Artroplastika kuka

Artroplastika kuka je operacija kojom se menja bolni oštećeni zglob kuka. Koksartroza odnosno osteoartritis kuka dovode do oštećenja hrskavice kuka često uzrokuju bol u kuku. Bol u kuku i ograničen pokret kuka su čest razlog za javljanje na pregled. Nekad su oštećenja uznapredovala a bol u kuku jak i dugotrajan pa je neophodna operacija.

Artroplastika kuka ili zamena kuka je operacija kojom se oštećena hrskavica i kost uklanjaju iz zgloba i zamenjuju implantima. Zamena kuka se radi da bi dobili bezbolne i normalne pokrete.

Tokom poslednjih nekoliko godina za operacije kuka, proteza kuka razvijene su minimalno invazivne tehnike.

Minimalno invazivni pristup omogućava bezbedniji veštački kuk. Takođe i izvođenje obostranih bilateralnih zamena oba kuka u toku jedne operacije.

Zamene kuka su u Dr Dren jedna od naših češćih intervencija.  U svim našim operacijama proteza kuka koristimo principe minimalno invazivnog rada, kao i najmodernije i proverene implantate vrhunskih proizvođača.

 

 

artroplastika kuka proteza kuka veštački kuk

Minimalno invazivna artroplastika kuka

Minimalno invazivna ugradnja proteze kuka označava savremeni pristup u radu koji omogućuje bolje rezultate uz smanjene rizike. Savremeni pristupi su usvojeni u Dr Dren privatnoj praksi. Sve je veći broj pacijenata kojima je stalo da ubrzaju oporavak i umanje određene rizike.

• Manje tkivne traume – mišići i tetive se identifikuju i razdvajaju, a ne seku
• Brža i manje bolna rehabilitacija
• Manji rezovi i manje ožiljci
• Kraći boravak u bolnici – 1-3 dana, neki pacijenti dolaze kući za manje od 24 sata
• Smanjen gubitak krvi i manja potreba za davanje krvi pre i posle operacije
• Brži povratak na posao i povratak redovnim aktivnostima

Artroplastika kuka značenje i cilj operacije

Cilj artroplastike kuka tj. ugradnje proteze je da se eliminišu bolovi i da se što pre samostalno krećete. 

Postoji više izraza koji u suštini znače u osnovi isto – zamenu zgloba kuka. Totalna zamena kuka, artroplastika kuka ili ugradnja veštackog kuka je  jedna od najefikasnijih operacija uopšte. 

Kada se izvede adekvatno trebalo bi da vam omogući višedecenijsku bezbolnu upotrebu novog zgloba kuka. Danas je proteza kuka rutinska operacija. Izvodi se širom sveta. U poslednje vreme sve više i kao jednodnevna hirurgija. Odavno nije rezervisana za velike ortopedske centre.

Kao i za mnoge druge operacije i za ugradnju veštačkog kuka mnogo je važnije ko vas operiše nego gde će se to izvesti.

Savremeni protokoli proteza kuka uključuju planiranje, preoperativnu pripremu, moderne implantate  i ubrzanu rehabilitaciju.

artroplastika kuka najbolji veštački kuk najbolja proteza kuka
keramička bescementna proteza kuka

Artroplastika kuka vrste kukova

Vrste proteza kuka su bescementna proteza kuka, hibridna proteza kuka i cementna proteza kuka. Dans važi da ukoliko je moguće ugrađujemo tip bescementna proteza kuka.

Bescementni kuk znači da su komponente endoproteze u neposrednom direktnom kontaktu sa kostima. Tako da postoji direktno vezivanje urastanje. Kod cementnih implantata postoji cementni medijum/interface između kostiju i komponenata proteze kuka.

Sam zglobni pokretni deo proteze kuka može da bude keramički. Odnosno keramika keramika, keramika polietilen ili metal polietilen kombinacija. Postoje brojne varijacije i u veličinama kao i izborima materijala. 

artroplastika kuka ugradnje proteze kuka veštački kuk
razne vrste proteza kuka

Zašto se radi artroplastika kuka

Ugradnje proteze kuka se radi kad nema druge mogućnosti za tretman bolnog kuka. Odnosno kod stanja kuka kod kojih nema poboljšanja niti izgleda na poboljšanje na neoperativni tretman.

Glavni simptom mnogih stanja zbog kojih se radi artroplastika kuka je bol u zglobu. Tipično je to bol u preponi, često praćen ograničenjem pokreta kuka.

Operacija kuka se danas često i sa uspehom izvodi. 

Najčešći razlog za zamenu danas je koksartroza. Arthritis ili artroza je opšti pojam koji pokriva brojna stanja u kojima je  zajedničko trošenje/propadanje hrskavice. Poremećaji kukova još iz detinjstva, npr. dislocirani kukovi, Perthes, epifizioliza i slično. Trauma prelom kuka. Povećan stres, npr. prekomerna upotreba, prekomerna težina, itd. Avaskularna nekroza. Infekcije kuka. Upala, npr., Reumatoidni artritis.

Takođe neaktivan način života, npr. gojaznost, jer dodatna težina daje dodatnu silu kroz zglobove, što može dovesti do artritisa tokom određenog vremenskog perioda. 

bol ukuku koksartroza artroza artritis kuka artritis kuka

Gde možete da pročitate više o zameni kuka

 • očekivani rezultati posle artroplastike kuka
 • rehabilitacija posle ugradnje proteza kuka
 • koliko traje operacija zamene kuka
 • postoperativni oporavak posle zamen kuka
 • saveti za mere opreza posle zamene kuka
 • očekivano trajanje proteze kuka
 • kao i sve o mogućim komplikacijama operacije ugradnje endoproteze kuka.

Dr dren Centar za kuk

Specijalisti za kuk i bolove u kukovima

Konsultujte eksperte za najbolje rezultate i najbrži oporavak za brojne povrede i stanja kuka.

 

Ukoliko želite da proverite – potvrdite dijagnozu ili predloženi tretman – drugo mišljenje i pregled ortopeda.

Zamena kuka Artroplastika

operacija proteza kuka

Prednji pristup za zamenu kuka

direct anterior hip replacement

Revizija proteze kuka

Reoperacija veštačkog kuka

Infekcija proteze kuka

lečenje inficirane proteze kuka

Prelom kuka

Frakture kuka

Artroskopija kuka

artroskopska operacija

Osteoartritis kuka

osteoartroza kuka

Injekcije za kuk

Injekcije za zglobove

Operacija kuka privatno cena

Jako često pitanje je operacija kuka privatno cena. Cena operacije ugradnje proteze kuka zavisi

 • Od tipa i cene implantata.
 • Potom da li se radi jedan ili oba kuka odjednom.
 • Od vašeg stanja, da li je kuk vaš jedini problem. Ili imate određene rizike kao npr. godine, srčana slabost, ciroza, hepatitis, dijaliza, hiv, neki karcinom ili limfom.
 • Određena stanja za koja je neophodna posebna preoperativna priprema i dodatna postoperativna nega i lečenje.
 • Od vrste anestezije i dužine boravka
 • Zavisi i od bolnice i doktora koji treba da vas operiše. U realnom svetu, doktori u zavisnosti od svojih sposobnosti i znanja, iskustva i vremena koje su posvetili svojoj edukaciji, imaju svoju različitu tržišnu realnu vrednost. 

Koja je najbolja proteza kuka

Sledeće najčešće pitanje je koja je najbolja proteza kuka, tj. koji je najbolji implant.

Pravi odgovor može da se dobije jedino na pregledu. Postoji veliki broj implantata kao i hirurških tenika za ugradnje kukova.

Veštački kuk razumljivo zvuči pomalo odbojno. Međutim veštački kuk tj, proteza kuka je jedna od najuspešnijih operacija sa najvećim stepenom zadovoljstva pacijenata od svih operacija uopšte.

Uspešna proteza kuka može da znači razliku između normalnog i bolnog. Veštački kuk može da omogući povratak normalnom aktivnom životu. Da bi trajao što duže potrebno je da se odabere najbolja opcija implanta i hirurške tehnike.

Danas se artroplastika kuka tj. ugradnja endoproteze kuka radi i jako mladim osobama. Čak i u ranim dvadesetim godinama, nakon uspešne operacija nastavljaju sa svim normalnim životnim aktivnostima.

Ukoliko ipak ne želite zamenu kuka ili razmatrate opcije da odložite pročitajte o primeni injekcija za kuk i o regenerativnim tretmanima prp i matičnim ćelijama 

zakažite pregled

napišite o čemu se radi, izaberite doktora i predložite vreme potrudićemo se da odgovorimo u najskorijem roku