Artroskopija kolena

Dr Dren

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invazivna metoda koja omogućuje bezbedan uvid i intervencije na svim unutrašnjim strukturama kolena.  

Artroskopijom se izvode minimalno invazivne operacije na različitim strukturama kolena, za koje je ranije bilo neophodno otvaranje celog zgloba (artrotomija). Artroskopije odlikuje izrazito nizak procenat komplikacija, kao i jako brz oporavak i povratak radnim i sporstkim aktivnostima.

Arthroskopija je u osnovi procedura koja se izvodi uvođenjem fiberoptičke kamere u zglob, omogućuje izvanredan uvid u zglob kolena i predstavlja najbolji metod za identifikaciju i operativno lečenje brojnih stanja u kolenu.

 

Artroskopija je endoskopija za koleno

Artroskopska operacija

Minimalno invazivna artroskopija kolena

Artroskopija kolena zbog povreda meniskusa i ligamenata kolena uz artroskopiju ramena je jedna od artroskopskih procedura koju hirurzi Dr Drena najčešće izvode.

Dr Dren ortopedi imaju izuzetno veliko iskustvo i veliku seriju artroskopija kolena u bezbednoj lokalnoj anesteziji.

Artroskopije kolena ramena kuka, skočnog zgloba, ručnog i zgloba lakta su jedne od najčešće izvođenih ortopedskih procedura. Zamenile su mnoge tradicionalne otvorene operacije.

Indikacije i razlozi

Zašto se radi artroskopija kolena

Često se za artroskopiju kolena kaže da je to operacija meniskusa. Artroskopska operacija meniskusa je samo jedna od indikacija za artroskopiju kolena.

Kad je potrebna artroskopija kolena :

  • Raskid meniskusa, lezija povreda meniskusa
  • Raskid ligamenata prednji ukršteni ligamentili zadnji
  • Zglobni prelomi
  • Slobodna zglobna tela slobodno telo u kolenu – endoskopsko uklanjenje
  • Luksacije čašice iščašenje čašice
  • Oštećenja hrskavice (hondralni defekti) sa ili bez slobodnih tela
  • Zapaljenje sinovije zglobne ovojnice sinovitis kolena
  • Infekcije kolena

Operacija meniskusa

Povreda meniskusa

Povreda meniskusa to jest raskid meniskusa je česta povreda. Povreda meniskusa je najčešći razlog za artroskopiju kolena. Mada nije svaki raskid meniskusa dovoljan razlog da se radi artroskopija. 

Najbolje je da sa doktorom koji se bavi artroskopijom proverite da li je za vaš bol u kolenu i otok razlog povreda meniskusa i da li je potrebna intervencija ili postoje druge opcije da se bol u kolenu i otok uklone bez operacije.

Anestezija za artroskopiju

Artroskopija kolena

U razgovoru sa doktorom u Dr Dren dobićete sve informacije u vezi anestezije. Moguća je lokalna samo koleno i regionalna – noga u anesteziji.

Ukoliko vam se operacija izvodi u lokalnoj anesteziji možete da pitate doktora šta je pronašao i šta planira da radi. I da to sve vreme pratite na monitoru. Ukoliko anestezija može da bude lokalna. Uvek prvo ponudimo tu opciju pacijentima.

Gotovo sve artroskopije kolena radimo kao jednodnevne intervencije u posebnoj lokalnoj anesteziji.
Kao i za svaku planiranu operativnu proceduru, neophodna je preoperativna priprema.

U zavisnosti od vaših godina, stanja i svih podataka od medicinskog značaja, u Dr Dren ortopediji dobijate uputstva da obavite odgovarajuće analize, preglede i eventualne korekcije u terapiji.

Sa našim osobljem možete da dogovorite sve detalje oko preoperativne pripreme i prijema. Obično je potrebno da dođete sat do dva pre intervencije. Dobićete i uputstva u vezi unosa hrane i pića i na dan planirane hirurške intervencije.

Posle artroskopije

Artroskopija jednodnevna intervencija

U Dr Dren Ortopediji se sve artroskopije kolena izvode kao jednodnevna hirugija. Odnosno ukoliko izvedemo artroskopiju  u toku prepodneva obično možete popodne kući. U najvećem broju slučajeva nisu potrebne štake i dozvoljavamo pun oslonac na operisanu nogu.

Po obavljenoj dijagnostičkoj artroskopiji hirurg nastavlja proceduru reparacijom ili uklanjanjem oštećenih tkiva. Postoje brojni instrumenti za rad u kolenu. Najčešće različite makazice, punch-evi, artroskopski motorizovani shaveri, i posebni radiofrekventni sistemi odnosno elektrode za sečenje, ablaciju ili hemostazu.

Procedura najčešće traje ukupno sa pripremama od 30 do 60 minuta.

Hirurg možda odluči da ušije artroskopske ubode ili ih ostavi neušivene. Oporavak je značajno brži nego kod tradicionalne otvorene hirurgije. Poštujte postoperativna uputstva koja vam je dao lekar Dr Drena. Podignite nogu dok odmarate i eventualno koristite led po uputstvu.

Na prvoj kontroli promenićemo vam zavoj, mnogo lakšim. Dobićete dodatna uputstva za oporavak i eventualno fizikalnu terapiju. Posebno savete za vežbe jačanja muskulature kolena.

Za artroskopije generalno pa i za artroskopiju kolena važi da su jedne od najbezbednijih hirurških intervencija.

 

Artroskopija kolena

stanja koja mogu da se lako reše artroskopijom često odloženo dovode do ozbiljnih posledica i oštećenja kolena. Čuvajmo kolena za buduće izazove

Artroskopija kolena

Moguće komplikacije

Moguće komplikacije se nakon artroskopije kolena dešavaju ekstremno retko. Najčešće su krvarenje i izlivi u kolenu, infekcije, tromboze. Ali i različiti tehnički problemi kao prelom instrumenata.

U slučaju povišene temperature, otoka noge i crvenila koje ne prolazi, pojave osećaja pritiska u natkolenici i/ili potkolenici, inteziviranja bola, potrebno je da se odmah javite svom lekaru.

raskid meniskusa operacija meniskusa artroskopija kolena

Aktivnosti i povratak na posao posle artroskopija

Posle obične artroskopije očekivano ste brzo sposobni za rad bez upotrebe pomagala. Budući da se u skorije vreme sve češće izvode potpuno artroskopske reparacije meniskusa, posebno dizajniranim instrumentima i šavovima.

Ukoliko je izvedena reparacija meniskusa u zavisnosti od operativnog nalaza postoji mogućnost da se određeno kraće vreme nakon operacije krećete uz pomoć štaka sa punim i delimično dozvoljenim osloncem na operisanu nogu.

U svakom slučaju, najbolje je da sa našim hirurgom prokometarišete stepen povrede i oštećenja kolena. Takođe možeta da pitate šta je učinjeno artroskopijom i da li su potrebne dodatne intervencije kao naprimer rekonstrukcija prednje ukrštene veze.

Ukoliko su teža oštećenje u pitanju, ili je izvedena neka od procedura koje zahtevaju dodatno mirovanje (reparacija meniskusa, transfer hrskavice i sl.) moguće je da će oporavak i odsustvovanje potrajati i nekoliko nedelja. Sa mogućnošću da vam lekar preporuči izbegavanje određenih aktivnosti i sportova i promene u redovnim aktivnostima.

Artroskopija kolena - Dr Dren

Artroskopija je jedna od naših najčešćih intervencija. Imamo izuzetno veliko iskustvo u artroskopijama. Ovu intervenciju izvodimo u lokalnoj anesteziji. Kao jednodnevnu hirurgiju, savremenom opremom, sa minimalnim rizicima i primenom specijalnih jednokratnih setova i instrumenata (koji se koriste samo za jednog pacijenta jednokratno).

U najvećem broju indikacija za artroskopiju izvedenu u Dr Dren važi da izlazite sa punim osloncem nakon operacije i najvećem broju naših pacijenata nije potrebna nikakva postoperativna fizikalna terapija. 

Za profesionalne sportiste po potrebi posebno prilagođavamo i planiramo pre i postoperativni postupak.

 

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena cena

Cena artroskopije kolena u lokalnoj anesteziji u Dr Dren kreće se od  dinara, aktuelne su na linku cena. 

Cene artroskopija se dodatno egzaktno određuju na pregledu i zavise od prethodnog stanja u kolenu. Potom od rtg snimaka i nalaza magnetne rezonance kolena. Zavise najviše od potreba i planiranja vremena za rad i potrošnog materijala. Zavisi i od doktora koji izvodi artroskopiju. Potom mogu da utiču i eventualne dodatne procedure ukoliko ih doktor preporuči a vi se složite i dogovorite pre intervencije.

Postoje brojne indikacije za artroskopiju kolena kao i brojne operativne mogućnosti. Ponuda jedne jedinstvene cene za sve vrste artroskopskih procedura kolena u privatnoj praksi nije moguća. 

Zato je najbolje da, ukoliko imate potrebu za artroskopijom kolena, planirate konsultaciju sa našim stručnjacima.

Pogledajte više i budite u toku sa našim akcijama na Dr Dren Facebook-u i Instagram-u.

Artroskopija kolena

U youtube videu Dr sci med Radoičić Dragan, ortopedski hirurg, odgovara na najčešća pitanja u vezi artroskopija kolena.

00:01 Šta je to artroskopija kolena

00:31 Artroskopija je minimalno invazivna

00:46 Kako se radi artroskopija kolena u kojoj anesteziji

01:10 Koje su komplikacije artroskopija kolena

01:54 Zašto se radi artroskopija kolena

03:05 Koja je anestezija za artroskopiju kolena u Dr Dren

03:58 Artroskopija kolena Indikacije meniskusi io ostalo

04:42 Kakav je uspeh artroskopija kolena

05:19 Preoperativna priprema za artroskopiju kolena

06:09 Artroskopija i fizikalna terapija

Pregled možete da zakažete

telefon email viber whatsapp

telefonom
+381 69 693640

email-om
drdrenortopedija@gmail.com

Viber-om i Whatsapp-om
+381 69 693 640

Radno vreme

ponedeljak – petak od 10 h do 20 h subota od 09 do 15 h nedeljom po potrebi

Sadržaj