Artroskopija

Artroskopija je minimalno invazivna ortopedska intervencija. Omogućuje perfektan uvid u sve strukture zgloba i istovremeno izvođenje operacija radi lečenje ili popravke oštećenje ligamenata, tetiva, meniskusa ili hrskavice zgloba.

Artroskopije su savremene ortopedske procedure. Za uspešno izvođenje artroskopije potrebna je adekvatna savremena oprema ali i zavidno znanje i veština ortopeda.

U Dr Dren ortopediji artroskopije su jedne od naših najčešće izvođenih intervencija. Imamo izuzetno veliko iskustvo i veliku seriju artroskopija u bezbednoj lokalnoj anesteziji.

artroskopija bol u ramenu nestabilnost ramena 

 

Artroskopske procedure su postale izuzetno značajne i jedne su od najčešće izvođenih hirurških intervencija. Godišnje se u svetu izvede više miliona artroskopija. Najviše su to artroskopije kolena, potom ramena ali i sve više kuka, lakta, skočnog zgloba, ručnog zgloba, kičme itd.

Artroskopija prednosti

Artroskopija je usled svojih brojnih prednosti u potpunosti zamenila mnoge tradicionalne otvorene operacije. Radi se o otvorenim operacijama koje su često pratile određeno komplikacije i dugi oporavci.

Kada ih izvodi obučen i vešt ortoped odlikuje ih izrazito nizak procenat komplikacija. Usled odličnog uvida i minimalnog pristupa minimalna su oštećenja tkiva tokom rada. 

Ove endoskopske intervencije zglobova karakteriše i jako brz oporavak i povratak radnim i sportskim aktivnostima.

Artroskopija je metoda izbora i predstavlja najbolji metod za identifikaciju i operativno lečenje brojnih stanja u zglobovima.

artroskopija kolena acl dr dren

Kako se izvode artroskopske intervencije

Arthroskopska operacija je u osnovi procedura koja se izvodi uvođenjem fiberoptičke kamere u zglob. Današnje kamere imaju visoku rezoluciju i omogućuju izvanredan uvid u sve detalje zgloba.

Artroskopija se izvodi putem malih otvora, u eng. se označava kao keyhole surgery (kroz ulaz za ključ). Jer se putem tih malih otvora omogućuje izvanredan uvid i minimalno invazivno uvođenje instrumenata i rešavanje brojnih bolnih stanja zglobova.

artroskopija kolena operacija meniskusa 

Obično su to dva do tri mala uboda odnosno male incizije na kož. A ponekad, mada retko, potrebni su i dodatni portali to jest ulazi u zglob. Tanka kamera pod uglom, se uvodi u zglob i kad kamerom upravlja stručno lice jako brzo može da se na monitoru vidi do najsitnijih detalja sve što je potrebno. Preko ta dva mala ulaza u koleno sposoban ortopedski hirurg može da reši brojne probleme u zglobu.

Artroskopije se izvode u opštoj ili nekoj vrsti lokalne anestezije. U Dr Dren preporučujemo i izvodimo ove procedure u mnogo bezbednijoj i lakšoj za oporavak lokalnoj anesteziji.

Artroskopija je jednodnevna intervencija

U Dr Dren smo usvojili i unapredili  savremene pristupe. Tako da sve naše artroskopije izvodimo kao jednodnevne intervencije bez potrebe za višednevnim ostankom u bolnici. Što znači da u toku istog dana nakon intervencije možete kući da se odmorite i posvetite svom oporavku u svom poznatom okruženju.

Koristimo savremenu opremu, sa minimalnim rizicima i primenom specijalnih jednokratnih setova i instrumenata (koji se koriste samo za jednog pacijenta jednokratno).

Broj razloga sa izvođenje artroskopije se stalno povećava a hirurške tehnike i instrumenti se stalnog usavršavaju i napreduju.

Zašto se radi artroskopija

 

Artroskopije se izvodi prvenstveno radi lečenja povreda i oboljenja zglobova.

Kad je u pitanju koleno povreda meniskusa tj. oštećeni meniskus ostaje kao jedan od najčešćih razloga za artroskopiju. Potom su to ligamenti i tetive hrskavice kolena, ramena kuka i ostalih zglobova.

Artroskopske operacije imaju značajno mesto i u sportskim povredama. Danas uspešnost artroskopske intervencije omogućuje nastavak karijera brojnim sportistima nakon povreda.

Artroskopije se takođe primenjuju i kod degenerativnih oboljenja zglobova kolena ramen kuka skočnog zgloba i ostalih.

Potom ova metoda je nekad neophodna za utvrđivanje dijagnoze, posebno ukoliko je nejasna nakon drugih ispitivanja, kao najpreciznija metoda za uvid u zglob.

artroskopija kolena meniskus bol u kolenu

 

Mesta primene artroskopija

Artroskopije se najčešće primenjuju na kolenu, ramenu, kuku skočnom zglobu, ali se mogućnosti stalno unapređuju i proširuju.

 

Mogući rizici i komplikacije artroskopskih intervencija

Kada rade sposobni profesionalci, moguće komplikacije se nakon endoskopskih procedura dešavaju ekstremno retko. 

Najčešće neželjene reakcije nakon artroskopskih procedura su krvarenje i izlivi u kolenu, infekcije, tromboze. Ali su kod početnika moući i različiti tehnički problemi kao prelom instrumenata kao i povrede i oštećenja zdravih tkiva zgloba

Opšte preporuke u slučaju pojave neželjenih efekata nakon artroskopija

U slučaju povišene temperature, otoka i crvenila koje ne prolazi, pojave osećaja pritiska u zglobu, ali i inteziviranja bola, preporučeno je da se javite svom lekaru.

Oporavak povratak na posao i u sport posle artroskopije

Posle obične artroskopije kad je izvedena profesionalno i na način kako to radimo u Dr Dren praksi očekivano je da ste relativno brzo sposobni za rad. 

Budući da se u skorije vreme sve češće izvodimo potpuno artroskopske zahtevne rekonstrukcije i reparacije oštećanja zglobova, u zavisnosti od operativnog nalaza postoji mogućnost da se određeno kraće vreme nakon operacije krećete uz pomoć štaka sa punim i delimično dozvoljenim osloncem na operisanu nogu, ili da držite ruku u nekoj vrsti marame.

U svakom slučaju period mirovanja i imobilizacija je posle artroskopskih procedura mnogo kraći nego kad su se te operacije radile klasično otvorenim metodama.

Preporučujemo da sa našim hirurgom prokometarišete stepen povrede i oštećenja kolena. Takođe možeta da pitate šta je učinjeno artroskopijom i da li su potrebne dodatne intervencije.


Dr Dren Ortopedija

Cena artroskopija možete potražite u našem cenovniku ili da dobijete na upit telefonom ili emailom 

Sadržaj

Pregled radi artroskopije možete da zakažete telefonom, e-mailom, sms-om, Viber-om ili WhatsApp-om.

+381 69 693 640   +381 11 407 1522

ponedeljak – petak od 09h do 20 h
subota od 09 do 15 h
nedeljom po potrebi

zakažite pregled

napišite o čemu se radi, izaberite doktora i predložite vreme potrudićemo se da odgovorimo u najskorijem roku

2 мишљења на „Artroskopija“

 1. Poštovanje
  koliko se čeka za lasersku artroskopiju kod vas kod doktora radojičića
  da li mogu ja da planiram i predložim datum. U pitanju je artroskopija kolena jedan unutrašnji meniskus unutar kolena imam izveštaj od doktora i izveštaj magnetna rezonaca. Povreda je pre tri meseca.

  Darko 33 godine hvala na odgovoru

  1. Poštovani,
   na artroskopiju se u Dr Dren ne čeka, možemo da planiramo i najčešće da uvažimo vaš predloženi datum, osim ukoliko želite kod posebnog doktora, kao u vašem slučaju za dr Radoičića, tada proverimo i uskladimo termine na obostrano zadovoljstvo.
   Kad budete dolazili ponesite snimke magnetne rezonance i ostale nalaze.

   telefoni za zakazivanje su 011 407 1522 i 069 693 640

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *