Bol u kuku

Oštećena hrskavica kuka, koksartroza odnosno osteoartritis kuka često uzrokuju bol u kuku. Bol u kuku ili bol u kukovima i ograničen pokret kuka su čest razlog za javljanje ortopedu.

Samo tačna dijagnoza i adekvatan treman omogućuju pun oporavak  i povratak aktivnostima.

Anatomija zgloba kuka

Zglob kuka čini gornji deo butne kosti femura – glava femura i čašica karlice odnosno acetabulum. Pored kostiju kuk ima kompleksni sistem mekotkivnih struktura – ligamenata i mišića. 

Hrskavica oblaže kosti koje čine zglob kuka, očuvanost hrskavice kuka je izuzetno značajna za bezbolan pokret kao i za ravnomernu distribuciju težine tokom kretanja.

bol u kuku bol u nogama bol u preponi hrskavica kuka kuk anatomija

Bol u kuku dijagnoza i lečenje

U Dr Dren dijagnostikujemo i tretiramo sva stanja u vezi bolova u kukovima od najlakših do najtežih.

Bol u kuku, je najčešći simptom nekog poremećaja u kuku. Dijagnostika započinje kliničkim pregledom. Potom snimanjima – ultrazvuk kuka, rendgen kuka, MR ili CT kuka. Laboratorijske analize krvi ili punktata kuka su nekad potrebne za pravilnu dijagnozu.

U zavisnosti od vašeg nalaza možemo da vam preporučimo različite vidove tretmana za bol u kuku od saveta za mirovanje ili fizikalnu terapiju, preko nekih lekova ili injekcija pa do svih vrsta operacija kuka.

Bol u kuku lečenje

Kuk je jedan od najsloženijih zglobova sa velikim obimom pokreta. Bol u kuku najčešće uzrokuju povrede ali i osteoartritis kuka kao i druga stanja i oštećenja za koje je neophodno ortopedsko lečenje.

Danas su najčešće povrede kuka prelomi i sportske povrede kao i oštećenja hrskavice kuka usled koksartroza kuka.

Zahvaljujući izuzetnom napretku u tehnici brojna stanja i povrede rešavamo minimalno invazivno, praktično bez dodatnih oštećenja tkiva tokom intervencija sa izuzetno brzim oporavkom.

bol ukuku koksartroza artroza artritis kuka artritis kuka

Bol u kukovima - neoperativno lečenje

Postoje brojne mogućnosti na raspolaganju za tretman bolova u kukovima. Uvek se trudimo da lečenje započnemo i uspešno rešimo neoperativnim metodama. 

Pored lekova za bolove i fizikalne terapije za bol u kuku dostupne su i druge mogućnosti. Prvenstveno kod lečenja koksartroza to jest osteoartritisa kuka danas se i u Dr Dren se primenjuju terapije injekcijama za kuk od injekcija hijaluronske kiseline preko PRP i matičnih ćelija. 

U nekim slučajevima pravi izbor i primena injekcija za kuk potpuno otkloni bol u kuku i odloži degenerativne promene. To je pristup gde se trudimo da se hrskavica kuka sačuva za što duži period.

bol u kuku bolovi u kukovima lečenje

Bol u kukovima - operacije kuka

Kad nema drugog izbora za bol u kuku primenjujemo različite intervencije. Postoje i brojne operacije kuka i izvode se jako često. Danas su naprimer operacije ugradnje veštačkog kuka za osteoartritis kuka i operacije preloma kuka veoma česte. 

Kad se urade na savremen način modernim implantima očekuje se vrlo kratko zadržavanje u bolnici i ubrzan oporavak. Brojne intervencije, od artroskopije pa čak i ugradnja veštačkog kuka i operacije preloma kuka, izvedene na savremen način modernim implantima karakteriše vrlo kratko zadržavanje u bolnici i ubrzan oporavak.

Lekari Dr Drena izvode savremene operacije i intervencije na kuku, sa uvek individualno prilagođenim pristupom u dijagnozi, lečenju i oporavku.

Dr dren Centar za kuk

Specijalisti za kuk i bolove u kukovima

Konsultujte eksperte za najbolje rezultate i najbrži oporavak za brojne povrede i stanja kuka.

 

Ukoliko želite da proverite – potvrdite dijagnozu ili predloženi tretman – drugo mišljenje i pregled ortopeda.

Zamena kuka Artroplastika

operacija proteza kuka

Prednji pristup za zamenu kuka

direct anterior hip replacement

Revizija proteze kuka

Reoperacija veštačkog kuka

Infekcija proteze kuka

lečenje inficirane proteze kuka

Prelom kuka

Frakture kuka

Artroskopija kuka

artroskopska operacija

Osteoartritis kuka

osteoartroza kuka

Injekcije za kuk

Injekcije za zglobove

Pregled možete da zakažete telefonom, e-mailom, sms-om, Viber-om ili WhatsApp-om.

+381 69 693 640   +381 11 407 1522

 

ponedeljak – petak od 09h do 20 h
subota od 09 do 15 h
nedeljom po potrebi

zakažite pregled

napišite o čemu se radi, izaberite doktora i predložite vreme potrudićemo se da odgovorimo u najskorijem roku