Artroskopija kolena

Artroskopija

Artroskopija kolena u Dr Dren

ARTROSKOPIJA KOLENA

operacija meniskusa oporavak iskustva artroskopija kolena cena oporavak pokidan meniskus

Artroskopija kolena i operacija ligamenata kolena uz artroskopiju ramena je jedna od artroskopskih procedura koju hirurzi Dr Drena najčešće izvode.

Dr Dren ortopedi imaju izuzetno veliko iskustvo i veliku seriju artroskopija kolena u bezbednoj lokalnoj anesteziji.

Artroskopije kolena ramena kuka, skočnog zgloba, ručnog i zgloba lakta su jedne od najčešće izvođenih ortopedskih procedura. Zamenile su mnoge tradicionalne otvorene operacije.

Artroskopijom se izvode minimalno invazivne operacije na različitim strukturama kolena. Za koje je ranije bilo neophodno otvaranje celog zgloba ( artrotomija). Artroskopije odlikuje izrazito nizak procenat komplikacija. Kao i jako brz oporavak i povratak radnim i sporstkim aktivnostima.

Arthroskopija kolena je u osnovi procedura koja se izvodi uvođenjem fiberoptičke kamere u zglob. Omogućuje izvanredan uvid u zglob kolena. Predstavlja najbolji metod za identifikaciju i operativno lečenje brojnih stanja u kolenu.

Po skorašnjim podacima Američkog društva za sportsku medicinu godišnje se u svetu izvede oko 4,5 miliona artroskopija kolena.

Obično se artroskopija izvodi putem dve manje incizije (reza) na prednjoj strani kolena. Ponekad, mada retko, potrebni su i dodatni portali. Tanka kamera pod uglom, se uvodi u koleno i prenosi na monitor do najsitnijih detalja snimak unutrašnjih struktura kolena. Preko ta dva mala ulaza u koleno sposoban hirurg može da reši brojne probleme u najvećem i najkompleksnijem zglobu – kolenu.

Ukoliko vam se operacija izvodi u lokalnoj anesteziji možete da pitate doktora šta je pronašao i šta planira da radi. I da to sve vreme pratite na monitoru. Ukoliko anestezija može da bude lokalna. Uvek prvo ponudimo tu opciju pacijentima. Gotovo sve artroskopije kolena radimo kao jednodnevne intervencije u posebnoj lokalnoj anesteziji.

Kao i za svaku planiranu operativnu proceduru, neophodna je preoperativna priprema. U zavisnosti od vaših godina, stanja i svih podataka od medicinskog značaja, u Dr Dren ortopediji dobijete uputstva da obavite odgovarajuće analize, preglede i eventualne korekcije u terapiji.

Sa našim osobljem možete da dogovorite sve detalje oko preoperativne pripreme i prijema. Obično je potrebno da dođete sat do dva pre intervencije. Dobićete i uputstva u vezi unosa hrane i pića i na dan planirane hirurške intervencije.

Anestezija

U razgovoru sa doktorom u Dr Dren ortopediji dobićete sve informacije u vezi anestezije. Moguća je lokalna samo koleno i regionalna – noga u anesteziji. I svih ostalih detalja u vezi artroskopije kolena.

 

Indikacije za artroskopiju kolena

Iako se za artroskopiju kolena kaže da je to operacija meniskusa operacija meniskusa artroskopska operacija meniskusa je samo jedna od indikacija za artroskopiju kolena.

Ostali razlozi za operaciju artroskopiju kolena :

Raskid meniskusa, lezija meniskusa

Raskid ligamenata

Zglobni prelomi

Slobodna zglobna tela slobodno telo u kolenu – endoskopsko uklanjenje

Luksacije čašice

Oštećenja hrskavice (hondralni defekti) sa ili bez slobodnih tela

Zapaljenje sinovije ( zglobne ovojnice)

Infekcije kolena

Intervencija

U Dr Dren Ortopediji se sve artroskopije kolena izvode kao jednodnevna hirugija. Odnosno ukoliko izvedemo artroskopiju  u toku prepodneva obično možete popodne kući. U najvećem broju slučajeva nisu potrebne štake i dozvoljavamo pun oslonac na operisanu nogu.

Po obavljenoj dijagnostičkoj artroskopiji hirurg nastavlja proceduru reparacijom ili uklanjanjem oštećenih tkiva. Postoje brojni instrumenti za rad u kolenu. Najčešće različite makazice, punch-evi, artroskopski motorizovani shaveri, i posebni radiofrekventni sistemi odnosno elektrode za sečenje, ablaciju ili hemostazu.

Procedura najčešće traje ukupno sa pripremama od 30 do 60 minuta.


Posteoperativno možda se hirurg odluči da ušije artroskopske ubode ili ih ostavi neušivene.
Oporavak je značajno brži nego kod tradicionalne otvorene hirurgije, poštujte postoperativna uputstva koja vam je dao lekar Dr Drena, podignite nogu dok odmarate i eventualno koristite led po uputstvu.

Na prvoj kontroli promenićemo vam zavoj, mnogo lakšim. Dobićete dodatna uputstva za oporavak i eventualno fizikalnu terapiju. Posebno savete za vežbe jačanja muskulature kolena.

Za artroskopije generalno pa i za artroskopiju kolena važi da su jedne od najbezbednijih hirurških intervencija.

Moguće komplikacije se nakon artroskopije kolena dešavaju ekstremno retko. Najčešće su krvarenje i izlivi u kolenu, infekcije, tromboze. Ali i različiti tehnički problemi kao prelom instrumenata.

U slučaju povišene temperature, otoka noge i crvenila koje ne prolazi, pojave osećaja pritiska u natkolenici i/ili potkolenici, inteziviranja bola, potrebno je da se odmah javite svom lekaru.

Povratak na posao i sportske aktivnosti

Posle obične artroskopije očekivano ste brzo sposobni za rad bez upotrebe pomagala. Budući da se u skorije vreme sve češće izvode potpuno artroskopske reparacije meniskusa, posebno dizajniranim instrumentima i šavovima, ukoliko je izvedena reparacija meniskusa u zavisnosti od operativnog nalaza postoji mogućnost da se određeno kraće vreme nakon operacije krećete uz pomoć štaka sa punim i delimično dozvoljenim osloncem na operisanu nogu.

U svakom slučaju, najbolje je da sa našim hirurgom prokometarišete stepen povrede i oštećenja kolena, kao i šta je učinjeno artroskopijom i da li su potrebne dodatne intervencije (npr. rekonstrukcija prednje ukrštene veze).

Ukoliko su teža oštećenje u pitanju, ili je izvedena neka od procedura koje zahtevaju dodatno mirovanje (reparacija meniskusa, transfer hrskavice i sl.) moguće je da će oporavak i odsustvovanje potrajati i nekoliko nedelja, sa mogućnošću da vam lekar preporuči izbegavanje određenih aktivnosti i sportova i promene u redovnim aktivnostima.

u Dr Dren artroskopija kolena je jedna od najčešćih intervencija. Imamo izuzetno veliko iskustvo u artroskopijama. Ovu operaciju izvodimo u lokalnoj anesteziji. Kao jednodnevnu hirurgiju, savremenom opremom, sa minimalnim rizicima i primenom specijalnih jednokratnih setova i instrumenata (koji se koriste samo za jednog pacijenta jednokratno).

U najvećem broju indikacija za artroskopiju izvedenu u Dr Dren važi da izlazite sa punim osloncem nakon operacije i najvećem broju naših pacijenata nije potrebna nikakva postoperativna fizikalna terapija. Za profesionalne sportiste po potrebi posebno prilagođavamo i planiramo pre i postoperativni postupak.

za Ortopediju Dr Dren

ortopedski hirurg doc dr sc Radoicic D

Dr Dren 

Ortopedija i traumatologija

 

telefoni:

 

+381 69 693 640                                 

+381 11 4081927                              

 

 email:

 

office@drdren.com

drdren@hotmail.com