Čukljevi uzroci i lečenje

Čukljevi ili latinski hallux valgus su najčešći deformitet stopala. Predstavljaju problem savremenog doba. Čukljevi mogu da budu vrlo bolni, pretežno su funkcionalni ali i estetski problem.

Javljaju se u lakšim ali i težim formama. Lečenje čukljeva može da bude prirodno neoperativno i operativno.  

Tretman čukljeva na stopalu može da bude vrlo izazovan. Mnogo je pitanja i mogućnosti u vezi lečenja čukljeva ali i prevencije nastajanja ili ponovnog javljanja čukljeva.

Savremenim pristupom rešavamo sve vrste čukljeva i ostalih deformiteta palca i prstiju stopala.

Operacija čukljeva se danas sve češće izvodi. Nekad je to jedina opcija za lečenje čukljeva deformiteta i bola u stopalu.

U Dr Dren ortopediji ovo je jedna od naših najčešćih i izuzetno uspešnih intervencija. Imamo zadovoljne pacijente sa praktično svih strana sveta.  Možete da nam se obratite u vezi korekcije svih deformiteta stopala, kao i za primarne i revizione operacije čukljeva.

čukljevi operacija lečenje oporavak

Šta uzrokuje čukljeve

Stopala čine brojne manje i veće kosti, ligamenti i tetive. Za zdrava i prava stopala neophodan je balans svih tih struktura.

Zato možemo da kažemo da čukljevi na nogamnastaju usled poremećaja normalnih fizioloških biomehaničkih odnosa kostiju i mekih tkiva prednjeg dela stopala, prvenstveno palca.

Daleko se češće javljaju kod žena. Neke projekcije gpvore da je to i do 10 x češće kod osoba ženskog pola. Ali u našoj praksi imamo operacije čukljeva i kod muškaraca.

U najvećem broju slučajeva čukljevi su uslovljeni i potencirani obućomSmatra se da je lifestyle i obuća jedan od glavnih uzroka. Posebno se odnosi na uske cipele u kombinaciji sa visokom petom, što je jedan od najznačajnih faktora rizika.

Dodatno javljaju se i u slučajevima određenih sistemskih bolesti  kao što je reumatodni artritis. Veruje se da i nasledna genetika ima uticaja na pojavu, razvoj i izraženost čukljeva.

Operacija čukljeva
sve u vezi operacije čukljeva na jednom mestu
više o svemu
Čukljevi operacija
nekad je za čukljeve operacija pravo rešenje nekad radimo jedan po jedan nekad oba čuklja
više o tome
Previous
Next

Čukljevi prirodno lečenje i koja pomagala za čukljeve predlažete

Pokušavajući da izbegnu operaciju mnogi pacijenti koriste pomagala za korekciju, koja ispravljaju prste, a često i razne alternativne metode. Popularne su obloga od gaveza, razne kreme i ostali alternativni načini lečenja.

Postavljaju se pitanja da li ortoze i kreme imaju efekta ? Ili samo čine da nam se javite kasnije sa već uznapredovalim problemom?

Ima mnogo predloga za korekciju čukljeva posebno na internetu. Ne može da se izdvoji ni jedna od zaista velikog broja popularnih neoperativnih metoda lečenja čukljeva. Najvažnije da nehirurške alternativne metode nemaju štetnih uticaja. Vrlo je moguće da u ranoj fazi mogu da uspore deformitet i odlože operaciju.

Nažalost korektor za čukljeve se najčešće kupuje kad su čukljevi već značajno izmenjeni i kad su šanse da utiče na deformitet gotovo nikakve.

Korektor za čukljeve separator za čukljeve pomagala i ulošci za čukljeve

Često nas kontaktirate u vezi prirodnog lečenja čukljeva, ili narodnog leka za čukljeve, ili čak čajeva za čukljeve. Takođe popularni su razni korektori separatori ili ulošci za čukljeve. Posebno se ističe termin čukljevi narodni lek a najčešće se iza tog izraza kriju neke vrlo upitne metode lečenja čukljeva.

Ponavljamo nažalost kod izraženih čukljeva svi ti blaži pristupi, korektori, vežbe i kreme su uglavnom odlaganje, gubljenje vremena i novca.

Jednostavno, ne možemo da vas podržimo u ubeđenju da bilo kakva krema, masaža, separator, pomagalo ili ortoza za čukljeve može da otkloni problem kada deformitet geometrijski i biomehanički uznapreduje do mere kada samo hirurška intervencija može da ga koriguje.

čukljevi operacija trajno rešenje da li se vraćaju posle operacije
Dobra operacija čukljeva garantuje trajnu korekciju deformiteta

Savremene operacije čukljeva

Šta je novo u tretmanu čukljeva? Koje su to nove metode i takođe se često postavlja pitanje da li one mogu da se izvode kod svakog pacijenta?

Postoje nove savremene operacije čukljeva kao i novi pristupi u davanju lokalne anestezije za čukljeve.

Savremene hiruške tehnike koje primenjujemo u Dr Dren karakteriše minimalna invazivnost. Zatim relativno brz postoperativni oporavak i praktično je jako mali broj pacijenata koji ne mogu da se operišu. Od izuzetnog je značaja izbor prave tehnike korekcije. 

Jako je često pitanje koje je anestezija za čukljeve. Da li se operacija čukljeva radi u lokalnoj ili totalnoj anesteziji?

Čukljevi mogu da se operišu u opštoj i lokalnoj anesteziji.

Lokalna anestezija ima brojne prednosti. U Dr Dren praksi već skoro desetak godina u određenim slučajevima kad god je to moguće primenjujemo lokalnu anesteziju za operacije čukljeva

Savremeni pristup za sve operacije čukljeva, podrazumeva intervenciju u vidu jednodnevne hirurgije u lokalnoj anesteziji.

čukljevi operacija oporavak rehabilitacija iskustva
Dr Dren čukljevi priprema pre obostrane operacije čukljeva

Čukljevi operacija da ili ne

Moglo bi da se kaže da se operacija čukljeva radi kad deformitet palca uznapreduje, kad smeta, kad boli, kad čukalj onemogućuje normalne aktivnosti ili nošenje obuće. Takođe kad nema više izgleda da će promena navika i primena drugih mera ublažiti čukalj.

Ali za svaku pa i operaciju čukljeva potrebna je saglasnost i dogovor pacijenta i hirurga. Što znači da i doktor treba da proceni da li je vreme za operaciju i koju.

Odlaganje operacije čukljeva. Nekada su i doktori savetovali da se operacija odlaže, kako sada stoje stvari.

Operativne tehnike su napredovale i danas su stavovi malo promenjeni.

Operacija hallux valgus deformiteta je vrlo dinamična oblast ortopedske hirurgije. Sa napretkom hiruških tehnika i boljim razumevanjem mehanike deformiteta, danas operišemo i najteže kompleksne defomitete palca i ostalih prstiju stopala. 

Zato danas ko prati savremene tokove se lakše odlučuje za operacije čukljeva. Posebno što čukljevi vremenom napreduju i postaju teži za rad. 

Tako da postoje čukljevi koji mogu da čekaju ali i oni za koje se ne savetuje veliko odlaganje

čukljevi zašto nas muče
dugotrajno odlaganje operacije dovodi do posebno težih čukljeva

Čukljevi šta da očekujemo posle operacije

Savremeni protokoli pored minimalno invazivne operacije podrazumevaju i ubrzan oporavak.

U Dr Dren izuzetnu pažnju posvećujemo i tokom postoperativnog perioda.

Kakav je postoperativni tok? Najčešće istog dana nakon intervencije odlazite kući, sa upustvima i preporukama u vezi hoda i terapije. Dobijate adekvatnu postoperativnu cipelu. Za celokupnu intervenciju korekcije jednog čuklja je potrebno da provedete samo par sati u ordinaciji.

Povratak redovnim aktivnostima. Često je pitanje kada pacijent može da se vrati svakodnevnim aktivnostima? Posle operacije čukljeva u Dr Dren relativno vrlo brzo. Ali sve zavisi od tipa deformiteta kao i primenjene potrebne operativne tehnike. U svakom slučaju od doktora dobijate sva uputstva u vezi terapije i aktivnosti kao i najbrži mogući plan oporavka.

U najvećem broju slučajeva potpuni povratak svakodnevnim aktivnostima očekujemo u periodu od 4 do 6 nedelja postoperativno. Primenjujemo Dr Dren ubrzani potokol oporavka. Tokom čitavog postoperativnog toka dobijate sva uputstva u vezi terapije, oslonca, obuće i oporavka.

čukljevi operacija oba čuklja odjednom kontrola dr radoičič
Dr Dren obostrana operacija čukljeva u jednom aktu kako izgleda kontrola posle operacije

Dr dren Centar za stopalo i skočni zglob

Specijalisti za stopalo i skočni zglob

Konsultujte eksperte za najbolje rezultate i najbrži oporavak za brojne povrede i stanja stopala i skočnog zgloba.

 

Ukoliko želite da proverite – potvrdite dijagnozu ili predloženi tretman – drugo mišljenje i pregled ortopeda.

Čukljevi

hallux valgus svi odgovori

Ahilova tetiva operacije

sve operacije za sveže i stare raskide

Haglundova peta

Haglundov deformitet bolna peta

Prelomi skočnog zgloba

lečenje i operacije

mortonov neurom

Morton bol u prednjem delu stopala

prelomi stopala

sve o prelomima stopala

artroskopija skočnog zgloba

minimalno invazivna

Urasli nokat

za ozbiljne tegobe

zakažite pregled

napišite o čemu se radi, izaberite doktora i predložite vreme potrudićemo se da odgovorimo u najskorijem roku

2 мишљења на „Čukljevi halux valgus iskustva pitanja i odgovori“

 1. Da li je moguće kod vas da se uradi operacija oba čuklja odjednom.
  Da li se to uopste radi u Beogradu?
  Koliko kosta operacija oba čuklja
  Hvala
  Marina

  1. Poštovani,
   u Dr Dren se često rade operacije oba čuklja odjednom, naravno ukoliko postoji objektivna potreba.
   Cene operacije čukljeva mogu da se vide na sajtu ili da se dobiju telefonom,
   cena operacije čuklja u Dr Dren su vrlo razumne, uključuju sve potrebne kontrole, bez skrivenih troškova. Cena zavisi od više faktora, najviše od vrste i uznapredovalosti deformiteta kao i od planirane hirurške tehnike i materijala, najbolju procenu dobijate ne pregledu pre intervencije.

   Hvala
   Srdačni pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *