nezarasli prelom osteomijelitis pseudoartroza

Ortopedija Dr Dren


telefoni:

069 693 640 

011 408 1927

email:

office@drdren.com

drdren@hotmail.com

Ilizarov aparat postavljenje u sali Dr Radoicic Dr Marinkovic

ILIZAROV Metoda 

Ilizarov aparat

Ilizarov operacija

produženje noge

povecanje visine operacijom


Ortopedija Dr Dren

ortopedski hirurg dr sc Radoicic D.

produzavanje noge

Ilizarov aparat

ILIZAROV Metoda


Ilizarov metoda se koristi za stimulisanje rasta kostiju i uglavnom se koristi za produžavanje i ispravljanje ekstremiteta, nogu i ruku. Koristi se i za lečenje složenih i / ili otvorenih preloma kostiju i za slučajeve infekcija - osteomijelitisa kao i nezaraslih preloma pseudoartroza koje ne mogu da se tretiraju drugim opcijama.


Aparat je dobio ime po njegovom izumitelju, slavnom ruskom sibirskom ortopedskom hirurgu - Gavril Abramovič Ilizarov. Fiksator Ilizarov koristi princip distrakcije odnosno distrakcione osteogeneze izvlačenje i rastezanje kosti radi stimulacije novog rasta stavaranjem novog tkiva putem neovaskularizacije.

Indikacije za Ilizarov:
Ilizarov aparat se koristi u sledećim slučajevima:


 • Lečenje koštanih infekcija lečenje osteomijelitisa
 • Dvarfizam patuljasti rast- povećanje dužine ekstremiteta
 • Poliomijelitis - posledice poliomijelitisa produžavanje i korekcija deformiteta
 • U slučajevima preloma, loše zaraslih preloma i kod nezaraslih preloma pseudoartroza
 • Ispravljanje deformiteta kako kongenitalnih, tako i stečenih deformiteta noge i ruke
 • višedelni kominutivni i segmentni otvoreni prelomi
 • produžavanje ekstremiteta kod značajne razlike u dužini
 • kozmetičko produženje povećavanje visineStruktura i funkcija:


Ilizarov aparat je u osnovi set spoljnih fiksatora koji se sastoji od različitih šipki, krugova i Kiršnerovih igala, postoje i brojni različiti dodaci i varijacije opreme. Cilindričnog je oblika i okružuje deo ruke ili noge koji se tretira.


Aparat ‚‚zaobilazi‚‚ mesto preloma, funkcioniše prenošenjem sile sa susednih prstenova. Sila se prenosi na zdravu kost preko zategnutih i fiksiranih igala i kružne konstrukcije aparata. Ova genijalna struktura Ilizarovog aparata omogućuje imobilizaciju mesta preloma i primenu adekvatnih sila u zavisnosti od slučaja sile distrakcije - razvlačenja ili sile kompresije - sabijanja, kao i korekciju osovina u slučaju deformiteta.

Hirurška procedura


Procedura postavljanje Ilizarov aparata se zove i transosalna osteosinteza. Posebne K igle prolaze kroz kožu i u kost uz pomoć bušilice. Krajevi ovih igala se pričvršćuju na spoljne prstene pomoću posebnih šrafova za pričvršćivanje. Tanke navojne šipke se koriste za povezivanje i pričvršćivanje prstenova jednih s drugima. 

Nakon toga ukoliko se planira razvlačenje odnosno povećanje dužine kosti, odnosno visine, izvodi se kortikotomija ili osteotomija (sečenje kosti) radi stimulacije osteogeneze ili stvaranja nove kosti. Ponekad sprovodimo obuku pacijenata da sami obave podešavanja rastezanja okretanjem matica na aparatu u određenim razmacima sa odgovarajućom dužinom obično 1mm dnevno. Ovo se naziva "distrakcija" i stvara prostor između fragmenata i stimuliše da se iz odvojene kosti postepeno razvija zajedno u potpunu, ali dužu kost. Kada je kost postigla planiranu dužinu distrakcija prestaje i čeka se zarastanje, kad se potvrdi da je kost zarasla, planira se skidanje Ilizarov aparata. Skidanje Ilizarov aparata se izvodi ambulantno, najčešće anestezija nije potrebna.

Prednosti:
Neke od prednosti Ilizarov aparata su


 • Niske stope infekcija, krvarenja i minimalna trauma tkiva u poređenju sa tradicionalnim otvorenim metodama, jer je Ilizarov tehnika često moguća bez dodatnih rezova.
 • U osnovi je Ilizarov minimalno invazivna tehnika, budući da se za fiksiranje kostiju na prstenove koriste samo tanke igle, uz minimalno oštećenje mekih tkiva.
 • Cilindrični oblik uređaja omogućava korekciju deformiteta u 3 dimenzije istovremeno.
 • Nema imobilizacije (znači pacijent može da se kreće tokom lečenja), tako da postoje manje šanse za kontrakture odnosno čest gubitak pokretljivosti zglobova koji su bili duže imobilisani
 • Kratkoročni postoperativni boravak u bolnici


Pored pojave mnogih modernih implantata i tehnika, Ilizarov aparat ostaje u određenim slučajevima i dalje nezamenljiv i često ga koristimo u svojoj praksi.


Za ,,kozmetičko,, (to je termin i u zvaničnoj literaturi) produženje nogu odnosno povećanje visine, potrebno je da zakažete kod nas prethodni specijalni pregled gde dobijate sve potrebna objašnjenja i uputstva u vezi sa preoperativnom pripremom i postoperativnim tokom.
​za Dr Dren Ortopediju

ortoped doc dr sci med Radoičić D.

Ilizarov metoda Ilizarov operacija

povecanje visine

Ilizarov aparat

Ilizarov operacija
Ilizarov metoda dr Radoicic dr Marinkovic