Home » Iščašenje čašice

Iščašenje kolena iščašenje čašice luxatio patellae

iščašenje kolena iščašenje čašice luxatio patellae

Iščašenje kolena Iščašenje čašice kolena Luksacija čašice

Luxatio patellae

Operacija čašice kolena

Iščašenje kolena – iščašenje čašice kolena 

U Dr Dren smo u prilici da često dijagnostikujemo iščašenja kolena tj. iščašenje čašice. Kad je potrebno operišemo iščašenje kolena odnosno luksacije patele. U Dr Dren ortopediji ovo je jedna od naših češćih i izuzetno uspešnih intervencija. Možete da nam se obratite u vezi primarne i revizione operacije iščašenja čašice.

U Dr Dren praksi obično nam se javljate nakon više prethodnih iščašenje kolena tj. čašice. Često je to po preporuci kolega ortopeda.  Mnogi su već negde primarno lečeni. Možda probali da negde drugo reše ovaj problem neoperativno ili operacijom ali se nešto dogodilo pa nije došlo do željenog uspešnog zarastanja i oporavka. 

Luksacija patele operacija

U Dr Dren često izvodimo operaciju zbog luksacija patele, lat. luxatio patellae. Iako to nije pravi opis to je stanje poznatije kao iščašenje kolena. 

Te intervencije izvodimo uvek kao jednodnevnu hirurgiju u bezbednoj lokalnoj anestezij. U Dr Dren se rade operacije zbog iščašenje čašice  od najjednostavnijih za lečenje do najkompleksnijih operacija rekonstrukcija.

Za iščašenje kolena odnosno čašice primenjujemo savremene tehnike reparacije. Oporavak je nakon primene modernih operativnih tehnika, relativno brz i potpun sa niskim rizikom za razvoj komplikacija.

Anatomija Patelofemoralni zglob – zglob između čašice i butne kosti u kolenu

Patelofemoralni zglob je prednji deo kolena, gde patela prati trochleu femura (žleb na prednjoj strani butne kosti). Patela normalno klizi gore-dole u trohlearnom žlebu, dok se koleno savija i ispravlja. Normalno patella kliza po idealnom putu, održava se u centru žleba uz pomoć okolnih mišića i ligamenata.
Iz različitih razloga može da dođe do poremećaja u kretanju odnosno devijacija od anatomskog klizanja patele što obično ima neželjene posledice. Jedna je iščašenje kolena to jest iščašenje čašice ili luxatio patellae. 

Šta uzrokuje iščašenje kolena – iščasenje čašice?

Iščašenje čašice ili ispadanje čašice kolena, se javlja kada se patela pomeri na stranu i izvan trohlearnog žleba. Pravac dislokacije je skoro uvek bočni (prema spolja). Da prvi put dođe do dislokacije čašice, potrebna je značajna sila. Ovo se često javlja prilikom padova ili skakanja tokom sporta. Nakon prve luksacije, često ukoliko nije sprovedeno adekvatno lečenje i fizikalna terapija mogu se očekivati i lakše dogoditi nove dislokacije. Oporavak nakon luksacije patele može da traje različito dugo i zavisi od brojnih faktora.

Luksacija patele simptomi

Kada se patela dislocira, može da se desi da se spontano vrati na svoje mesto, što se ispolji kao osećaj preskoka na prednjoj strani kolena. Ili patela može da ostane dislocirana upolje sve dok se koleno potpuno ne ispravi. Obično ispružanje kolena oslobađa napetost na prednjem delu i omogućava da se patela pomeri u normalni centralni položaj. U svakom slučaju, rezultat je generalno bol na prednjem delu kolena, otok i ograničenje pokreta.

Luxatio patellae šta se povređuje – oštećuje 

Kada se patela pomera bočno ili kad se iščaši, ligament koji drži čašicu kolena  na mestu na medijalnoj unutrašnjoj strani kolena – poznat kao medijalni patelofemoralni ligament, ili MPFL – je rastegnut ili pokidan.  Osim toga, može doći do povreda kostiju ili povrede hrskavice. Povrede hrskavice mogu dovesti do gubitka hrskavice u kolenu i da značajno komplikuju i produže lečenje.

Kako se dijagnostikuje luksacija patele?

Dr Radoičić će razgovarati o vašim simptomima i obaviti temeljan pregled kolena. Obično su pored kliničkog pregleda i testiranja, izvode se određeni testovi kojim se ispituje stabilnost patele i patelofemoralno kretanje,  neophodni i rtg snimci a često je neophodan i MR pregled kolena.

Iščašenje čašice tretman

Opcije lečenja uključuju nehirurške i hirurške metode.  Nehirurški tretman se najčešće primenjuje nakon dislokacije čašice “prvi put” i uključuje imobilizaciju kolena gipsom ili odgovarajućim ortozama, fizikalnu terapiju, i određene savete za modifikaciju aktivnosti. Rizik od naknadne luksacije patele, odnosno recidiva, nakon nehirurškog tretmana je oko 40%. Hirurgija, obično artroskopski asistirana se ponekad izvodi i kod prve luksacije ako je u kolenu prisutno slobodno zglobno telo ili značajan defekt hrskavice, koji mogu da nastanu usled osteohondralne povrede izazvane iščašenjem čašice.

Iščašenje čašice
za ponavljajuća iščašenja čašice nekad je operacija jedina opcija. U Dr Dren primenjujemo savremene operativne pristupe
Pozovite tel. 069 693 640
Luksacija patele
Preoperativna provera iščašenja čašice je neophodna za potvrdu i planiranje operacije, kao što vidite čašica lako izleće upolje. U ovom slučaju je primenjena mpfl rekonstrukcija Dr Radoičić
Iščašenja čašice Dr Dren Ortopedija
Ponavljajuća ispadanja čašice mogu da budu izuzetno neprijatno, bolno i ograničavajuće stanje. U mnogim slučajevima je lako rešivo jednodnevnom intervencijom. Pozovite za više informacija
tel. 069 693 640
Previous
Next

Operacija luksacije iščašenja kolena iščašenja čašice kolena

Ponavljajuća recidivna luksacija patele – luxatio patellae često zahteva operativno lečenje. Kako bi stabilizovali zglob i smanjili rizik od dodatnih povreda i omogućili pacijentu povratak normalnim i sportskim aktivnostima.
Opisane su brojne metode za operaciju nestabilne čašice odnosno za iščašenja patele i posledično oštećenje hrskavice kolena. 

Iako se danas nešto ređe izvode artroskopske intervencije popuštanja retinakula i dalje imaju svoje mesto posebno što je artroskopija i samo artroskopsko preusmerenje čašice minimalno invazivna metoda sa jako brzim oporavkom.

MPFL operacija

Danas se nešto češće izvode minimalno invazivne i artroskopski asistirane rekonstrukcije MPFL-a.

U Dr Dren izvodimo sve vrste operacija za lečenje ponavljajućih luksacija čašice od samo artroskopskih release-a preko rekonstrukcija MPFL (operacija raskida medijalnog patelofemoralnog ligamenta ) do otvorenih rekonstruktivnih metoda.

Rekonstrukcija MPFL  kolena je zahvat  kojim se obnavlja ligament koji sprečava spoljnu luksaciju patele. Izuzetno retko se danas izvode nekad popularne operacije kao osteotomije sa transferom tibijalnog tuberozitasa. 

Nekad popularni lateralni release se danas retko preporučuje kao izolovani tretman za nestabilnost patele. Takođe trohleoplastika se relativno retko primenjuje, osim u slučajevim trohlearne displazije.

MPFL u Dr Dren Jednodnevna intervencija

Rekonstrukcija MPFL ili artroskopsko popuštanje spoljnih lateralnih vlakana se izvodi u lokanoj anesteziji kao jednodnevna hirurgija, često je izvodimo. Operacija čašice kolena oporavak je nakon primene modernih operativnih tehnika relativno brz i potpun sa niskim rizikom za razvoj komplikacija.

U svakom slučaju pre pregleda pripremite pitanja. Porazgovaraćete sa dr Radoičićem o vašoj situaciji i napraviti plan tretmana individualno prilagođen za vas.

za ortopediju Dr Dren

ortopedski hirurg
doc dr sc med D. Radoičić

artroskopija kolena

prednji ukršteni ligament

Dr Dren Ortopedija

Ortopedska hirurgija i traumatologija

 

Adresa Cvetanova ćuprija 109i Beograd

 

telefoni:

 

+381 69 693 640 

+381 11 407 1522

email:

 

office@drdren.com

drdren@hotmail.com

6 thoughts on “Iščašenje kolena iščašenje čašice luxatio patellae”

 1. Dobar Dan, poštovanje

  Ja imam 24 godine, imam problem sa levim kolenom, boli me i iskače mi čašica do sada mi je iskočila 6 puta dva puta je vraćao doktor a ostalo se vraćala sama. Ima oštećenje hrskavice na čašici ispod nje, već mi je doktor rekao da mi je jedino operacija rešenje.
  Koliko se čeka kod vas na operaciju i koliko košta?
  Koliko se ostaje u bolnici koliko se nosi gips i štake, i kad može da se hoda posle operacije???
  Hvala

  1. Poštovani,
   često smo u prilici da rešavano problem luksacija čašice, tj.kako kažete ispadanja čašice.
   Za operaciju ponavljajuće luksacije patele posebno ako ima dodatnih oštećenja preporučujemo da zakažete pregled kod dr Radoičića.
   Cene imate na linku cena
   Intervencija od MPFL operacije pa do ostalih za luksabilne čašice je u Dr Dren svakako jednodnevna. I to u nekoj vrsti bezbedne lokalne anestezije.

   Što se tiče oporavka potrebno je da porazgovarate sa doktorom, do sada je svim našim čašicama bio brz i uspešan.
   U vezi gipsa u Dr Dren, zaista retko je potreban gips posle operacije iščašenja čašice. Za sva ostala pitanja najbolje odgovore možete da dobijete na pregledu.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 2. Imam problem sa zglobom desnog kolena, imao sam povredu pre 2 godine, ali i dalje mi je zglob nestabilan i ako se vise ne bavim sportom. Mozete da mi pomognete i kazete u cemu je problem, sta da radim?

  1. Poštovani,
   postoje različite vrste nestabilnosti kolena.
   Ukoliko vam je zglob kolena nestabilan i ne možete da se bavite sportom a mogli ste pre povrede, sigurno ima mogućnosti da vam se pomogne da se reši problem nestabilnog kolena.
   Najbolje je da zakažete pregled kod nas, ponesite snimke kolena (mr, rtg) ukoliko ih imate.

   Na pregledu dobijate sve informacije u vezi kolena, plan tretmana i oporavka.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 3. Poštovanje
  da li radite lasersku artoskopiju za ispadanje čašice, ako radite koji doktor to radi
  i koliko košta
  Čašica patela ispada često ne nosim više gips nosila sam ga bar 8-9 puta do sada
  posle fizikalne ojačan je kvadriceps
  molim odgovorite
  hvala

  1. Poštovani, u Dr Dren radimo sve vrste intervencija za ispadanja čašice tj luksacije patele.
   Od artroskopije i artroskopskih intervencija preko minimalno invazivnih do otvorenih ili kombinovanih operacija.
   U svakom slučaju najbolje je da se javite dr Radoičiću i da sa njim dogovorite dalje korake.

   telefoni za zakazivanje su 011 407 1522 i 069 693 640

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *