Dr Dren

Centar za koleno Bol u kolenu

Bol u kolenu mogu da izazovu brojne povrede i stanja.

Samo tačna dijagnoza i adekvatan tretman omogućuju pun oporavak.

Bol u kolenu i otok kolena

Bol u kolenu ponekad i blokada kolena, posebno ako je oštećena hrskavica kolena ili meniskus, su čest razlog za javljanje ortopedu. Postoje brojni razlozi za bol u kolenima. Najčešće je to gonartroza ili oštećena hrskavica kolena ili povreda meniskusa odnosno ligamenata kolena. 

U zavisnosti od vašeg nalaza možemo da vam preporučimo različite vidove tretmana za bolna kolena, otok ili blokade kolena. Od saveta za mirovanje ili fizikalnu terapiju, preko nekih lekova ili injekcija. Pa do svih vrsta operacija kolena zbog gonartroza, hrskavica kolena i meniskusa.

Koleno je jedan od najsloženijih zglobova u ljudskom telu, česte su povrede ali i oštećenja za koje je neophodno ortopedsko lečenje.


Zglob kolena anatomija

Koleno je najkompleksniji zglob. Koleno čine četri kosti – femur, tibia, fibula i patela, odnosno butna kost, potkolenica i čašica. Pored kostiju koleno karakteriše kompleksni sistem mekotkivnih struktura. Prednji i zadnji ukršteni ligament, spoljni i unutrašnji kolateralni ligament, spoljni meniskus i unutrašnji meniskus.  

Hrskavica kolena oblaže kosti koje čine zglob kolena. Očuvana hrskavica kolena je izuzeno značajna za bezbolan pokret kao i za ravnomernu distribuciju težine tokom kretanja.

Bol u kolenu dijagnoza i lečenje

Bolovi u kolenu mogu da nastanu usled brojnih stanja i povreda. Dijagnozu postavljamo pregledom. Potom snimanjima. Za bolna kolena najčešće se primenjuju ultrazvuk kolena, rendgen kolena, MR kolena.

Bol, u kolenu je nekad dijagnostički izazov. Tada se preduzima čak i dijagnostička artroskopija kolena (koja obično nastavlja kao terapijska). Takođe laboratorijske analize krvi ili punktata kolena mogu da budu nekad neophodne za pravilnu dijagnozu.

Najčešći simptomi i tegobe u vezi kolena

su bol u kolenu bez otoka, potom bol u kolenu sa otokom i otok bol u kolenu sa zadnje strane, pštar bol u kolenu bez otoka  bol u kolenu pri izlasku niz stepenice bolovi u kolenu i krckanje  bol u kolenu pri mirovanju bol u oba kolena. Bol nakon povrede ili bol bez prethodne povrede kolena. Sve ove tegobe upućuju lekara na postavljanje prave dijagnoze.

Bol u kolenu najčešći uzroci i intervencije

Danas su čest nalaz povredjeni meniskus i/ili ukrštena veza. Često se viđa i oštećena hrskavica kolena odnosno gonartroza osteoartritis kolena. Moguća su i druga stanja i povrede kolena. Zahvaljujući izuzetnom napretku u tehnici brojna stanja i povrede rešavamo artroskopski minimalno invazivno. Nekad su te operacije zahtevale ležanje i dugi oporavak a danas najčešće te intervencije izvodimo kao jednodnevnu hirurgiju sa izuzetno brzim oporavkom.

Postoje brojne operacije kolena i izvode se jako često. Za sportske i druge povrede  najčešće je to artroskopije kolena. Ugradnja veštačkog kolena i operacije preloma kolena su takođe česte. 

Kad se urade na savremen način modernim implantima očekuje se vrlo kratko zadržavanje u bolnici i ubrzan oporavak.

Lekari Dr Drena izvode savremene operacije i intervencije na kolenu, sa uvek individualno prilagođenim pristupom u dijagnozi, lečenju i oporavku.

 

Bol u kolenima - neoperativno lečenje

Pored operacija danas su nam dostupne i u Dr Dren se primenjuju borjne druge terapije.

Jako su popularne i uspešne injekcije za koleno. Postoje brojne vrste injekcija za kolena. Od injekcija hijaluronske kiseline preko PRP i matičnih ćelija. Za najbolju opciju za vaša kolena preporučujemo da pročitate više o injekcijama i naravno konsultujete stručnjake.

Table of Contents

Artroskopija kolena

minimalno invazivno rešenje

Rekonstrukcija ACL

prednji ukršteni ligamenti

Luksacija patele

Iščašenje čašice

Zamena kolena

artroplastika kolena

Bekerova cista

poplitealna cista kolena

zakažite pregled

napišite o čemu se radi, izaberite doktora i predložite vreme potrudićemo se da odgovorimo u najskorijem roku