Čukljevi uzroci i lečenje

Čukljevi ili hallux valgus su najčešći deformitet stopala a operacija čukljeva se danas sve češće izvodi. 

Javljaju se u lakšim ali i težim formama. Lečenje čukljeva može da bude prirodno neoperativno i operativno.  

Tretman čukljeva na stopalu može da bude vrlo izazovan. Mnogo je pitanja i mogućnosti u vezi lečenja čukljeva ali i prevencije nastajanja ili ponovnog javljanja čukljeva.

Savremenim pristupom rešavamo sve vrste čukljeva i ostalih deformiteta palca i prstiju stopala.

Operacija čukljeva je nekad jedina opcija za lečenje čukljeva deformiteta i bola u stopalu.

U Dr Dren ortopediji ovo je jedna od naših najčešćih i izuzetno uspešnih intervencija. Imamo zadovoljne pacijente sa praktično svih strana sveta. Čukljevi su vrlo često neprijatno i bolno stanje. Možete da nam se obratite u vezi korekcije svih deformiteta stopala, kao i za primarne i revizione operacije čukljeva.

čukljevi operacija lečenje oporavak

Kako i zašto nastaju čukljevi

Čukljevi ili hallux valgus predstavljaju jedan od najščešćih deformiteta ne samo stopala već uopšte.

Čukljevi na nogamnastaju usled poremećaja normalnih fizioloških biomehaničkih odnosa kostiju i mekih tkiva prednjeg dela stopala, prvenstveno palca.

Daleko se češće javljaju kod žena. U najvećem broju slučajeva čukljevi su uslovljeni i potencirani obućom. Smatra se da su, u prednjem delu uske cipele u kombinaciji sa visokom petom, jedan od najznačajnih faktora rizika.

Dodatno javljaju se i u slučajevima određenih sistemskih bolesti  kao što je reumatodni artritis. Veruje se da i nasledna komponenta ima uticaja na razvoj i ekspresiju deformiteta.

čukljevi zašto i kako nastaju čukljevi
kako često izgledaju čukljevi

Da li čukljevi mogu da se spreče i da li odlagati operaciju

Česta su pitanja koje navike mogu da dovedu do stvaranja čukljeva?  A koje mogu da spreče ili da odlože nastanak čukljeva. Istina je da mere prevencije imaju efekta samo kod deformiteta koji mogu da se leče neoperativno.

Odlaganje operacije čukljeva da ili ne

Nekada se pacijentima savetovalo da što duže odlažu operaciju, kakva je situacija danas?

Operacija hallux valgus deformiteta je izuzetno dinamična i gotovo uvek aktuelna oblast ortopedske hirurgije. 

Opisano je više od 200 operativnih tehnika operacija cukljeva. Sa napretkom hiruških tehnika i boljim razumevanjem mehanike deformiteta, danas operišemo i najteže kompleksne defomitete palca i ostalih prstiju stopala. 

Čukljevi su ne samo estetski već i veliki funkcionalni problem. I ukoliko je potrebna operativna korekcija, obzirom da mogu da napreduju i limitiraju hirurške opcije, a nema opštih ili specifičnih kontraidikacija za operativnim lečenjem, ne savetuje se odlaganje.

Ne dozvolite
da čukljevi preterano napreduju i ograniče opcije - obavite konsultacije na vreme i izaberite pravi način za najbolje rešenje
više informacija

Čukljevi i savremene metode lečenja

Takođe se često postavlja pitanje da li one mogu da se izvode kod svakog pacijenta?

Savremene hiruške tehnike koje primenjujemo u Dr Dren karakteriše minimalna invazivnost. Relativno brz postoperativni oporavak i praktično je jako mali broj pacijenata koji ne mogu da se operišu. Od izuzetnog je značaja izbor prave tehnike korekcije. Zato je u preoperativnom planiranju neophodna adekvatna procena i izbor najboljeg pristupa.

Jako je često pitanje koje je anestezija za čukljeve. Da li se operacija čukljeva radi u lokalnoj ili totalnoj anesteziji?

U  Dr Dren praksi operacije čukljeva se izvode u bezbednoj lokalnoj anesteziji. 

Savremeni pristup primenjujemo za sve operacije čukljeva, u vidu jednodnevne hirurgije u lokalnoj anesteziji.

čukljevi hallux valgus minimalno invazivno operacija
različiti čukljevi zahtevaju posebne pristupe za tretman

Posle operacije čukljeva

Povratak redovnim aktivnostima. Često je pitanje kada pacijent može da se vrati svakodnevnim aktivnostima? Posle operacije čukljeva u Dr Dren relativno vrlo brzo. Ali sve zavisi od tipa deformiteta kao i primenjene potrebne operativne tehnike. U svakom slučaju od doktora dobijate sva uputstva i najbrži mogući plan oporavka.

Kakav je postoperativni tok? Istog dana nakon intervencije odlazite kući, sa upustvima i preporukama u vezi hoda i terapije. Dobijate adekvatnu postoperativnu cipelu. I za celokupnu intervenciju je potrebno da provedete samo par sati u ordinaciji.

U najvećem broju slučajeva potpuni povratak svakodnevnim aktivnostima očekujemo u periodu od 4 do 6 nedelja postoperativno. Primenjujemo Dr Dren ubrzani potokol oporavka. Tokom čitavog postoperativnog toka dobijate sva uputstva u vezi terapije, oslonca, obuće i oporavka.

Koliko je operacija čukljeva uspešna

Često je pitanje da li se čukljevi ,,vraćaju,, tojest da li su česti recidivi posle operacije čukljeva?

Takođe nas pitate šta pacijent treba da primenjuje posle operacije kako bi sprečio ponovni nastanak čuklja?

Ukratko potrebno je da postoperativno poštujete naše preporuke. Na sreću, kad čukljeve operiše profesionalac, recidivi se javljaju retko. Uglavnom su uslovljeni neodgovornim ponašanjem pacijenata.

cukljevi lecenjeDesni čukalj operisan pre godinu dana planiranje intervencije za levi – dr Radoičić

čukljevi operacija trajno rešenje da li se vraćaju posle operacije

Operacija oba čuklja i drugih prstiju

Često nas pitate ako se čukalj javi istovremeno na oba stopala, da li se radi istovremena obostrana operacija čukljeva? Ili se radi jedna po jedna operacija?

Ukoliko nema medicinskih prepreka da se čukljevi operišu obostrano u jednom aktu onda nije nikakav problem da se i urade oba čuklja odjednom. U Dr Dren sve češće operišemo čukljeve obostrano. Što znači da jednom intervencijom rešavamo oba stopala.

operacija oba čuklja odjednom kontrola dr radoičičOperacija oba čuklja izvedena u Dr Dren dr Radoičić – kontrola posle operacije

Postoje brojne prednosti ovakvog pristupa. Ukratko – jedna operacija, jedna anestezija, jedan prijem i priprema kao i jedna rehabilitacija su svakako bolje nego postupak u dva vremena.Da li se i kako operiše deformitet drugog prsta

Kad su u pitanju drugi prsti stopala čest deformitet nožnih prstiju je čekićast prst skvrčen i maljičast prst, digitus flexus i digitus maleus. Čekićast ili skvrčeni prst često prati čukalj to jest čukljeve. Nekad se čekićasti prsti jave i bez čukljeva. Obično je na njima značajan žulj tj. klavus prsta. Operacija čukljeva na nogama i operacija digitus flexus skvrčeni čekićast prst.

čekićast prst digitus flexus

I za čekićast i skvrčeni prst je kad je deformitet značajan jedino pravo rešenje operacija čekićastog prsta. U Dr Dren se rade sve vrste intervencija za digitus fleksus i digitus maleus. Odnosno sve vrste intervencija za čekićast prst. Za neke teže deformitete nekad je čak neophodna intervencija u dva akta.

 

Čukljevi prirodno lečenje i pomagala za čukljeve

Pokušavajući da izbegnu operaciju mnogi pacijenti koriste pomagala za korekciju, koja ispravljaju prste, a često i razne alternativne metode. Poput obloga od gaveza, raznih krema i ostalih alternativnih načina lečenja.

Postavljaju se pitanja da li ortoze i kreme imaju efekta ? 

Ili samo čine da pacijent kasnije sa već uznapredovalim problemom dođe kod ortopeda?

čukljebi na nogama oba stopala

Ima mnogo predloga za korekciju čukljeva posebno na internetu.  Ne može da se izdvoji ni jedna od zaista velikog broja popularnih neoperativnih metoda lečenja čukljeva. Mišljenja smo da je najvažnije da alternativne metode nemaju štetnih uticaja. Korektor za čukljeve se najčešće kupuje kad su čukljevi već značajno izmenjeni i kad su šanse da utiče na deformitet gotovo nikakve.

Korektor za čukljeve separator za čukljeve pomagala i ulošci za čukljeve

Često nas kontaktirate u vezi prirodnog lečenja čukljeva, ili narodnog leka za čukljeve, ili čak čajeva za čukljeve. Takođe popularni su razni korektori separatori ili ulošci za čukljeve. Posebno se ističe termin čukljevi narodni lek a najčešće se iza tog izraza kriju neke vrlo upitne metode lečenja čukljeva.

Nažalost kod izraženih čukljeva svi ti blaži pristupi, korektori, vežbe i kreme su uglavnom odlaganje, gubljenje vremena i novca.

Ne možemo da vas podržimo u ubeđenju da bilo kakva krema, masaža, separator, pomagalo ili ortoza za čukljeve može da otkloni problem kada deformitet geometrijski i biomehanički uznapreduje do mere kada samo hirurška intervencija može da ga koriguje.

 

Čukljevi komplikacije

Operacija čukljeva je jedna od najčešće izvođenih ortopedskih operacija.

Godišnje se izvede više miliona ovih zahvata sa izuzetno niskim procentom komplikacija. AKo se komplikacije dese najčešće su infekcije, nezarastanje ili usporeno zarastanje, recidiv deformiteta i sl.

Pacijenti često odlažu operaciju iz različitih razloga. Međutim ukoliko operaciju izvodi lekar koji ima iskustva u hirurgiji sam operativni zahvat kratko traje. Rizici za komplikacije statistički gledano su daleko manji nego kod brojnih drugih procedura.

čukljevi zašto nas muče čukljevi odlaganje operacije može da dovede do posebno izraženih čukljeva

Čukljevi operacija cena i bezbednost

Cena operacije čukljeva u lokalnoj anesteziji se egzaktno određuje na pregledu i zavisi od stepena deformiteta.

Zavise najviše od potreba i planiranja vremena za rad i potrošnog materijala, dalje zavisi i od doktora. Potom mogu da utiču i eventualne dodatne procedure ukoliko ih doktor preporuči a vi se složite i dogovorite pre intervencije. Postoje brojne varijacije čukljeva kao i brojne operativne mogućnosti i tehnike. Ponuda jedne jedinstvene cene za sve vrste operacija čukljeva ponekad nije moguća. 

Kad su u pitanju bezbednost i moguće komplikacije. Možemo da zaključimo da ne postoji niti jedna hirurška procedura za koju bi mogli da kažemo da se sigurno nikad nikome ništa neće iskomplikovati. Takvih garancija nema ni kod čukljeva, koliko god to ,,mala operacija,, bila.

Sa druge strane operacije čukljeva jednog ili oba – često izvodimo. U Dr Dren ortopediji je to jedna od naših najčešćih intervencija. Uvek u što bezbednijoj lokalnoj anesteziji kao jednodnevnu intervenciju. Koristimo savremeni bezbedni pristup, sa minimalnim rizikom za moguće komplikacije, velikim uspehom i brojnim zadovoljnim pacijentima.

Zato je najbolje da, ukoliko imate potrebu za tretmanom čukljeva, planirate konsultaciju sa našim stručnjacima.

 

Dr Dren Ortopedija  

ortoped dr sci med D. Radoičić

Čukljevi
Čukljevi su česti ali posebni i svaki zahteva individualni pristup. Konsultujte eksperte za pravi izbor tretmana
više informacija

zakažite pregled

napišite o čemu se radi, izaberite doktora i predložite vreme potrudićemo se da odgovorimo u najskorijem roku

16 мишљења на „Čukljevi Hallux Valgus“

 1. Dobar dan ja sam Jasna imam 39 godina, imam problem sa čukljevima još od detinjstva, levi mi je malo blaži ali mi više smeta.
  Čitala sam dosta o svemu ali mislim da su čukljevi nastali genetski i da zato ne treba da mi radi bilo ko.
  Čula sam za doktora Radojičića i da ima nove minimalne metode za čukljeve.
  Koliko mi traje oporavak ako rešim da kod vas uradim jedan čukalj ili ako uradim oba?
  Koja je cena za jedan čukalj a koja za oba čuklja odjednom.
  Da li mi ostaju neke pločice i šrafovi u stopalu i da li mi smetaju posle.

  Molim za odgovor
  Hvala

  1. Poštovani,
   U Dr Dren radimo sve vrste čukljeva i deformita stopala.
   Tačno je da dr Radoičić koristi minimalno invazivne metode kad god je to moguće a najviše zavisi od vaših čukljeva.
   Oporavak je brz, obično se ne koriste nikakve ploče.
   U svakom slučaju najbolje je da nas nazovete i zakažete, na pregledu dobijate sve detaljne informacije baš za vaša stopala.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 2. Dragana Marinković

  Poštovani Dr Dren,

  Imam problem sa čukljevima hallus valgus na obe noge. Ali nije jedan nego svi prsti osim malog su u čukljevima. na desnoj nozi prst do palca mi pomalo prelazi preko palca kao na jednoj od vaših slika ali prelazi manje i ima žulj kao kurje oko na njemu. Da li možete da ispravite više prstiju na nozi odjednom ili se dolazi za svaki prst posebno. Da li skidate žulj kad se skida čukalj. Da li postoji mogućnost da dobijem cenu za operacije čukljeva ali za sve prste ako treba. Hvala za odgovor

  1. Poštovani, pored intervencije za hallux valgus u Dr DRen se rade i sve vrste korekcija čekićasti ili maljičasi prst.
   Digitus fleksus i digitus maleus često dovode do deformiteta prstiju na kojima se onda pojavi bolni žulj.
   Operacijom za deformite se uklanja ili kasnije nestaje tzv. kurje oko ili žulj.

   Cene za sve procedure imate na našem sajtu ili možete da se informišete telefonom.

   U vašem slučaju, ako je višestruki i teži deformitet u pitanju najbolje je da se vidite sa doktorom Radoičićem. I da na pregledu na osnovu uvida u realno stanje vašeg stopala dobijete sve informacije i predlog plana lečenja operacije i daljeg oporavka posle operacije čukljeva.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 3. Dobar dan i poštovanje
  možete li mi reći koliko košta operacija oba čuklja u Vašoj klinici? A koliko košta jedan čukalj?

  Nakon koliko se mogu vratiti na posao, privatna firma samo je kancelarija u pitanju ?

  Hvala
  Ana

  1. Poštovani, čukljevi operacija cena zavisi od izraženosti čuklja tj deformiteta kao i potrebne intervencije.

   Trenutno cena za operaciju jednog čuklja kreće od 120 000 din.

   Na posao se vraćate brzo posebno ako je u pitanju kancelarijski posao, ali tačnu procenu cene i oporavka posle operacije čukljeva za vaše čukljeve dobijate od doktora Radoičića na pregledu i pri planiranju intervencije.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 4. Dobro veče
  moja supruga ima čukljeve na nogama. Probala je i nosila je sve uloške i ortoze za čukljeve čak sam joj pravio po nacrtu trake ali nije pomoglo, probali svaki narodnilek za čukljeve i dalje ništa.
  Sad su čukljevi upaaljeni ona se muči, hteli bi da uradi oba odjednom
  koja je cena operacija oba čuklja i da li može operacija čukljeva u lokalnoj anesteziji ako supruga ima stentove i pije lekove za krv

  zahvaljujem i nadam se brzom odgovoru

  1. Poštovani,
   cene operacija čukljeva zavise od brojnih faktora
   Ako su dupli čukljevi u pitanju odnosno ako je potrebna operacija oba čuklja najbolje je da vaša supruga zakaže kod kod nas za dr Radoičića.

   Lokalna anestezija je bezbednija za operacije čukljeva a u svakom slučaju dobićete na pregledu sva uputstva u vezi preoperativne pripreme zbog stentova i lekova koje uzima.

   nazovite nas, telefon 069 693 640 da isplaniramo vreme koje vam odgovara

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

  2. Postovani, interesuje me da li radite operaciju skraćenja drugog prsta na stopalu i da li je operacija prihvatljiva ako se radi iskljucivo iz estetskih razloga?

   1. Poštovani,
    Već smo imali takve zahteve i uspešne operacije skraćenja drugog prsta uz korekcije čukljeva ali i ostalih deformiteta stopala.

    Jedini način da dobijete sve potrebne informacije ja da zakažete pregled kod dr Radoicica.

    Hvala
    Srdačni pozdrav
    Dr Dren

 5. dobar dan i poštovanje

  već sam odlučila da operišem hallux valgus čukalj kod doktora Radojičića, mi smo se već videli i dogovorili a vaša stranica mi je dobar podsetnik kad imam neko pitanje u vezi čukljeva
  pošto sam iz inostranstva niste mi rekli koliko unapred treba da vam se najavim da zakažemo tačan datum (moj plan je krajem juna ove godine).
  zamoliću da komuniciramo emailom
  hvala

  1. Poštovani,
   odgovorili smoi na email,
   KAd su u pitanju čukljevi i operacija hallux valgusa uobično je dovoljno par dana unapred, a nekad i manje, da nam se javite i da uskladimo termine.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 6. Poštovanje
  nadam se da ćete proslediti moje pitanje na nivo osobe koja može da pruži odgovor. Naime vaša sestra koja se ljubazno javlja na telefon ne može da mi da informaciju koju želim.

  Moje pitanje je da li je istina da doktor Radoičić Dragan radi samo kod vas operacije čukljeva ako radi još negde u nekoj drugoj bolnici onda želim da mi kažete gde???

  Ja želim da sa njim dogovorim gde ću da operišem moja stopala i recite mu da hoću baš kod njega i da imam preporuke od njegovih pacijenata. U pitanju su oba stopala DG: Hallux valgus bilateralis
  Bilo bi dobro da mi pošaljete njegov broj telefona možete na email ili u poruci na telefon.
  Poslacu email sa istom sadržinom i na vaš službeni email.
  Očekujem odgovor
  Hvala

  1. Poštovani
   doktor Radoičić radi operacije čukljeva u Dr Dren ortopediji.
   Potvrdio nam je da ne radi operacije čukljeva u drugim ustanovama.
   Zaista se izvinjavamo, ali nemamo dozvolu da dajemo lične brojeve telefona lekara.

   Za procenu i predlog najbolje opcije tretmana čukljeva preporučujemo pregled sa rtg snimcima stopala.

   Ukoliko planirate da zakažete pregled u Dr Dren Ortopediji molimo naglasite da je u pitanju korekcija stopala i da je za dr Radoičića, potrudićemo se da vam obezbedimo termin koji vam najviše odgovara.

   Hvala

   Srdačni pozdrav

   Dr Dren Ortopedija
   telefoni 069 693 640 i 011 407 1522

 7. Dobro veče
  čula sam i videla da kod vas mogu da se operišu čukljevi i da se istog dana ide kući da li je to stvarno tačno
  to mi je ponuđeno u Americi, moj sin živi u Americi, a na drugim mestima mi kažu da nije moguće operisati čukljeve bez uspavljivanja, ako može bez uspavljivanja ja bih se odlučila da se isprave čukljevi kod vas ako je cena prihvatljiva

  Koja je cena za čukljeve na obe noge samo je palac za ispravku? Koji doktor je najbolji za čukalj ?
  Hvala

  1. Poštovani
   sve operacije čukljeva u Dr Dren radimo isključivo u najbezbednijoj mogućoj lokalnoj anesteziji.
   Ne uspavljujemo i ne primenjujemo opštu anesteziju.

   Brojni naši pacijenti mogu da posvedoče da nakon intervencije izlaze sami iz sale i naravno da nisu uspavani tokom rada.

   Trudimo se da su cene za operacije čukljeva razumne i prihvatljive
   a najviše zavise od vaših čukljeva.

   Ukoliko planirate operaciju oba čuklja odjednom potrebno je da zakažete kod dr Radoičića.

   Izvolite javite se telefonom ili email-om i zakažite pregled kad vam odgovara.

   Dr Dren
   telefon +38169693640 email: zakazivanje@drdren.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *