Home » Ahilova tetiva

Ahilova tetiva Ruptura Ahilove tetive dijagnoza i lečenje

ahilova tetiva ahilova tetiva povreda operacija ahilove tetive

Raskid Ruptura Ahilove tetive.

Ahilova tetiva povreda Operacija Ahilove tetive

Ahilova tetiva povreda i operacija Ahilove tetive. Dr Dren tretiramo sva stanja u vezi Ahilove tetive, od upala tendinitisa do ruptura i povreda. Ahilova tetiva je najveća tetiva u telu. Spaja mišiće lista i petu i neophodna je za normalno hodanje, trčanje, skakanje.

Iako je snažna Ahilova tetiva može da se povredi. Ahilova tetiva povreda raskid ili pucanje onemogućava normalnu funkciju. U Dr Dren smo u prilici da često dijagnostikujemo i kad je potrebno operišemo povrede raskide Ahilove tetive.

Povreda Ahilove tetive

U Dr Dren nam se često javljaju i pacijenti kod kojih postoji stara ruptura Ahilove tetive. Obično je to po preporuci kolega.  Pacijenti koji su već negde primarno lečeni a koji su već probali da negde drugo reše ovaj problem. Neoperativno ili operacijom ali se nešto dogodilo pa nije došlo do željenog uspešnog zarastanja i oporavka.

ahilova tetiva povreda

Ahilova tetiva operacija

Imamo izuzetno veliku i uspešnu seriju operacija Ahilove tetive kod sportista i rekreativaca. U Dr Dren ortopediji ovo je jedna od naših češćih i izuzetno uspešnih intervencija. Možete da nam se obratite u vezi neoperativnog lečenja ali i primarne i revizione operacije Ahilove tetive.

Operacija Ahilove tetive se u Dr Dren radi u bezbednoj lokalnoj anesteziji. Posle operacije tetive nije neophodno ni najmanje zadržavanje u bolnici. 

U Dr Dren radimo sveže povrede ali i stare kompleksne raskide Ahilove tetive. Od najjednostavnijih za lečenje do najkompleksnijih operacija rekonstrukcija ove važne tetive. Uvek savremenim tehnikama reparacije.

Kompletna ili parcijalna ruptura Ahilove tetive 

ahilova tetiva ultrazvuk

Običino se događa tokom sporta. Ponekad mikrotraume i parcijalne rupture dovedu do jednog hroničnog bolnog stanja koje se naziva tendinitis Ahilove tetive. Kod težih povreda dešava se potpuni raskid ruptura Ahilove tetive koja zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Uzroci pucanja Ahilove tetive

Povreda Ahilove tetive odnosno kompletna ruptura pucanje Ahilove tetive najčešće se viđa kod rekreativnih sportista srednjih godina muškog pola. Tokom iznenadnih aktivnosti ili startova tokom sportova kao što su fudbal, tenis, badminton i košarka.

ahilova tetiva povreda tendinitis

Ljudi sa prethodnom istorijom upala to jest tendinitisa tetive su podložniji rupturama. Nekad je prisutna kalcifikacija Ahilove tetive. Takođe i oni koji boluju od određenih bolesti kao što su artritis i dijabetes ili redovno uzimaju određene medikamente. Uobičajeno kad je u pitanju Ahilova tetiva bol na dodir nekad prethodi povredama.

Simptomi rupture Ahilove tetive

Klasičan simptom pucanja Ahilove tetive je nemogućnost podizanja na prste. Često se prilikom povrede Ahilove tetive opisuje zvuk pucanja. Raskid ahilove tetoieve prati nekad izraženi otok, bol i ograničeni pokreti u skočnom zglobu. Nekad je vidljiv i podliv hematom

ahilova tetiva dijagnoza simptomi

Pokidana Ahilova tetiva dijagnoza

U Dr Dren gotovo nepogrešivo postavljamo dijagnozu raskida Ahilove tetive. Preporučujemo najbolji tip lečenja za svaki tip povreda raskida Ahilove tetive.

Dijagnoza raskida Ahilove tetive započinje pregledom. Zatim sledi Thompsonov test u kojem se mišić u lista pritiska pacijentu koji leži na stomaku. Kako bi se proverilo da li je tetiva i dalje povezana sa petom ili ne. U Dr Dren često primenjujemo za procenu i ultrazvučni pregled.

ruptura ahilove tetive mr magnetna rezonanca

U određenim slučajevima, za jasnu dijagnozu su nekad  potrebni i dodatni pregledi. Obično MR pregled ahilove tetive

Tretman lečenje ruptura Ahilove tetive

Glavni cilj lečenja ruptura Ahilove tetive je da se omogući normalno zarastanje Ahilove tetive. Tako da možete da se vratite svim aktivnostima kao i pre povrede. ahilova tetiva oporavak.

Lečenje raskida Ahilove tetive – nehirurške ili hirurške metode

ahilova tetiva gips

Nehirurške metode se odnose na imobilizaciju gipsom ili ortozama. Da bi se tetiva ponovo spojila i zarasla, gips se nosi obično 12 nedelja. Što je jako dug period nošenja gipsa. Dugotrajno nošenje gipsa ima brojne neželjene posledice. 

Zato je nakon uklanjanja gipsa za ahilovu tetivu potrebna dugotrajna fizikalna terapija. Cilj te terapije je sprečavanje  gubitka pokreta i povratka izgubljenog tonusa mišića. Popularno nazvane tablete za upalu tetiva označavaju brojne često i različite preparate. Ponekad mogu da pomognu, ali je bitno da se posavetujete u vezi pravog izbora.

Povreda Ahilove tetive prirodno lečenje

Često dobijamo pitanja u vezi prirodnog lečenja povreda ahilove tetive. Pominju se različite trave, čajevi gelovi praškovi i slično. Prirodno lečenje Ahilove tetive je u osnovi svakog pristupa jer šta god da primenimo gips ili operaciju pomažemo prirodno zarastanje.

Za potpune prekide Ahilove tetive mala je verovatnoća da će ispijanje samo čaja od kakve god da je trave rešiti problem. Zato u slučaju sumnje na ozbiljnu povredu Ahilove tetive uvek savetujemo pregled našeg ortopeda. 

Ruptura Ahilove tetive operacija

ruptura ahilove tetive operacija

U Dr Dren se hirurgija odnosno operacija Ahilove tetive često preporučuje. Posebno za sportiste, kod mlađih, potom kod pacijenata koji obavljaju fizičke poslove ili u slučajevima ponovljenog raskida. 

Operacija Ahilove tetive ima određene prednosti. Prvenstveno manji period imobilizacije  od 4 do 6 nedelja. Veruje se da oporavak nakon rupture Ahilove tetive kraće traje posle operacije nego kod lečenja samo gipsom. A to potvrđuje i naše iskustvo.

Snažnim šavovima sastavljamo tetivu. Nekad koristimo i posebne ankere (suture anchor-i). Nekad postoji potreba da mesto raskida tetive ojačamo drugom tetivom. Posebno kad smo u situaciji da radimo stare raskide ili nakon prethodnih neuspelih operacija.

PRP terapija Ahilove tetive

ahilova tetiva prp

U Dr Dren često primenjujemo PRP terapiju kod raskida Ahilove tetive. Naše iskustvo sa PRP -om kod povreda Ahilove tetive bilo da je lečenje bilo neoperativno ili operacijom je izuzetno dobro i povoljno. 

Operaciju Ahilove tetive izvodimo u lokalnoj anesteziji, bez čekanja i odlaganja, i to kao jednodnevnu intervenciju.

Često izvodimo ovu operaciju. Postoperativno očekujemo odlične rezultate, kratkotrajnu imobilizaciju uz izuzetno niske rizike od mogućih komplikacija.

 

za Dr Dren Ortopediju doc dr Radoičić D.

Dr Dren Ortopedija

Ortopedska hirurgija i traumatologija

 

Adresa Cvetanova ćuprija 109i Beograd

 

telefoni:

 

+381 69 693 640 

+381 11 407 1522

email:

 

office@drdren.com

drdren@hotmail.com

pročitajte još i o Haglund Peti, ili o ostalim temama u centru za stopalo i skočni zglob ili dodatno o temi

10 thoughts on “Ahilova tetiva Ruptura Ahilove tetive dijagnoza i lečenje”

 1. Da li je kasno da mi se ahilova tetiva operiše posle 9 dana od povrede.
  Stavljn je gips posle povrede ali ne u Srbiji. Hodam sa štakama ne gazim na gips. Čitao sam vaš sajt i intersuje me cena operacije u lokalnoj anestezji,intersuje me oporavak i koliko posle treba da idem na fizikalnu terapiju.
  Interesuje me i prp terapija za puknutu ahilovu tetivu, to je kolega primao posle ahilove tetive, pa me zanima da li može da se prima prp i da li je dobro i ako se radi operacija.
  Vaša medicinska sestra mi je rekla preko telefona da imam popust na prp ako se radi operacija ali želim napismeno da mi odgovorite da li dajete popust za prp tretman i ako se ne operiše ahilova tetiva a dođem na pregled kod vas?

  Hvala
  Bojan Dinić

  1. Poštovani, konsultovali smo ortopedskog hirurga dr Radoičića
   prosleđujemo vam odgovor na osnovu vaših podataka i pitanja.
   Da, moguća je operacija Ahilove tetive ukoliko je potrebno. U Dr Dren često radimo operacije Ahilove tetive čak i dosta kasnije ako Ahilova tetiva ne zarasta ili ako brzo nastane reruptura posle nošenja gipsa.

   Gips ili ortoza se posle operacije nose jako kratko mnogo kraće nego kad je lečenje samo gipsom. Što je velika prednost operacije jer se od dugog nošenja gipsa nekad ukoče zglobovi i potrebna je mnogo duža fizikalna terapija.

   PRP za Ahilovu tetivu je poželjan i preporučujemo prp tretman kod operacije i kad je u pitanju raskid Ahilove tetive lečen gipsom.
   PRP je bezbedna metoda koja pospešuje zarastanje i primetili smo u Dr Dren praksi da ima izuzetno dobar uspeh baš kod Ahilove tetive.

   Posle operacije u Dr Dren za PRP imate posebne značajno niže cene. AKo je u toku akcija onda je za brojne intervencije u Dr Dren PRP terapija gratis. A ako je kod nas u toku tretman rupture Ahilove tetive čak i da iz različitih razloga izaberete lečenje gipsom imaćete popust na PRP tretman za Ahilovu tetivu.
   Redovne cene imate na linku cene

   U svakom slučaju sve ostale detaljnije informacije u vezi intervencije i oporavka možete da dobijete na pregledu.

   Hvala
   Srdačni pozdrav

 2. Dobro veče
  drugi put mi je pukla Ahilova tetiva. Pre 6 meseci je pukla prvi put na fudbalu, stavljen je gips iznad kolena sa prstima noge nadole taj gips je bio mesec ipo posle je stavljen ispod kolena još mesec i po. Posle je je bila fizikalna, hodao sam posle fizikalne sa povišicom, ja hodam ali to nije to. Sad mi kažu da treba operacija da ne može da zaraste u gipsu jer se tetiva povikla skroz gore, to i ja pipam. Imam magnetnu ahilove tetive urađena privatno.
  Koliko košta operacija Ahilove tetive kod vas?
  Ko je dobar doktor za ahilovu tetivu ali za slučajeve kad pukne posle gipsa i kad se povuče?
  Da kažem da sam mlad imam 36 godina, hoću da imam ahilovu tetivu i želim još da igram fudbal

  Hvala čekam brz odgovor

  1. Poštovani, za vas stiže brz odgovor, ne brinite trudimo se da odgovorimo čim pre :).

   Sveža ruptura ahilove tetive i nezarastanje odnosno ponovna ruptura Ahilove tetive su dve različite mogućnosti. Takođe razlikuje se i planiranje tretmana.
   Za nezarastanje ili rupturu je izvesno potrebna operacija Ahilove tetive. U tom slučaju to je zahtevnija procedura od običnog svežeg raskida tetive i preporučuje se da te operacije rade sposobniji doktori sa iskustvom u takvim operacijama kado što su naši.
   Možemo da vam preporučimo dr sc med Radoičića koji kod nas najčešće obavlja oepraciju raskida Ahilove tetive kad ne zaraste kako treba ili ponovo pukne.

   Cene za sve intervencije imate na našem sajtu na linku cene, ili možete da se informišete telefonom.

   U vašem slučaju, ako je reruptura Ahilove tetive u pitanju najbolje je da se vidite sa doktorom Radoičićem. Dobra operacija je ključ uspeha ukoliko želite da nastavite bavljenje sportom.
   Što se tiče same intervencije, možda je potrebno da se doda pojačanje drugom tetivom ili da se stave posebni ankeri koji pričvršćuju tetivu za kost i druge mogućnosti. I da na pregledu na osnovu uvida u realno stanje vaše tetive dobijete sve informacije, adekvatan predlog plana lečenja, i daljeg oporavka posle operacije Ahilove tetive.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 3. Postovani
  imao sam suptotalnu repturu ahilove tetive,lecio sam je neoperativno uz prp terapiju,ima cetri meseca od pucanja,osecam bol prilikom podizanja na prste.

  Doktor koji me leci je ustanovio da mi bol stvara kalcifikat od 8mm koji se stvorio na mestu pucanj. Da li taj kalcifikat mose da se reci artroskopski.i kakva je procedura oporavka,da li se opet nosi gips?
  treba mi brzi odgovor.I koja bi cena operacije bila? hvala

  1. Poštovani, odgovorili smo vam i na drugoj stranici gde ste takođe postavili pitanje.

   Kalcifikat ahilove tetive ukoliko postoji je moguć uzrok bolova koje imate prilikom podizanja na prste.

   Kalcifikati mogu da se uklone artroskopski. Kod našeg doktora koji to radi, nakon artroskopije oporavak obično jako brz. Ako se radi artroskopija, nakon artroskopskog uklanjanja kalcifikata se ne nosi gips.

   Međutim za procenu da li je uopšte potrebna artroskopija ili bilo kakva druga intervencija je neophodan pregled našeg ortopeda preporučujemo da za komplikacije posle rupture Ahilove tetive zakažete kod dr Radoičića.

   Cene intervencija imate na linku

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 4. Nenad Pantović

  koliko košta operacija ahilove tetive koja je dva puta već pucala i dva puta je bio gips
  prvi put preko koleno posle ispod kolena

  Ponovo je pukla da li sada može ušivanje ahilove tetive? koji doktor to radi najbolje kod vas?

  Ja sam Nenad Pantović

  Hvala za odgovor

  1. Poštovani
   Operacija Ahilove tetive cena u Dr Dren kreće od 100 000 dinara, egzaktnu procenu za vaš raskid Ahilove tetive možete da dobijete na pregledu.
   Cena najviše zavisi od tipa povrede kao i potrebnog materijala.

   Ukoliko je stari raskid u pitanju ili reruptura Ahilove tetive preporučujemo da kad zakazujete tražite dr Radoičića.
   a u svakom slučaju dobićete na pregledu sva uputstva u vezi preoperativne pripreme kao i odgovore na sva pitanja u vezi intervencije i oporavka.

   nazovite nas, telefon 069 693 640 da isplaniramo vreme koje vam odgovara

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

 5. Marjanović Jovan

  Dobar dan, intersuje me da li možete da uradite operaciju ahilove tetive koja je pukla pre 17 dana. U pitanju kod mene je neka haglund ahilova tetiva, doktori u mom mestu su mi rekli da je to teža operacija da trebaju šrafići sa koncima i druge tetive da se skidaju za operaciju. pa su mi predložili da mi stave gips da ne pokušavaju oni da rade nego da se proba prirodno lečenje ahilove tetive.
  Ja sam čuo za vas i dobio prepoporuke da li vi možete da uradite operaciju ne želim da nosim gips četri meseca pa da ne znam da li je zaraslo.
  Imam slike od noge kad je bila povreda.

  hvala za odgovor
  Jovan Marjanović

  1. Poštovani da možemo da uradimo operaciju raskida Ahilove tetove kad god da je pukla.

   U zavisnosti od tipa raskida tetive i prethodnih oštećenja nekad su potrebni dodatni postupci ili tehnička rešenja u vidu ankera ili dodatne rekonstrukcije.

   U svakom slučaju dođite i dobićete stručno mišljenje i procenu kao i sve dodatne odgovore na pitanja u vezi intervencije i oporavka.

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *