Početna » Infekcija kuka i kolena

Infekcija veštačkog kuka i kolena

Infekcija kuka i Infekcija kolena posle operacije

Infekcije velikih zglobova kuka i kolena mogu da budu vrlo teške za lečenje, a ako se dodatno iskomplikuju i opasne po život.

Usled povećanja broja operacija kuka i kolena i infekcije ovih zglobova su sve češće. 

Infekcije veštačkih zglobova

Veštački kuk i koleno se rade već više decenija. U poslednje vreme se to jako česte operacije. 

Infekcija proteze kuka ili kolena postoji kao rizik kod svake operacije. To je komplikacija koja se negde javlja češće negde ređe. 

U Dr Dren smo prihvatili činjenicu da je potrebna je izuzetna obazrivost i poštovanje brojnih pravila i savremenih protokola kako bi se mogućnost razvoja infekcije svela na najmanju moguću meru.

Baš zato što infekcija veštačkog kuka ili kolena može da dovede do brojnih negativnih posledica. Od mogućnosti potrebe za dodatnim intervecijama do gibitka funkcije zgloba pa i do smrtnog ishoda.

Koliko treba da brinemo zbog infekcije kuka ili kolena

Infekcije kuka i kolena se javljaju u određenom procentu svugde u svetu u svakoj bolnici. Istina negde je taj procenat manji negde veći. U hirurgiji su komplikacije uvek moguće i posledično postoji potreba da se kod određenog broja pacijenata nešto popravlja ili menja nakon primarne operacije ugradnje vestackog zgloba.

Mnogi ortopedi rade primarne zamena kolena, čak i lekari koji nisu investirali dovoljno vremena i napora u svoju edukaciju da te operacije izvode na najbolji i najbezbedniji način.

Pacijenti u prvu operaciju zamene kuka ili kolena obično ulaze sa puno optimizma i željama da sve prođe idealno. Poptuno je razumljivo da je najvećem broju pacijenata u prvi momenat bitno da se operišu i da ne košta ništa.

Kao pacijent bi trebalo da znate da je infekcija proteze kuka ili kolena komplikacija operacije koja se javlja negde ređe negde češće. A komplikacije se dešavaju. Dešavaju sa i najboljim hirurzima, a oni su bolji samo zato jer su njima šanse da se komplikacije dese manje nego kod manje sposobnih.

Kako se leče infekcije kuka i kolena

Infekcije veštačkih zglobova, u zavisnosti od tipa i težine mogu da se leče različitim pristupima. Pokušaćemo da pružimo sažetak o mogućim opcijama lečenja infekcija kuka i kolena.

Retko su dovoljni samo antibiotici. Mnogo češće je neophodno dodatno hiruško intervenisanje, nekad jednom a nekad i više puta.

Infekcija veštačkih zglobova infekcija proteze kuka i infekcija proteze kolena je u poslednje vreme jedan od češćih razloga zbog kojih nam dolaze pacijenti za drugo mišljenje i reviziju. 

Usled većeg interesovanja možemo da kažemo da imamo značajno iskustvo i praktično tim stručnjaka za sveobuhvatnu dijagnostiku i lečenje infekcija endoproteza kuka i kolena. 

Ukoliko je potrebno hirurško lečenje infekcija nekad je moguća jednokratna obrada ,,debridement i ispiranje,, A nekad je potrebna ozbiljnija zamena proteze. U tom slučaju tretiramo infekcije veštackih zglobova one ili two stage procedurama, sa visokom stopom uspeha i brojnim zadovoljnim pacijentima.

 

Dr sci med Radoičić D. učestvuje u Dr Dren timu za infekcije. Ima izuzetno iskustvo u lečenju kompleksnih slučajeva ortopedskih infekcija. Posebno infekcija veštackih zglobova kao i ostalih revizija proteza kuka i kolena. Na polju infekcija u ortopediji  je međunarodno priznat ekspert. 2018. godine na najvećem ortopedskom skupu posvećenom lečenju infekcija u ortopediji dr Radoičić je bio delegat čija je tema prihvaćena i uvršćena u finalni 2018 International Consensus document on periprosthetic joint infection ICM Philladelphia (https://icmphilly.com).

Revizije proteze kuka i kolena kod infekcije 

su kao operacije u odnosu na primarne zamene značajno kompleksnije dugotrajnije i složenije procedure. Za revizione operacije kuka i kolena kod infekcija je potrebno posebno planiranje, ponekad i posebni revizioni implantati ali najpre sposoban hirurg sa dobrim planom lečenja. 

Nažalost infekcije veštačkih zglobova mogu da se komplikuju i odstranjivanjem implantata, zaostalom invalidnošću i smrtnim ishodom.

Neuspeh revizije često rezultuje ishodom koji može da stvori trajne ili nerešive probleme tako da za ovu vrstu operacija posebno važi da nije pitanje gde već ko.

Imate infekciju kuka ili kolena

U slučaju pojave infekcije proteze kuka ili infekcije proteze kolena, uglavnom nam dolaze pacijenti po preporuci kolega ili koji su se bolje informisali za lečenje komplikacija nego za prvu operaciju ugradnje veštačkog zgloba. 

Tako da je vrlo moguće da već imate spremna pitanja i određene informacije u vezi vaše infekcije kuka ili kolena.

Ukoliko imate infekciju veštackog kuka i ili kolena i potrebno vam je drugo mišljenje ili  vam je potrebna revizija to znači da ste već upoznati sa brojnim aspektima preoperativne pripreme i postoperativnog toka. 

Možete da nam se javite sa dokumentacijom koju već imate a dobićete uputstva šta je sve dodatno poželjno da se uradi od pregleda i analiza.

revizija proteze kuka i revizija proteze kolena

 

Dr Dren Ortopedija

 

Operacija kuka komplikacije Operacija kolena komplikacije
Infekcija proteze kuka Infekcija proteze kolena
Infekcija veštačkog kuka Infekcija veštačkog kolena

Pozovite

proverite da li Dr Dren Ortopedija ima rešenje za vaša pitanja

Kontaktirajte

predložite datum i vreme, opišite vaš problem i izaberite doktora pokušaćemo da odgovorimo u najskorijem roku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *