Iščašenje kolena iščašenje čašice luxatio patellae

Traumatsko Iščašenje čašice kolena Luksacija čašice

Luxatio patellae

Operacija čašice kolena

U Dr Dren smo u prilici da često dijagnostikujemo i kad je potrebno operišemo iščašenja čašice odnosno luksacije patele. U Dr Dren ortopediji ovo je jedna od naših češćih i izuzetno uspešnih intervencija. Možete da nam se obratite u vezi primarne i revizione operacije iščašenja čašice.


U Dr Dren praksi često nam se javljaju i pacijenti sa brojnim prethodnim luksacijama čašice, obično po preporuci kolega ortopeda,  pacijenti koji su već negde primarno lečeni, koji su već probali da negde drugo reše ovaj problem neoperativno ili operacijom ali se nešto dogodilo pa nije došlo do željenog uspešnog zarastanja i oporavka. 

 

U Dr Dren često izvodimo operaciju zbog luksacija patele, kao jednodnevnu hirurgiju u bezbednoj lokalnoj anestezij, radimo operacije zbog ponavlajućih iščašenja čaćica  od najjednostavnijih za lečenje do najkompleksnijih operacija rekonstrukcija, i to savremenim tehnikama reparacije. Oporavak je nakon primene modernih operativnih tehnika, relativno brz i potpun sa niskim rizikom za razvoj komplikacija.

 

Anatomija Patelofemoralni zglob – zglob između čašice i butne kosti u kolenu

Patelofemoralni zglob je prednji deo kolena, gde patela prati trochleu femura (žleb na prednjoj strani butne kosti). Patela normalno klizi gore-dole u trohlearnom žlebu, dok se koleno savija i ispravlja. Normalno patella kliza po idealnom putu, održava se u centru žleba uz pomoć okolnih mišića i ligamenata.
Iz različitih razloga može da dođe do poremećaja u kretanju odnosno devijacija od anatomskog klizanja patele što obično ima neželjene posledice .

 Šta uzrokuje luksaciju patele – iscasenje čašice?

Iščašenje čašice ili ispadanje čašice kolena, se javlja kada se patela pomeri na stranu i izvan trohlearnog žleba. Pravac dislokacije je skoro uvek bočni (prema spolja). Da prvi put dođe do dislokacije čašice, potrebna je značajna sila. Ovo se često javlja prilikom padova ili skakanja tokom sporta. Nakon prve luksacije, često ukoliko nije sprovedeno adekvatno lečenje i fizikalna terapija mogu se očekivati i lakše dogoditi nove dislokacije. Oporavak nakon luksacije patele može da traje različito dugo i zavisi od brojnih faktora.

Koji su simptomi luksacije patele?

Kada se patela dislocira, može da se desi da se spontano vrati na svoje mesto, što se ispolji kao osećaj preskoka na prednjoj strani kolena. Ili patela može da ostane dislocirana upolje sve dok se koleno potpuno ne ispravi. Obično ispružanje kolena oslobađa napetost na prednjem delu i omogućava da se patela pomeri u normalni centralni položaj. U svakom slučaju, rezultat je generalno bol na prednjem delu kolena, otok i ograničenje pokreta.

Šta se povređuje – oštećuje tokom luksacije čašice?

Kada se patela pomera bočno ili kad se iščaši, ligament koji drži čašicu kolena  na mestu na medijalnoj unutrašnjoj strani kolena – poznat kao medijalni patelofemoralni ligament, ili MPFL – je rastegnut ili pokidan.  Osim toga, može doći do povreda kostiju ili povrede hrskavice. Povrede hrskavice mogu dovesti do gubitka hrskavice u kolenu i da značajno komplikuju i produže lečenje.

Kako se dijagnostikuje luksacija patele?

Dr Radoičić će razgovarati o vašim simptomima i obaviti temeljan pregled kolena. Obično su pored kliničkog pregleda i testiranja, izvode se određeni testovi kojim se ispituje stabilnost patele i patelofemoralno kretanje,  neophodni i rtg snimci a često je neophodan i MR pregled kolena.

Koji je tretman luksacije čašice?

Opcije lečenja uključuju nehirurške i hirurške metode.  Nehirurški tretman se najčešće primenjuje nakon dislokacije čašice “prvi put” i uključuje imobilizaciju kolena gipsom ili odgovarajućim ortozama, fizikalnu terapiju, i određene savete za modifikaciju aktivnosti. Rizik od naknadne luksacije patele, odnosno recidiva, nakon nehirurškog tretmana je oko 40%. Hirurgija, obično artroskopski asistirana se ponekad izvodi i kod prve luksacije ako je u kolenu prisutno slobodno zglobno telo ili značajan defekt hrskavice, koji mogu da nastanu usled osteohondralne povrede izazvane iščašenjem čašice.

Operacija luksacije iščašenja čašice kolena

Ponavljajuća recidivna luksacija patele često zahteva operativno lečenje, da bi stabilizovali zglob i smanjili rizik od dodatnih povreda i omogućili pacijentu povratak normalnim i sportskim aktivnostima.
Opisane su brojne metode za operaciju nestabilne čašice odnosno za iščašenja patele i posledično oštećenje hrskavice kolena.

Iako se danas nešto ređe izvode artroskopske intervencije popuštanja retinakula i dalje imaju svoje mesto posebno što je artroskopija i samo artroskopsko preusmerenje čašice minimalno invazivna metoda sa jako brzim oporavkom.


Danas se nešto češće izvode minimalno invazivne i artroskopski asistirane rekonstrukcije MPFL-a.

 

U Dr Dren izvodimo sve vrste operacija za lečenje ponavljajućih luksacija čašice od samo artroskopskih release-a preko rekonstrukcija MPFL (operacija raskida medijalnog patelofemoralnog ligamenta ) do otvorenih rekonstruktivnih metoda.

Rekonstrukcija MPFL  kolena je zahvat  kojim se obnavlja ligament koji sprečava spoljnu luksaciju patele. izuzetno retko se danas izvode nekad popularne operacije kao osteotomije sa transferom tibijalnog tuberozitasa, nekad popularni lateralni release se danas retko preporučuje kao izolovani tretman za nestabilnost patele, takođe trohleoplastika se relativno retko primenjuje osim u slučajevim trohlearne displazije.

Rekonstrukcija MPFL ili artroskopsko popuštanje spoljnih lateralnih vlakana se izvodi u lokanoj anesteziji kao jednodnevna hirurgija, često je izvodimo, operacija čašice kolena oporavak je nakon primene modernih operativnih tehnika relativno brz i potpun sa niskim rizikom za razvoj komplikacija.

U svakom slučaju pre pregleda pripremite pitanja, porazgovaraćete sa dr Radoičićem o vašoj situaciji i napraviti plan tretmana individualno prilagođen za vas.za ortopediju Dr Dren

ortopedski hirurg
doc dr sc med D. Radoičić