Ahilova tetiva

Ahilova tetiva je najveća tetiva u telu. Spaja mišiće lista m.gastrocnemius i m.soleus i petu. Neophodna je za normalno hodanje, trčanje, skakanje.

Ahilova tetiva se često povređuje. Svaka povreda Ahilove tetive zahteva individualni pristup u dijagnostici i tretmanu od mirovanja, preko fizikalne do operacija Ahilove tetive.

Ortopedi prepoznaju i određuju potrebnu dijagnostiku i tretman stanja u vezi Ahilove tetive, od upala tendinitisa do ruptura i povreda. 

Iako je snažna Ahilova tetiva može da se povredi. Povreda, bolna upala Ahilove, raskid ili pucanje Ahilove tetive onemogućava normalnu funkciju. U Dr Dren smo često u prilici da dijagnostikujemo i kad je potrebno tretiramo tendinitise, povrede i raskide Ahilove tetive.

Ahilova tetiva najčešći uzroci povreda

Kad kažemo povreda Ahilove tetive najčešće se misli da je u pitanju kompletna ruptura Ahilove tetive. Međutim, jako su česte delimične parcijalne rupture tetive.

Kod upala tendinitisa tetive čest uzrok je treniranje u neadekvatnim uslovima, na tvrdim podlogama (asfalt, veštačka trava, beton i sl.). Potom prethodna fizička nepripremljenost, ili preterivanje sa treningom. Tada se javlja se bol kao posledica upale tetive. Veruje se da ima uticaja ukoliko sportisti rekreativci ne obrate pažnju na kvalitetno zagrevanje. Mogući uzrok upale je preterano naprezanje koje dovodi do toga da mikrotraume tj. mikro rupture u tetivi vremenom napreduju neopaženo dok ne dostignu značajan udeo u tetivi i pokrenu upalni proces.

Parcijalno odnosno kompletna ruptura – pucanje Ahilove tetive se najčešće viđa kod rekreativnih sportista srednjih godina muškog pola. Povrede tetive se dešavaju tokom iznenadnih aktivnosti ili startova tokom sportova kao što su fudbal, tenis, badminton i košarka. Često se dobija podatak da je povređeni osetio i čak čuo da je nešto puklo u peti ili listu.

Veruje se da su podložniji rupturama pacijenti sa sa prethodnom istorijom upala to jest tendinitisa. Nekad duži bol na dodir ahilove titive može da prethodi povredi. Nekad je prisutna kalcifikacija Ahilove tetive ili Haglund peta. Takođe povšeni rizik imaju i oni koji boluju od određenih bolesti kao što su artritis i dijabetes ili redovno uzimaju određene medikamente.

Specijalisti za stopalo i skočni zglob

Konsultujte eksperte za najbolje rezultate i najbrži oporavak za brojne povrede i stanja stopala i skočnog zgloba.

 

Ukoliko želite da proverite – potvrdite dijagnozu ili predloženi tretman – drugo mišljenje i pregled ortopeda.

Čukljevi

hallux valgus svi odgovori

Ahilova tetiva operacije

sve operacije za sveže i stare raskide

Haglundova peta

Haglundov deformitet bolna peta

Prelomi skočnog zgloba

lečenje i operacije

mortonov neurom

Morton bol u prednjem delu stopala

prelomi stopala

sve o prelomima stopala

artroskopija skočnog zgloba

minimalno invazivna

Urasli nokat

za ozbiljne tegobe

Ahilova tetiva simptomi

Glavni simptom kod upala i parcijalnih oštećenja Ahilove tetive je bol u predelu tetive. Obično je bol na mestu oštećenja, i to dosta pomaže u dijagnozi i kasnije odaboru tretmana. 

Ako je to u niovu mišićnog pripoja onda je to nešto više, ako je baš tetivni deo ili sam pripoj zakost onda se to lako napipa i pokaže jer je u tom delu Ahilova tetiva obično vidljiva i vrlo blizu kože.

Kao kod svake upale javlja se bol koji se vremenom pojačava uz oticanje, povišenje lokalne temperature, crvenilo i moguće otežano kretanje. Na bolnoj tetivi se često javlja i zadebljanje koje se može i opipati. Kod tendinitisa i parcijalnih oštećenja koja nastaju u dužem vremenskom periodu bol je nekad promenljivog inteziteta, i moguć je normalan hod.

Kad je u pitanju ozbiljna povreda pucanje Ahilove tetove tada je glavni simptom snažan iznenadan bol i nemogućnost podizanja na prste. Često se prilikom povrede Ahilove tetive opisuje zvuk pucanja. Raskid Ahilove tetive prati nekad izraženi otok, bol i ograničeni pokreti u skočnom zglobu. Nekad je vidljiv i podliv hematom u niovu raskida a često može da se napipa ulegnuće na mestu prekida tetive.

Ahilova tetiva Dijagnoza

Bilo koja tegoba Ahilove tetive da je u pitanju od tendinitisa do pucanja put za dijagnozu je identičan.

Sve počinje pregledom. Uvidom u stanje tetive i izvođenjem određenih testova dobijamo prvu informaciju o stanju. 

Kod povreda Ahilove tetive najteža je kompletna ruptura tetive. 

Najpoznatiji test je Thompsonov test u kojem se mišić lista pritiska pacijentu koji leži na stomaku. Kako bi se proverilo da li je tetiva i dalje povezana sa petom ili ne. U Dr Dren često primenjujemo za procenu i ultrazvučni pregled Ahilove tetive.

U određenim slučajevima, za jasnu dijagnozu su nekad  potrebni i dodatni pregledi. Danas sve češće MR pregled Ahilove tetive

U Dr Dren gotovo nepogrešivo postavljamo dijagnozu raskida Ahilove tetive. Trudimo se da preporučimo najbolji tip lečenja za svaki tip povreda raskida tetive.

ruptura ahilove tetive mr magnetna rezonanca
MRI Ahilova tetiva kompletna ruptura

Ahilova tetiva Lečenje

Glavni cilj lečenja upala povreda i ruptura Ahilove tetive je da se omogući normalna bezbolna funkcija i zarastanje Ahilove tetive. Tako da možete da se vratite svim aktivnostima kao i pre povrede.

Ahilova tetiva lečenje upala tendinitisa

Lečenje upala tojest tendinitisa Ahilove tetive je obično neoperativno. Podrazumeva primenu lekova i postupaka kojima ,,pomažemo‚‚ tetivi da se oporavi.

Često dobijamo pitanja u vezi prirodnog lečenja povreda ahilove tetive. Pominju se različite trave, čajevi gelovi praškovi i slično. Često se termin zloupotrebljava u cilju promocije određenih preparata ili postupaka. 

Prirodno lečenje Ahilove tetive je u osnovi svakog medicinskog pristupka jer šta god da primenimo, neki lek, fizikalnu proceduru, gips ili operaciju pomažemo prirodno zarastanje tetive. Popularno nazvane tablete za upalu tetiva označavaju brojne često i različite preparate. Ponekad mogu da pomognu, ali je bitno da se posavetujete u vezi pravog izbora.

Potreban je ipak oprez i razumna primena. Naprimer za potpune prekide Ahilove tetive mala je verovatnoća da će ispijanje samo čaja od kakve god da je trave rešiti problem. Zato u slučaju sumnje na ozbiljnu povredu Ahilove tetive uvek savetujemo pregled našeg ortopeda. 


Ahilova tetiva lečenje parcijalnih ruptura

Parcijalne rupture tetive se obično leče neoperativno. U zavisnosti od vrste raskida postoje brojne opcije sa ili bez upotrebe imobilizacije. Sve zavisi najviše od adekvatne procene ortopeda. Za neke parcijalne raskide je dovoljno mirovanje određeni lekovi i fizikalna terapija a za neke je potrebno da se postavi gips ili ortoza.

Nehirurške metode lečenja povreda Ahilove tetive se odnose na imobilizaciju gipsom ili ortozama kao i na primenu fizikalne terapije. Da bi se tetiva oporavila i zarasla, gips se postavlja na određeni način. Jako je važno da se poštuju preporuke i naravno da se ne pogreši u izboru vrste gipsa ili tipa ortoze.

Ahilova tetiva plastični gips povreda tendinitis dr dren ortopedija
Potkoleni plastični gips za Ahilovu tetivu Dr Dren ortopedija

Ahilova tetiva lečenje kompletnih ruptura

Gips za Ahilovu tetivu

Za kompletne rupture Ahilove tetive postoje dva osnovna načina lečenja. To su imobilizacija gipsom ili operacija.

Postoji velika debata šta je bolje. Primenjujemo obe opcije. Naš stav je da je za izbor lečenja Ahilove tetive najbolja individualna procena specijaliste ortopedskog hirurga.

Postoje situacije i stanja kad ne možemo da radimo operaciju i tad je gips metoda izbora. Gips za rupturu Ahilove tetive se nosi obično 12 nedelja ili koju više. Što je jako dug period nošenja gipsa. Dugotrajno nošenje gipsa ima brojne neželjene posledice. Jedne od tih su svakako ukočenost zgloba i atrofija mišića. 

Zato je nakon uklanjanja gipsa za ahilovu tetivu potrebna dugotrajna fizikalna terapija. Cilj te terapije je sprečavanje  gubitka pokreta i povratka izgubljenog tonusa mišića. 

operacija ušivanje ahilove
Operacija Ahilove tetive ušivanje kompletnog raskida tetive u Dr Dren

Operacija za Ahilovu tetivu

Kad se opredelimo za operaciju U Dr Dren se trudimo da operaciju Ahilove tetive izvodimo u lokalnoj anesteziji, bez čekanja i odlaganja, i to kao jednodnevnu intervenciju

Tokom operacije snažnim šavovima sastavljamo tetivu. Nekad koristimo i posebne ankere (suture anchor-i). Nekad postoji potreba da mesto raskida tetive ojačamo drugom tetivom. Posebno kad smo u situaciji da radimo stare raskide lečene gipsom ili nakon prethodnih neuspelih operacija.

Problem sa odloženim operacijama i sa starim raskidima Ahilove tetive je što su komplikacije značajno češće nego kod intervencija koje se izvode u prvih nekoliko dana od povrede.

Oporavak posle operacije Ahilove tetive može da bude kratk ili dugotrajan. Zavisi najviš eod izabranog metoda za lečenje. 

Posle operacije se preporučuje adekvatna fizikalna terapija uz redovne kontrole ortopeda.

Pregled možete da zakažete telefonom, e-mailom, sms-om, Viber-om ili WhatsApp-om.

+381 69 693 640   +381 11 407 1522

 

ponedeljak – petak od 09h do 20 h
subota od 09 do 15 h
nedeljom po potrebi

zakažite pregled

napišite o čemu se radi, izaberite doktora i predložite vreme potrudićemo se da odgovorimo u najskorijem roku