Home » Artroskopija dijagnostika i tretman zglobova

Artroskopija

Artroskopija je minimalno invazivna metoda 

Artroskopija omogućuje perfektan uvid u sve strukture zgloba i istovremeno izvođenje operacija radi lečenje ili popravke oštećenje ligamenata, tetiva, meniskusa ili hrskavice zgloba.

Artroskopije su savremene ortopedske procedure. Za uspešno izvođenje artroskopije potrebna je adekvatna savremena oprema ali i zavidno znanje i veština ortopeda.

U Dr Dren ortopediji artroskopije su jedne od naših najčešće izvođenih intervencija. Dr Dren ortopedi imaju izuzetno veliko iskustvo i veliku seriju artroskopija u bezbednoj lokalnoj anesteziji.

artroskopija

Artroskopske procedure su postale izuzetno značajne i jedne su od najčešće izvođenih hirurških intervencija. Godišnje se u svetu izvede više miliona artroskopija. Najviše su to artroskopije kolena, potom ramena ali i sve više kuka, lakta, skočnog zgloba, ručnog zgloba, kičme itd.

Artroskopija prednosti

Artroskopija je usled svojih brojnih prednosti u potpunosti zamenila mnoge tradicionalne otvorene operacije. Radi se o otvorenim operacijama koje su često pratile određeno komplikacije i dugi oporavci.

Kada ih izvodi obučen i vešt ortoped odlikuje ih izrazito nizak procenat komplikacija. Usled odličnog uvida i minimalnog pristupa minimalna su oštećenja tkiva tokom rada. 

Ove endoskopske intervencije zglobova karakteriše i jako brz oporavak i povratak radnim i sportskim aktivnostima.

Artroskopija je metoda izbora i predstavlja najbolji metod za identifikaciju i operativno lečenje brojnih stanja u zglobovima.

artroskopija kolena acl dr dren

Artroskopija postupak – kako se radi

Arthroskopska operacija je u osnovi procedura koja se izvodi uvođenjem fiberoptičke kamere u zglob. Današnje kamere imaju visoku rezoluciju i omogućuju izvanredan uvid u sve detalje zgloba.

Artroskopija se izvodi putem malih otvora, u eng. se označava kao keyhole surgery (kroz ulaz za ključ). Jer se putem tih malih otvora omogućuje izvanredan uvid i minimalno invazivno uvođenje instrumenata i rešavanje brojnih bolnih stanja zglobova.

Obično su to dva do tri mala uboda odnosno male incizije na kož. A ponekad, mada retko, potrebni su i dodatni portali to jest ulazi u zglob. Tanka kamera pod uglom, se uvodi u zglob i kad kamerom upravlja stručno lice jako brzo može da se na monitoru vidi do najsitnijih detalja sve što je potrebno. Preko ta dva mala ulaza u koleno sposoban ortopedski hirurg može da reši brojne probleme u zglobu.

Artroskopije se izvode u opštoj ili nekoj vrsti lokalne anestezije. U Dr Dren preporučujemo i izvodimo ove procedure u mnogo bezbednijoj i lakšoj za oporavak lokalnoj anesteziji.

artroskopija kolena povreda meniskusa bol u kolenu

Artroskopija zašto se radi

Artroskopije se izvodi prventstveno radi lečenje i terapija povreda i oboljenja zglobova.

Povreda meniskusa tj. oštećeni meniskus ostaje kao jedan od najčešćih razloga za artroskopiju potom su to ligamenti i tetive hrskavice kolena, ramena kuka i ostalih zglobova.

Artroskopske operacije imaju značajno mesto i u sportskim povredama. Danas uspešnost artroskopske intervencije omogućuje nastavak karijera brojnim sportistima nakon povreda.

Artroskopije se takođe primenjuju i kod degenerativnih oboljenja zglobova kolena ramen kuka skočnog zgloba i ostalih.

potom ova metoda je nekad neophodna za utvrđivanje dijagnoze, posebno ukoliko je nejasna nakon drugih ispitivanja, kao najpreciznija metoda za uvid u zglob.

Artroskopija je jednodnevna 

intervencija. U Dr Dren smo usvojili i unapredili  savremene pristupe. Tako da sve naše artroskopije izvodimo kao jednodnevne intervencije bez potrebe za višednevnim ostankom u bolnici. Što znači da u toku istog dana nakon intervencije možete kući da se odmorite i posvetite svom oporavku u svom poznatom okruženju.

Artroskopija vrste

Mogući rizici i komplikacije artroskopskih intervencija

Kada rade sposobni profesionalci, moguće komplikacije se nakon endoskopskih procedura dešavaju ekstremno retko. 

Najčešće neželjene reakcije nakon artroskopskih procedura su krvarenje i izlivi u kolenu, infekcije, tromboze. Ali su kod početnika moući i različiti tehnički problemi kao prelom instrumenata kao i povrede i oštećenja zdravih tkiva zgloba

Opšte preporuke u slučaju pojave neželjenih efekata nakon artroskopija

U slučaju povišene temperature, otoka i crvenila koje ne prolazi, pojave osećaja pritiska u zglobu, ali i inteziviranja bola, preporučeno je da se javite svom lekaru.

Povratak na posao i sportske aktivnosti nakon artroskopije

Posle obične artroskopije kad je izvedena profesionalno i na način kako to radimo u privatnoj praksi očekivano je da ste relativno brzo sposobni za rad. 

Budući da se u skorije vreme sve češće izvodimo potpuno artroskopske zahtevne rekonstrukcije i reparacije oštećanja zglobova, u zavisnosti od operativnog nalaza postoji mogućnost da se određeno kraće vreme nakon operacije krećete uz pomoć štaka sa punim i delimično dozvoljenim osloncem na operisanu nogu, ili da držite ruku u nekoj vrsti marame.

U svakom slučaju period mirovanja i imobilizacija je posle artroskopskih procedura mnogo kraći nego kad su se te operacije radile klasično otvorenim metodama.

Preporučujemo da sa našim hirurgom prokometarišete stepen povrede i oštećenja kolena. Takođe možeta da pitate šta je učinjeno artroskopijom i da li su potrebne dodatne intervencije.

Artroskopija u Dr Dren

je jedna od naših najčešćih intervencija. Imamo izuzetno veliko iskustvo u artroskopijama. Ove intervencije izvodimo savremenom pristupom u lokalnoj anesteziji. Kao jednodnevnu hirurgiju, savremenom opremom, sa minimalnim rizicima i primenom specijalnih jednokratnih setova i instrumenata (koji se koriste samo za jednog pacijenta jednokratno).

Broj razloga sa izvođenje artroskopije se stalno povećava a hirurške tehnike i instrumenti se stalnog usavršavaju i napreduju.

U Dr Dren se doktori trude da prate najsavremenija znanja i da ih primenjuju u svojoj privatnoj praksi.

Dr Dren Ortopedija

Cena artroskopija možete potražite u našem cenovniku ili da dobijete na upit telefonom ili emailom 

Sadržaj

Dr Dren Ortopedija

Ortopedska hirurgija i traumatologija

Adresa Cvetanova ćuprija 109i Beograd

telefoni:

 

+381 69 693 640 

+381 11 407 1522

email:

 

office@drdren.com

drdren@hotmail.com

View this post on Instagram

SLOBODNO ZGLOBNO TELO, u Dr Dren Ortopediji uklanja se artroskopskim zahvatom na kolenu, artroskopija, *Endoskopsko uklanjanje *Jednodnevna intervencija *Lokalna anestezija *Nije potrebna rehabilitacija #drdren #drdrenortopedija#ortoped #artroskopija #artroskopijakolena #slobodnotelo #zglobni miš #orthopedics #orthopedicsurgery #arthroscopy #kneearthroscopy #loosebody#loosebodyremoval #drradoicic #sonyicas #patientofthemonth www.drdren.com

A post shared by Dr Dren Ortopedija (@drdrenortopedija) on

View this post on Instagram

Artroskopija ramena u Dr Dren Artroskopija ramena je savremena minimalno invazivna metoda koja omogućuje da utvrdimo dijagnozu i u isto vreme rešimo probleme. U Dr Dren primenjujemo savremeni pristup za artroskopije u bezbednoj lokalnoj anesteziji. Bez zadržavanja posle intervencije. #drdrenortopedija #ortopedija #operacijaramena #rame #artroskopija #artroskopijaramena #hirurgija #hirurgijaramena #ortoped #operacija #jednodnevna #zdravlje #zdravljenaprvommestu #drradoicic #ortopedskaklinika #boluramenu #biceps

A post shared by Dr Dren Ortopedija (@drdrenortopedija) on

View this post on Instagram

ARTROSKOPIJA KOLENA Artroskopije kolena, ramena kuka, skočnog zgloba, ručnog i zgloba lakta su jedne od najčešće izvođenih ortopedskih procedura i zamenile su mnoge tradicionalne otvorene operacije. Artroskopija kolena i operacija ligamenata kolena uz artroskopiju ramena i artoplastike – zamene zglobova je jedna od procedura koju hirurzi Dr Drena najčešće izvode. Artroskopijom se izvode minimalno invazivne operacije na različitim strukturama kolena, za koje je ranije bilo neophodno otvaranje celog zgloba. Artroskopije odlikuje izrazito nizak procenat komplikacija, kao i jako brz oporavak i povratak radnim i sporstkim aktivnostima. Artroskopija omogućuje izvanredan uvid u zglob kolena i predstavlja najbolji metod za identifikaciju i operativno lečenje brojnih stanja u kolenu. Danas se gotovo sve artroskopije kolena izvode kao jednodnevna hirugija. Za artroskopije generalno važi da su jedne od najbezbednijih hirurških intervencija. u Dr Dren artroskopija kolena je jedna od najčešćih intervencija, operaciju izvodimo u lokalnoj anesteziji i kao jednodnevnu hirurgiju, savremenom opremom, sa minimalnim rizicima i primenom specijalnih jednokratnih setova i instrumenata. U najvećem broju indikacija za artroskopiju izvedenu u Dr Dren važi da izlazite sa punim osloncem nakon operacije i najvećem broju naših pacijenata nije potrebna nikakva postoperativna fizikalna terapija, U najvećem broju slučajeva ukoliko je procedura adekvatno izvedena nisu vam potrebni nikakavi lažni ,,roboti,, za rehabilitaciju, zapravo razvlačenje danima na mašini za pasivne pokrete vam u brojnim slučajevima značajno usporava i odlaže pun oporavak nakon brojnih jednodnevnih artroskopskih procedura Za profesionalne sportiste po potrebi posebno prilagođavamo i planiramo pre i postoperativni postupak. Artroskopije kolena ramena i skočnog zgloba u Dr Dren @drdrenortopedija #drradoicic #drvulovic #artroskopija #artroskopijakolena #artroskopijaramena #arthroscopy #koleno #operacija #operacijakolena #meniskus #meniscustear #meniscussurgery #acl #ligament #ortoped #ortopedija #jednodnevnahirurgija dr Radoičić Dragan dr Vulović Rajko dr Marinković Jugoslav dr Staša Munitlak

A post shared by Dr Dren Ortopedija (@drdrenortopedija) on

View this post on Instagram

Da li možete da se bavite sportom iako ste pokidali ACL prednji ukršteni ligament kolena? Da ali nemojte ! Dobra vest je da nakon što se uspešno operiše možete da se vratite na teren i nastavite gde ste stali. Loša vest je da ukoliko je ACL pokidan verovatno bi trebalo da obustavite naporne sportske aktivnosti, uradite operaciju ACL i nastavite snažno u sledećoj sezoni. Mnogi kažu : Čekajte doktore, čuo sam da je moguće da se nastavi sa sportom i sa pokidanim prednjim ukrštenim ligamentom?!? Mnogi su u pravu, moguće je ali nije pametno i ne savetujemo vas u tom pravcu. Zašto? ACL potpuno pokidan ne zarasta, i potrebna je operacija Nema te fizikalne terapije, tog odmora i pauze koja će omogućiti da potpuno pokidan ligament zaraste niti da se regeneriše. Sorry! Pokidan ACL utiče na oštećenja meniskusa Meniskusi su ,,amortizeri,, kolena, kad je ACL pokidan hrskavica se ubrzano oštećuje a česta su i oštećenja meniskusa, često viđamo udružene povrede meniskusa i ACL Oštećenja meniskusa dovode do artroze kolena (trošenja-propadanja kolena). Koleno bez ACL je sklono povredama meniskusa posebno kod profesionalnih i rekreativnih sportista! Ukoliko izgubite dobre zdrave meniskuse (shock absorbere) razvijaju se šanse za ubrzanu artrozu kolena – gonartrozu. Ukoliko niste tretnutno na olimpijadi (i imate ozbiljne šanse da osvojite medalju) naš savet je da obustavite naporne treninge i operišete ACL. Ne bavite se profesionalnim sportom (ako to nije šah) sa pokidanim ACL-om. Rizikujete brojne odložene neželjene posledice, uradite operaciju i vratite se u igru sa stabilnim kolenom! #ortopedija #ortoped #drdrenortopedija #drradoicic #aclrecovery #aclsurgery

A post shared by Dr Dren Ortopedija (@drdrenortopedija) on

Zakažite pregled ortopeda

predložite datum i vreme, opišite vaš problem i izaberite doktora

pokušaćemo da odgovorimo u najskorijem roku

2 мишљења на „Artroskopija“

 1. Poštovanje
  koliko se čeka za lasersku artroskopiju kod vas kod doktora radojičića
  da li mogu ja da planiram i predložim datum. U pitanju je artroskopija kolena jedan unutrašnji meniskus unutar kolena imam izveštaj od doktora i izveštaj magnetna rezonaca. Povreda je pre tri meseca.

  Darko 33 godine hvala na odgovoru

  1. Poštovani,
   na artroskopiju se u Dr Dren ne čeka, možemo da planiramo i najčešće da uvažimo vaš predloženi datum, osim ukoliko želite kod posebnog doktora, kao u vašem slučaju za dr Radoičića, tada proverimo i uskladimo termine na obostrano zadovoljstvo.
   Kad budete dolazili ponesite snimke magnetne rezonance i ostale nalaze.

   telefoni za zakazivanje su 011 407 1522 i 069 693 640

   Hvala
   Srdačni pozdrav
   Dr Dren

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *