Artroskopija

Artroskopija je minimalno invazivna ortopedska intervencija. Omogućuje perfektan uvid u sve strukture zgloba i istovremeno izvođenje operacija radi lečenja oštećenja ligamenata, tetiva, meniskusa ili hrskavice zgloba.

Artroskopije su savremene ortopedske procedure. Za uspešno izvođenje artroskopije potrebna je adekvatna savremena oprema ali i zavidno znanje i veština ortopeda.

U Dr Dren ortopediji artroskopije su jedne od naših najčešće izvođenih intervencija. Imamo izuzetno veliko iskustvo i veliku seriju artroskopija u bezbednoj lokalnoj anesteziji. 

Artroskopske procedure su postale izuzetno značajne i jedne su od najčešće izvođenih hirurških intervencija. Godišnje se u svetu izvede više miliona artroskopija. Najviše su to artroskopije kolena, potom ramena ali i sve više kuka, lakta, skočnog zgloba, ručnog zgloba, kičme itd.

Artroskopija prednosti

Ove endoskopske intervencije karakteriše jako brz oporavak i povratak radnim i sportskim aktivnostima.

Usled odličnog uvida i minimalnog pristupa minimalna su oštećenja tkiva tokom rada. 

Artroskopija je metoda izbora i predstavlja najbolji metod za identifikaciju i operativno lečenje brojnih stanja u zglobovima.

 

Najčešće su artroskopije ramena i kolena

Artroskopija

Artroskopija je usled svojih brojnih prednosti u potpunosti zamenila tradicionalne otvorene operacije, koje su pratile komplikacije i dugi oporavci.

Kada artroskopiju izvodi obučen i vešt ortoped odlikuje ih brz oporavak i izrazito nizak procenat neželjenih posledica. 

Zašto se radi artroskopija

Artroskopije se izvode radi lečenja povreda i oboljenja zglobova.

Kad je u pitanju koleno povreda meniskusa tj. oštećeni meniskus ostaje kao jedan od najčešćih razloga za artroskopiju. Potom su to ligamenti i tetive hrskavice kolena, ramena kuka i ostalih zglobova.

Artroskopske operacije imaju značajno mesto i u sportskim povredama. Danas uspešne artroskopske intervencije omogućuju nastavak karijera brojnim sportistima nakon povreda.

Artroskopije se takođe primenjuju i kod degenerativnih oboljenja zglobova kolena ramena, kuka, skočnog zgloba i ostalih.

Potom ova metoda jkao najpreciznija, je nekad neophodna za utvrđivanje dijagnoze, posebno ukoliko je nejasna nakon drugih ispitivanja.

 

Kako se izvode artroskopske intervencije

Arthroskopska operacija je u osnovi procedura koja se izvodi uvođenjem fiberoptičke kamere u zglob. Današnje kamere imaju visoku rezoluciju i omogućuju izvanredan uvid u sve detalje zgloba.

Artroskopija se izvodi putem malih otvora, u eng. se označava kao keyhole surgery (kroz ulaz za ključ). Jer se putem tih malih otvora omogućuje izvanredan uvid i minimalno invazivno uvođenje instrumenata i rešavanje brojnih bolnih stanja zglobova. 

Obično su to dva do tri mala uboda odnosno male incizije na koži. A ponekad, mada retko, potrebni su i dodatni portali to jest ulazi u zglob.

Tanka kamera pod uglom, se uvodi u zglob i kad kamerom upravlja stručno lice jako brzo može da se na monitoru vidi do najsitnijih detalja sve što je potrebno. Preko ta dva mala ulaza u koleno sposoban ortopedski hirurg može da reši brojne probleme u zglobu.

Artroskopije se izvode u opštoj ili nekoj vrsti lokalne anestezije. U Dr Dren preporučujemo i izvodimo ove procedure u mnogo bezbednijoj i lakšoj za oporavak lokalnoj anesteziji.

artroskopija kolena meniskus bol u kolenu

artroskopija je jednodnevna

Artroskopija u Dr Dren

U Dr Dren smo usvojili i unapredili  savremene pristupe, u toku istog dana nakon intervencije možete kući da se odmorite i posvetite oporavku u poznatom okruženju.

Koristimo savremenu opremu, sa minimalnim rizicima i primenom specijalnih jednokratnih setova i instrumenata (koji se koriste samo za jednog pacijenta jednokratno).

Savremeno izvedena artroskopija za meniskus je manje invazivna i sa manjim rizicima od ekstrakcije – vađenja zuba.

 

Vrste artroskopija

Artroskopije se najčešće primenjuju na kolenu, ramenu, kuku skočnom zglobu, ali se mogućnosti stalno unapređuju i proširuju.

 

Mogući rizici i komplikacije artroskopskih intervencija

Kada rade sposobni profesionalci, moguće komplikacije se nakon endoskopskih procedura dešavaju ekstremno retko. 

Najčešće neželjene reakcije nakon artroskopskih procedura su krvarenje i izlivi u kolenu, infekcije, tromboze. Ali su kod početnika moući i različiti tehnički problemi kao prelom instrumenata kao i povrede i oštećenja zdravih tkiva zgloba

Opšte preporuke u slučaju pojave neželjenih efekata nakon artroskopija

U slučaju povišene temperature, otoka i crvenila koje ne prolazi, pojave osećaja pritiska u zglobu, ali i inteziviranja bola, preporučeno je da se javite svom lekaru.

Oporavak povratak na posao i sport posle artroskopije

Posle obične artroskopije kad je izvedena profesionalno i na način kako to radimo u Dr Dren praksi očekivano je da ste relativno brzo sposobni za rad. 

Budući da se u skorije vreme sve češće izvodimo potpuno artroskopske zahtevne rekonstrukcije i reparacije oštećanja zglobova, u zavisnosti od operativnog nalaza postoji mogućnost da se određeno kraće vreme nakon operacije krećete uz pomoć štaka sa punim i delimično dozvoljenim osloncem na operisanu nogu, ili da držite ruku u nekoj vrsti marame.

U svakom slučaju period mirovanja i imobilizacija je posle artroskopskih procedura mnogo kraći nego kad su se te operacije radile klasično otvorenim metodama.

Preporučujemo da sa našim hirurgom prokometarišete stepen povrede i oštećenja kolena. Takođe možeta da pitate šta je učinjeno artroskopijom i da li su potrebne dodatne intervencije.

Cene artroskopija možete potražite u našem cenovniku ili da dobijete na upit telefonom ili emailom 

Sadržaj

Artroskopija bol u kolenu bolno kolneo povreda i otok kolena

artroskopija je rešenje

Artroskopija u sportu

Artroskopija je omogućila nastavak brojnih sportskih karijera i jedan je od stubova savremene sportske medicine. 

Podelite

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on vk

Prijavite se za obaveštenja Dr Dren newsletter

Dr Dren lokacija Beograd

drdren@hotmail.com

Dr Dren 069 693 640

Sva prava zadržana 2020 © Dr Dren Ortopedija