Iščašenje ramena Luksacija ramena Nestabilnost ramena Luxatio art. humeroscapularis luxatio glenohumeralis

Stabilizacija ramena
je procedura koja vraća stabilnost ramenu i omogućuje nastavak sportskih aktivnosti
više informacija
Luksacije ramena oporavak
Preduslov za brzi pun oporavak je intervencija artroskopija ili Latarjet
više informacija
Iščašenje ramena Artroskopija
Artroskopska stabilizacija ramena je minimalno invazivna metoda
više informacija
Luksacija ramena
Iščašenje ispadanje ramena može da se ponavlja to je stanje koje se najbolje tretira dobrom intervencijom
kontakt
Previous
Next

Iščašenje ramena ili luksacija ramena

je česta povreda ramena. Dovodi do izraženog bola i blokade pokreta ramena. Ukoliko se luksacija ramena ponavlja može da se razvije neprijatno stanje ponavljajućih recidivnih dislokacija iščašenje ramena odnosno nestabilnost ramena.

nestabilnost ramena

Rame anatomija ramena

Zglob ramena glenohumeralni zglob je zglob sa velikim obimom pokreta. To je zglob u kome se glava humerusa – kost nadlaktice zglobljava sa plitkom čašicom glenoidom lopatice. Dve zglobne površine kostiju su prekrivene hrskavicom, što sprečava trenje između pokretnih segmenata. Glenoid ramena je izuzetno plitak i ne pokriva odnosno ne sadrži celu glavu humerusa i zbog toga je ramenu potrebna dodatna podrška, koju čine labrum, ligamenti i tetive koje obezbeđuju stabilnost u zglobu uz značajan obim pokreta.

iščašenje ramena luksacija ramena nestabilnost ramena

Labrum je deo na glenoidu koji pri određenim povredama može ponekad da strada ili da se ošteti. Posebna vrsta labralne povrede ili raskida labruma se javlja kada se rame dislocira odnosno prilikom iščašenja luksacija ramena i naziva se Bankart lezija. Ovaj raskid je čest je kod mlađih pacijenata koji su imali dislokaciju ramena iščašeno rame. Bankart lezija može da dovedo do sklonosti odnosno ponavljanja luksacija ramena kod pacijenata mlađih od 30 godina.

Iščašenje ramena Luksacija ramena Dijagnoza

Dijagnoza luksacije ramena se postavlja na osnovu pregleda, istorije povrede kao i detaljnog kliničkog ispitivanja ramena. Obično su neophodna i snimanja kao što su rendgen ili MR. MR je posebno značajan kod ponavljanih iščašenja ramena.

Prvo iščašenje ramena Luxatio art. humeroscapularis Tretman

Posle prve luksacije ramena obično je lečenje neoperativno. Najpre se izvodi ,,vraćanje,, nameštanje ramena. To jest repozicija luksacije ramena. Što se izvodi na više načina. U Dr Dren koristimo više tehnika za bezbedno nameštanje iščašenog ramena. U najvećem broju slučajeva naši doktori to izvode bez anestezije. Dalje mere neoperativnog lečenja za luksaciju ramena su odmor i imobilizacija praćene fizikalnom terapijom.

iščašeno rame luksirano rame

Nestabilnost ramena operativno lečenje

Kod ponavljanih iščašenja ramena je nekad nephodno operativno lečenje. Operacije ramena se danas izvode artrskopski – artroskopija ramena i klasično otvoreno.

Operacija ramena za iščašenje ramena. Zove se stabilizacija ramena odnosno Bankart reparacija i danas se izvodi minimalno invazivnom hirurškom tehnikom artroskopijom ramena.

Artroskopska stabilizacija ramena operacija iščašenog ramena

se izvodi kad neoperativne metode ne dovode do poboljšanja i kod ponavljanih iščašenja, recidivna luksacija ramena.

Hirurgija za tretman bankart lezija i recidivnih luksacija  se ranije tradicionalno izvodila otvorenim putem kroz veliki rez na prednjoj strani ramena, a ponekad se u određenim slučajevima primenjuje i danas najčešće kao Latarjet operacija. 

Artroskopija ramena omogućuje bolji uvid u zglob, smanjuje hirušku traumu, kao i postoperativne bolove i vreme oporavka. 

Stabilizacija Ramena u Dr Dren

U Dr Dren se artroskopska stabilizacija ramena izvodi kao jednodnevna hirurgija u lokalnoj anesteziji.

Artroskopska stabilizacija je minimalno invazivna operacija koja se vrši kroz male rezove, od oko 1 cm, potrebne za kameru i artroskopske instrumente. Obično su za stabilizaciju neophodni koštani ankeri, mali implantati na kojim je konac kojim se izvodi prošivanje i pričvršćivanje tetiva za kost, najčešće je u zavisnosti od tehnike i obima oštećenja potrebno od 2 do nekoliko ankera.

Otvorena operacija za nestabilnost ramena – Latarjet

Artroskopska stabilizacija nije svemoguća niti je uvek indikovana. Postoje određene situacije i pacijenti, nebitno kog su uzrasta, kad artroskopija ramena nije najbolje rešenje za postizanje stabilnog ramena. 

U poslednje vreme se zbog izuzetno velikog uspeha i jako malo postoperativnih komplikacija, najviše u smislu sprečavanja ponavljanja luksacija primenjuje Latarjet operacija

U Dr Dren imamo veliko iskustvo u toj tehnici. Budući da nam se često javljate nakon više prethodnih lečenja pa i stabilizacija i često u fazama kad je artroskopska intervencija već praktično neizvodljiva. U tim okolnostima Laterjet preostaje kao jedina uspešna opcija.

Latarjet za ponavljano iščašenje ramena

Izuzetno je popularna u vodećim ortopedskim centrima, ima brojne modifikacije. U osnovi podrazumeva otvoreni pristup (mada se u poslednje vreme koristi i artroskopija) i transfer dela kosti sa pripojem mišića na prednji deo čašice glenoida lopatice. Potom fiksaciju tog dela sa obično dva zavrtnja, čime se onemogućava iščašenje ramena. 

Po stavovima vodećih ortopedskih hiruga, Latarjet operacija treba da je operacija prvog izbora u određenim indikacijama (bez obzira na godine pacijenta), budući da u tim slučajevima artroskopska stabilizacija ima visoku incidencu ponavljanja luksacija.

Latarjet Operacija je hiruški teža i izazovnija operacija u odnosu na relativno jednostavne artroskopske operacije. Međutim u pravilno izabranim slučajevima ima odličan ishod i u DR Dren često je preporučujemo i izvodimo posebno kod neuspelih artroskopskih reparacija, kod sportista, kod postojanja koštanih defekata.

Iščašenje ramena Postoperativna nega i aktivnosti

Nakon operacije artroskopska stabilizacija ramena, provodite oko sat vremena u prostoriji za oporavak.
Posle operacije ruka je u marami – miteli, koja se nosi dve do tri nedelje, ponekad se nosi i duže ali se u tom slučaju primenjuje uglavnom noću.

Fizikalna terapija praktično počinje od prvog postoperativnog dana. Terapeut i doktor ća vam pružiti sve informacije u vežbi sa aktivnostima i vežbama kako biste ojačali rame i poboljšali obim pokreta.

Aktivnostima niskog rizika, kao što su trčanje i plivanje se vraćate 6 do 12 nedelja nakon operacije. Ponekad se savetuje da izbegavate kontaktne sportove neko vreme. Postoje određene situacije kad fizikalna terapija i ograničenja mogu da potraju duže ili kraće.

Artroskopska stabilizacija ramena Rizici

Artroskopska reparacija stabilizacija ramena je relativno siguran postupak. Budući da je minimalno invazivan, karakteriše ga manje rizika i brži oporavak.

Potencijalne komplikacije su:
Infekcija
Povreda nerava ili krvnih sudova
kontraktura ukočenost zgloba
Bol

Neuspeh artroskopske reparacije odnosno ponovna luksacija ramena koja se obično danas rešava otvorenom Latarjet procedurom

ortoped 

dr Radoičić D. 

Pregled možete da zakažete

telefon email viber whatsapp

telefonom
+381 69 693640

email-om
drdrenortopedija@gmail.com

Viber-om i Whatsapp-om
+381 69 693 640

Radno vreme

ponedeljak – petak od 10 h do 20 h subota od 09 do 15 h nedeljom po potrebi

2 мишљења на „Iščašenje ramena Luksacija ramena Stabilizacija ramena“

 1. Vlado bot za onog ko mi više plati

  Poštovanje
  imam 32 godine, bavio sam se rukometom, više ne već dugo. Ukupno imao sam 8 iščašenje ramena,bilo je gipsa i svega. U zadnjih tri meseca su bila tri iščašenja, baš mi smeta osećaj da će opet da ispadne. Radio sam fizikalne terapije struja magnet laser. Mislim da mi je isto posle svake fizikalne smanji se otok ali opet ispadne.

  Koliko košta operacija latažet to mi je već predloženo ali samo me zanima cena kod doktora radojičića

  koliko moram na bolovanje, i da li moram uopšte jer mogu da radim i na kompjuteru od kuće.

  1. Poštovani,

   cena za operaciju ponavljanih iščašenja ramena zavise od nekoliko faktora. Neophodno je da doktor postavi određena pitanja i da pregleda vaše rame kao i snimke koje imate. Najbolje je da zakažete pregled u ordinaciji ili ukoliko želite možete da zakažete kod nas online konsultaciju.

   Tako možete da dobijet sve informacije u vezi intervecije oporavka i eventualno bolovanja.

   https://www.drdren.com/product/online-pregled-ortopeda/

   Hvala
   Srdačni pozdrav Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *