne prelome.

Povećani rizik od preloma predstavlja kliničku osteoporozu. Klinička osteoporoza je dijagnoza.  U najvećoj meri su pogođene žene u menopauzi. Najznačajnije komplikacije su prelomi i to najčešće kičmenih pršljenova, ručnog zgloba i kuka.
Radi se o hroničnom stanju koje će vas pratiti doživotno kao povišen pritisak. Ne može se potpuno ,,izlečiti’’ ali se može kontrolisati. To je najvažniji cilj lekara brojnih specijalnosti koji se bave kompleksnom problematikom tretmana osteoporoze
Konfuziju često izazivaju slični termini. Osteoporoza se dijagnostikuje denzitometrijom (DXA), odnosno utvrđuje se Bone Mineral Density (BMD koštana gustina) pacijenti sa rezultatom u zoni osteoporoze su u visokom riziku ali rizik postoji i za pacijente sa osteopenijom, u stvari 6 puta više pacijenta sa osteopenijom  zadobija prelome u odnosu na pacijente se rezultatom testa u zoni osteoporoze. Prelomi i objektivni rizik od nastanka preloma su daleko značajniji od samo nalaza testova.

Rizik od nastanka preloma determinišu brojni faktori a samo jedan od njih je BMD ( bone mineral density), ostali značajni faktori su starost, pol, nasleđe (istorija preloma naročito kuka i kičme u porodici), prethodni prelomi, pušenje, upotreba kortikosteroida, preterana gojaznost ili pothranjenost.

Širom sveta se ulaže mnogo napora u promociji novih stavova u tretmanu osteoporoze kao i prevenciji ponovnih preloma kod osoba koje su već zadobile osteoporozom uzrokovan prelom. Ukratko bi mogle da se izdvoje tri najvažnije poruke:
-          Osteoporotiči prelomi nisu slučajnost
-          Prelomi su znaci upozorenja i poziv na reakciju
-          Ukoliko ste stariji od 50 godina i već ste imali prelom – testirajte se (DXA)


Postoje brojni alati koji mogu da pomognu lekarima i pacijentima u utvrđivanju postojanja rizika od nastanka preloma. FRAX (Fracture Risk Assesment Tool) može značajno da pomogne u identifikaciji rizika.  Complete Bone Health Evaluation je čak precizniji alat.  U svakom slučaju nalaz ,, klinička osteoporoza’’ predstavlja visok rizik za nastanak preloma.  

Razumevanje factora rizika za osteoporozu


Osteoporoza je stanje u kome kosti slabe, gube na mineralnoj gustini i posledično lakše se lome.
Različiti faktori kao starost, pol, porodično nasledno opterećenje, menopauza, pušenje, alkoholizam, neodgovorni lifestyle vas mogu učiniti prijemčijivim za osteoporozu sa starenjem. Da li kod sebe prepoznajete neki od faktora rizika na koji bi mogli da utičete?

Genetika i nasledni faktori


Nasleđe i pozitivna porodična istorija za osteoporozu i/ili prelom na majčinoj strani porodice mogu da budu rani znaci upozorenja za neke pacijente, da povedu računa o redovno vežbanju i načinu ishrane.

Testirajte se (bone mineral density)

Kosti su nam najčvršće i u najboljoj formi oko 30-e godione. Nakon toga kosti polako gube na snazi i elastičnosti. Brz i bezbolan test  DEXA scan, pouzdano utvrđuje stanje naših kostiju.

Kalcijum

Kalcijum ne samo da daje čvrstinu kostima već ima brojne uloge u metabolizmu srca, krvi, mišića i nerava. Kada u telu nema dovoljno kalcijuma organizam izvlači kalcijum iz kostiju (koje su najveći depoi kalcijuma) čineći ih u tom procesu slabijim.
Adekvatna dijeta sa dovoljnim, ne preteranim, unosom kalcijuma može značajno da pomogne kostima da zadrže čvrstinu i da minimizira efekte osteoporoze.

Vitamin D

Kao kalcijum i vitamin D ima ogromnu ulogu u prevenciji i tretmanu osteoporoze, ali čest nalaz kod pacijenata je deficit vitamina D. Vitamin D pomaže apsorpciju kalcijuma iz gastrointestinalnog trakta i transfer u koštani sistem.  

Unesite promene u dijetu


Skorašnje studije su pokazale da mediteranska ishrana može da ima pozitivnih uticaja na razvoj i ublažavanje osteoporoze. Mediteranska dijeta bazira na maslinama, maslinovom ulju, povrću, voću, koštunjavim  plodovima, umerenom konzumiranju ribe i niskom unosu mesa i mesnih prerađevina.

Ograničite unos gaziranih pića, budući da su studije dokazale povećan rizik od osteoporoze kod pacijenata koji unose gazirana pića u većim količinama. Zamenite ih kad god možete mlekom ili vodom.
Vežbanje i opterećenje
Jogging, šetanje, stepenice, ples, planinarenje, vežbe sa tegovima, odbojka ili tenis 20-30 minuta, 3-4 puta nedeljno su odlične aktivnosti za vaše kosti, a takođe pozitivno utiču na sveukupno fizičko i mentalno zdravlje.
Ne preterujte sa alkoholom
Iako se ne zna pouzdano kako alkohol negativno utiče  na kosti , studije su pokazale da osobe koje u toku dana unose više alkohola svakodnevno, povećavaju rizik od gubitka koštane mase u odnosu na ljude koji ne piju.
Ne pušite
Pušenje povećava rizik od osteoporoze, redukuje protok krvi kroz kosti, usporava produkciju ćelija koje formiraju kosti i negativno utiče na apsorpciju kalcijuma.
Posavetujte se sa svojim lekarom – postoje lekovi za borbu protiv osteoporoze
Postoji više registrovanih preparata koji se razlikuju po svojim hemijskim svojstvima, načinu primene ( tablete , intravenski i sl.), doziranju,  a namenjeni su za tretman i prevenciju osteoporoze.

Osteoporoza ne pogađa samo žene u menopauzi


Istraživanja su utvrdila da će nakon 50-e godine oko 6% muškaraca zadobiti prelom kuka, a oko 5% prelom kičmenih pršljenova uzrokovan osteoporozom.
 
Radoičić dr Dragan

Ortopedska Ordinacija Dr Dren

Ortopedija i traumatologija

+381 69 693 640
+381 62 9665 011
drdren@hotmail.com