ahilova tetiva

Snimci operacije usivanje ahilove tetive sa specijalnim kostanim ankerima (uz saglasnost pacijenta) dr Radoicic

Ahilova Tetiva 


Raskid ahilove tetive

Ahilova tetiva oporavak

Operacija Ahilove tetive cena

​ahilova tetiva forum

Ahilova tetiva

ruptura ahilove tetive

ahilova tetiva oporavak

ahilova tetiva vežbe

Ortopedija Dr Dren

Ortopedija i traumatologija


+381 69 693 640
+381 11 408 1927


office@drdren.com
drdren@hotmail.com

ahilova tetiva oporavak

Ahilova tetiva operacija Ruptura Ahilove tetive

povreda ahilove tetive


U Dr Dren smo u prilici da često dijagnostikujemo i kad je potrebno operišemo raskide Ahilove tetive.


U Dr Dren ortopediji ovo je jedna od naših češćih i izuzetno uspešnih intervencija. Možete da nam se obratite u vezi primarne i revizione operacije raskida Ahilove tetive.


U Dr Dren nam se često javljaju i pacijenti sa starim povredama Ahilove tetive, obično po preproruci kolega ortopeda,  pacijenti koji su već negde primarno lečeni, koji su već probali da negde drugo reše ovaj problem neoperativno ili operacijom ali se nešto dogodilo pa nije došlo do željenog uspešnog zarastanja i oporavka. 


Imamo izuzetno veliku i uspešnu seriju operacija Ahilove tetive kod sportista i rekreativaca, u bezbednoj lokalnoj anesteziji posle koje nije neophodno ni najmanje zadržavanje u bolnici. U Dr Dren radimo sveže povrede ali i stare kompleksne raskide, od najjednostavnijih za lečenje do najkompleksnijih operacija rekonstrukcija ove važne tetive, i to savremenim tehnikama reparacije.


Ahilova tetiva je najveća tetiva u telu. Spaja mišiće lista i petu, i neophodna je za normalno hodanje, trčanje, skakanje.

Iako je snažna, Ahilova tetiva može da se povredi. Raskid ili pucanje tetive onemogućava normalnu funkciju.

Kompletna ili parcijalna ruptura Ahilove tetive se često događa tokom sporta, a ponekad mikrotraume i parcijalne rupture dovedu do jednog hroničnog bolnog stanja koje se naziva tendonitis. Kod težih povreda dešava se potpuni raskid ruptura Ahilove tetive koja zahteva hitnu medicinsku pomoć.


Uzroci

Kompletna ruptura pucanje Ahilove tetive najčešće se viđa kod rekreativnih sportista srednjih godina muškog pola, tokom iznenadnih aktivnosti ili startova tokom sportova kao što su fudbal, tenis, badminton i košarka.

Ljudi sa prethodnom istorijom tendonitisa su podložniji rupturama, kao i onima koji boluju od određenih bolesti kao što su artritis i dijabetes ili redovno uzimaju određene medikamente.


Simptomi

Klasičan simptom pucanja ahilove tetive je nemogućnost podizanja na prste. Pacijenti često opisuju zvuk pucanja raskida sa izraženim otokom, bolom i ograničenim pokretima u skočnom zglobu u zglobu, nekad je vidljiv i hematom.


Dijagnoza

U Dr Dren gotovo nepogrešivo postavljamo dijagnozu raskida Ahilove tetive i preporučujemo najbolji tip lečenja za svaki tip raskida Ahilove tetive.


Dijagnoza raskida Ahilove tetive započinje pregledom, a zatim sledi Thompsonov test u kojem se mišić u lista pritiska pacijentu koji leži na stomaku da bi se proverilo da li je tetiva i dalje povezana sa petom ili ne.

U određenim slučajevima, za jasnu dijagnozu su potrebni i ultrazvučni pregled ahilove tetive ili MR pregled ahilove tetive.

Tretman

Glavni cilj lečenja je da se omogući normalno zarastanje Ahilove tetive, tako da pacijent može da se vrati svim aktivnostima kao i pre povrede.
pucanje ahilova tetiva oporavak
Lečenje raskida Ahilove tetive - nehirurške ili hirurške metode.


Nehirurške metode se odnose na imobilizaciju gipsom ili ortozama da bi se tetiva ponovo spojila i zarasla, gips se nosi 8 do 12 nedelja. Dugotrajno nošenje gipsa ima brojne neželjene posledice, pa se nakon uklanjanja gipsa, preporučuje fizikalna terapija da bi se sprečio gubitak pokreta i povratio izgubljeni tonus mišića.


Ahilova tetiva operacija


U Dr Dren hirurgija odnosno operacija Ahilove tetive se preporučuje posebno za sportiste, kod mlađih, kod pacijenata koji obavljaju fizičke poslove ili u slučajevima ponovljenog raskida.


Hiruško lečenje ima određene prednosti prvenstveno manji period imobilizacije  4 do 6 nedelja, veruje se da oporavak nakon rupture Ahilove tetive kraće traje posle operacije nego kod lečenja samo gipsom, a to potvrđuje i naše iskustvo.


Snažnim šavovima sastavljamo tetivu nekad se koriste i posebni ankeri (suture anchor-i) a nekad postoji potreba da mesto raskida tetive ojačamo drugom tetivom, posebno kad smo u situaciji da radimo stare raskide ili nakon prethodnih neuspelih operacija.


U Dr Dren često primenjujemo PRP kod raskida Ahilove tetive, naše iskustvo sa prp-om kod povreda Ahilove tetive bilo da je lečenje bilo neoperativno ili operacijom je izuzetno dobro i povoljno.


Operaciju izvodimo u lokalnoj anesteziji i kao jednodnevnu hirurgiju. 

Često izvodimo ovu operaciju, sa odličnim rezultatima, kratkom imobilizacijom i izuzetno niskim rizikom od mogućih komplikacija.za Dr Dren

doc dr Radoičić D.

ortopedski hirurg

ahilova tetiva lecenje
ruptura ahilove tetive oporavak
puknuce ahilove tetive operacija
ruptura ahilove tetive operacija
ahilova tetiva forum
ahilova tetiva