Home » Ilizarov

Ilizarov metoda Ilizarov aparat

ilizarov metoda

Ilizarov metoda Ilizarov aparat

Ilizarov operacija produženje noge ispravljanje nogu povecanje visine operacijom

Ilizarov metoda 

je nekad odlična opcija za brojna stanja u ortopediji, i u Dr Dren u slučaju postojanja potrebe primenjujemo Ilizarov aparat.

Obzirom da dobijamo najviše upita za ,,kozmetičko,, (to je termin i u zvaničnoj literaturi) estetsko ispravljanje ili produženje nogu. Napominjemo da je Ilizarov aparat jedna od ali ne i jedina tehnika koja se primenjuje u te svrhe. iIizarov metoda ima i mnogo drugih namena u ortopediji.

Ispravljanje X i O nogu

U slučaju potrebe ili vaše želje za ispravljanjem X i O nogu, ili produženjem odnosno povećanjem visine iz estetskih razloga ne postoji mogućnost besplatnih konsultacija niti odgovora email-om.

Za svaki slučaj ispravljanja ili produženja i za svaku adekvatnu procenu korekcije je neophodno da zakažete specijalni pregled sa odgovarajućim snimcima.

Samo na kliničkom pregledu možete da saznate da li ste uopšte kandidat za neku od procedura ispravljanja x ili o nogu ili za produženje tj. povećanje visine. Tokom pregleda dobijate sva potrebna objašnjenja i uputstva u vezi sa preoperativnom pripremom i postoperativnim tokom.

ilizarov aparat
Ilizarov nam omogućuje da uspešno izlečimo nezarasle prelome
za više informacija pozovite 069 693 640
Ilizarov ispravljanje deformiteta
Ilizarov je jedna od odličnih tehnika za ispravljanje X ili O nogu
poziv za više informacija 011 408 1927
Ilizarov produženje
Ilizarov metoda omogućuje produženje kosti i po potrebi povećanje visine
pozovite za više informacija 069 693 640
Previous
Next

Ilizarov metoda

Ilizarov metod se koristi za stimulisanje rasta kostiju i uglavnom se koristi za produžavanje i ispravljanje ekstremiteta, nogu i ruku. 

Koristi se i za lečenje složenih i / ili otvorenih preloma kostiju i za slučajeve infekcija. Odnosno osteomijelitisa kao i nezaraslih preloma pseudoartroza koje ne mogu da se tretiraju drugim opcijama.

Aparat je dobio ime po njegovom izumitelju, slavnom ruskom sibirskom ortopedskom hirurgu – Gavril Abramovič Ilizarov. Fiksator Ilizarov koristi princip distrakcije odnosno distrakcione osteogeneze izvlačenje i rastezanje kosti. U cilju stimulacije novog rasta stvaranjem novog tkiva putem neovaskularizacije.

Ilizarov metoda Indikacije

Ilizarov aparat se koristi u sledećim slučajevima:

 • Lečenje koštanih infekcija lečenje osteomijelitisa.
 • Dvarfizam patuljasti rast- povećanje dužine ekstremiteta.
 • Poliomijelitis – posledice poliomijelitisa produžavanje i korekcija deformiteta.
 • U slučajevima preloma, loše zaraslih preloma i kod nezaraslih preloma pseudoartroza.
 • Ispravljanje deformiteta kako kongenitalnih, tako i stečenih deformiteta noge i ruke.
 • Višedelni kominutivni i segmentni otvoreni prelomi.
 • Produžavanje ekstremiteta kod značajne razlike u dužini.
 • Kozmetičko produženje povećavanje visine. 

Ilizarov aparat Ilizarov operacija

Ilizarov aparat struktura i funkcija

Ilizarov aparat je u osnovi set spoljnih fiksatora koji se sastoji od različitih šipki, krugova i Kiršnerovih igala. Postoje i brojni različiti dodaci i varijacije opreme. Cilindričnog je oblika i okružuje deo ruke ili noge koji se tretira.

Aparat ‚‚zaobilazi‚‚ mesto preloma, funkcioniše prenošenjem sile sa susednih prstenova. Sila se prenosi na zdravu kost preko zategnutih i fiksiranih igala i kružne konstrukcije aparata.

Ova genijalna struktura Ilizarovog aparata omogućuje imobilizaciju mesta preloma i primenu adekvatnih sila u zavisnosti od slučaja sile distrakcije – razvlačenja ili sile kompresije – sabijanja, kao i korekciju osovina u slučaju deformiteta.

Ilizarov Hirurška procedura

Ilizarov metoda odnosno procedura postavljanja Ilizarov aparata se zove i transosalna osteosinteza. Posebne K igle prolaze kroz kožu i u kost uz pomoć bušilice.

Krajevi ovih igala se pričvršćuju na spoljne prstene pomoću posebnih šrafova za pričvršćivanje. Tanke navojne šipke se koriste za povezivanje i pričvršćivanje prstenova jednih s drugima. 

Kortikotomija osteotomija distrakcija

Nakon toga ukoliko se planira razvlačenje odnosno povećanje dužine kosti, odnosno visine, izvodi se kortikotomija ili osteotomija.  U osnovi je to sečenje kosti radi stimulacije osteogeneze ili stvaranja nove kosti.

Ponekad sprovodimo obuku pacijenata da sami obave podešavanja rastezanja okretanjem matica na aparatu u određenim razmacima sa odgovarajućom dužinom. Uobičajeno je to 1mm dnevno. Što se naziva “distrakcija” i stvara prostor između fragmenata i stimuliše da se iz odvojene kosti postepeno razvija zajedno u potpunu, ali dužu kost. 

Kada je kost postigla planiranu dužinu distrakcija prestaje i čeka se zarastanje. Kad se potvrdi da je kost zarasla, planira se skidanje Ilizarov aparata. Skidanje Ilizarov aparata se izvodi ambulantno, najčešće anestezija nije potrebna.

Prednosti Ilizarov aparata

Niske stope infekcija, krvarenja i minimalna trauma tkiva u poređenju sa tradicionalnim otvorenim metodama, jer je Ilizarov tehnika često moguća bez dodatnih rezova.

Cilindrični oblik uređaja omogućava korekciju deformiteta u 3 dimenzije istovremeno.

Nema imobilizacije što znači da pacijent može da se kreće tokom lečenja. Tako da postoje manje šanse za kontrakture odnosno čest gubitak pokretljivosti zglobova koji su bili duže imobilisani

Kratkoročni postoperativni boravak u bolnici.

Ilizarov je minimalno invazivna tehnika

U osnovi je Ilizarov aparat minimalno invazivna tehnika. Budući da se za fiksiranje kostiju na prstenove koriste samo tanke igle, uz minimalno oštećenje mekih tkiva.

Pored pojave mnogih modernih implantata i tehnika, Ilizarov aparat ostaje u određenim slučajevima i dalje nezamenljiv. Često ga koristimo u svojoj praksi.

za Dr Dren Ortopediju

ortoped doc dr sci med Radoičić D.

 

Sadržaj Ilizarov

 Dr Dren Ortopedija


telefoni:


069 693 640 

011 407 1522

email:


office@drdren.com

drdrenortopedija@gmail.com

4 thoughts on “Ilizarov metoda Ilizarov aparat”

 1. Postavanje veliko: Interesuje me ova metoda za sebe,visok sam nesto vise od 168 cm i voleo bih jos koji cm bar 175 cm visine bez cipela.
  Mozete li mi reci nesto vise ovome. Hvala.
  ostaviću moju email adresu pa mi pošaljite odgovor na email

  1. Poštovani,
   Ilizarov metoda odnosno primena ilizarov aparata je vrlo specifična,
   Ukoliko ste zainteresovani za povećanje visine to jest produženje nogu potreban je detaljan i malo duži razgovor sa doktorom koji to radi. Kako bi dobili sva potrebna objašnjenja i kako bi se procenilo da li ste uopšte kandidat. A postoje i neke druge nove opcije za produženje povećanje visine.
   Ne spada u tipične preglede i usluge i cena pregleda je viša u odnosu na redovni ortopedski pregled.
   Ukoliko želite stručno mišljenje najbolje je da nas nazovete i zakažete pregled ortopeda u Dr Dren.
   Napomenite da je u vezi Ilizarov aparata kako bi vam zakazali kod doktora koji može da vam odgovori na sva pitanja i planira operaciju.

   Hvala
   Srdačni pozdrav

 2. Hammonia Erst

  Poštovani,
  želim da vas pitam dali je u vašoj Klinici moguće uraditi operaciju produženja ekstremiteta tj.nogu?
  Radi se o želji za povećanjem visine pa vas molim da mi napišete koliko košta sama operacija i postoperativni period.

  Unapred hvala

  1. Poštovani,
   u pravu ste ukoliko je potrebno i ako doktor proceni da ste odgovarajući kandidat možemo da vam ponudimo produženje nogu u cilju povećanja visine.

   Produženje nogu operacija cena u Dr Dren obično obuhvata operaciju potreban materijal i sve potrebne očekivane postoperativne kontrole.

   Budući da je za svako planiranje tj. operaciju povećanje visine potreban pregled najbolje je da zakažete pregled telefonom +381 69 693 640

   Tačne procene možete da dobijete samo na pregledu

   Hvala
   Srdačni Pozdrav
   Dr Dren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *