Čukljevi Hallux Valgus

HALLUX VALGUS Čukljevi na stopalu lečenje čukljeva operacija cukljeva čukljevi na nogama
uzroci i lečenje čukljeva

Operacija čukljeva je nekad jedina opcija za lečenje čukljeva deformiteta i bola u stopalu.

U Dr Dren ortopediji ovo je jedna od naših najčešćih i izuzetno uspešnih intervencija. Imamo zadovoljne pacijente sa praktično svih strana sveta. Možete da nam se obratite u vezi primarne i revizione operacije čukljeva.

Iako se radi o relativno jednostavnoj operaciji sve češće nam se javljaju pacijenti koji su već probali da negde drugo reše čukljeve neoperativno ili operacijom ali bez uspeha.

čukljevi zašto nastaju čukljevi

 

Kako i zašto nastaju čukljevi?  Čukljevi (ili hallux valgus)

Čukljevi predstavljaju jedan od najščešćih deformiteta ne samo stopala već uopšte. Čukljevi na nogama nastaju usled poremećaja normalnih fizioloških biomehaničkih odnosa kostiju i mekih tkiva prednjeg dela stopala, prvenstveno palca.
Daleko se češće javljaju kod žena. U najvećem broju slučajeva čukljevi su uslovljeni i potencirani obućom. Smatra se da su, u prednjem delu uske cipele u kombinaciji sa visokom petom, jedan od najznačajnih faktora rizika.


Dodatno javljaju se i u slučajevima određenih sistemskih bolesti (reumatodni artritis). Veruje se da i nasledna komponenta ima uticaja na razvoj i ekspresiju deformiteta.

Da li može da se spreči – koje navike mogu da dovedu do stvaranja čukljeva?  Koje mogu da spreče/odlože?

Ubeđenju da su u najvećem broju čukljeva odgovorni modni trendovi doprinose i posredni dokazi. Naime i danas u određenim (plemenskim) zajednicama gde ljudi tradicionalno hodaju bosi nema ovog deformiteta. Često se navodi primer Japana gde do 50-ih/60-ih godina 20 veka praktično nije bilo čukljeva. Vremenom sa usvajanjem zapadnjačkih stilova incidenca hallux valgusa je postala slična kao i u drugim zemljama.
Generalno izbegavanje određenih dizajna cipela, izbor komforne obuće u određenom broju slučajeva mogu da imaju pozitivnog uticaja na prevenciju i odlaganje čukljeva. Normalno sve mere prevencije imaju efekta samo kod deformiteta koji mogu da se leče neoperativno.

Nekada se pacijentima savetovalo da što duže odlažu operaciju, kakva je situacija danas?

Od 19. veka do danas operativno lečenje čukljeva odnosno operacija hallux valgus deformiteta je izuzetno dinamična i gotovo uvek aktuelna oblast ortopedske hirurgije. 

Opisano je više od 200 operativnih tehnika operacija cukljeva. Od samo mekotkivnih, do koštanih i kombinacija koštano mekotkivnih procedura. Sa napretkom hiruških tehnika i boljim razumevanjem mehanike deformiteta, danas operišemo i najteže kompleksni defomiteti palca i ostalih prstiju stopala. 

U našu privatnu Dr Dren praksu uglavnom dolaze najteži deformiteti. Čukljevi su ne samo estetski već i veliki funkcionalni problem. I ukoliko je potrebna operativna korekcija, obzirom da mogu da napreduju i limitiraju hirurške opcije, a nema opštih ili specifičnih kontraidikacija za operativnim lečenjem, ne savetuje se odlaganje.

operacija čukljeva

Kako izgledaju savremene metode lečenja čukljeva? Da li one mogu da se izvode kod svakog pacijenta?

Savremene hiruške tehnike karakteriše minimalna invazivnost. Relativno brz postoperativni oporavak i praktično je jako mali broj pacijenata koji ne mogu da se operišu. Od izuzetnog je značaja izbor prave tehnike korekcije. Pa je u preoperativnom planiranju pored kliničkog pregleda neophodna je procena određenih uglova koje čine kosti prednjeg dela stopala, palca i eventualno drugih izmenjenih prstiju.

Da li se operacija radi u lokalnoj ili totalnoj anesteziji? Kakav je postoperativni tok?  Kada pacijent može da se vrati svakodnevnim aktivnostima?

U najvećem broju slučajeva, posebno u našoj Dr Dren Praksi operacije čukljeva se izvode u lokalnoj anesteziji. 

U proteklih nekoliko godina u Dr Dren na velikoj seriji operacija čukljeva usvojili smo moderni savremeni pristup u pripremi planiranju i radu. Gotovo sve operacije čukljeva izvodimo u vidu jednodnevne hirurgije u bezbednoj lokalnoj anesteziji.

Istog dana nakon intervencije odlazite kući, sa upustvima i preporukama u vezi hoda i terapije. Dobijate adekvatnu postoperativnu cipelu. I za celokupnu intervenciju je potrebno da provedete samo par sati u ordinaciji.

Primenjujemo ubrzani potokol oporavka. U najvećem broju slučajeva potpuni povratak svakodnevnim aktivnostima očekujemo u periodu od 4 do 6 nedelja postoperativno. Tokom čitavog postoperativnog toka dobijate sva uputstva u vezi terapije, oslonca, obuće i oporavka.

Šta pacijent treba da primenjuje kako bi sprečio ponovni nastanak čuklja? Da li su česti recidivi?

Potrebno je da postoperativno poštujete naše preporuke. Na sreću recidivi se u našem iskustvu javljaju relativno retko. i uglavnom su uslovljeni neodgovornim ponašanjem pacijenata.

Ako se čukalj javi istovremeno na oba stopala, da li se istovremeno operiše? Ili se
radi jedna po jedna operacija?

Ukoliko nema medicinskih prepreka da se čukljevi operišu obostrano u jednom aktu onda nije nikakav problem da se i urade oba čuklja odjednom. Sve češće operišemo čukljeve obostrano. Postoje brojne prednosti ovakvog pristupa, ukratko – jedna operacija, jedna anestezija, jedna hospitalizacija i jedna rehabilitacija su svakako bolje nego postupak u dva vremena.

Pokušavajući da izbegnu operaciju mnogi pacijenti koriste pomagala za korekciju, koja ispravljaju prste, a često i razne alternativne metode. Poput obloga od gaveza, raznih krema i ostalih alternativnih načina lečenja. Da li to ima ikakvog efekta ? Ili samo čine da pacijent kasnije sa već uznapredovalim problemom dođe kod ortopeda?

Iako dr google ima mnogo predloga, ne može da se izdvoji ni jedna od zaista velikog broja popularnih neoperativnih metoda lečenja čukljeva. Mišljenja smo da je najvažnije da alternativne metode nemaju štetnih uticaja. Nažalost kod izraženih čukljeva svi ti pristupi su uglavnom odlaganje i gubljenje vremena i novca.

Ne možemo da vas podržimo u ubeđenju ubeđen da bilo kakva krema, masaža ili ortoza može da otkloni problem kada deformitet geometrijski i biomehanički uznapreduje do mere kada samo hirurška intervencija može da ga koriguje.

U svetu ali i kod nas operacija čukljeva je jedna od najčešće izvođenih ortopedskih operacija. Godišnje se izvede više miliona ovih zahvata sa izuzetno niskim procentom komplikacija.

Pacijenti često odlažu operaciju iz različitih razloga, međutim ukoliko operaciju izvodi lekar koji ima iskustva u hirurgiji sam operativni zahvat kratko traje a rizici za komplikacije statistički gledano su daleko manji nego kod brojnih drugih procedura.

Možemo da zaključimo da ne postoji niti jedna hirurška procedura za koju bi mogli da kažemo da se sigurno nikad nikome ništa neće iskomplikovati, pa takvih garancija nema ni kod čukljeva, koliko god to ,,mala operacija,, bila.

Sa druge strane operacije čukljeva jednog ili oba – često izvodimo Dr Dren ortopediji i to je jedna od naših najčešćih intervencija, uvek u što bezbednijoj lokalnoj anesteziji kao jednodnevnu
intervenciju, koristimo savremeni bezbedni pristup, sa minimalnim rizikom za moguće komplikacije, velikim uspehom i brojnim zadovoljnim pacijentima.

za Dr Dren Ortopediju  ortoped doc dr sci med D. Radoičić

 

Pokušali smo da vam pružimo adekvatne informacije i odgovore na najčešća pitanja u vezi čukljeva.

Tekst je namenjen informisanju pacijenata i odnosi se na naša dosadašnja iskustva lečenje čukljeva. U operativnom lečenju uznapredovalih težih slučajeva deformiteta stopala – čukljeva. U našoj praksi i privatnim zdravstvenim ustanovama u svetu. 

Budući da dobijamo veliki broj poziva i email-ova u vezi operacije, oporavka, kao i cena operacije čukljeva, molimo da prihvatite da je za većinu odgovora na ta pitanja, zbog brojnih individualnih specifičnosti lečenje čuljeva neophodan pregled (koji ukoliko se operišete kod nas ne plaćate).

 

Dr Dren Ortopedija

Ortopedska hirurgija i traumatologija

 

telefoni:

 

+381 69 693 640 

+381 11 408 1927

email:


office@drdren.com

drdren@hotmail.com

pročitajte još ponešto u našem centru za stopalo ili više o HV